On-line poradna

Přenos HIV krví 1. 9. 2020

Uživatel: Adam, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobrý den, chtěl bych se na Vás prosím obrátit se složitějším dotazem. Trpím OCD a teď nejsem kvůli riziku, které jsem zažil vůbec schopný běžného života. Byl jsem s kolegy na dovolené. Jeden kolega (dost promiskuitní) se pořezal o rozbitou lahev. Ruce od krve si pak umýval ve dřezu. Toto vše jsme vůbec nevěděl, protože jsem byl v jiném patře. Bohužel, jsem si šel dolů do dřezu vymýt shaker. Poté, co jsem vypil obsah shakeru jsem si náhodou všiml, že v místech kam jsem shaker při mytí vymývání pokládal, se nachází kapičky krve. Teď mám obrovský strach, zda jsem se nemohl nakazit Hiv. Kolega má teď dost pochybnou a rovnež promiskuitní přítelkyni. Takže by mohl být nakažený i čerstvě s velkou náloží. Bojím se více způsobů přenosu. Mám ekzém na ruce a bojím se tedy, že jsme si do ekzému ještě rozdráždého od slané vody z moře dostal krev z kohoutku či pracovní desky okolo dřezu. Také se bojím, pokud bych trochu krve omylem vypil, protože jsem části shakeru při vymývání pokládal okolo dřezu. A v neposlední řadě se bojím, zda jsem si omylem neporomnul třeba oko. Zjistil jsem bohužel, že se kolega poranil až pozdě. Krev by byla bohužel čerstvá tak 3-4 minuty... četl jsem, že nakazí až 8 minut. Nevím teď co dělat. Nejsem schopný fungovat v práci ani ve vztahu. Dá se prosím nějak říci, jak velké je riziko v těchto třech rizikových případech chování? Mockrát děkuji a omlouvám se předem za dlouhý a složitý dotaz. Děkuji za práci, kterou odvádíte.

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 2. 9. 2020

Váš dotaz mi připomněl událost, k níž došlo na olympijských hrách před 28 lety. Skokan do vody, olympijský vítěz Greg Louganis si při skoku rozbil o prkno hlavu a jeho rána dost krvácela. Do té doby nebyla známa jeho HIV pozitivita (tehdy ještě nebyla léčba, takže měl zřejmě i vyšší virovou nálož). Bál se, že jeho krví v bazénu by se mohli další závodníci infikovat a proto svůj HIV status prozradil. Až odborníci mu (a dalším závodníkům) vysvětlili, že po zředění krve nemůže k přenosu dojít (podobně také nemůže žena otěhotnět, pokud se koupe ve vodě, do níž někdo předtím ejakuloval). K tomu, aby nějaké riziko existovalo, by se musela infekční tekutina rovnou dostat do úst, spojivky.

Takže pokud by Váš kamarád měl tepenné krvácení, Vy byste z vyděšení měl otevřená ústa a jeho krev Vám do nich stříkla, tak by nějaké riziko bylo. Ale určitě ne z kapky krve ve vodě, která se Vám dostala do úst (či jinam).

Bylo by vhodné vše zkonzultovat se svým psychiatrem či psychologem, aby Vás uklidnili (zhoršení obsedantně kompulzivní poruchy může nastat prakticky po jakémkoli podnětu, kterému by ostatní lidé nevěnovali pozornost).

Pokud bylo někdy i reálné riziko (tedy nechráněná soulož) a ještě nebylo pokryto testem, tak by bylo vhodné nechat se otestovat. V takovém případě určitě dodržte interval tří měsíců od posledního rizika (a případně od této události), kdy lze negativní výsledek testu považovat za spolehlivý. Předčasné testování by jen zhoršovalo Vaši úzkostnou poruchu.

Ani úzkostné reakce nebývají stereotypní. Známe úzkostné lidi, kteří nikdy rizikový sex nemají, ale i takové, kteří se úzkostně obávají nereálného rizika přenosu HIV při polibku a zároveň podceňují mnohem reálnější riziko při nechráněné souloži (protože k ní došlo se "slušnou" partnerkou).

Obrázek č. 206

Kdy a kde testujeme

Obrázek č. 236

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Podpořte nás!

 

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 190
Obrázek č. 195

Česká společnost AIDS pomoc, z. s. je s projektem „Vznik a rozvoj Národní asociace pacientských organizací (NAPO)“ příjemcem grantu z fondů EHP2014–2021 v rámci programu Zdraví. Cílem projektu je posílení role pacientů a pozice pacientských organizací ve zdravotnickém sektoru. NAPO je při realizaci projektu vůči ČSAP z pozici partnera. Více informací o aktivitách NAPO najdete na www.silapacientu.cz.

Obrázek č. 214
Obrázek č. 142
Obrázek č. 186
Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 154
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 132

podporuje činnost Domu světla

Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

podpora regionálních checkpointů

Obrázek č. 204
Obrázek č. 228
Obrázek č. 229
Obrázek č. 231
Obrázek č. 233
Obrázek č. 208
Obrázek č. 202
alza.cz

darovalo výpočetní techniku a elektroniku

Obrázek č. 126
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 212