On-line poradna

otěhotnění 21. 8. 2017

Uživatel: xul, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, byl jsem diagnostikován na začátku roku, při dg byla VN 90.000 a CD4+ 900, hned nasazena Eviplera, po 2,5 měsících léčby byla VN 54 kopií a CD4+ 1400. Další odběry mám naplánované až na leden. Podle předpokladu lékaře bych ted měl mít VN nedetekovatelnou. Nyní přišla partnerka s tím, že by chtěla otěhotnět. Zajímají mě všechny možnosti, které jsou bezpečné, pokud takové jsou, ideálně bez IVF. Soulož bez kondomu zavrhuji pro možný vznik mikrozranění. Nabízí se domácí oplodnění stříkačkou a zajímalo by mě, zda by se snížilo riziko, pokud by na najěkou dobu brala Evipleru, případně jak dlouho by ji musela brát. A zda tam nejsou rizika poškození plodu... Dále zda máte něakou zkušenost s promíváním spermatu či tušíte, na kolik tento zákrok vyjde a zda se pak provádí oplodnění inseminací či IVF. Děkuji :)

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 22. 8. 2017

Takže nasazená léčba a nízká (snad již neměřitelná) virová nálož je, to je základní předpoklad, a ten je splněn. Pro další snížení rizika se ještě doporučuje promytí ejakulátu a následná inseminace do partnerky v její ovulační termín. Pokud nejsou jiné důvody, tak není nutné IVF, což platí i v případě promytí ejakulátu. Cenu nevím, ale neměla by být vysoká, de facto jde o jeho centrifugaci ve vhodném roztoku. Inseminace může být vaginální (do pochvy), což je bezpečnější (máte pravdu i v tom, že bezpečnější než nechráněná soulož) efektivita by měla být srovnatelná se souloží. Tato metoda je použitelná i laikem. Inseminace nitroděložní má vyšší šanci na úspěch početí ale měl by ji provést lékař a přece jen riziko poranění a tedy i přenosu HIV je vyšší než při vaginální.

Eviplera není v rámci preexpoziční profylaxe vyzkoušena, proto bych ji nedoporučil partnerce podávat. Navíc preexpoziční profylaxe není indikována při nechráněném styku s partnerem, který je na léčbě a má neměřitelnou (velmi nízkou) virovou nálož (zdravotní rizika z možných komplikací jsou vyšší než zdravotní rizika spojená s případným přenosem HIV).

Obrázek č. 206

Kdy a kde testujeme

Obrázek č. 236

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Podpořte nás!

 

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 190
Obrázek č. 195

Česká společnost AIDS pomoc, z. s. je s projektem „Vznik a rozvoj Národní asociace pacientských organizací (NAPO)“ příjemcem grantu z fondů EHP2014–2021 v rámci programu Zdraví. Cílem projektu je posílení role pacientů a pozice pacientských organizací ve zdravotnickém sektoru. NAPO je při realizaci projektu vůči ČSAP z pozici partnera. Více informací o aktivitách NAPO najdete na www.silapacientu.cz.

Obrázek č. 214
Obrázek č. 142
Obrázek č. 186
Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 154
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 132

podporuje činnost Domu světla

Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

podpora regionálních checkpointů

Obrázek č. 204
Obrázek č. 228
Obrázek č. 229
Obrázek č. 231
Obrázek č. 233
Obrázek č. 208
Obrázek č. 202
alza.cz

darovalo výpočetní techniku a elektroniku

Obrázek č. 126
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 212