On-line poradna

Vítejte v internetové poradně České společnosti AIDS pomoc.

Dotazy odpovídáme pouze v pracovní dny a každé téma má určenou dobu pro odpověď (24, resp. 48 nebo 72 hodin).

Dříve, než-li položíte svůj dotaz, projděte si prosím náš web www.hiv-prevence.cz. Najdete zde mnoho informací o způsobech přenosu, možných příznacích, ale i o testování a místech, kde se můžete nechat otestovat. V případě, že byste položili dotaz, na který je odpověď na uvedeném webu, je možné že jej vyhodnotíme jako duplicitní a vymažeme ho.
Děkujeme za pochopení.

Pokud jste v přehledu již položených dotazů nenašli to na co se chcete zeptat, položte vlastní dotaz.

Pokud máte zájem o otázky a odpovědi z nějaké specifické oblati, můžete výběrem tématu omezit zobrazené otázky. Bližší popisy a statistiky otázek naleznete v přehledu témat.

Všechna témata

Zobrazeny jsou všechny otázky, které byly v poradně položeny.

HIV+ registrace v Čechách po návratu ze zahraničí 13. 9. 2020

Uživatel: Pavel, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den,po návratu z Uk,kde jsem byl veden na klinice,se potřebuji registrovat v ČR.Nějaký kontakt na kliniku v Praze,kde se mohu objednat na kontrolní testy a doplnit léky? Léky (Eviplera) mám ještě na dva měsíce v zásobě.Děkuji

Přenos Hiv ve zdravotnickém zařízení 13. 9. 2020

Uživatel: Anonym, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, byl jsem se u vás testovat před zhruba 2,5 lety, test vyšel negativní. Co mě ale teď poslední dobou děsí je, že jsem si nevšiml, že by personal co odebíral krev si vyměnil jehlu, vím, že použila desinfekci na mojí kůži. Můj dotaz zní, jestli je možné se nakazit takto u vás na odběrech , a jestli je schopná desinfekce tomu zabránit, nebo nikoliv. Žádné příznaky jsem neměl, mám už téměř dva roky jednoho stálého přítele, nechtěl bych ho ohrozit. Děkuji za odpověď.

Přenos komárem? 12. 9. 2020

Uživatel: Míša, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, na výletě jsem si omylem na ruce rozmázla komára a zůstalo mi na ruce docela dost jeho krve. Protože jsem měla suchou porušenou kůži na rukách, mám teď strach, jestli je možné se takto nakazit HIV, pokud by komár před tím sál HIV+ člověka. Mockrát děkuji za odpověď.

Suprinfekce 11. 9. 2020

Uživatel: Petr, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, jsem hiv+, na léčbe a nedetekční, beru Biktarvy. Prosím jaka je šance pro mě pro suprinfekci, tedy infekci jinym kmenem hiv?

dotaz 10. 9. 2020

Uživatel: Monika, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, kontakt s osobou cizí národnosti , řekla že měla hepatitidu , která " spí ". Kontak s ní cca 40 cm, bez doteku. Je možný event. přenos ? Děkuji

Rp. na PrEP 9. 9. 2020

Uživatel: Matěj, Téma: Pre-expoziční profylaxe (PrEP) proti HIV

Pěkný den, v předchozím dotazu jsem se dočetl, že prep může předepsat jakýkoliv lékař. Chápu to dobře, že si jako lékař jiné specializace mohu prep předepsat sám? Samozřejmě při dodržení guidelines před nasazením prepu. Úhrada se dává předpokládám plná pacientem. Děkuji za odpověď a zdravím.

Účinný test po 3 měsících? Mozna 4 mesicich? 9. 9. 2020

Uživatel: Sandra, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den, chtela bych se zeptat, jaka je pravdepodobnost, ze je test po 3 mesicich ucinny? Prvni nechraneny styk probehl v dubnu a dalsi v kvetnu. Tudiz od kvetna do ted to jsou 3 mesice, skoro 4. 24. srpna jsem onemocnela a doktor mi sdelil, ze prodelavam pravdepodobne mononukleozu. Na internetu jsem se docetla, ze mezi priznaky hiv muze byt i mononukleoza.. Zadne priznaky zhruba po 2.-6. tydnech nebyly. Myslite si, ze je potreba, abych podstoupila znovu test na hiv?

Je test po více jak 3 měsících spolehlivý? 8. 9. 2020

Uživatel: nina, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den, skoro čtyři měsíce po riziku negativní dva testy, můžu mít jistotu, když mám problémy s imunitou? Brány 2x antibiotika, záněty, streptokok. Děkuji

Provádíte rychlotesty? 8. 9. 2020

Uživatel: Sandra, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den, provádíte pořád rychlotesty na HIV, syphilis a žloutenku C? A je cena stále 300 korun?

Priznaky po 3,5 mesicich od expozice 7. 9. 2020

Uživatel: Marthy, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den Mam ted nekolik dni teplotu pres den 37,3 a vecer to leze k 37,9-38,0. K tomu se pridala bolest na prave strane zeber. Je mozne toto brat jako priznak primoinfekce 14 tydnu po rizikovem chovani?

Odreni 7. 9. 2020

Uživatel: Anna, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den. Pujcila jsem si takový ten kovovy pilnik cizí na drhnuti paty a podrela se s ním do krve.. Da se tak nakazit hiv? Děkuji za odpoved

přenos orálním stykem 6. 9. 2020

Uživatel: Einzwei, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, určitě to tady již zaznělo, ale chtěl bych se zeptat, zdali bych se měl nechat testovat, když jsem měl orální styk s jiným mužem. Toho člověka neznám, byl to jednorázový úlet s mužem. Proběhl pouze orální sex. Já jemu. Ejakuloval potom na tělo, ne do pusy. Ústa jsem si poté ihned vypláchl vodou a následně vydezinfikoval sprejem, jak je proti kašli. Chci se tedy zeptat, jestli se mám nechat testovat na HIV AIDS, popřípadě na jiné pohlavní choroby. Děkuji moc za odpověď

Přenos viru 5. 9. 2020

Uživatel: Alfréd, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, rád bych se s Vámi poradil o své situaci. Využil jsem erotických služeb, prostředí tedy rizikové, ale domníval jsem se, že zvolené praktiky až tak rizikové nejsou. Přepočítal jsem se, protože jsem následně skončil na urologii a nyní v hlavě řeším i otázku přenosu viru. Během styku došlo k masáži penisu rukou, následně k vaginálnímu sexu chráněného kondomem - který byl určitě neporušený. Na závěr opět dráždění rukou bez kondomu. Po týdnu jsem začal cítit bolest a řezání v močové trubici a začal docházet na urologii. Lékař potvrdil bakteriální zánět a začal mě léčit antibiotiky, přesného původce mých obtíží se však zjistit nepodařilo, protože kultivační testy po první dávce antibiotik už vyšly negativně. Nicméně k přenosu nějaké pohlavní nemoci došlo. Studoval jsem si o celé problematice dost materiálů na internetu , kde jsou jak "handjob", tak sex s kondomem považovány za bezpečné, nebo jen s velmi malým rizikem, sám se divím, že se to stalo a přemýšlím, jak k přenosu došlo. Domnívám se, že cestou přenosu mohlo být závěrečné dráždění rukou, žena před tím sundavala kondom, který byl jistě vlhký od poševního sekretu. Chci se tedy zeptat, pokud by k přenosu mé nemoci došlo touto cestou, zbytky tělních tekutin na ruce, která se dotýkala mého genitálu - je zde i pravděpodobnost přenosu viru HIV a případně jak velká? Dále bych se chtěl zeptat na postup při testování, které chci rozhodně podstoupit. Tři měsíce čekání na definitivní test je pro mě psychicky nesnesitelně dlouhá doba. Proto bych se rád testoval na dvakrát. Jednou už dříve, pro průběžný stav, ačkoliv, pokud by vyšel negativně ho budu považovat pouze za prozatímní. Kdy by mělo význam jít na ten průběžný test? Je například období 6 týdnů dostatečně dlouhá doba, aby už se projevilo velké procento případů? Děkuji Vám předem za zodpovězení dotazu.

Krádež léků 5. 9. 2020

Uživatel: Matyáš, Téma: Právní poradna v oblasti HIV a AIDS

Dobrý den, při mé dovolené v zahraničí mi bylo odcizeno zavazadlo s celým novým balením léků Odefsey. Zkontaktoval jsem tamní policii, ale ta viníka nedopadla. Nyní jsem zpět v ČR a chybí mi 30 léků. Jak mám nyní postupovat? Léky jsou velmi drahé a nemohu si je finančně dovolit. Budu si náhradní balení léků muset uhradit sám nebo je nějaká možnost, jak získat náhradní léky? V zahraničí jsem měl cestovní připojištění k běžnému účtu do výše 10.000 Kč, které celé balení léků nepokryje. Děkuji za odpověď.

Bylinky 5. 9. 2020

Uživatel: Andre, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, chci se zeptat jaké bylinky jsou vhodné při léčbě HIV plus v kombinaci s art a které nikoli na internetu jsem se dočetl jen o grepu a echynacea která by se měla při léčbě úplně vynechat....predem děkuji za odpověď

příznaky nebo covid 4. 9. 2020

Uživatel: Jan, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den ..9 sprna mi byl poskytnut orální sex od dívky , trval krátce kolem 1 minuty a myslím že tam nebyl výrazný přenos slin ...cca týden potom jsem já poskytl orální sex jiné ženě , ten trval taky krátce a sliny byly jen z mé strány ...její vagína byla na začátku bez sekretu ...to trvalo cca do 1 minuty ....a ten den mi začalo lehce škrábat v krku ....a přes týden se to trošku rozjelo na suchý kašel ,trošku malátnost ....hleny jsem odkašlával čiré zpěněné . Trpím jinak na bronchitidu a pohyboval jsem v praze , na místech s velkým počtem lidí , kde je možné riziko covidu ....jinak nezvracím , nic mi není .....kašel už nemám , jen lehce přes den párkrát odkašlu ... jazyk muj má normální barvu a na penysu nic taky nemám pohlavní styk byl s ochranou ....pouze počáteční orál byl bez ale nebylo to nic divokého ...a žádné drobné poranění nemám ani u partnerky jsem si ničeho nevšiml ....

Odběr krve 3. 9. 2020

Uživatel: Marketa, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, dnes jsem byla na odběru krve pro preventivní prohlídku u mého obvodního lékaře. Byla tam nová sestra. Z krve se mi dělá špatně, tak jsem se dívala na druhou stranu. Když mi sestra vpich lepidla, všimla jsem si, že nemá rukavice. Jak vytahovala jehlu, tak byla krev i okolo mého vpichu a sestra se jí bez znepokojení dotkla bříškem prstů. Když mě volala dovnitř, ve dveřích jsem se mijela s předchozím pacientem, takže si myslím, že ruce si nemyla. Byl by možný přenos HIV případně žloutenky, kdyby se sestra při lepení náplasti dotkla mého vpichu a na rukou měla krev od předchozího pacienta? Já si teď vyčítám, ze jsem celý postup podrobněji nesledoval, ale myslela jsem, že u lékaře takovéto porušení hygienických pravidel nehrozí. Děkuji

Oral bez s prostitutkou 2. 9. 2020

Uživatel: Vladimir, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, měl jsem nechraněný oralní sex s prostitutkou s výstřikem do její pusy. Nelíbali jsme se, vlastně jsem se ji ani nedotkl. Jaká je šance dostat z toho nějakou nemoc? Možná naivní otázka, ale docela mě to trápí jelikož nevím jestli před pár hodinami nedělala oral někomu jinému a ani neznám kdo to je. Budu rád za odpověď.

přenos sexuálních chorob 2. 9. 2020

Uživatel: Tom, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den měl jsem nechráněný pohlavní styk se ženou o které vím,že daruje krev a je hiv negativní. Já měl test z krve v laboratoři před rokem a půl HIV negativní,protože jsem měl streptokoky ve výtěru z uretry. Od té doby jsem pohl.styk neměl až teď. Jsem heterosexuál. Nejsem vůbec promiskuitní a nikdy jsem nebyl. Hrozí mi něco. ? Díky za odpověď . Tom

Můžu se nakazit odumřelou kůží? 2. 9. 2020

Uživatel: Laura, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, trpím přehnaným strachem z hiv a snažím se s tím léčit, avšak dnes se mi stala taková věc. Kamarád -promiskuitni gay) se skrabal ve vousech, já seděla pod nim a ucitila ze mi něco spadlo do oka. Je mozny přenos kdyby mi do oka spadnul kousek jeho mrtvé kůže nebo třeba kus strupu, na kterém by třeba mohlo být teochu krve? Oko jsem si ihned vykapala, ale omylem se mi do nej dostala take dezinfekce z rukou a oko jsem si akorát podrazdila. Plus ráno mi prislo, ze mi spoluzacka lehce prskla do oka a všimla jsem si, ze měla prokrvenejsi dasne, tak kdyby třeba měla v ústech krev... omlouvám pokud jsou to dotazy hloupé, ale nemůžu myslet na nic jiného

pojistovny, ktere hradi 2. 9. 2020

Uživatel: preptazatel, Téma: Pre-expoziční profylaxe (PrEP) proti HIV

Dobry den, Jsem pojisten u OZP (Oborova zdravotni pojistovna). Existuje zpusob, jak bych mohl ziskat PREP? Mam takovou vec konzultovat se svym lekarem, nebo jak presne postupovat? Dekuji za odpoved, PrepTazatel

Slinné testy 1. 9. 2020

Uživatel: Anonym, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den, chci se poptat, jsou slinné testy HIV/AIDS OraQuick ADVANCE HIV-1/2 Rapid Antib pří správném použití spolehlivé, po 3 měsících od rizika? Děkuji

Přenos HIV krví 1. 9. 2020

Uživatel: Adam, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, chtěl bych se na Vás prosím obrátit se složitějším dotazem. Trpím OCD a teď nejsem kvůli riziku, které jsem zažil vůbec schopný běžného života. Byl jsem s kolegy na dovolené. Jeden kolega (dost promiskuitní) se pořezal o rozbitou lahev. Ruce od krve si pak umýval ve dřezu. Toto vše jsme vůbec nevěděl, protože jsem byl v jiném patře. Bohužel, jsem si šel dolů do dřezu vymýt shaker. Poté, co jsem vypil obsah shakeru jsem si náhodou všiml, že v místech kam jsem shaker při mytí vymývání pokládal, se nachází kapičky krve. Teď mám obrovský strach, zda jsem se nemohl nakazit Hiv. Kolega má teď dost pochybnou a rovnež promiskuitní přítelkyni. Takže by mohl být nakažený i čerstvě s velkou náloží. Bojím se více způsobů přenosu. Mám ekzém na ruce a bojím se tedy, že jsme si do ekzému ještě rozdráždého od slané vody z moře dostal krev z kohoutku či pracovní desky okolo dřezu. Také se bojím, pokud bych trochu krve omylem vypil, protože jsem části shakeru při vymývání pokládal okolo dřezu. A v neposlední řadě se bojím, zda jsem si omylem neporomnul třeba oko. Zjistil jsem bohužel, že se kolega poranil až pozdě. Krev by byla bohužel čerstvá tak 3-4 minuty... četl jsem, že nakazí až 8 minut. Nevím teď co dělat. Nejsem schopný fungovat v práci ani ve vztahu. Dá se prosím nějak říci, jak velké je riziko v těchto třech rizikových případech chování? Mockrát děkuji a omlouvám se předem za dlouhý a složitý dotaz. Děkuji za práci, kterou odvádíte.

Rychlotesty 31. 8. 2020

Uživatel: Martina, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, na vašich stránkách i jiných serverech jsem se dočetla o pravděpodobnosti kolem 95% zjištění protilátek po 6 týdnech od možné nákazy. U rychlotestů uvádíte mírně nižší citlivost na protilátky. Co znamená mírné nižší? Je většina případů zachytitelných i rychlotestem nebo ta pravděpodobnost záchytu je v procentech statisticky úplně jinde. Díky za odpověď

Druhy rychlotestů 31. 8. 2020

Uživatel: Jey, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den, s kamarádkou jsme byli u Vás v Karlíně na rychlotestu odběrem kapky krve z prstu. Jednomu trvalo zjištění výsledku cca 3 min. a druhému asi 15-20 min. Zajímalo by mě tedy, zda jsou nějaké rozdíly v typu testu nebo proč ta rozdílná doba? Díky za odpověď a ať se Vám daří.

Ovlivnění výsledků testů 31. 8. 2020

Uživatel: Petr, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, chtěl bych se zeptat pana doktora Procházky zda mohou antivirotika ovlivnit tvorbu protilátek? Píšete na webu, že k prodloužení tvorby mohou přispět antibiotika, kortikoidy nebo nějaké jiné závažné onemocnění, ale o antivirotikách jsem zmínku nenašel. Asi po měsíci od rizika se mi udělal výsev oparů na zádech a zvětšily se uzliny na krku a v tříslech, bez horečky. Doktorka mi předepsala Herpesin 400 na dobu asi 5 dnů.Ptám se proto, jelikož jsem asi 55 dní po rizikovém chování byl na laboratorních testech a výsledek negativní, bylo mi řečeno, že Herpesin by na tvorbu protilátek vliv mít neměl a že mohu být v klidu a ať přijdu ještě za pár týdnů pro pocit jistoty na kontrolní test. Máte stejný názor pane doktore? Děkuji mockrát za odpověď

Ejakulace na záda 30. 8. 2020

Uživatel: Renata, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, před několika dny jsem měla chráněný vaginální i orální sex. Partner si poté sundal kondom a ejakuloval na má záda, následně je otřel. Je nějaká šance přenosu HIV? Děkuji za Vaši odpověď!!!

Testy 29. 8. 2020

Uživatel: Anka, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den. Je test z krvi na protilátky po 103 dnech postačující když vyšel negativní, i když jsem brala prvni tejden po rizikovém chování antibiotika cefzil a asi po měsíci na to antibiotika na chlamydie? Ďěkuji :)

On-line výsledky testování 28. 8. 2020


Dobrý den, včera jsem byl na testech v jednom z chcekpointu. Odběr proběhl bez problémů a bylo mi sděleno, že výsledky budou k dispozici v aplikaci od 2-4 pracovních dnů. Chtěl bych se nicméně zeptat, když jsem byl dřív na testech, tak mi on-line aplikace hlásila, že výsledky se zpracovávají, avšak ještě nejsou hotové. Nyní v aplikaci vidím pouze tučně Předchozí návštěva pro kód... a dál nic. Chtěl bych se proto zeptat, zda se jedná o nějaký technický problém nebo zda se výsledky v online aplikaci normálně objeví, až budou vyhotovené. Děkuji

PrEP a očkování 26. 8. 2020

Uživatel: Adam, Téma: Pre-expoziční profylaxe (PrEP) proti HIV

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli je bezpečné nechat se očkovat za současného užívání PrEPu. Konkrétně mě zajímá očkování vůči HPV (Gardasil9) a hepatitidy A/B. Je nutné u lékaře/ v očkovacím centru hlásit, že beru PrEP? Děkuji za odpověď!

Nakažení při orálním sexu 26. 8. 2020

Uživatel: Aknit, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den před několika dny jsem měl chráněny sex s prostitutkou ale prováděl jsem ji Orální sex jen tak 2 minuty ale měl jsem na jazyku prasklinku můžu být nakažení děkuji za odpověď

Testy sanitka 25. 8. 2020

Uživatel: Iva, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den, v minulem tydnu jsem se nechala otestovat ve vasi sanitce. Byly provedeny rychlotesty na hiv, syfilis a zloutenku C. Vsechny testy byly provedeny 1,5 roku od rizika (nechraneny styk a mela jsem priznaky) a vsechny vysly negativni. Mohu vysledky vsech testu povazovat za spolehlive a tudiz neni potreba jit jeste na laboratorni testy pro kontrolu? Dekuji.

ušní lékař 25. 8. 2020

Uživatel: orech, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den je možné se nakazit na ušním když vám lékařka odstraní maz ze zvukovodu , trochu to bolelo a po té vám lékař vetře antibiotickou mast do ucha nevím zda měla rukavice, děkuji

Krev z nosu 24. 8. 2020

Uživatel: Klara, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den, před necelými 6 týdny (6 tydnu přesně za dva dny) se mi stala taková věc. Bavila jsem se s kamarády a pak přišel jeden další kamarád(hodně vysoký) a stoupl si ke me pak oznámil ze mu teče krev z nosu, je mozny přenos, kdyby mi fouknul nějaké množství krve do oka. Žádnou kapku v oku jsem necítila, měla jsem ksilt a brýle, ale kamarád je větší a tudíž stal nademnou, bojím se, ze jsem třeba nezaregistrovala nějaké úplně miniaturní množství, co by mi do oka mohlo spadnout.... včera jsem zvracela a dnes me bolí klouby, nohy a zvětšila se mi uzlina v trisle a cítím se malatna. Mám velký strach. Děkuji

Líbání 24. 8. 2020

Uživatel: Dogef, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, mám otázku ohledně přenosu HIV přes líbání ( vím ze to je nereálné ), ale věc spočívá v tom, že 2 slečny na diskotéce už byly pod vlivem alkoholu, tak koho potkali tomu dali pusu, a samozřejmě přisli i ke mě a také chtěli pusu....takže k puse došlo. Nevadi, ze mi dali pusu, hned po cizími lidmi ?? Byla to taková přátelská pusa na rty. Mohlo dojít tímto způsobem k přenosu??

Pravděpodobnost přenosu 24. 8. 2020

Uživatel: Tttt96, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Zdravím , je to tak 3,5 týdne co jsem měl s anální sex s mužem , (já pasiv) oba zdraví a styk byl s kondomem i lubrikantem . Je vůbec šance se nakazit nebo něco dostat? Příznaky nepociťuji jen mám trochu kašel ale to bych svedl spíše na počasí . Děkuji za odpověď

Hydrocortison 24. 8. 2020

Uživatel: Kateřina, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den. Ráda bych se zeptala na eventuelní kontraindikci Hydrocortisonu 10mg/v s lékem Bictarvy. Exzém na prstu. Díky Káča

Krevni obraz a hiv 24. 8. 2020

Uživatel: Marek, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, z několik let starého dotazu tady jsem pochopil, že nákaza HIV může způsobit změny v běžném krevním obrazu, ale nelze z něj vyčíst, že se jedná právě o HIV. Chci se ovšem zeptat, lze cca rok od rizika z krevního obrazu zjistit, že je "něco" špatně? Dojde v KO k nějakým změnám, které by měly člověka varovat? Děkuji za odpověď!

Oplodnení 23. 8. 2020

Uživatel: Petr, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, Na amerických stránkach cdc.gov se píše že pokud je partner s nulovou virovou nalozi, tak nelze prenest hiv na partnerku. Mám 27 let, hiv a nulovou naloz. Hiv jsem dostal od predešlé pritelkyne, kdyz mi bylo 19. Muzu prosím oplodnit moji pritelkyni bez toho abych ji infikoval? Chceme mit mimino. Dekuji za odpoved

Na gastru manželku "nechtějí" 22. 8. 2020

Uživatel: X-Ray, Téma: Právní poradna v oblasti HIV a AIDS

Dobrý den, psali jsme sem před několika měsíci, že odmítli na gastru ("šlauf") manželku s tím, že máme jít na specializované pracoviště. Nechal jsem věc tak a nechal vypsat objednávku na specializované pracoviště, tj. v téže nemocnice, jako je hiv centrum Brno. Čekal jsem 1.5 hodiny v absolutně prázdné čekárně na gastru. Když jsem se zeptal, co se děje, kdy budeme "na řadě". Prý nikdo nevěděl, až teď z vypsaných dokumentů, že pacientka(manželka) je hiv+.Chtěli, abychom čekali, další dvě hodiny, do 15:30 na jakousi "speciální desinfekci", manželka lačnila a následně ji možná vezmou. Museli jsme odjet., jsme z daleka... Pikantní na tom je, že objednávku realizoval doktor z HIV centra a informace měli, doktor řekl jasně, že pacientka je HIV+., ačkoliv by vlastně neměl, když desinfekce nástrojů se provádí pro každého pacienta stejně (alespoň by měla), pacientka má nulovou virovou nálož... Takže, jak se tedy dostat reálně k bezproblémovému vyšetření na gastru? Napadly mě dvě řešení. Ozvat se na hygienu s tím, že manželku nikdo reálně nechce ošetřit, aby šla s námi na to které pracoviště. Druhá varianta, žádat doktora, aby na žádanku neuváděl pacientka je HIV+ a následně tak riskovat pokutu z hygienické stanice. V tento okamžik bych se rád zeptal, zda můžeme vůbec po právní stránce, od doktora žádat, aby na "Káčko" hiv status neuváděl? V opačném případě ztrácíme jenom čas, nervy a zbytky důstojnosti. Děkuji za odpověď.

Aktuální počet dotazů v databázi: 11845

Obrázek č. 169
obrazek PrEPPoint
Obrázek č. 138

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Certifikát za 350 Kč


Podpořte nás!

 

Objednání besedy


Obrázek č. 170
Obrázek č. 145
Obrázek č. 142
Obrázek č. 51


Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 154
Obrázek č. 55


abbvie

Obrázek č. 132
Gilead


Obrázek č. 56

financuje vysílání webinářů a vývoj systému PIST

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

alza.cz

darovalo výpočetní techniku a elektroniku

Obrázek č. 126

nám přispěli novým stanem

Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.