On-line poradna

Vítejte v internetové poradně České společnosti AIDS pomoc.

Dotazy odpovídáme pouze v pracovní dny a každé téma má určenou dobu pro odpověď (24, resp. 48 nebo 72 hodin).

Dříve, než-li položíte svůj dotaz, projděte si prosím náš web www.hiv-prevence.cz. Najdete zde mnoho informací o způsobech přenosu, možných příznacích, ale i o testování a místech, kde se můžete nechat otestovat. V případě, že byste položili dotaz, na který je odpověď na uvedeném webu, je možné že jej vyhodnotíme jako duplicitní a vymažeme ho.
Děkujeme za pochopení.

Pokud jste v přehledu již položených dotazů nenašli to na co se chcete zeptat, položte vlastní dotaz.

Pokud máte zájem o otázky a odpovědi z nějaké specifické oblati, můžete výběrem tématu omezit zobrazené otázky. Bližší popisy a statistiky otázek naleznete v přehledu témat.

Všechna témata

Zobrazeny jsou všechny otázky, které byly v poradně položeny.

Kapka a oko 9. 3. 2015

Uživatel: Lubor, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Je možné se nakazit, kdyby mě do oka stříkla malinkatá ( témeř mikroskopická- ani jsem to témeř necítil) kapička krve???

Orální sex 9. 3. 2015

Uživatel: Aleš, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, jaké je riziko přenosu nákazy při nechranenem pasivním oralnim sexu s prostitutkou? Po týdnu se mi objevily molusca. Jinak žádné zdravotní problémy nemám. Je to teprve dva týdny a testy az po 6 - 8 týdnech jsou strašně daleko... Dekuji za odpověď.

orální sex 9. 3. 2015

Uživatel: Pavel, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak moc vzácný je výskyt nemoci AIDS přenosem orálního sexu, ať už muž-muži, žena-muži atd. , jestli jsou takové případy zaznamenány nebo je to spíš jen v té teoretické části popisech přenosu. děkuji a krásný den

masturbace 8. 3. 2015

Uživatel: radek, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den mam problem mel jsem vzajemnou masturbaci mel jsem podrazdeny penis mel jsem zdravotni problemy zanet noshltanu a ruzny teploty divne to kolisalo 37 az 37.5 myslite ze jsem nakazen prodelal jsem dve vysetreni testovani konec 6 tydne nic nenasli a ve ctvrtem tydnu taky/ nic nenasli poradte mi ma ro spojitost s nemoci

HIV-bazén 8. 3. 2015

Uživatel: Pája, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, je možné se nakazit HIV když jsem byla na veřejném bazéně a rozkousla jsem si do krve jazyk (při jízdě na tobogánu) mi trochu tekla krev, cítila jsem to, ale věnovala jsem se dál dětem a jak jsem mluvila, cákala mi do pusy voda z bazénu. Je možné se takto nakazit kdyby do vody někdo HIV nakažený např. dostal svou krev nebo sperma a mi se ta voda z bazénu dostala do otevřené mírně krvácejících ranek na jazyku?(dokonce jsem tam dva viděla, jak možná dělají něco, co by v bazénu dělat neměli). Děkuji za odpověď

orální sex-statistika 8. 3. 2015

Uživatel: Jan, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, chci se zeptat, jak je to s procenty ohledně přenosu nemoce AIDS orálním sexem. děkuji za odpoveď

Art for life 7. 3. 2015

Uživatel: Maiko, Téma: Ostatní dotazy, připomínky a podněty

Dobrý den, dá se kalendář art for life zakoupit v domě světla? Případně odznáček červená stužka? Díky

ascites 6. 3. 2015

Uživatel: Nikol, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, může se HIV virus nacházet i v ascitu a pokud ano, může se tam vyskytovat v takové míře, aby po kontaktu punktátu s krvácející rankou ( po píchnutí se sterilní jehlou) došlo k přenosu infekce?

Přenos hiv 6. 3. 2015

Uživatel: Jirka, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den, pisete zde, ze k prenosu je potreba krvacejici rany apod., pri klasickem sexu, snad i pri analnim sexu ke krvacejicimu poraneni sliznic prece nedochazi? Jak tedy k prenosu dojde? Dekuji

Protilátky proti štítné žláze 6. 3. 2015


Dobrý den, nemůže masivní přítomnost protilátek proti štítné žláze v krvi způsobit falešnou negativitu HIV testů ? Děkuji

viz rana 5. 3. 2015

Uživatel: pavel, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

A přes tu krvacejici odreninu kdyby se do ni dostala kapka infikované krve

ATB 5. 3. 2015

Uživatel: Petr, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobré odpoledne, prosim Vás proč pořád a všude píšete, že ATB ovlivňují test na HIV? Ptal jsem se na dvou místech v Brně, kde testy dělají a na obou mi řekli, že ATB nemají obsolutně žádný vliv na vir HIV, protože ATB léčí bakteriální nemoci a můžou posunout tvorbu protilátek u bakteriálních nemocí, ale v žádném případě ne u viru jako je HIV. Proč každý dává jiné informace? Komu věřit? Potom je člověk akorát ze všeho uplně zmatený a neví co dělat. Já osobně jsem testy absolvoval po 2 měsících i přestože jsem bral ATB ale tím, že se pokaždé dočtu něco jiného už jsem opravdu na hraně svých sil, nedokážu myslet na nic jiného než na to, jestli test vyšel správně.

Testy 5. 3. 2015

Uživatel: Pavla, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

DObrý den, procetla jsem všechny dotazy a jsem pořád zmatená a moc nerozumim jedné věci..Byla jsme na testech po 2 mesicich a v laboratoři mi řekli, že se již na test mohu spolehnout (byl negativní) po 60 dnech ale tady někteří poradci a doktoři píšou, že spolehlivý je až po 3 měsících..jak to tedy je? Dali mi doktoří v laboratoři nepravdivou informaci? Prý když netrpím váždou poruchou umunity a přestože jsem týden brala antibiotika řekli mi, že ATB na vir HIV ani na tvorbu protilátek nemájí vliv...Proto Vás žádám, jestli by jste mi to mohl vysvětlit a jestli se tedy můžu na výsledek spolehnout, když mi řekl pan doktor že ano. Děkuji

TEST PO 65 DNECH 5. 3. 2015

Uživatel: Míra, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den, byl jsem na testech po 65 dnech a byli negativní. V poradně jsem se dočetl, že mezi 60 a 90 dnem je rozdíl jednoho procenta, které je většinou dáno ATB,imunitní onemocnění, souběžná infekce hiv + syfilis, anebo hiv + hepatitida C, dále kortikoidy a anabolika. ATB,kortikoidy ani anabolika jsem neužíval. Testy na syfilis mám dělané po 49 dnech a hepatitidu C po 58 dnech, oboje negativní. S imunitní poruchou se neléčím. Je tedy ještě nějaká šance na změnu mých výsledků HIV? Mám ještě podstupovat testy po 3 měsících? Mnohokrát děkuji za odpověď.

Věk a HIV 5. 3. 2015

Uživatel: Lucka, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, je možné aby se člověk s AIDS nebo HIV dožil 70 let?

Rána 5. 3. 2015

Uživatel: Pavel, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, dole sme četl odpověď pana Sobka, že pokud dojde ke rvačce a oba aktéři mají krvácivé poranění( odřeniny a tak...nemyslím výrazné krvácení ale krvácení jako když si strhnete například strup) jaktože neni možný přenos?? Nebo přes ty záděry? Jde o to, že je krvácející rána malá a k přenosu by musela být hlubší jako například u autonehody???Nebo o to že k přenosu je potřeba vetší množství krve než jedna kapka??? Jednou kapkou to doopravdy nejde? Děkuji zaodpověď

Pro pana Sobka 4. 3. 2015

Uživatel: Petra, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, pane Sobku o nekolik příšpěvků níže, váš kolega odpovídal, že nakazit se přes mírně krvácející záděru je možné, když sem ale psala paní z Státního zravotnického ústavu v Praze, řekla mě že tento přenos nebyl nikdy dokázan a že přenos tedy není možný. Ptám se proto protože mě do mírně krvácejícho akné stříkla jedna kapička krve, tak sem se chtěla zeptat, zda je tento přenos možný. Děkuji za odpověď.

autoimunitní onemocnění 4. 3. 2015

Uživatel: Romana, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den,byla jsem na testech na hiv po třech měsících a dvouch týdnech.Kvůli užívání atb.Užívala jsem týden po riziku a pak i v den testování.Bylo mi řečeno,že atb v den testování pokud jsem dodržela minimální stanovenou dobu tři měsíce jsou již pak bezpředmnětné.Testy vyšly negativní.Byli rováděny na Bulovce(odkud prý putují do národní referenční laboratoře).Byla jsem spokojená a šťastná,že jsem měla štěstí a jsem negativní.Ale teď o pár měsíců dýl mi bylo zjištěno autoimunitní onemocnění.A tak se ptám,mohlo to nějakým způsobem ovlivnit test.Když jsem ještě neužívala žádnou léčbu.Vzhledem k tomu,že jsem o onemocnění nevěděla.Děkuji.krásný den.Romča

hiv 4. 3. 2015

Uživatel: Kuba, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Jaká je spolehlivost testů na hiv???A můžu se zeptat zda jste se ve své praxi již setkal s člověkem,který měl testy na hiv po třech měsících negativní a po půl roce pozitivní.Nebo pokud jste se nesetkal přímo vy,zda nevíte o nějakém takovém to případu.Aˇje to prostřednictvím kolegů,či nějaké publikace.Moc vám děkuju

ještě jedna doplňující otázka k otázce z 2.3. ohledně protilátek 4. 3. 2015

Uživatel: roman, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Píšete,že tedy některé nemoci či léky opravdu můžou oddálit tvorbu protilátek.Tedy syfilis,hepatitida,léky jako anabolika,atb,či kortikoidy.Takže pokud budu mít nezjištěný syfilis,nebo budu užívat některé z léků.A půjdu na test po čtyřech měsících,jsou tyto faktory po této době již bezpředmnětné vůči tvorbě protilátek.Jsem asi neoodbytný,ale chci tomu pořádně porozumnět.Děkuji

testy 4. 3. 2015

Uživatel: míša, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

můžu prosím opravdu věřit testům,které byly provedeny v NRL.Užívala jsem atb. v mezičase a pár dní před testem.O žádné poruše imunity nevím.Jinak v NRL mi řekli,že test po 3měsících je vždy spolehlivý.Je tomu opravdu tak.Děkuji

Dodatek Tvorba protilátek 3. 3. 2015

Uživatel: Lucka, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Už sem si zjistila, v laboratoři že se dodatečně ve zkumavce protilátky nevytvoří. Stejně děkuji :)

Tvorba protilátek 3. 3. 2015

Uživatel: Lucka, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den, možná bude můj dotaz znít hlooupě ale ráda bych se zeptala. Tvorba protilátek může probíhat pouze v těle, nebo i v odebrané krvi??? Jde mě o to jestli protilátky se mě vytvoří v těle, nebo se mohou potom ještě samovolně vytvořit i mimo tělo dodatečně ve zkumavce??? Děkuji

protilatky test 3. 3. 2015

Uživatel: martin, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

dobrý den v jedne vasi publikaci jsem se docetl ze tvorba protilatek trva nekdy 3,6,9 měsicu a vymečně i dele je to pravda ptam se z duvodu toho že po riziku jsem měl všechny vami zminovane priznaky byl jsem na testu 3,6 měsic nerad bych nakazil manzelku protože výmluvy už nezabírají proč spát z ochranou dekuji za pravdivou odpověd

Dráždění (sání) partnerčiných bradavek 2. 3. 2015

Uživatel: Zdeněk, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý večer... Moc Vás prosím.. Jak vysoké riziko infekce hrozí zdravému muži, který HIV pozitivní ženě jazykem a rty dráždí prsní bradavku? S přáním hezkého zbytku dne mnohokrát děkuji za případnou odpověď.

Přenos z ženy na muže 2. 3. 2015

Uživatel: Alex, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Zdravím vaši poradnu, opravdu jste tady pro nás všechny velkou oporou a já osobně si toho velmi vážím, jste skvěli :) Měla bych jeden dotaz...dočetla jsem se, že při pohlavním vaginalnim styku je pravděpodobnost, že se zdravý muž nakazil od HIV pozitivní ženy asi 0,05 - 1% v případě, že to byl pouze styl na jednu noc( a nedošlo k žádnému poranění na povrchu penisu) a předpokládejme, že nedošlo ani k žádnému poranění ani oděrkám v pochvě..Tuhle informaci jsem se dočetla hned na několika stránkách proto se ptám..je informace pravdiva? Děkuji

doplnění k otázce o tvorbě protilátek 2. 3. 2015

Uživatel: roman, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

může tvorbu protilátek oddálit co třeba nějaký druh rakoviny,či autoimunitní onemocnění o kterpm člověk neví.děkuji

testovaní 2. 3. 2015

Uživatel: roman, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den,níže se pan Vlasta ptal,co muže způsobit falešně negativní výsledek testu na hiv po 4 měsících.Odpověděl jste třeba porucha tvorby protilátek.Z Vaší odpovqdi mi vyznívá(psal jste třeba)že těch faktorů může být více.Vím ještě o profilaxii je ještě něco jiného co může tvorbu protilátek po takto dlouhé době posunout či se vůbec nevytvoří.Děkuji

viz otazka prani 2. 3. 2015

Uživatel: pavel, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Takže odrenina ikdyz trošku krvacejici se za otevřenou krvacejici ránu nepovažuje ? Nebo se to bere tak ze je jen povrchová a dostane se mě do ni málo krve ? Dekuji

honeni 2. 3. 2015

Uživatel: pavel, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den mohu se zeptat mohu v llidu spat kdyz se mi dostal asi preejakulat na zalud?i kdyby mel dotycny velkou vyr naloz? nebo kdyby se dostal na rozskrabane misto ktere predtim krvacelo?

Oprava dotazu z dnešního dne! 2. 3. 2015

Uživatel: Radim, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Opravuji chybu: "od testu uplynulo 62"...měl jsem na mysli od rizikového chování uplynulo 62 dní a 62.den jsem byla na testu..v laboratoři mi vážený pan doktor sdělil informaci, že po 60 dnech je test opravdu spolehlivý. Děkuji a omlouvám se za chybu

lecba 2. 3. 2015

Uživatel: alex, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

chci se zeptat,,zacinam s léčbou konkretne Eviplera...jaky je to lek?? udrzi me dlouho v dobrem zdravotnim stavu?? jsou nejake vedlejsi ucinky?? nejake velke nebo ne? dekuji

rizikové chování 2. 3. 2015

Uživatel: Radim, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Zdravím, byl jsem na testu na HIV v Brně a vyšel mi negativně. Od testu uplynulo 62 dní. Je nutné znovu chodit na testy nebo můžu výsledku důvěřovat? Děkuji

testy krve 2. 3. 2015

Uživatel: Monika, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den, zajímalo by mě, jak se při dárcovství krve testuje krev na HIV. Vím, že se testuje hned při odběru duálním testem, ale co kdyz se dotyčný člověk nakazil například před 14 dny a není možné ještě nakazu zjistit? Když jsem byla na odběru, sestřička mi po týdnu volala, že je krev v pořádku, ale jak může vědět, že opravdu je když neví, jaké bylo mé chování před odběrem. Vytváří se protilátky v krvi i když je krev uzavřená ve zkumavce? A testuje se krev znovu například po 3 mesících? Můj dotaz je pouze teoretický, vždy mě zajímalo, jak se tohle řeší. Děkuji

Viz předchozí otázka 2. 3. 2015

Uživatel: Lucka, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Pozn. Jedna infikovaná kapka.

Nákaza 2. 3. 2015

Uživatel: Lucka, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Kdyby mě stříkla do mírně krvácející rány (odřenina) jedna kapka. Nakazím se? Děkuji

orální sex ještě jeden dotaz 2. 3. 2015

Uživatel: Jakub, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Pane Sobek moc vam Děkuji za odpověď tak Já jen jestli jsem to dobře pochopil tak Já bych musel Mít v puse třeba vytržení zub a ta slečna ktere jsem prováděl orální sex tak by musela krvácet s pochvy Já myslel ze se při orálním sexu přenáší hiv i poševní sekretem moc děkuji za trpělivost a za odpověď

Praní 2. 3. 2015

Uživatel: Pavel, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, níže jsem četl, že nákaza při rvačce skrze velmi malinko krvácející odřeniny není možná. Píšete, že by muselo bejt větší krvácení a hlubší poranění. Je to tedy pravda? Nerad bych něco podcenil. Nemohu se tedy takto nakazit že?

Primoinfekce 1. 3. 2015

Uživatel: Míra, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, chtěl jsem se ještě zeptat zda 60 dní od případného rizika mohou být nějaké projevy. Trápí mě studené chodidla, která jsou zpocená a lehké brnění těchto chodidel. Děkuji za odpověď.

Spolehlivost testů 1. 3. 2015

Uživatel: Míra, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat zda po 58 dnech mohu negativní výsledek považovat za spolehlivý. V poradně jsem se dočetl, že pan doktor Procházka s tím souhlasí, ale na druhou stranu pan Rieger a Szabo v poradně v odpovědích trvají na 3 měsících. Žádné prášky jsem neužíval. Děkuji za odpověď.

Aktuální počet dotazů v databázi: 11120

Obrázek č. 138

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Certifikát za 350 Kč


Podpořte nás!

 

Objednání besedy


Obrázek č. 153
Obrázek č. 145
Obrázek č. 142
Obrázek č. 51


Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55


abbvie

Obrázek č. 132
Gilead


Obrázek č. 56

financuje vysílání webinářů a vývoj systému PIST

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

alza.cz

darovalo výpočetní techniku a elektroniku

Obrázek č. 126

nám přispěli novým stanem

Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.