On-line poradna

Vítejte v internetové poradně České společnosti AIDS pomoc.

Dotazy odpovídáme pouze v pracovní dny a každé téma má určenou dobu pro odpověď (24, resp. 48 nebo 72 hodin).

Dříve, než-li položíte svůj dotaz, projděte si prosím náš web www.hiv-prevence.cz. Najdete zde mnoho informací o způsobech přenosu, možných příznacích, ale i o testování a místech, kde se můžete nechat otestovat. V případě, že byste položili dotaz, na který je odpověď na uvedeném webu, je možné že jej vyhodnotíme jako duplicitní a vymažeme ho.
Děkujeme za pochopení.

Pokud jste v přehledu již položených dotazů nenašli to na co se chcete zeptat, položte vlastní dotaz.

Pokud máte zájem o otázky a odpovědi z nějaké specifické oblati, můžete výběrem tématu omezit zobrazené otázky. Bližší popisy a statistiky otázek naleznete v přehledu témat.

Všechna témata

Zobrazeny jsou všechny otázky, které byly v poradně položeny.

dotaz email 2 25. 1. 2016

Uživatel: Michal, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, nezlobte se, že se opět připomínám, ale 21.1. jsem vám psal dotaz na email a dosud mi nebyl zodpovězen, zatímco odpovědi v této poradně jsou již novějšího data... Moc vás tedy prosím o zodpovezeni meho dotazu. Jsem dost nervozni a potrebuji znat vas nazor. Kazdy den, kdy cekam na odpoved, je neuveritelne ubijejici...Dekuji moc.

Ranka 25. 1. 2016

Uživatel: Karel, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den chtěl jsem se zeptat jestli jsem se mohl nakazit když jsem měl na ruce malou a pár vteřin starou ranku. Tu ranku mam z toho že mam suché ruce tak mi popraskali a malinko se objevila krev. Chvíli na to jsem se tou rukou kde byla ranka praštil o ruku jiné osoby. Proto se chci zeptat jestli jsem se mohl nakazit kdyby ta osoba měla na rukou krev

priznaky 25. 1. 2016

Uživatel: Martin, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

dobry den, minule utery jsem mel masturbacni(prsty do pochvy) styk s jednou divkou. od stredy jsem lezel s horeckou, bolestmi v krku a kaslem.dnes uz jen lasel. je to mozny priznak ?

Dotaz 25. 1. 2016

Uživatel: Honza, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den nemusím chodit na testy když jsem měl od slečny oralni sex s ochranou? A byl jsem na 2 masáži penisu. Děkuji za odpověď Honza

Nakaza 25. 1. 2016

Uživatel: Martin, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den, hrozne se bojim, ze jsem bohuzel nakazen, ale mam nejspis zpomalenou a nebo opozdenou tvorbu protilatek.

Proč u někoho neproběhne primoinfekce 24. 1. 2016

Uživatel: Jitka, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je možné, že u některých Hiv pozitivních lidí neproběhly příznaky primoinfekce. Dá se to nějak zobecnit? Jako laik bych si myslela, že to budou lidé s odolnou imunitou, sportovci například, spíše muži než ženy. A také by mě zajímalo, proč se na různých stránkách tolik liší procenta uvádějící primoinfekci? Četla jsem různá rozmezí, např. že se objevuje u 50-90%, někde údaj 75-97% atd. Proč se tyto údaje tak liší, jak je toto statisticky zjišťováno? Děkuji za odpovědi.

spolehlivost výsledku 24. 1. 2016

Uživatel: Anna, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den, píšete, že nejspolehlivější je přijít 3 měsíce po rizikovém styku, když bude test proveden 63 dní po styku, bude výsledek také spíše spolehlivý? A za jak dlouho po odběru krve jsou výsledky k dispozici? Děkuji za odpověď.

primoinfekce 24. 1. 2016

Uživatel: kiks, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den, tri tydny po nechranenem styku oralnim i vaginalnim mi otekl oblicej az krk, kuze cervena napjata a tepla, ale teplotu jsem nemela. Byla jsem trochu unavena a lehce me bolela hlava, bolest v krku nebyla, uzliny nezvetsene. Po prijezdu na pohotovost podan medrol a otok postupne zmizel. Je to mozny projev primoinfekce? Dekuji za odpoved

Test - pro pana doktora Prochazku 24. 1. 2016

Uživatel: Dana, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Vim, ze zde vsude pisete o doporuceni testu po 3 mesicich, ale je mozne tedy se spolehnout i na ten test po 60 dnech???? Muze se stat, ze by nekdo nemel jeste ty protlatky???? Protoze se neustale citim jak na nejakou virozu ( nachlazeni ) a to jsem se tu docetla v jedne z odpovedi, ze se tak citi prave lide s hiv v jakekoliv fazi hiv infekce. Dekuji moc za odpoved.

Přenos přes poraněné dásně 24. 1. 2016

Uživatel: Mek, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, zajímalo by mě, jestli je prakticky možné se při orálním sexu či při líbání nakazit, pokud má zdravý jedinec (tedy ten prozatím neinfikovaný) lehounce poraněné dásně na dolní čelisti, způsobené čištěním zubů, navíc pokud ta rána již není čerstvá. Mám dojem, že v době pohlavního styku jsem již poraněné dásně neměl, ale nepamatuji si to přesně, tudíž bych rád věděl, jestli ta šance nákazy tam je, popř. jak veliká. Děkuji.

Garance jistoty 24. 1. 2016

Uživatel: Jir11, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, jaká je garance jistoty, že při testování u Vás, dochází u každé testace k výměně jehel? Při tak velkém počtu testovaných lidi mám strach, aby se někde něco nezanedbalo. Výsledek mi vyšel negativní, tak doufám, že tomu tak opravdu je. Diky

Doba 24. 1. 2016

Uživatel: Nikol, Téma: Ostatní dotazy, připomínky a podněty

Dobry den zde na webu pisete ze u neleceho cloveka se z HIV stane Aids za cca 10 let a u leceho cloveka za 13 let Je to pravda?

Test 24. 1. 2016

Uživatel: Erik, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den, znate z praxe hodne pripadu kdy by u nekoho byl test po 2 mesicich negativni jeste, ale po trech uz pozitivni?? Jen me zajimalo jestli je to bezne a nebo je pravidlo, ze kdyz uz je negativni test po 2 mesicich, tak je malo pravdepodobne, ze vyjde pozitivne po trech, kdyz nebere zadne leky ten clovek???

Doba 24. 1. 2016

Uživatel: Petra, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobry den je možné aby se z VIRU HIV stal AIDS za 2 roky od nákazy? děkuji

Zvětšené uzliny, rýma + kašel 23. 1. 2016

Uživatel: Pavel, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, před měsícem jsem měl rizikový sexuální styk. Po týdnu se mi zvětšily uzliny na krku a na jedné straně i v tříslech, jinak mi nic nebylo, ale pořád jsou zvětšené. A teď poslední 3 dny k tomu mám silnou hnisavou rýmu a k večeru suchý záchvatovitý kašel. Horečka se neobjevila. Je to příznak HIV ? Předem děkuji za odpověď

Riziko 23. 1. 2016

Uživatel: Věra, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Když jsem měla anální sex s osobou která je negativní není možné mít Hiv/ Aids? Prohlížela jsem internet a nikde jsem se nedozvěděla jak to je a co jsou vlastně chlamydie? (když tak se omlouvám za chyby) Děkuji

23 dnů od rizikového sexu, příznaky 23. 1. 2016

Uživatel: Jirka025, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Přesně před 23 dny jsem měl nechráněný sex, podlehl jsem choutkám. Bohužel bez ochrany. O pár dnů později jsem se dozvěděl že osoba by mohla být HIV pozitiv. Do té doby mi nic nebylo. 18 dnů po styku mi začalo být divně. Bolest hlavy, únava, trochu malátnost. Bolest hlavy tak nějak do dneška ustala, jen malátnost je. Do toho mám rýmu, ucpaný nos, je mi celkově blivno. Na testy si zajdu, ale až po době kdy se to bude dát prokázat. Jen se chci zeptat zda si nákaza HIV může takto projevit. Horečku nemám, teplota stále 35.5 až 36.1, uzliny jsou OK, podpaždí také,třísla také. Průjem zatím žádný.Nevím jaké průběhy to má když se člověk nakazí (pokud je má). Stále čekám až se rozjedou teploty a bude hotovo. Na chřipku jsem nikdy moc netrpěl, když ano tak cca 2 dny a byla pryč. Každopádně svého činu lituji a pokud to dopadne dobře, tak už nikdy BEZ. Tento stres člověka vyléčí asi nejlépe. Všiml jsem si že po požití trochy alkoholu malátnost a knedlík v krku na pár hodin zmizí. Děkuji za případnou odpověď.

7 let 23. 1. 2016

Uživatel: Gustav, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den chtěl jsem se zeptat jestli 7 let je dostatečně dlouhá doba aby výsledek testu byl 100%

Vyrážka 23. 1. 2016

Uživatel: Lukáš, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Hezký den, chtěl bych se zeptat na 2 druhy vyrážek. Asi po týdnu od rizik. pohl. styku červená vyrážka na rukou z boku ruky a kloubech prstů (něco jako exém) a po 5 týdnech na bicepsu na obou rukách bílé flíčky někdy s červenou tečkou. Bývají i takéto vyrážky u HIV infekci? Vyrážky paralerně s projevy slabší angíny. Děkuji.

Dotaz 23. 1. 2016

Uživatel: Vlada, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den, chci se jenom zeptat zda tedy skutecne uz po dvou mesicich by se objevila nakaza v testu urcite?? Vim, ze ve zdravotnim ustavu doporucuji test az po 12 tydnech, aby byl jisty a validni. A pry je test podle nich po 60 dnech, tak jenom asi 85% vysledek a tady u vas v poradne zas pan doktor Prochazka pise, ze rozdil mezi 2 a 3 mesici je asi 1% , tak se chci zeptat co je spravnejisi a nebo jsou pravdive obe moznosti??? A jestli se muze v tom zbylem mesici vysledek zcela otocit z negativniho na pozitivni??? Dekuji moc za odpoved a preji krasny den. Vlada

Nazor 23. 1. 2016

Uživatel: Rado, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobri den chcem sa spýtať ze po 4 mesiacoch od rizika krvni test na hiv je uz 100percetni? Alebo sa môže stat ze to nezistia??? Lebo som čítal neake veci o tej imunite prosim vysvetlite mi to ako to je naozaj???prosim

Oralni sex. 22. 1. 2016

Uživatel: Kevin, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Pri oralnim sexu me partnerka odrela zubi penis kako by zkousla. A ve sprse jsem si vsiml ze mam odreni penis. Sahl jsem ale krev jsem na ruce nemel. Ale je videt ze je odreny. Mohu se timto zpusobem prenaset hiv. Ejakulace do pysy nebyla a k sexu nedoslo. Dekuji za odpoved

ovlivneni testu 22. 1. 2016

Uživatel: robert, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den, existuje ještě něco, kromě kortikoidů, určitých druh antibiotik, syfilis a hepatitid, co muze ovlivnit negativní vysledek testu ve 2 mesicich? Prosim pripadne me dopolnte. O zpozdene imunologicke reakci nepisu, protoze to by musel byt clovek od detstvi v peci imunologa, jak tu psal pan doktor Prochazka. Bezne leky, jako prirodni doplnky stravy na posileni imunity, immodium, strepsils, paralen nebo černé úhlí vysledek ovlivnit nemohou? Dekuji za odpoved.

Riziko 22. 1. 2016

Uživatel: Petr, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, mohlo dojít k přenosu HIV v případě vzájemné masturbace a lehkého dráždění konečníku (jen zvenčí, bez průniku) s možným ulpěním preejakulátu na rukou (krvácející oděrka nebyla, ale podrážděná sliznice na penisu možná ano, ale ne moc)? Děkuji.

test 22. 1. 2016

Uživatel: pavel, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den, je pravda, že antigen p24 zmizí ve chvíli, kdy vzniknou protilátky? Takže při duálním testu, kde se hledají obě složky, tedy jak antigen tak hiv 1,2, tak jedno nebo druhé musí být detekovatelné a tudíž při testech nalezitelné? Je to tak? Takže i když člověk ještě nemá vytvořené protilátky, tak se zachytí už ten antigen p24. Takže pokud se někdo infikuje, tak už se přece musí zachytit v testu buď antigen nebo protilátky,nemám pravdu? Pokud je tedy test ve 2 měsících negativní, tak je pravděpodobnost vysoká, že to tak zůstane i třetí měsíc a už by tam přece bylo něco vidět...buď antigen nebo protilátky?

Test 22. 1. 2016

Uživatel: Martin30, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den, mam brat 3 mesice jako 90 dni ( 3 x 30) a nebo tech 84 dni ( 12 tydnu)??? Je to preci jenom rozdil skoro tydne. A asi bych musel mit neco s imunitou kdyby to cirou nahodou nezjistili i kdybych to treba mel. Dekuji za odpoved

Dodatek masaz 22. 1. 2016

Uživatel: Roman, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Děkuji vám za vysvětlení. Mejte se fajn Roman

Testy 22. 1. 2016

Uživatel: Lenka, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobry den je pravda ze na to jestli ma clovek HIV se neda prijit jibak nez tak ze si zajde clovek primo na HIV testy. Nebo se to da zjistit nejak nahodne pri nejakem jinem lekarskem osetreni?

Děkuji 22. 1. 2016

Uživatel: Verča, Téma: Právní poradna v oblasti HIV a AIDS

Chci vam moc podekovat za vsechny zde odpovezene otazky. Moc vam dekuji ! Bez tehle poradny bych nevedela co mam delat.

Dotaz k předchozí odpovědi 22. 1. 2016

Uživatel: Roman, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobré ráno ano máte pravdu nenechal bych se masírovat pokud by masérce tekla krev z ruky. Vzdy se nechávám masírovat takže je to vlastně jediny způsob přenosu, ale velmi nepravděpodobny. Já jen chci mit proste jistotu, že se mi nic nestane. Proto možná zbytecne do toho šťouram:-). Já jen adoptovaly jsme Dítě a od te doby cítím vetsi zodpovědnost. Proto se raději zeptám vícekrát i když tantrickou masáž asi omezím na minimum. Děkuji vam s pozdravem Roman

Nemocnost 22. 1. 2016

Uživatel: Evzen, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobry den, muze zvysena nemocnost a caste nachlazeni souviset s oslabenou imunitou v dusledku nakazy virem HIV, ktery zpusobil horsi obranyschopnost organismu??? Dekuji

Strach 21. 1. 2016

Uživatel: Anonyym, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, před rokem jsem mela rizikove chování ..vím že nějak měsíc po te události jsem se strašne moc hlídala a nic mi nebylo. Je mozne ze promoinfekce nemusela proběhnout a i tak jsem se nakazila ? Ten kluk se kterým jsem mela rizikove chování mi řekl že si hlídal vzdy s kym spal ale Já se bojim. Ejakulace sice neproběhla ale je i tak mozne ze jsem se mohla nakazit z preejakulatu když jsme neměli ochranu? Děkuji za odpověď.

Lečba 21. 1. 2016

Uživatel: Maja, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobry den. Chci se zeptat kdyby nekdo na to ze se nakazil HIV prisel po 2 letech a po te by se pravidelne lecil a dodroval vše co má dodrzovat HIV pozitivni clovek, jak dlouho by mohl žit? Dekuji.

HIV? 21. 1. 2016

Uživatel: Jiří, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, prosím o radu. Cca před 1 a půl rokem jsem měl nechráněný orální styk se ženou a chráněný klasický sex s líbáním. Já byl v pasivní roli. Byla můj první sex. partner. Zjistil jsem, že žena střídala hodně partnerů, to mě strašně zneklidňuje, špatně spím, nesoustředím se na studium i na práci. Bojím se, že mám HIV a myslím jen na nejhorší :(( Po styku jsem žádné problémy nezaznamenal, ale až později cca 2 měsíce po. Od té doby mi začalo několik problémů, přetrvávajících do dnes, které připomínají nachlazení: pálení při močení, svědění, problémy s močením, bolest nadvarlat... Problémy vždy odezněly, ale až nyní je mám stále. Už asi 4 měsíce mám stále červeno (zánět) v krku, červené pupínky v krku a šedý povlak na jazyku, jsem i zahleněný. V krku mě bolí mírně, téměř vůbec. Nemám problémy s jídlem. Zvětšené uzliny jsem neměl. Bolí mě i krční svaly, také za krkem, klouby, ramena a hlava . Jsem dost unavený a chce se mi spát. Hodně pracuji u počítače i dlouho do noci. Vykonávám i těžší fyzickou práci ve skladu(nosím pytle...) Je možné aby to vše nějak souviselo? Nejdříve mě napadlo jestli nemám chlamydie, pak jsem se postupně přiklonil k HIV? Momentálně se bojím, že pokud mám chlamydie, tak mám i HIV. Bojím se dát i někomu jen pusu, že ho nakazím. Na testy se chystám už dlouho, ale hrozně se bojím a nevím kam mám nejlépe zajít? Našel jsem, že testy dělají i na poliklinice Revoluční, je to tam dobré nebo mám zajít někam jinam? Moc děkuji a přeji hezký den Jiří

strach 21. 1. 2016

Uživatel: lubo, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den,mohla by primoinfekce zacit opozdene az v 7.-8.tydnu a nejak se dale projevovat i v tydnu 12.? Jako treba pretrvavijici virozou,vyrazkou,nateklymi uzlinami, apod.? Opravdu po primoinfekci vsechny priznaky naraz odezni, i pripadna vyrazka? Vsechny informace z vasich stranek znam, zajima me vas subjektivni nazor a zkusenosti..

Pro pana Procházku 21. 1. 2016

Uživatel: Jirka, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den již sem zde psal ale i tak bych chťek slyšet názor pana doktora Procházky na tuhle situaci. Dekuji Pane doktore ptal sem se na to,protože zhruba před půl rokem jsem se dostal do situace kdy jsem měl na prstu malou ranečku, která lehce krvácela, abych to přiblížil bylo to povrchové zranění(asi sem při sportu drobně zavadil o nějakou ostrou hranu),které nebylo vubec hluboké a krev do minuty ustala(snad kapka,dvě krve). A hraji rugby kde se občas někomu přivodí krvavé zranění. A já sem celkem paranoidní ale když sem ranku ošetřil vodou a omyl krev pokračoval sem dál ve hře a zhruba po 2 minutách sem si všiml že na rance je opět kapka krve. Ta kapka byla na povrchu ranečky a tvořila kopuli jako když je např kapka rosy na listu. A napadlo mě kdyby ta kapka byla cizí a infik. jestli bych se nakazil? Samozřejmě sem kapku ihned omyl vodou takže nebyla do ranečky nijak vetřena. Takže by mě zajimalo zda-li se mám z takové situace nějak strachovat pokud by kapka nebyla moje krev a byla pouze na povrchu.Velmi Vám děkuji za Váš vážený čas a Vaši odpověď.

Unava 21. 1. 2016

Uživatel: Jana, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda se únava projevuje také pouze 1. - 2. týdny nebo je to trvalá únava i několik týdnů navíc. Patří únava mezi příznaky, které by se měli objevovat společně s jiným příznakem nebo může být samotná? Děkuji moc za odpověď.

Opar a aft 21. 1. 2016

Uživatel: Pavel, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den, doprovazi opar i aft take horecka nebo nikoli. Po 6 tydnech se mi udelala afta a opar na rtu ale bez teplot. Citim i slabsi unavu. Dekuji

dotaz email 21. 1. 2016

Uživatel: Michal, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, moc vás prosím o odpověď na můj dotaz. Ráno jsem vám ji zasílal na email. Děkuji moc.

pro pana profesora doplneni dotazu jistota 21. 1. 2016

Uživatel: petr, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobry den pane profesore, udrzovaci davka je momentalne asi rok 5mg prednisonu( pred tim byla vyssi asi 10mg).

Aktuální počet dotazů v databázi: 11552

Pomoc s léky pro pacienty

Pokud jste se ocitli v zahraničí v karanténě a/nebo se nemůžete dostat zpět do Česka a docházejí vám vaše antiretrovirové léky, kontaktuje prosím přes tento portál asociaci LIFE4ME.PLUS, která prostřednictvím národních pacientských organizací koordinuje po celém světe krizové dodávky HIV léčiv https://life4me.plus/en/.


If you find yourself in quarantine in the Czech Republic, cannot leave the country and are running out of antiretroviral therapy, or if you have problems receiving delivery of medication due to COVID-19, please contact ROBERT, robert.hejzak@aids-pomoc.cz, 00420 724 032 678. We will help you to find a solution.


Если Вы оказались в Чешской Республике в условиях карантина, и у Вас заканчивается запас антиретровирусной терапии, или если Вы столкнулись с проблемами в выдаче лекарств из-за COVID-19, пожалуйста, свяжитесь с ROBERT, robert.hejzak@aids-pomoc.cz, 00420 724 032 678. Мы поможем вам найти решение.

obrazek PrEPPoint
Obrázek č. 138

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Certifikát za 350 Kč


Podpořte nás!

 

Objednání besedy


Obrázek č. 160
Obrázek č. 145
Obrázek č. 142
Obrázek č. 51


Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 154
Obrázek č. 55


abbvie

Obrázek č. 132
Gilead


Obrázek č. 56

financuje vysílání webinářů a vývoj systému PIST

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

alza.cz

darovalo výpočetní techniku a elektroniku

Obrázek č. 126

nám přispěli novým stanem

Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.