On-line poradna

měl bych jít na testy? 19. 10. 2016

Uživatel: Tom, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Velice děkuji za odpověď pane Procházka. Chci se Vás ještě zeptat, zda bych měl jít preventivně na nějaké testy, myslím tím syfilis, kapavka, žloutenka....je to přesně týden po styku. HIV+ muž byl 2x léčen se syfilisem. Proto jsou mé obavy ku věci. Momentálně žádné projevy pohlavní nemoci na sobě nepozoruji. Jen jsem trochu nachlazen, a to se ukázalo už 2 dny po souloži. Nemyslím si, že by byla infekce nějaké choroby tak rychlá, co myslíte? Takže měl bych si zajít na venerologii a udělat si podrobné testy na pohlavní choroby? Kdy by byla ideální doba? Nebude se na mě doktor koukat přes prsty, když tam přijdu a nebudu mít nějaké příznaky? A Hiv tedy předpokládám nějak 2-3 měsíce po styku? Dále bych měl takový právní dotaz. Pokud je muž hiv+ měl podepsat prohlášení, kde stvrzuje, že musí každému o svém stavu říci, je to tak? Mě přímo lhal i když jsem se ho ptal....Měl bych tohle řešit nějakou právní cestou? A nebo bych to dále neměl řešit vůči stavu nemocného? Přijdu si hrozně, ale zkuste se vžít do mé situace. Děkuji Vám předem za odpověď Tomáš Č.

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 20. 10. 2016

Je velmi složité se rozhodnout, zda jít na vyšetření na jiné sexuálně přenosné choroby, pokud nemám příznaky.

Určitě bych doporučil vyšetření na syfilidu, zejména v případě nechráněného pasivního análního styku (vřed se může schovat v anální sliznici). Ale protože se syfilida může přenést i orálně, tak riziko schovaného vředu je ve sliznici nosohltanu. Asi 30% infikovaných gayů o své nákaze syfilidou neví. Jinak příznaky (tvrdý vřed) se objevují asi po měsíci od rizika. Příznaky mohou také potlačit antibiotika, proto je třeba vždy syfilidu vyšetřit při nákaze kapavkou (která se projeví dříve). V Domě světla nabízíme vyšetření na syfilis u gayů jako doplňkové k HIV testu.

Riziko nerozpoznané kapavky v močové trubici není vysoké, navíc onemocnění se projeví velmi brzy (po 5-7 dnech). Může být samozřejmě i análně a v nosohltanu, pak je ale třeba lékaře o svém podezření (a tedy i formě styku) informovat.

Chlamydiová infekce má podobné příznaky, jen méně výrazné a objeví se později (2-3 týdny).

Na žloutenky typu B je snad už každý jen trochu zodpovědný gay dnes očkován. A riziko přenosu žloutenky typu C při sexuálním přenosu je nejisté. Určitě je častější přenos u HIV pozitivních, ale u HIV negativních nejsou důkazy zatím přesvědčivé. Nicméně bude zřejmě spojeno především s nechráněným análním stykem a zejména fistingem nebo společným používáním erotických pomůcek.

Samozřejmě mít nechráněný pohlavní styk bez vědomí partnera, pokud jste HIV pozitivní, je trestným činem. Buď by měl partnera informovat nebo použít kondom (nejlépe obojí). Je samozřejmě diskutabilní průkaz (tvrzení proti tvrzení) a také závažnost jednání, pokud je HIV pozitivní léčen, protože jeho infekčnost je podstatně snížena. Jeden z významných představitelů pacientské evropské organizace řekl, že nejjistější forma jak se nenakazit, je mít styky jen se stálým partnerem, který je HIV pozitivní a je léčen. U tzv. HIV negativních a lidí s neznámým HIV stavem vždy riskujete, že se mohl nakazit nedávno a bude tedy vysoce infekční.

Obrázek č. 206

Kdy a kde testujeme

Obrázek č. 236

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Podpořte nás!

 

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 190
Obrázek č. 195

Česká společnost AIDS pomoc, z. s. je s projektem „Vznik a rozvoj Národní asociace pacientských organizací (NAPO)“ příjemcem grantu z fondů EHP2014–2021 v rámci programu Zdraví. Cílem projektu je posílení role pacientů a pozice pacientských organizací ve zdravotnickém sektoru. NAPO je při realizaci projektu vůči ČSAP z pozici partnera. Více informací o aktivitách NAPO najdete na www.silapacientu.cz.

Obrázek č. 214
Obrázek č. 142
Obrázek č. 186
Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 154
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 132

podporuje činnost Domu světla

Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

podpora regionálních checkpointů

Obrázek č. 204
Obrázek č. 228
Obrázek č. 229
Obrázek č. 231
Obrázek č. 233
Obrázek č. 208
Obrázek č. 202
alza.cz

darovalo výpočetní techniku a elektroniku

Obrázek č. 126
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 212