On-line poradna

Přenos+antibiotika 12. 12. 2021

Uživatel: Tomáš, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobrý den, přečetl jsem si informace o primoinfekci i starší odpovědi na dotazy a vystrašila mě jedna odpověď na otázku ohledně streptokokové infekce, která prý může být jako dvojitá infekce spojená s primoinfekcí hiv. V půlce října jsem měl pohlavní styk se slečnou, který byl sice chráněný, ale při líbání měla otevřenou ránu v puse a cítil jsem její krev. Já žádné ranky neměl,ale to člověk nikdy neví. Po třech týdnech se u mě objevila streptokokový zánět hltanu, s teplotou (bohužel nevim kolik, neměřil jsem se,ale normálně js dál chodil do práce. Antibiotika zabrala, týden jsem neměl žádné obtíže,ale pak se zánět vrátil. Může se jednat o HIV primoinfekci? Pokud by to bylo HIV, ten týden bych měl příznaky pořád, že ano? Co je ta dvojitá infekce? Testovat se učíte půjdu, jen jde o můj klid. Díky za odpověď.

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 13. 12. 2021

Souběžných infekcí (nejen u HIV) může proběhnout mnoho a nemusí se jednat jen o dvě onemocnění. Mohou být bakteriální, virové, i smíšené (tedy jedna bakteriální infekce a jedna virová)

Nevím, z čeho soudíte na to, že se jednalo o streptokoka, pokud nebylo provedeno vyšetření. Dokonce bych si nebyl jist, že šlo o bakteriální infekci. Bakteriální infekci od virové lze přitom odlišit jednoduchým testem CRP.

Pokud by šlo o virovou infekci horních cest dýchacích, tak by ji sice antibiotika nevyléčila, ale zřejmě by odezněla v podobné době jako došlo k dobrání antibiotik. V současné situaci myslete také na možnost Covid-19 nákazy.

Pokud by se jednalo o HIV akutní infekci, tak by po 1-2 týdnech příznaky samy ustoupily a byl byste pak několik let zcela bez potíží. Antibiotika by na ni neměla vliv (jde o virovou infekci).

Užívání antibiotik oslabí Vaší imunitu a můžete pak dostat snadno další u infekci, proto by se měla nasazovat jen v důvodných případech (tedy u zřejmé bakteriální infekce). Pokud jste užíval antibiotika (zejména v případě, že to opravdu byl streptokok) a chodil do práce, nebyl v klidu na lůžku, tak může dojít k poměrně závažnému onemocnění srdce anebo ledvin. A samozřejmě své imunitě "jste dal zabrat" ještě více.

Těch situací, kdy dochází k delšímu krvácení ze sliznic úst, není mnoho a obvykle lidi od erotického polibku odradí, ale pokud k nim dojde, tak je asi HIV test na místě. Pokud připouštíte, že si ta dívka mohla píchat drogy, tak by bylo vhodné doplnit test i na žloutenku typu C (předpokládám, že na žloutenku B jste očkován).

Obrázek č. 206

Kdy a kde testujeme

Obrázek č. 236

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Podpořte nás!

 

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 190
Obrázek č. 195

Česká společnost AIDS pomoc, z. s. je s projektem „Vznik a rozvoj Národní asociace pacientských organizací (NAPO)“ příjemcem grantu z fondů EHP2014–2021 v rámci programu Zdraví. Cílem projektu je posílení role pacientů a pozice pacientských organizací ve zdravotnickém sektoru. NAPO je při realizaci projektu vůči ČSAP z pozici partnera. Více informací o aktivitách NAPO najdete na www.silapacientu.cz.

Obrázek č. 214
Obrázek č. 142
Obrázek č. 186
Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 154
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 132

podporuje činnost Domu světla

Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

podpora regionálních checkpointů

Obrázek č. 204
Obrázek č. 228
Obrázek č. 229
Obrázek č. 231
Obrázek č. 233
Obrázek č. 208
Obrázek č. 202
alza.cz

darovalo výpočetní techniku a elektroniku

Obrázek č. 126
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 212