On-line poradna

riziko HIV 9. 5. 2019

Uživatel: Ondřej, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak je to vlastně ohledně přenosu krevní cestou. Našel jsem zde, že musí dojít většímu poranění na obou stranách. Tomu rozumím, jen nějak nechápu jednu věc. Našel jsem zde v historii odpověď, že k přenosu stačí již 200 kopií viru HIV a pak také, že v určitou dobu chvíli po nakažení může být v krvi v jednom mililitru obsaženo až několik milionů kopií viru. Logicky jako pro laika mi z toho vyplývá, že pak stačí jen téměř mikroskopické množství krve k tomu, aby v něm těch 200 kopií viru co dokáže infikovat už mohlo být obsaženo. Přitom se zde vždy píše jen o masivním krvácení. Jde mi o to, že člověk se v reálném životě s takovým menším množstvím krve dostává poměrně často. V mhd, u kadeřníka, při podání ruky... prostě taková ta klasická malá poranění, ztržené záděrky atd... taková malá poranění jsou totiž dost často na obou stranách aniž bychom si to uvědomili (příkladem podání ruky někomu na stavbě)... Také jsem zde našel odpověď, že i v při tom nejrizikovějším sexu s nejrizikovějším člověkem (z čehož chápu - anální styk, s poraněním,ejakulací, zároveň přenosem další choroby atd...) k přenosu spíše nedojde než dojde. Nějak tomu moc nerozumím. Takže těch stejných již 200 kopií viru může a zároveň nemusí člověka infikovat? Když se mi tedy do malé ranky dostaně několik kapek krve, mám se obávat nákazy? Mám poslední dobou velké psychické problémy. Většinu času má hlava bohužel věnuje všímání si toho, jestli ten a ten nemá ztrženou záděru, popraskanou kůži, jestli na klice není krev. Začínám se bát podat někomu ruku, chytit se madla v MHD, nechat se ostříhat. Omlouvám se, že můj dotaz zní takto komplikovaně a úzkostně, ale nemohu si pomoci. Předem děkuji za jakoukoliv Vaši odpověď.

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 10. 5. 2019

Máte zvláštní zkušenosti. Opakovaně jsem mnoha lidem podával ruku a nikdy se mi nestalo, že by nám oběma pak z prstů proudila čerstvá krev. Snad jedině kdyby na druhé straně byl Freddy Kruger, ale pak bych zase krvácel jen já...

Navíc směšujete dvě věci. Hladina vyšší než 200 kopií viru/ml v séru neznamená automaticky možnost nákazy, jen to, že nelze u takového člověka hovořit o neinfekčním množství viru. A neměl byste s ní/ním tedy mít nechráněnou soulož.

K přenosu krví v běžné realitě může dojít následujícími způsoby:

1) Sdílením injekčních stříkaček a jehel, kdy riziko především souvisí s přímou aplikaci krevních stop v jehle či stříkačce do krevního oběhu jiného člověka. Jen pro připomenutí, i když jde o poměrně časté riziko, tak riziko přenosu bakteriální infekce zůstává větší (a také její následky bývají obvykle horší).

Při pouhém poranění o jehlu je riziko přenosu HIV zanedbatelné, muselo by se jednat o čerstvé poranění, maximálně do pěti minut po aplikaci. Takže opravdu doporučuji nehledat v trávě injekční jehlu, kterou před chvílí feťák po použití odhodil. To ale tak úplně neplatí pro riziko přenosu infekčních žloutenek (a již zmíněných bakteriálních infekcí), kde se můžete nakazit i od zaschlé stříkačky.

2) Při transfuzi - přibližně jedna z několika miliónu transfuzí obsahuje velmi čerstvou HIV infekci, kterou ještě nelze zachytit HIV testem. Riziko přenosu je v tomto případě velmi vysoké, naštěstí jde o vzácný jev. Pochopitelně podobné riziko platí i pro jiné, v krvi se objevující infekce. Samozřejmě podání transfuze je omezeno na zdravotně závažné stavy.

3) Při hromadné nehodě, při níž jsou všichni účastníci krvavě poranění, takže dochází k pronikání krve jednoho, potenciálně infikovaného člověka, do otevřené rány (a tedy do krevního oběhu) jiného člověka. Ani pak není riziko přenosu příliš velké, protože obvykle nedochází k mísení tělesných tekutin (krví), zejména v porovnání s jinými infekcemi. Ale lze ho považovat za reálné.

Určitě doporučuji, abyste každé krvavé poranění, které máte, si vždy ošetřil. Poranění, které zjevně nekrvácí si všímat nemusíte. Nejlépe je poranění i dezinfikovat. Ani tak ne z důvodů HIV, ale z důvodů ochrany sebe před infekcemi obecně a pak i z důvodů ochrany ostatních (i Vy jste potenciálním zdrojem mnoha nákaz). Dokud se neošetříte, tak byste neměl mít ani sex, ani podávat někomu dalšímu ruku, dotýkat se jiných předmětů, svého oka, tělesných otvorů atd. Pokud potřebuje ošetřit někdo jiný, tak pokud nejde o záchranu života, musíte nejprve ošetřit sebe a pak poskytnout pomoc dalším.

Obrázek č. 206

Kdy a kde testujeme

Obrázek č. 236

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Podpořte nás!

 

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 190
Obrázek č. 195

Česká společnost AIDS pomoc, z. s. je s projektem „Vznik a rozvoj Národní asociace pacientských organizací (NAPO)“ příjemcem grantu z fondů EHP2014–2021 v rámci programu Zdraví. Cílem projektu je posílení role pacientů a pozice pacientských organizací ve zdravotnickém sektoru. NAPO je při realizaci projektu vůči ČSAP z pozici partnera. Více informací o aktivitách NAPO najdete na www.silapacientu.cz.

Obrázek č. 214
Obrázek č. 142
Obrázek č. 186
Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 154
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 132

podporuje činnost Domu světla

Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

podpora regionálních checkpointů

Obrázek č. 204
Obrázek č. 228
Obrázek č. 229
Obrázek č. 231
Obrázek č. 233
Obrázek č. 208
Obrázek č. 202
alza.cz

darovalo výpočetní techniku a elektroniku

Obrázek č. 126
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 212