On-line poradna

spolehlivost 4. 1. 2016

Uživatel: Daniel, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den. Předně mi to nedá a chtěl bych apelovat na všechny tazatele, nechť se podívají do historie poradny, nebo třeba na internet, kde je jasně uvedeno, že přenos viru byl za posledních cca. 20 let zaznamenán jen a pouze nechráněným análním, nebo vaginálním pohlavním stykem, nebo, v minimální míře, sdílením injekčních stříkaček. Podáním ruky, masturbací, orálním stykem, sdílením žiletek či kartáčků, dotykem kliky na toaletě a podobně se vir nepřenáší, resp. nebyl jeho přenos prokazatelně zaznamenán a proto prosím, abyste tytéž nesmyslné dotazy stále dokola nepokládali. Lékařům i ostatním osobám odpovídajícím na dotazy bych chtěl za všechny dotazující poděkovat za jejich záslužnou práci. Abych však nesklouzl do diskuzního fóra a dodržel pravidla poradny, chtěl bych poprosit i já o odpověď na následující dotaz. Jednoznačně vycházíte u odpovědí na délku diagnostického okna z doporučení WHO, kde je tvrzeno, že je možno vir zachytit za 3 měsíce. Ostatně stejně postupují také poradci v jiných zemích. Jakkoli jsem na internetu našel pouze dva možné způsoby přenosu, tak jsem také našel zprávy týkající se toho, že vir byl zachycen i po delší době od potenciálního rizika, než jsou proklamované tři měsíce a pravděpodobnost falešně negativních testů, např. z důvodu rozličných kmenů či typů viru, z důvodu autoimunitního onemocnění, nasazení PEP apod. Přes dnešní kvalitu testovacích prostředků, je dle mého názoru, mnohem vyšší pravděpodobnost falešně negativního výsledku po 3 měsících od rizika, než například pád letadla na člověka procházejícího se po ulici, jak mnohdy uvádíte. Chápu, že se snažíte dotazující lidi zde co nejvíce uklidnit, jelikož jsou tito , mnohdy zcela iracionálně, vystrašeni(jelikož např. neměli žádné riziko), avšak je také pravdou, že nakažený člověk, který má falešně negativní test po třech měsících nejen, že značně ohrozí svou vlastní možnost léčby, ale je také rizikem nákazy pro další lidi. Proto jsem chtěl poprosit o odpověď na dotaz, jelikož Vás považuji za jednu z nejlepších poraden které jsem na internetových portálech našel, zda by nebylo lépe vycházet z praxe a sdělit tazatelům jako spolehlivou raději dobu, která není stanovena WHO, ale dobu, kdy byl v reálném životě, při současné kvalitě testů, zaznamenán nejpozdější výskyt tvorby HIV protilátek u konkrétního člověka a to bez ohledu na míru rizika a situace, které mohou protilátkovou tvorbu opozdit. Teprve po této době bych viděl test jako skutečně spolehlivý. Děkuji za odpověď.

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 7. 1. 2016

Jedinou prokazatelnou možností pro výrazné prodloužení tvorby protilátek (tedy třikrát déle !! než je běžná situace) je podávání postexpoziční profylaxe, protože přece jen ty čtyři až šest týdnů protivirové léčby mohou vytváření protilátek významně posunout. Ve velké většině však PEP efektivně přenosu HIV zabrání. Pak přichází v úvahu závažné imunologické onemocnění, kdy je třeba riziko konzultovat s ošetřujícím imunologem.

Vzhledem k tomu, že stanovisko Světové zdravotnické organizace o třech měsících je staré již 15 let a testy se vyvíjely i směrem k časnějšímu zachycení HIV infekce, tak akceptujeme jako dostatečně spolehlivé už testy po dvou měsících (pokud není významné riziko prodloužení imunitní odpovědi). Ve Francii a Británii šli ještě dále a považují za dostatečně spolehlivý negativní výsledek HIV testu již po šesti týdnech. Ale konečné rozhodnutí je vždy na konkrétním jedinci.

V ostatních situacích je riziko falešně negativního testu po dostatečné době spolehlivosti opravdu výjimečné. To minimální procento nespolehlivosti bude přetrvávat u testů vždy, tedy po šesti měsících i po deseti letech (možná ve spolehlivosti mezi těmito dvěma obdobími bude rozdíl třeba 0,000001, ale to už nehraje podstatnou roli).

Určitě je toto riziko nižší, než riziko, že i dobrý řidič (včetně jeho spolujezdců) se stane obětí autonehody (zdravotní indispozice, technická chyba a především chyba jiného řidiče). Dokonce je i nižší než riziko, že zkontrolované elektrické rozvody způsobí požár nebo plynové rozvody výbuch. Pokud tedy Vás trápí riziko nepřesnosti HIV testu, tak byste logicky neměl používat ani dopravní prostředky, elektřinu a plyn.

Obrázek č. 206

Kdy a kde testujeme

Obrázek č. 236

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Podpořte nás!

 

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 190
Obrázek č. 195

Česká společnost AIDS pomoc, z. s. je s projektem „Vznik a rozvoj Národní asociace pacientských organizací (NAPO)“ příjemcem grantu z fondů EHP2014–2021 v rámci programu Zdraví. Cílem projektu je posílení role pacientů a pozice pacientských organizací ve zdravotnickém sektoru. NAPO je při realizaci projektu vůči ČSAP z pozici partnera. Více informací o aktivitách NAPO najdete na www.silapacientu.cz.

Obrázek č. 214
Obrázek č. 142
Obrázek č. 186
Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 154
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 132

podporuje činnost Domu světla

Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

podpora regionálních checkpointů

Obrázek č. 204
Obrázek č. 228
Obrázek č. 229
Obrázek č. 231
Obrázek č. 233
Obrázek č. 208
Obrázek č. 202
alza.cz

darovalo výpočetní techniku a elektroniku

Obrázek č. 126
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 212