On-line poradna

Přenos viru 5. 9. 2020

Uživatel: Alfréd, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobrý den, rád bych se s Vámi poradil o své situaci. Využil jsem erotických služeb, prostředí tedy rizikové, ale domníval jsem se, že zvolené praktiky až tak rizikové nejsou. Přepočítal jsem se, protože jsem následně skončil na urologii a nyní v hlavě řeším i otázku přenosu viru. Během styku došlo k masáži penisu rukou, následně k vaginálnímu sexu chráněného kondomem - který byl určitě neporušený. Na závěr opět dráždění rukou bez kondomu. Po týdnu jsem začal cítit bolest a řezání v močové trubici a začal docházet na urologii. Lékař potvrdil bakteriální zánět a začal mě léčit antibiotiky, přesného původce mých obtíží se však zjistit nepodařilo, protože kultivační testy po první dávce antibiotik už vyšly negativně. Nicméně k přenosu nějaké pohlavní nemoci došlo. Studoval jsem si o celé problematice dost materiálů na internetu , kde jsou jak "handjob", tak sex s kondomem považovány za bezpečné, nebo jen s velmi malým rizikem, sám se divím, že se to stalo a přemýšlím, jak k přenosu došlo. Domnívám se, že cestou přenosu mohlo být závěrečné dráždění rukou, žena před tím sundavala kondom, který byl jistě vlhký od poševního sekretu. Chci se tedy zeptat, pokud by k přenosu mé nemoci došlo touto cestou, zbytky tělních tekutin na ruce, která se dotýkala mého genitálu - je zde i pravděpodobnost přenosu viru HIV a případně jak velká? Dále bych se chtěl zeptat na postup při testování, které chci rozhodně podstoupit. Tři měsíce čekání na definitivní test je pro mě psychicky nesnesitelně dlouhá doba. Proto bych se rád testoval na dvakrát. Jednou už dříve, pro průběžný stav, ačkoliv, pokud by vyšel negativně ho budu považovat pouze za prozatímní. Kdy by mělo význam jít na ten průběžný test? Je například období 6 týdnů dostatečně dlouhá doba, aby už se projevilo velké procento případů? Děkuji Vám předem za zodpovězení dotazu.

Július Szabó

Odpověděl: Július Szabó, 5. 9. 2020

Dobrý den,

některé infekce jsou snadněji přenositelné, než jiné. HIV patří mezi ty, které se přenášejí relativně těžko. Způsoby přenosu najdete popsány na našem webu www.hiv-prevence.cz. Vámi popsaná situace z hlediska přenosu HIV nepředstavuje významné riziko přenosu HIV, přenos takovým způsobem je spíše nepravděpodobný.

Co se týče testování na HIV, opakovaně zde zdůrazňujeme, aby se nechodilo kvůli jednomu riziku na test opakovaně - nemá to žádný smysl, nepřinese vám to žádnou úlevu, naopak si můžete přivodit psychické problémy nebo dokonce onemocnění. Opakované a dlouhodobé vytváření nejistoty vede u některých osob až k úzkostným reakcím či poruchám. Jestli je včasná HIV pozitivita odkryta o měsíc dříve nebo později už nehraje podstatnou roli.

Dostatečně dlouhá doba, v případě, že užíváte léky a máte jinou infekci, je 3 měsíce. Jakýkoliv test v době do 3 měsíců od rizika, nemá smysl.

Obrázek č. 206

Kdy a kde testujeme

Obrázek č. 236

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Podpořte nás!

 

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 190
Obrázek č. 195

Česká společnost AIDS pomoc, z. s. je s projektem „Vznik a rozvoj Národní asociace pacientských organizací (NAPO)“ příjemcem grantu z fondů EHP2014–2021 v rámci programu Zdraví. Cílem projektu je posílení role pacientů a pozice pacientských organizací ve zdravotnickém sektoru. NAPO je při realizaci projektu vůči ČSAP z pozici partnera. Více informací o aktivitách NAPO najdete na www.silapacientu.cz.

Obrázek č. 214
Obrázek č. 142
Obrázek č. 186
Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 154
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 132

podporuje činnost Domu světla

Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

podpora regionálních checkpointů

Obrázek č. 204
Obrázek č. 228
Obrázek č. 229
Obrázek č. 231
Obrázek č. 233
Obrázek č. 208
Obrázek č. 202
alza.cz

darovalo výpočetní techniku a elektroniku

Obrázek č. 126
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 212