On-line poradna

Souhrn příznaků 27. 7. 2020

Uživatel: Lenka, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobrý den, přesně před třemi týdny jsem měla nechráněný pohl. styk, byl pravděpodobně velmi rizikový, protože jsem poté měla potíže při močení a musela jsem začít brát atb (testy mi budou dělány až po dobrání). Můj dotaz směřuje k příznakům. četla jsem zde mnoho odpovědí, prěsto bych ráda slyšela upřesnění a to hlavně proto, že kvůli mým příznakům jsem ve velké psychické nepohodě a to každý den. Na základě Vaśich zkušeností, dokáže mi prosím říct jak moc odpovídá souběh mých příznaků primoinfekci? Po 1 týdnu od rizikové soulože jsem cítíla škrábání v krku. Nebyla to bolest při polykání. Bývá při zánětu i rýma? Zároveň jsem cítila brnění na krku a pod čelistí, ale nedokáži říci zda byly zvětšené. Podobné brnění jsme cítil pak i v levém tříslu. To přestalo ovše po 14 dnech jsem se večer také začala potit. Nejsem celá zplavená, střídá se to ob den. Každý den si měřím teplotu a zatím ani jednou nebyla vyšší než 37 stupňů. K tomu se mi na jazyku udělal malý aft. Dva dny jsme měla migrénu. Je to příliš mnoho příznaků, nevím jak to vydržet ještě dva měsíce. Dokážete prosím říct jak často se objevuje horečka? A zda ty přiznaky přicházejí vždy najednou nebo se tu může každý týden měnit? Děkuji za Vaši odpověď.

Július Szabó

Odpověděl: Július Szabó, 27. 7. 2020

Dobrý den, chápu, že nejste v psychické pohodě z obavy o to, jestli jste se nemohl/a nakazit HIV, ale ptáte se nás na to, co je podrobně uvedeno na našem webu www.hiv-prevence.cz. Pokud by byla rýma příznakem HIV, vězte, že by to tam bylo uvedeno.

HIV nemá žádné specifické (tedy takové, které by neměla žádná jiná infekce) příznaky a téměř u jedné třetiny nakažených se žádné příznaky neprojeví. Proto není možné absolutně podle příznaků HIV rozpoznávat. Na zmíněném webu je také uvedeno, pokud se příznaky projeví, jestli se projevují společně. Pro primoinfekci svědčí souběh uvedených příznaků! Přičemž téměř vždy je přítomna horečka kolem 38 °C nebo vyšší.

Příznaky HIV nejsou: brnění v krku, zvětšené čelisti (pokud máte pocit, že se vám zvětšují čelisti, určitě si zajděte k lékaři!), brnění v tříslech ani jakékoliv jiné brnění kdekoliv jinde), mírně zvýšená teplota (např. 37 °C), rýma.

Doporučuji vám pokusit se zaměstnat svou mysl jiným způsobem, než neustálým přemýšlením o HIV a vyhledáváním na internetu. Nejdříve po 2 měsících od rizika si zajděte na test (ve vašem případě ale doporučuji zajít si na test po 3 měsících, protože test po 2 měsících vás zřejmě neuspokojí), rozhodně nechoďte na test dříve než po 2 měsících od rizika a nechoďte kvůli jednomu riziku na test opakovaně - ale jen jednou po správné době, test provedený. Opakované a dlouhodobé vytváření nejistoty vede u některých osob až k úzkostným reakcím či poruchám.

Obrázek č. 206

Kdy a kde testujeme

Obrázek č. 236

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Podpořte nás!

 

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 190
Obrázek č. 195

Česká společnost AIDS pomoc, z. s. je s projektem „Vznik a rozvoj Národní asociace pacientských organizací (NAPO)“ příjemcem grantu z fondů EHP2014–2021 v rámci programu Zdraví. Cílem projektu je posílení role pacientů a pozice pacientských organizací ve zdravotnickém sektoru. NAPO je při realizaci projektu vůči ČSAP z pozici partnera. Více informací o aktivitách NAPO najdete na www.silapacientu.cz.

Obrázek č. 214
Obrázek č. 142
Obrázek č. 186
Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 154
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 132

podporuje činnost Domu světla

Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

podpora regionálních checkpointů

Obrázek č. 204
Obrázek č. 228
Obrázek č. 229
Obrázek č. 231
Obrázek č. 233
Obrázek č. 208
Obrázek č. 202
alza.cz

darovalo výpočetní techniku a elektroniku

Obrázek č. 126
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 212