On-line poradna

Vítejte v internetové poradně České společnosti AIDS pomoc.

Dotazy odpovídáme pouze v pracovní dny a každé téma má určenou dobu pro odpověď (24, resp. 48 nebo 72 hodin).

Dříve, než-li položíte svůj dotaz, projděte si prosím náš web www.hiv-prevence.cz. Najdete zde mnoho informací o způsobech přenosu, možných příznacích, ale i o testování a místech, kde se můžete nechat otestovat. V případě, že byste položili dotaz, na který je odpověď na uvedeném webu, je možné že jej vyhodnotíme jako duplicitní a vymažeme ho.
Děkujeme za pochopení.

Pokud jste v přehledu již položených dotazů nenašli to na co se chcete zeptat, položte vlastní dotaz.

Pokud máte zájem o otázky a odpovědi z nějaké specifické oblati, můžete výběrem tématu omezit zobrazené otázky. Bližší popisy a statistiky otázek naleznete v přehledu témat.

Všechna témata

Zobrazeny jsou všechny otázky, které byly v poradně položeny.

dotaz 18. 3. 2015

Uživatel: mato, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

A s nejakou inou chorobou? K tomu problemu predtym?

otazka 18. 3. 2015

Uživatel: mato, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den, rad by som sa opytal, pred 5 dnami som mal rizikove spravanie. Vsetko prebehlo s kondomom, ktory nepraskol ani sa nezosmykol. Ale teraz na zaludi respektive okolo uzdicky mi tak trochu zcervenalo a aj " pery" zaluda resp. ustie mocovej trubice mi zcervenal. Nesvrbi to, nepali to, neni to opuchnute a ani pri moceni nemam ziadny problem. Moze to suvisiet s nejakou pohl. chorobou aj ked vsetko prebehlo s ochranou?

Tetovani 18. 3. 2015

Uživatel: Petr, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den, mam dotaz ohledne tetovani. Byl jsem se nechat tetovat. Ten den jsem byl prvni a jediny zakaznik salonu na tetovani.Hrozi v tom pripade prenos i pri pripadnem nedodrzeni zasad a nebo by po predchozim dnu byl virus uz davno mrtev? Dekuji za odpoved na mozna blby dotaz....

mastička 18. 3. 2015

Uživatel: Jana, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den, po dvou měsících od rizika jsem byla na testech a vyšli mě negativně mezitím používám občas mastičku Locoid na vyrážku dočetla jsem se že to jsou kortikoidni mastičky může to ovlivnit test ? Děkuji

testování po 2 měsících 18. 3. 2015

Uživatel: Marta, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den, chtěla jsemse zeptat byla jsem dva měsíce od rizika na testech jsou spolehlive když jsem nebrala antibiotika? Děkuji moc

falešná pozitivita 18. 3. 2015

Uživatel: honza, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

dobrý den, dneska jsem byl u vás na testech a mám hroznej strach, že kdyby test vyšel třeba falešně pozitivně a já pak budu muset jít na další testy a čekat na výsledek. Nebo je to tak, že kdyby první test vyšel pozitivně, dělá se ještě z té samé krve ve stejný den test konfirmační? Takže výsledek, kterej se v pondělí dozvím, bude definitivní? Zapomněl jsem se na to dnes zeptat. Děkuji

nevim 18. 3. 2015

Uživatel: pavel, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den ted jsem cetl na vasi strance ze libani francouzke neni zcela bez ryzika a onanie je bez ryzyka ale v pripade ze nedojde ke kontaktu se spermatem ci sekretem ale co jsem nasel pod polozkou gay tak vzajemne treni az do vystriknuti je bez ryzika ale preci ke kontaktu dojde jak to je dekuji abych nebyl ve stresu zbytecne

mohu byt v klidu? 17. 3. 2015

Uživatel: Jirka, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den vcera jsem pokladal dotaz chci se zeptat co jine pohlavni choroby je mozne takto ziskat ci nikoliv?dekuji moc moc

Modrý kroužek 17. 3. 2015

Uživatel: Bohuš, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobré odpoledne, dělal jsem si domácí test INSTI (i když se to nedoporučuje) ,ale příjde mi ,že test vyšel nějak divně je tam jen jeden modrý kroužek podle návodu tam ma být modrá tečka da se to považovat za negativní? Test byl prováděn po více než 1 roce rizikového chovaní. Děkuji

Sex před 8 lety 17. 3. 2015

Uživatel: Jirka, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, měl bych 2 otázky. Mohu svého praktického lékaře poprosit o višetření krve na HIV?. Jak je to s léčbou pokud by se prokázalo ,že jsem HIV+ po tak dlouhé době jako je 8let měl bych ještě nejakou naději?. Děkuji za odpověd

tři měsíce 17. 3. 2015

Uživatel: lilca, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den,měla bych možná takový hloupý dotaz na málopravděpodobnou situaci.Ale byla bych Vám moc vděčná,kdyby jste mi odpověděl.Situace:Člověk užívá v mezičase mezi rizikem a testem atb + kortikoidy.A do toho má nezjištěný syfilis.Jsou pro toho člověka taktéž dostačující tři měsíce.Děkuji za odpověd a přeji krásná den

masturbace 17. 3. 2015

Uživatel: a11, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

je mozne se nakazit virem pri masturbaci nebo ejakulaci a naslednem nahodnem kontaktu s okolim, treba na zachode se zachodovou misou ? Je to mozne pokud dany zachot pouziva HIV pozitivni? A jak dlouho muze virus prezit po zaschnuti prenosove tekutiny, napr krve a muze ve vlhkem prostredi prezit dele?

vysvětlení 16. 3. 2015

Uživatel: zdeněk, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den.Mám otázečku,prosím popište mi projevy,jak se prosím projevuje ta leukoplakie.Je přítomna na obouch stranách jazyka.Kdy se objevuje.A mizí a nebo se rozšiřuje a je stále přítomna.Děkuji

je to možné 16. 3. 2015

Uživatel: hejduk, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

zažil jste nebo jste slyšel za svou praxi o přenosu hiv krevní cestou(tím je myšleno z krvavého poranění)a prosím pokud ano.O jak velké poranění se jednalo

"prstovanie" 16. 3. 2015

Uživatel: jan, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Este by som chcel opytat k predoslej otazke, nehrozi pri "prstovani" aj nejaka ina pohl. choroba. Dakujem za doplnenie

Test 16. 3. 2015


Dobry den, muzu si byt 100% jistý, ze jsem negativní , kdyz mi vyšel test negativní po třech měsících po rizikovém chováním? Nebo mam jit za nějakou dobu na další test? Dekuji za odp.

pro pana sobka 16. 3. 2015

Uživatel: bibii, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

jéééé moc se omlouvám nepochopil jsem to.Děkuji za vysvětlení.Myslel jsem,že testy po třech měsících doporučujete kvůli tý štítný žláze

nechápu 16. 3. 2015

Uživatel: mirek, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

můžete mi prosím vysvětlit,proč slečna která sem pokládala svůj dotaz:že má zvýšenou funkci štítné žlázy kdy má jít na test,jí bylo doporučeno,po třech měsících.Vždyt timhle může trpět spousty lidí,kteří o tom neví.Na víc jsem si myslel,že na test může mít pouze vliv imunitní onemocnění ,atb,kortikoidy,syfilis či HCV

Testování na HIV 16. 3. 2015

Uživatel: Max, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den, chtěl jsem se prosím zeptat zda má smysl chodit na HIV testy. Měl jsem nechráněný orální sex a klasický sex s ochranou se slečnou, kterou jsem moc dobře neznal. Už je to 1 rok Chtěl jsem zítra jít na anonymní testy do Domu světla, ale nevím zda tam mám jít. Omlouvám se za tuto otázku. Děkuji :)

mohu byt v klidu? 16. 3. 2015

Uživatel: Jirka, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den stala se my takova vec ze v klubu sem se stretnul s jednim chlapcema doslo k mazleni asahal mi na zadek libal mne bradavku i trochu stisknul zuby pak sem muho vzal do ruky a chvili sme si honilyi mizanesl sve slyny na muj penis pak jsem vse prerusil udelal jsem neco ryzikoveho i s ohledem na jinechoroby?

otázečka 16. 3. 2015

Uživatel: terka, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobré odpoledne,mohu se zeptat v jakých případech doporučujete testování déle než ve třech měsících.Třeba občas zmiňovaných šesti měsících.A můžeme testům po třech měsících opravdu věřit.Jde mi o to,že pokud jsem nikdy nebyla u imunologa,jak si můžu být jistá,že moje imunita je vpořádku a protilátky se mi vytvoří do zmiňovaných třech měsíců.Nebo co když mám nezjištěný syfilis půjdu po třech měsících na test a z důvodu nezjištěné syfilitidy,mi vyjde test falešně negativní.Ještě by mne zajímalo jak je to s atb.Jak dlouho můžu brát atb aby test po třech měsících byl spolehlivý,nebo co když je během těch tří měsíců beru často.Znamená to tedy,že mám ty zmiňované tři měsíce ještě prodloužit o dobu kdy jsem užívala atb.Co když někdo bere atb dva měsíce,platí pro něj i tak tříměsíční spolehlivost testu?Ještě jsem chtěla dodat,že ví o profilaxii u které je doporučeno se nechat testovat až po šesti měsících,ale co něco jiného kdy doporučujete vyčkat takto dlouhou dobu.Existuje ještě něco.Děkuji

ATB amoksilkav 16. 3. 2015

Uživatel: Jan K., Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den, měl jsem v plánu zajít na testy po 2 měsících od rizika(orální sex aktivně i pasivně), což je zítra. Bohužel již 3. den beru ATB (amoksiklav) kvůli čepům na mandlích, jsem bez teplot. Jelikož jsem nikde nenašel, jestli právě tyto ATB nějak mohou ovlivnit test , pokládám dotaz: Jestliže byly ATB nasazeny až po 2 měsících od rizika je zapotřebí čekat další dlouhý měsíc? Děkuji za info a zdravím. Jan.

test 16. 3. 2015

Uživatel: lukyn, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den,pokud riziko proběhlo minulý rok 10.května a já šel na testy 20. září dodržel jsem správně dobu?užíval jsem atb.Děkuji

horecka 16. 3. 2015

Uživatel: Pavel, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den,moze byt priznakem hiv prujem,ktery trval 4 dni,horecka 38st. jen kratce,behem par hodin zmizela a bolest hlavy?dekuju Pavel

Test 16. 3. 2015


Dobry den, muzu mit 100% jistotu, ze jsem negativní, kdyz mi vyšel test negativní po 3 a pul měsících? Nebo mam jit po delší době na další test? Dekuji

priznaky 16. 3. 2015

Uživatel: Jirka, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den,mam tento dotaz.Mel jsem analni sex pripinacim umelym penisem na kterem byla ochrana.Zhruba po 14 dnech se u mne objevily tyto problemy:sucho v puse a na rtech,obcasne boleni hlavy,svedeni na kuzi po tele,obcas brneni v koneckach prstu,paleni na jazyku.A po pul roce se mi udelali podelne suche(jakoby vysusene,popraskane)pruhy na nehtech.Mohou tyto problemy souvyset s moznou nakazou HIV a bylo mozne se nakazit pripadnym ukapnutym potem nebo potem z rukou na pripinacim umelem penisu,nebo skrabnutim od partnerky?mockrat dekuji za kompletni odpoved

doba od nakazy 16. 3. 2015

Uživatel: Petr, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den,je mozne pozorovat nektere priznaky nakazenim HIV,jete tak 5-6 mesicu po mozne nakaze?jaka je nejdelsi doba priznaku po mozne nakaze?a za jakou dobu je mozne pozorovat priznaky ve 2fazi?dekuji za odpoved

vystrašená matka 16. 3. 2015

Uživatel: michaela, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den.Prosím o radu a uklidnění.Před rokem a deseti měsící.Jsem se poranila o zkrvavenou žiletku.Šla jsem na testy po třech týdnech,kdy mi nebylo dobře(únava,bolestž kloubů,kašel-pravděpodobně zápal plic a nadazeny atb).Atb užívána 11 dní.Mám doma pětiletou dceru.Která se mnou občas spí v posteli,když má noční běsy.Po zhruba těch třech týdnech sa mnou opět v noci spinkala.Ránno když jsem se vzbudila,ležela dcera poškrábaným bříškem ,vyhrnula se jí košilka(má atopický exem a bylo tam patrné maličké množství krve)na prostěradle kde byl flek mé krve.V noci jsem dostala ms.Hned jsem jí položila na stranu.Jelikož jsem na bulovce dostala doporučení si zajít na testy po třech měsících z důvodu atb.Testy jsem tedy pro klid opakovala.Byly prováděny po čtyrech měsících.Pár dní před druhým testováním jsem užívala atb(dočetla jsem se tu u vás však,že užívání atb po třech měsících je už bezpředmnětné).K poranění došlo v květnu 2013.Pak dcera v lednu 2014 dostala neštovice.V květnu prodělala maličký pásový opar.V červnu plicní mykoplazmy(které se prý u dětí do pěti let často vyskytují).V listopadu opět léčena na mykoplazmatický zápal plic ve školce prý více dětí.yv prosinci dvakrát spálovou angýnu opět lítala ve školce.Nyní se dceři objevily po stranách jazyka bílé pupínky.Ještě jsme nebyli u pediatra má dovolenou.Pupínek zmizel o kosek dál se objevil další.Zase zmizel a objevil se další.Hledala jsem na netu a objevila jsem leukoplakii.A to mě opět vyděsilo.Mohlo by se o ní jednat?A byly testy po čtyrech měsících dostačující.Tenkrát jsem se zde ptala a bylo mi řečeno,že ano.Volala jsem na linku nrl,tam mi paní taky řekla,že po takto dlouhé době se nemusím vůbec bát a mám na to zapomenout.Ale nyní jsem opět vyděšená.Prosím uklidněte mě,že sem tenkrát dostatala správné informace a test byl proveden po dostatečné době a dcery problémy s tím nemají nic společného.Jinak je dcera živá,hravá a zdravá.Děkuji za rychlou odpoveď nebo se zblázním.

Je možný přenos HIV 15. 3. 2015

Uživatel: Sona, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

V práci jsem ošetřila muže, který si vrazil střep do nohy a krvácel. Krev jsem mu otřela gázou. Do přímého kontaktu jsem s větším množstvím krve nepřišla. Když jsem si šla umýt ruce zjistila jsem, že mám na bříškách prsů trochu zaschlé krve. Na jednou prstu jsem měla malé říznutí, které byla z toho dne ale nekrvácelo. Je možný přenost infekce HIV? Vyčítám si, že jsem zareagovala tak jak jsem zareagovala tedy nezodpovědně. Myslím, že bez gumových rukavic už nevyjdu ani před dům.

test 15. 3. 2015

Uživatel: petr, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobry den. Kdyz se pred testem trochu posilnim alkoholem, bude to mit nejaky vliv na vysledek? Dekuji

dotaz na přenos HIV pri oralním sexu 15. 3. 2015

Uživatel: Martin, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den Měl bych dotaz ohledně přenosu hiv pri oralním sexu koukal jsem tady u vís na poradně a jsem s odpovědí trochu jelen.Zajímalo by mě jak se muže nakazit muž kterej provádí orál ženě jestli se nakazí když polkne poševní sekret nebo krev(při menstruaci) nebo musí mít v puse nějakou krvácející ránu(nebo stačí jen nějaka oděrka) a jak je to zase obráceně když je muži orál prováděn tak jak se muže muž nakazit to musí asi žena krvácet s ust a muž musí mít na penisu krvacející zranení nebo stačí když se krev dostane do močové trubice moc vám děkuji za odpoved a přeji krásnej den

Primoinfekce 14. 3. 2015

Uživatel: Karel, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na časové období primoinfekce. Píšete, že rozmezí je 2-6 týdnů. Není možné, aby se to období z nějakého důvodu protáhlo až na 68 dní? Mám totiž od 68 dne zdravotní komplikace. První den bolesti kloubů a zvýšená teplota, noční pocení a kašel, to samé druhý den, ale už bez bolesti kloubů a navíc rýma. Přes den bez teplot, ale při i malé činnosti pocení. Třetí den odpoledne vzestup teploty na horečku 38,5 - 38,9 stupňů, která trvala do rána čtvrtého dne. Od toho čtvrtého dne jen lehce zvýšená teplota v noci a pocení také minimální. Dnes to je šestý den a pořád mám dráždivý kašel a zacpané dutiny rýmou, také lehká nevolnost. Nemohlo by se jednat o primoinfekci? Mnohokrát děkuji za odpověď.

2.stádium HIV? 14. 3. 2015

Uživatel: Martin, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, již cca více než 2 měsíce mne bolí na jedné straně třísel a občas na straně srdce v podpaží. Docela dlouho mne držel i kašel, teď se objevuje jen občas. Bolení v krku je slabé a občasné, nicméně již také dlouhodobé, Cítim se slabě, někdy se i dost zadýchám a občasně cítím návaly horka. Může jít již o druhé stádium hiv? Od rizika uplynuly 4 měsíce. Děkuji.

otazka 14. 3. 2015

Uživatel: jan, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

dobry den, chcel by som sa opytat, ake je riziko prenosu nejakej pohl. choroby pri tzv. "prstovani" zeny, bez nejakych viditelnych ran na prstoch. Moze nieco preniknut cez kozu alebo tak nejak? za odpoved dakujem

Tetování 14. 3. 2015

Uživatel: Dobromil, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, rád bych si nechal udělat tetování. Mám dva dotazy. 1) Musím v tetovacím salonu hlásit že jsem HIV+? A 2) Na stránkách salonu jsem se dočetl cituji ,,Tetování je zákrok který uvede do chodu náš imunitní systém. Naše tělo se pokouší o regeneraci a chová se úplně stejně jako při infekci či nějakém zranění. Nedivte se tedy, pokud po náročném tetování skončíte doma s horečkami a nateklými uzlinami." Nemám v plánu nic velkého, jen půlku hlavy, moje imunita je ale nevalná, VN 0 ale CD4 těsně pod 200, myslíte že mohu proceduru podstoupit nebo mi doporučíte spíš do toho nejít? Díky

Protilátky 13. 3. 2015

Uživatel: Miška, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den,chystám se na test hiv po dvou měsících od rizika,bohužel je u mě podezření na zvýšenou funkci štítné žlázy,chci se tedy zeptat,jestli by mi tato porucha mohla oddálit tvorbu protilátek a test musím absolvovat až za měsíce tři.Sice jsem se zde dočetla,že bych se musela s nějakou poruchou léčit od malička,ale přesto všecko se raději zeptám :) a ještě mám jeden dotaz,kdybych měla žloutenku C a syfilis nevěděla o nich a tudíž se neléčila,tak mám zvolit jakou dobu na otestování? Tento dotaz je čistě teoretický,trošku mi už obavy lezou na mozek.předem moc děkuji za odpoved

TEST 13. 3. 2015

Uživatel: Jan, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

HIV test po 65 dnech od rizika - je spolehlivý (neužívány ATB ani KORT) - zjištění HCV (žloutenka typu C), změní se tím výrazně doba k větší relevanci testu? - ad hoc: zjištěna hraniční hodnota HCV v krvi, na konfirmačním testu nepotvrzena. Je možné, že test byl proveden brzy po riziku? Děkuji

Protržěný kondom 13. 3. 2015

Uživatel: Martin, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, vezmu to vcelku stručně. Dne 1.3 . jsem měl chránený vaginalni sex se ženou kterou jsem neznal,ale z neznámého důvodu se mi protrhl kondom a přibližně 30 sec jsem byl bez ochrany než jsem si toho všim a sex hned ukončil. Jenže 8.3. jsem onemocněl rýma,suchý kašel,teplota 38 a dotoho zánět prudušek veškeré příznaky pro nakažení .Tak bych se chtěl zeptat zda je možne se nakazit hned v 1 týdnu .Děkuji

Primoinfekce 13. 3. 2015

Uživatel: jana, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den. Před rokem jsem se nechala testovat na HIV, dopadlo to dobře. Od té doby mám styk pouze s ochranou. Jen orální sex je bez ochrany a bez "dokončení" v ústech. Nedávno jsem měla stejné příznaky jako je u primoinfekce - přes 10 dní horečka, zvětšené uzliny, pocení, bolest v krku... z krevních testů mi jistili, že mám zvětšené jaterní hodnoty (až 11x) - tudíž monunukleoza. V nemocnici mi to taktéž potvrdili z krve a výtěru z úst. Chci se zeptat, zda u primoinfekce dochází i k zvětšení jeterních hodnot a spíš by se mohlo jednat o toto, než mononukleozu. Děkuji

Vysledky 12. 3. 2015

Uživatel: petr, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

A muzu se jeste zeptat, kdyz pujdu na testy, tak za jak dlouho dostanu vysledky? Dekuji za odpoved

Aktuální počet dotazů v databázi: 11705

Obrázek č. 169
obrazek PrEPPoint
Obrázek č. 138

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Certifikát za 350 Kč


Podpořte nás!

 

Objednání besedy


Obrázek č. 166
Obrázek č. 145
Obrázek č. 142
Obrázek č. 51


Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 154
Obrázek č. 55


abbvie

Obrázek č. 132
Gilead


Obrázek č. 56

financuje vysílání webinářů a vývoj systému PIST

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

alza.cz

darovalo výpočetní techniku a elektroniku

Obrázek č. 126

nám přispěli novým stanem

Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.