On-line poradna

Vítejte v internetové poradně České společnosti AIDS pomoc.

Dotazy odpovídáme pouze v pracovní dny a každé téma má určenou dobu pro odpověď (24, resp. 48 nebo 72 hodin).

Dříve, než-li položíte svůj dotaz, projděte si prosím náš web www.hiv-prevence.cz. Najdete zde mnoho informací o způsobech přenosu, možných příznacích, ale i o testování a místech, kde se můžete nechat otestovat. V případě, že byste položili dotaz, na který je odpověď na uvedeném webu, je možné že jej vyhodnotíme jako duplicitní a vymažeme ho.
Děkujeme za pochopení.

Pokud jste v přehledu již položených dotazů nenašli to na co se chcete zeptat, položte vlastní dotaz.

Pokud máte zájem o otázky a odpovědi z nějaké specifické oblati, můžete výběrem tématu omezit zobrazené otázky. Bližší popisy a statistiky otázek naleznete v přehledu témat.

Všechna témata

Zobrazeny jsou všechny otázky, které byly v poradně položeny.

Kortikoidy+Syfilis a test na HIV 1/2 26. 8. 2015

Uživatel: mara, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den, chci se zeptat jak moc velký by mohly mít kortikoidy na astma Seretide Diskus a prášky na astma Castispir společně s prodělanou a zaléčenou Syfilis vliv na test protilátek na HIV? Děkuji za odpověď.

Hiv 26. 8. 2015

Uživatel: Petra, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Pro pana szaba odpovídal na muj dotaz ano riziko jsem měla nechráněný pohlavní styk test následně 5 mesicu po po riziku jsem měla vsechny vámi zmiňované příznaky a jsem si jistá ze chřipka to nebyla na 99,9 % kdyz teda neni nic jiste jak sam uvadite a co mam tedy delat ted myslim ze i přes výsledek testu jsem se nakazila muj test delala nrl v Praze pekny den a dekuji za odpoved

Prenos 26. 8. 2015

Uživatel: Ona, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý deň, zvyknem si striedať s mamou žiletku, máme normálnu rodinu len napadlo ma či je možné sa nakaziť HIV týmto spôsobom: zoberiem si žiletku, vo vani ju opláchnem, na kožu nanesiem mydlo (čítala som že vírus HIV mydlo ničí) a keby sú aj v žiletke nejaké miniatúrne stopy už pravdepodobne zaschnutej krvi lebo schne rýchlo a žiletka sa stále vypláchne, tak či je aj po styku s mydlom a možným porezaním mojej koži možný prenos HIV? Ďakujem za odpoveď.

Horečka 26. 8. 2015

Uživatel: Anet, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den..jestliže se u primoinfekce vyskytne horečka doprovází další příznaky po celou dobu nebo může být např jen 1.den?

Mám se obávat? 26. 8. 2015

Uživatel: Adam, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den chtel bych se zeptat jestli se lze nakazit napr.timto zpusobem?: V praci kdyby se pri sestavovani nabytku spolupracovnik drobně řizl(kapka krve na ruce) o kousek kovu a ja chvilku po něm(např 30 vteřin) bych si privodil také o ten samý kov škrábnec s trochou krve.

Omlouvám se ještě jedno upřesnění 26. 8. 2015

Uživatel: Joe, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Jak je to tedy s infekčností povrchu, když ejakulát, popř. krev setřu jen obyčejným ubrouskem? Žádna voda nebo desinfekční složka. Ta situace se nikde nezmiňuje. Všude je řešen stav zaschnutí výše uvedeného. Nevím zda je to totéž či nikoliv. Díky moc

Hiv test 26. 8. 2015

Uživatel: Petra, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den milá poradno pokud muzu poprosit mohl by odpovědět pan doktor prochazka dekuji. Vzhledem k me situaci ze u me probehli jakési chripkove příznaky po riziku po nechranenem sexu z mim dlouholetým přítelem zasla jsem si na test test vyšel negativně cca po 5 mesicich ale tak nejak se porad cítím unavene delaji se mi porad nejake vyrážky a jiné kožní problemi vzhledem k tomu ze jsem se na strankach who ohledně spolehlivosti docetla ze test v nějakých procentech je spolehlivy po 3mesicich a u výměnných případu po 6 mesicich ale výmecne i dele tak jak clovek ktery prodělá nejake příznaky si ma byt jisty ze se ne nakazil? Kdyz ten test neni nikdy spolehlivy pokud tedy prodelate nejake příznaky? Co ma clovek tedy delat kdyz uz došlo k takovéto situaci ? Jak z toho tedy ven ? Ma clovek tedy opakovat test do cca nekonečna nez zachytí nekdy nějakou hiv infekci ?? Sami uvadite ze neni v medicíně nic 100 procentní pochopila bych ze u nemoci je to jasne ale pokud se nekdo nakazí nemoci která je přenosná pohlavním stykem a tedy koluje vam nejaky ten virus v krvy tak jak je možne ze test to nemusí zachytit a výsledek neni 100procentni ?? Omlouvam se za takoví to dotaz ale nevim kde jinde se zeptat ? Procetla jsem v téhle situaci spousty zahraničních vebu a popravdě je v tom dost velký otazník? I dokonce v testovani metodou pcr na zjištění viru v krvy ani tento test neni podle toho co píši přesným ukazatelem toho jestli se clovek nakazil takze žádná informace me moc neuklidnila obrátila jsem se pro to na vas jezdíte po konferencích a mate jiste spolehlivé informace a věřím ze by jste nic nezatajoval dekuji a preji pekny den

Jaké je riziko 26. 8. 2015

Uživatel: Joe, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jak je reálná možnost přenosu níže uvedeným. Osoba HIV+ má např. potřisněné ruce ejakulátem. Následně si je utře obyčejným papírovým ubrouskem a chytne na kliku. Na tu chytne jiný člověk (muž), který třeba masturbuje nebo si sáhne do očí atd. Jaká jsou prosím rizika přenosu touto cestou? Děkuji za Vaši odpověď.

Otevřená rána 26. 8. 2015

Uživatel: Rob, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den, chtel bych se zeptat co se povazuje za otevrenou ranu. Jestli je to např drobné škrábnutí,říznutí o kousek plechu které krvácí jen mírně(např kapka krve) nebo jde o hlubší poranění při kterém dochazí k většímu krvácení?

Primoinfekce 26. 8. 2015

Uživatel: Tom, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, měl jsem asi minutový nechráněný orální sex s rizikovou osobu (já pasivní) a strkal jsem i prst do její pochvy druhý den, jsem si všiml povrchové odřeniny, ale nevím jestli k ní došlo před nebo po. 9.den jsem dostal horečku, která měla něco přes 38°C, ale trvala jen den a 2,5 dne jsem měl průjem. Jsou to možné příznaky primoinfekce? Děkuji za odpověď.

Testování 25. 8. 2015

Uživatel: Zuzana, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda-li se stalo, že člověk, který měl riziko , šel na test ve 2. měsících, ten byl negativní a pak šel na testy ve 3. měsících a test byl pozitivní? I přesto, že nebral antibiotika, kortikoidy atd. a byl celou dobu zdráv?

Ovoce na Kaletru a Truvadu 25. 8. 2015

Uživatel: Stalose, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den pane doktore. Chtěl bych se zeptat,zda na Kaletru a Truvadu mohu jíst jaké koliv ovoce. Děkuji.

Odběr krve 25. 8. 2015

Uživatel: Patrik, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den jednou jsem byl na odběru krve na dětském oddělení od té doby mě trápí jestli sestra použila sterilní jehlu. Vím že přede mnou byl jeden pacient já po něm vešel tak za 1-3 minuty, a na dané jehle kterou sestra použila byl takový ten ochraný obal a předtím než mi nabrala krev tak na jehle žádná krev nebyla. Měl bych se obávat nebo moje obavy jsou zbytečné

Hiv test 25. 8. 2015

Uživatel: Petra, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den mam prozbu ohledně mého kamaráda je na tom dost psichycky spatne a fizicky asi též pred rokem chodil ze slečnou která zjistila ze je hiv+rozešli se a on ma porad nejake zdravotní problemi hlavně prujmi a stale je unavený byl cca po 12 mesicich na testu ktery vyšel negativně ale doktor se k tomu vyjádřil tak ze výsledek je negativni ale kdyz se zeptal na to jestli se na to muze spolehnout i přes zdravotní obtíže tak odpoved byla vyhýbava to jsou ty testy nespolehlivé ?dekuji za odpoved pekny den

Oděrky škrabnutí 25. 8. 2015

Uživatel: Petr, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den chtel bych se zeptat jestli se lze nakazit přes dorbné škrábance nebo by musela být rána výrazně hlubší?

test 25. 8. 2015

Uživatel: ivan, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

dobrý den.Váš názor po více jak 2 měsících jsem byl na dualním testu v nemocnici byl negativní po více jak 3 měsících slinný test ora guick negativní po 5 měsících ora guick negativní vím že slinné testy neuznáváte,ale kdybych byl nakažený tak by se už určitě něco objevilo jaký je Váš názor děkuji za odpověď(ps ještě mám jeden a dám ho po 6 měsících zatím mám co se sexu týče půst)

Eviplera 25. 8. 2015

Uživatel: Ales, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobry den, chtel bych se zeptat zda jde vyvodit neco z toho, ze clovek uziva vyse uvedeny lek. Jako napriklad, zda je lecba v poradku, vyssi pocet lymfocitu, nizsi virova naloz apod. Mam znameho, co toto uziva a nejsem si uplne jist, jak se na to zeptat, tak se ptam vas, zda jde z toho neco vyvodit. Leci se timto pokrokovejsi stadia nebo naopak atp.? Dekuji

CD4 lymfocyty 25. 8. 2015

Uživatel: Tomáš, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den pane Doktore, někde jste uvedl že CD4 lymfocyty se pohybují mezi 800-1200 u zdravých lidí, já mám 700 a nemám žádné nemoce a jsem negativní na HIV virus...takže tomu nerozumím? To zdraví lidi nemůžou mět menší počet CD4 lymfocytů? Nebo je u mě něco špatně?

Prsty 24. 8. 2015

Uživatel: Radka, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Chci se zeptat, jestli je nějaké riziko nákazy v následující situaci. S přítelem jsme byli v restauraci, kde přítel použil pánské WC a šáhnul na společnou kliku u hl. vchodu na WC (možnost výskytu krve, spermií apod.). Po cca 15.minutách došlo k sex.hrátkám a přítel mi několikrát strčil prsty do pusy, ruku si ale po tom doteku kliky již neumyl. Nepřenáší se takto tato nemoc? Pokud by měl malé množství krve na prstech, tak po několika minutách na vzduchu by již ten vir nežil? Nemusím se znepokojovat?

Nechráněný styk 24. 8. 2015

Uživatel: Aleš, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Měl jsem nechráněný styk a asi po týdnu mě začalo bolet v krku, nebylo mi úplně dobře a cítil jsem bolest hlavy, teplotu mám lehce nad 37, měl bych se něčeho obávat a měl bych se o tom poradit se svým obchodním lékařem?

dotaz pro pana doktora Procházku 24. 8. 2015

Uživatel: Radek, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, pane doktore. Mohu mít dotaz jestli by mohlo dojít k infikování pokud by došlo ke kontaktu infikované osoby HIV - jejího potu a krvácení neinfikované osoby? Děkuji za odpověď.

Prosím o odpoveď 24. 8. 2015

Uživatel: Jana, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý deň, asi fakt otravujem ale prezerala som si všetky príspevky a konkrétnu odpoveď alebo podobnú na moju otázku ktorú som položila som nenašla. Odpovedali ste už na novšie príspevky ale asi 3 ste vynechali... Medzi nimi bol aj môj a fakt by ste mi pomohli strašne veľmi keby mi odpoviete, jednalo sa o pitie z jednej fľaše a poranenia pier bola to dlhšia otázka. Ďakujem

dotaz 24. 8. 2015

Uživatel: ivan, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

nemyslel jsem že půjdu darovat krev a že mi tam udělají testy,ale že prý používají citlivější metody tak jen to jsem chtěl vědět

test po 8 týdnech 24. 8. 2015


Dobrý den, chtěl jsem se zeptat zda se dá za spolehlivý považovat test po 8 týdnech od rizikového chování během, kterých jsem nebral žádné antibiotika ani jiné prášky. Ptám se proto, že někde se píše že na testy je možno jít po dvou měsících někde zase až po třech tak abych měl jistotu. Děkuji.

článek 24. 8. 2015

Uživatel: ivan, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

dobrý den. dočetl jsem se že při darování krve se používají citlivější testy na přítomnost protilátek na HIV a dají se zachytit do 2 dvou měsíců i dříve a běžné testy 4 generace které používají laboratoře zachytí protilátky až po 3 měsících,takže když si někdo nechá udělat test po 2 měsících v běžné laboratoři tak se protilátky na HIV nezachytí je to pravda?

Elisa 23. 8. 2015

Uživatel: Kája, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, odkdy používá Dům světla testy 4. generace. Děkuji.

Hiv test 23. 8. 2015

Uživatel: Marek, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobry den milá poradno chci se zeptat proc neni hiv test poviny? Vždyť sami vidíte ze pozitivních přibývá. Sex je součásti lidstva od jakziva troufnu si rict ze kazdy mel sex bez ochrany. Myslim ze sex je přirozený co lidstvo existuje prece jinak by jsme tu uz davno nebyli nebo nemam pravdu? Pekny den preji

Uzliny 22. 8. 2015

Uživatel: Majk, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den. Moje otazka je zda-li u primoinfekce jsou uzliny vyrazne natekle a bolestive?

"Chráněná" soulož 22. 8. 2015

Uživatel: T-rex, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, nedávno jsem měl poměr se ženou, kterou moc dobře neznám. Měl jsem sice kondom, ale všiml jsem si, že se několikrát trochu shrnul, takže jsem měl polovinu penisu nechráněnou. Je přesto reálná možnost přenosu viru, nebo se přenáší spíše vrchem údu (okolí žaludu a předkožky)?

Prosím o odpoveď 22. 8. 2015

Uživatel: Jana, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý deň, videla som tu podobný dotaz ale veľmi pekne vás prosím o odpoveď. Mám taký problém. Stačí krv ktorá ostane na hrdle fľaše, nič viditeľné (keby tam bola krv tak nepijem) len nejaká rozmazaná kvapka na to, aby sa dostala do mojich raniek popraskaných pier? Keď mi praskajú tak ja si ich obhrýzam a niekedy sa zvyknem kus aj pohrýzť a ide mi kus krv ale keď mi už netečie tak to znamená, že tá ranka je už zatvorená? A keď sa tesne potom ako sa mi zastaví krv alebo si ju oblížem napijem po niekom z fľaše tak mi nehrozí riziko ak by bola kus na hrdle krv, opakujem nič viditeľné len nejaké obtretie? Je pre mňa odpveď veľmi dôležitá, pretože s kamarátmi zvykneme po sebe piť a aj doma stále a určite už prišla situácia že mohli mať niektorí prasknutú peru alebo herpes a mohol kus prasknúť vravím nič viditeľné, ja osobne mávam len popukané pery, ale kútiky, herpesy, otvorené afty v ústach, trhané zuby, rozbité pery nemávam, len popukané. Je to možno kus nezodpovedné ale som väčšinou dosť nerozvážna v tejto veci. Bol takýto prenos možný? Či je toľko krvi málo na prenos aj keď mohlo takých situácii nastať viac? Ďakujem vám veľmi pekne a prepáčte že vás otravujem, fakt som prezerala stránku a našla som len podobnú otázku ale bola by som veľmi šťastná keby mi odpovedáte. Pekný deň.

Oslava 22. 8. 2015

Uživatel: Otakar, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Jednou na oslavě jsem usnul jako první a je možné aby mě pak někdo uspokojoval a já o tom nevěděl a tak mě nakazil ???

Hiv test 21. 8. 2015

Uživatel: Marek, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den je možné se u vás nechat otestovať rychlotestem ktery jste delali v sanitce na akci dekuji za odpoved

rizikové chování - přerušovaná soulož 21. 8. 2015

Uživatel: Eliška, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Milá poradno, chtěla bych se zeptat, jaké je riziko přenosu HIV pro ženu při nechráněném pohlavním styku - přerušovaném, kdy ale nedojde k ejakulaci (ani do pochvy, ani mimo pochvu), s tím, že styk trvá jen velmi krátce (tj. ne víc jak minutu). Jsou po takovémto rizikovém chování namístě obavy a testy HIV? (Když ani s jistotou nevím, zda-li byl dotyčný HIV+...?!) Děkuji za odpověď, E.

Přenos 21. 8. 2015

Uživatel: Adam, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den , chtel bych se zeptat jestli k prenosu staci mala kapka krve nebo by muselo jit o masivni krvaceni?

Prenos 21. 8. 2015

Uživatel: Lili, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý deň chcela by som sa spýtať či je možný prenos HIV ak pijem z jednej fľaše z HIV+. Viem že slinami sa neprenáša ale čo ak má ten HIV+ popraskané pery a nejaké stopy krvi tam môžu ostať alebo herpes na pere a pri pití praskne? Pýtam sa preto, lebo ja síce herpesy nemávam ale mávam popraskané pery a suché pery ktoré mi krvácajú a tak by sa tá krv cez fľašu mohla dostať do mojej ranky na pere. Je takáto nákaza možná? Alebo takéto množstvo krvi je málo na prenos? Ďakujem krásne za odpoveď.

hiv 20. 8. 2015

Uživatel: martin, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

dobry den poradno mohl by mi odpovedet prosim pan doktor prochazka po riziku nechranenem pohlavnim styku jse u me projevili priznaky jako se popisuji u primoinfekce test byl negativni po trech mesicich vzhledem k neduvere jsem ho opakoval po pul roce a ted po roce byl vzdy negativni ale vzhledem k tomu ze jsem mel priznaky ktere se popisuji u hiv tak mi to do dnes neda spat mam ruzne kozni problemi prujmi caste krece v brise a obcas mi zduri ruzne v tele nebo na tele uzliny vsechny zdravotni problemi zacali po onom riziku porad i pres negativni vysledky myslim na to ze mam hiv prestal me uplne bavit zivot porad myslim na to ze jsem ta vyjimka u ktere se to nepodarilo zachytit na dalsi testy uz nemam silu chodit strasne me to psichycky znicilo nevim co dal dekuji za odpoved pekny den ps. v nrl mi bylo jednou receno kdyz jsem se zeptal na to jak dlouho trva vytvoreni protilatek tak pry dokud se nevytvori to znamena tedy i treba nekdy i vyce jak rok? tato odpoved mi taky moc nepridala

test 20. 8. 2015

Uživatel: Roman, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobry den s pritelkyni jsme spolu pul roku,sel jsem na test ktery byl negativni. Je nutne abych nutil jit na test take ji ? jsme si verni . Dekuji

HIV 20. 8. 2015

Uživatel: Petr, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Jak je možné ze dva kamarádi chytli ode mě po par dnech na penisu pupínky curaly krev a mely hnis a svedeni jak je možné ze se nakazily ?dotaz k tomu co jsem psal před tím Petr

Hiv tes doporuceni 20. 8. 2015


Dobry den pokud k vam nekdo přijde ve zvisenem riziku a proběhnou u nej zdravotní problemi jako u primoinfekce existuje nejake doporuceni v opakování testu pokud dotyčný ma test negativni po třech mesicich ??

HIV 20. 8. 2015

Uživatel: Petr, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den chci se zeptat jestli drogy ovlivňují testy a jestli je možné ze mam příznaky HIV i kondylomata nakazil sem dva lidi a doktor mi řekl ze mam testy negativní protože sem mu neřekl ze beru pervitin(snupu) a beru to 3 roky.Podle toho co ctu na internetu mam mít stadium 4.kdy se mi plete jazyk a zapomínám veci a to mě děsí a v ústech mam už delší dobu afty a bily povlak na jazyku a ze strany na jazyku je to nejhorsi kterých se nemohu zbavit a boli mě zuby ikdyz žádný kaz nemam a jsem hodne nervózní a hodne sem unaveny boli mě svaly a krahnu předem dekuji

Aktuální počet dotazů v databázi: 10105

Obrázek č. 138

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Certifikát za 350 Kč


MOBILNÍ TESTOVÁNÍ - SANITKA

pro více detailů rozklikněte město

Podpořte nás!

 

Objednání besedy


Obrázek č. 143
Obrázek č. 142
Obrázek č. 141
Obrázek č. 51


Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55


abbvie

Obrázek č. 132
Gilead


Obrázek č. 56

financuje vysílání webinářů a vývoj systému PIST

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

alza.cz

darovalo výpočetní techniku a elektroniku

Obrázek č. 126

nám přispěli novým stanem

Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.