On-line poradna

Vítejte v internetové poradně České společnosti AIDS pomoc. Dotazy odpovídáme pouze v pracovní dny a každé téma má určenou dobu pro odpověď (24, resp. 48 nebo 72 hodin). Často jsou pokládány již několikrát zodpovězené dotazy. Než položíte svůj vlastní dotaz PROSTUDUJTE JIŽ ZODPOVĚZENÉ DOTAZY. Děkujeme za přízeň.



Všechna témata

Zobrazeny jsou všechny otázky, které byly v poradně položeny.

Priznaky 20. 8. 2018

Uživatel: Ondra, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den, chtel bych Vas pozadat o informaci, jake jsou nejcastejsi priznaky infekce v obdobi 2-4 roky po pripadnem nakazeni? Citim dele mravenceni v lytkach a vytvoril jsem si panicky strach prave z hiv. Byl jsem na vysetreni EMG i MRI a vse v poradku. Moc dekuji za Vasi odpoved. S uctou. O.

Primoinfekce 19. 8. 2018

Uživatel: V., Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, chci se zeptat, zda je u primoinfekce vždy přítomná horečka. Děkuji.

Testovanie 19. 8. 2018

Uživatel: Michaela, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobry den. Chcela by som sa spytat, ci je vysledok testu spolahlivy po 4 mesiacoch od rizika, ak som v dobe testovania mala nadchu a bolest v hrdle? Prosim, co to znamena nespecificky vysledok testu? Docitala som sa to v nejakom clanku... Dakujem pekne.

Mozna nakaza 19. 8. 2018

Uživatel: Ondrej, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den, libal jsem s jednou divkou.- mel jsem praskly ret, lehce poranene dasne, par aftu... Pak se mi sverila, ze ji pali ret..- zrejme krvacel Je mozne, abych se nakazil? Pokud by byla hiv+? A je mozne nakazit se, pokud by nemela jen poraneny ret, ale i afty, poranene dasne atd..?

2nebo3 17. 8. 2018

Uživatel: Nick, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobry den,chtel bych se zeptat ,zde uvádíte,ze tedt je spolehlivy po 3mesicich,ale na vasi bez platne lince my bylo zdeleno ,ze test je spolehlivy uz po 2 mesicich od rizika....je to tak ?

Nakažení pri pití ze,stejne skleničky 17. 8. 2018

Uživatel: Artur, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Může se stát ze by se člověk mohl nakazit kdyz by se napil ze stejne skleničky jako ja?

Slapnuti do krve 17. 8. 2018

Uživatel: Zdenek, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, cestou z práce jsem šlápl venku do nějaké krvavé skvrny a doma, když jsem se zouval, tak jsem rukou šahal na podrážku - v tu chvíli mne napadlo, jestli pokud by nějaká krev na podrážce zůstala, jsem se nemohl nakazit. Děkuji za odpověď

Odpovědi jsou spolehlivé? 17. 8. 2018


Nedávno mi byl zodpovězen dotaz ohledně rychlotestů. Odpověděl pan Nidl-rychlotesty by měli být spolehlivé při dodržení postupu. Teď se zde dočítám, že nejsou spolehlivé a slinné testy zpochybnujete. Když přičítám odpovědi zpětně, značně se odpovědi rozcházejí. Např. P. Jettmar a další testy zpochybňují. Odpovědi Mudr.Ivo Procházky- což je dle dostupných informací specialista a odborník, uvádí že testy i slinné, jsou spolehlivé, samozřejmě při správném postupu. Nemyslíte si že tak trochu dotazujícím podáváte desinformace ohledně těchto testů ? Buď tedy odpovídejte jednotně, nebo vůbec. Protože takto jen vyvoláváte pochybnosti a obavy dotazujicich. A samozřejmě nejpřesnější je zajít k lékaři a nechat se otestovat tam. Hezký den.

Vaginalni styk s kondomem 17. 8. 2018

Uživatel: Jan, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den, mam dotaz. Lze se infikovat pri vaginalnim styku s prostitutkou pri pouziti kondomu. Kondom byl neporusen pred i po aktu. Pri prvnim aktu doslo k ejakulaci do prezervativu. K druhe ejakulaci nedoslo jiz vubec. Mezi akty probehla hygiena penisu.

Prekakulát 16. 8. 2018

Uživatel: Honza, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, jeden gay mě přejížděl a plácal penisem po obličeji. Cítil jsem i prejakulát na obličeji. Je tu možnost nákazy ? Měl jsem strniště, myslíte, že lze strništěm rozdrádst žalud až na drobné ranky krve ?

Prosim o radu pana Prochasku dekuji 16. 8. 2018

Uživatel: Radim, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobry den.Chtel bych vas poprosit o dotaz.Pred 14 mesici jsem mnel pohlavni styk s holkou ktera uzivala nitrozilne drogy,po teto dobe mnel bych spatnou imunitu kdybych byl nakazen. byl jsem na imunologii kde my braly krev kterou mam v poradku.Akorad mam plno zdrav.problemu napr chronicky zanet krku,chronicky prujem,citim se uz rok stale slab porad jsem unaven,dale mam paradentozu a zvysene borelie,a chronicky koutek test na hiv my vysel negativne nemohlo test ovlivnit nejaky zanet dekuji za odpoved

HIV Ora Quick Test Advance 16. 8. 2018

Uživatel: Jacoob, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Zdravim, testoval som sa 11 tyzdnov a 13 tyzdnov po poslednom styku volnopredajnym testom zo slin HIV Ora Quick Test Advance. Obidva boli negativne. mozem sa na vysledky spolahnut a zacat spavat s kludom alebo treba ist radsej na vysetrenie z krvi?

Sex s kondomem 15. 8. 2018

Uživatel: Petra, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den, mela jsem nechraneny sex a cekam na dobu az budu moct byt testovana, je mi jasne, ze ted nemuzu mit nechraneny sex s nekym jinym, ale kdyz budeme spat spolu s kondomem bez oralniho sexu tak tomu druhemu nic nehrozi ne? Dekuji za odpoved

da sa syfilis liecit v kazdom stadiu 15. 8. 2018

Uživatel: Jana, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobry den, vcera som vam poslala dotaz. Neviem ako to funguje stiahli ste ho a neodpoviete mi na neho alebo ste ho posunuli pre pana doktora Prochazku. Chcela by som vediet odpoved na moj dotaz tak mi prosim odpiste. Dakujem

Dotaz 15. 8. 2018

Uživatel: Marek, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, na Vašich stránkách uvádíte, ze jedním z prvotním příznaků nákazy je bílý jazyk. Čím je tento jev způsoben? Kvasinky, leukoplakie? A muže tento stav přetrvává cca 8 měsíců po možné nákaze. Dále by mě zajímal váš názor na rizikovost tohoto jednání. Při vzájemně masturbaci dojde k potrisneni konečnému spermatem infikované osoby za předpokladu, ze se na konečníku nachází napr kbradavice, opar atd. Díky.

Uzkost a naivita z HIV 14. 8. 2018

Uživatel: Roman, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobry den, bude to znít divně, ale kvůli jednomu riziku - Vzhledem k mym psychickým potizim jsem byl na testu po 62, 73 a 82 dnech... Vse negativní... Jak velke je riziko , ze těch 8 dni zmeni výsledek na pozitivní? ( brane antibiotika deoxymikoin po dobu 15 dní na chlamydia trachomatis) rozdil spolehlivosti mezi 60 a 90 dnem je 1 az 2 procenta.. V mem případě je to tedy kolik?

Mozna nakaza 14. 8. 2018

Uživatel: KlukzPrahy, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den, jak uvadite na vasich strankach v priznacich, tak ta horecka muze byt i jenom kolem 38°C ( takze nemusi presahnout tech 38°C). Nebo je vzdy, kdyz je od tech 38°C a vice. Uz me trapi asi pres tyden teploty od 37.4°C do 38.2°C a nelze se jich zatim zbavit a mam nazloutly povlak na jazyku a hrozne se potim pres den i v noci ( uplne po mne tecou potucky potu). A trochu citim krk, ale asi to nevypada na nakazu virem HIV? U toho by clovek nebyl zahlenenej a nebo ne?? A ty uzliny jsou asi hodne videt, kdyz jsou nabehle pri nakaze?? A priznaky mohou nastat i drive jak potom druhem tydnu ( nebo uz v prubehu druheho tydne)??? Jinak riziko jsem mel se zenou a to vaginalni styk a to zhruba pred cca minimalne 3 tydny. Reagoval by uz po minimalne trech tydnech ten antigen, kdyz by byla pritomna nakaza???

negativní test po dvou měsících - je spolehlivý? 14. 8. 2018

Uživatel: Ales, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den. Po dvou měsících od nechráněno styku jsem šel na test, který byl negativní. Po 10.tydne jsem dostal horečku a drobnou bolest v krku. Mohl bych být infikované HIV?

Eroticka masaz plus symptomy 14. 8. 2018


Dobry den, absolvoval jsem erotickou masaz telo ma telo, kdy doslo ke vzajemme masturbaci. Oderky nejake jsou. Mohl jsem se od maserky nakazit prstenim vaginy? Asi tyden po teto masazi jsem zacal byt unaveny, citim bolest nohou a hlavy. Trva to zhruba tyden. Vzali byste me i po takove veci jako je eroticka masaz na testy? Cetl jsem ze provadite rychlostesty 4.generace, ktera testuje antigen i protilatky. Je mozne kdyztak uz po 4.tydnech prijit? Dekuji za odpoved

Trn růže 14. 8. 2018

Uživatel: Aneta, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, chci se ujistit, že nákaza tímto způsobem není možná. Pokud bych se pichla o trn růže, o který by se před několika sekundami pichla kvetinarka, je asi blbost, že bych se nakazila, pokud by byla pozitivní, že? Děkuji.

nemusim na testy 13. 8. 2018

Uživatel: Dan, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den cetl jsem tu prispevek s prsknutim do oka. Stalo se mi to taky. Byl nade mnou skloneni doktor a neco mi vysvetloval a prislo mi ze mi taky prsknul do oka. Kdyz je prenos nepravdepodobny nemusim zvedá chdit na testy? Diky

Nakaza pri libani 13. 8. 2018

Uživatel: Tomas, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den, nedavno jsem se na jedne akci libal s jednou divkou (moc jsem ji neznal) a mel jsem opar a popraskany ret.. Je mozne, aby se od divky nakazil? Za predpokladu, ze by byla hiv+ a lehce by krvacela v ustech (ze rtu, jazyka, dasne). Jednalo se o francouzsky polibek... diky za odpoved

Test po dvou měsících 13. 8. 2018

Uživatel: Monika, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, na rozdíl ve slolehlivosti laboratorního testu mezi 2 a 3 měsíci. Brala jsem 20dni antibiotika doxyhexal (nejsou penicilinova) na boreliozu. Na testu jsem byla 60dni od rizika. Vím, ze je to brzo, ale nemohu to vydrzet. Je procentuelně o hodně větší sance, ze po 3mes budu hiv? Dekuji

Oko - nakaza 13. 8. 2018

Uživatel: Karla, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den, je mozny prenos hiv tim, ze mi nekdo pri hovoru "prskne" do oka? Preci nevim, jestli nema ve sline nejakou krev. Dekuji.

Nakažení během líbání. 13. 8. 2018

Uživatel: Radek, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, lze se nakazit virem i při obyčejném líbání? Díky za odpověď

Zhodnocení spolehlivosti testu 13. 8. 2018

Uživatel: Karlos, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den, v sanitce jsem si nechal udelat test (82 dni po riziku), pred nim proběhl pohovor o riziku. Zminil jsem poradci chlamydie plus doxybene, vse jsem rekl podrobně. Poradce zhodnotill, ze dnesni test mohu brát spolehlivě. Chci se vas tedy zeptat, můžu jit dnes, k vam do domu světla si nechat udělat naposledy rychlotest (dnes je to 86 dni od rizika) a brat to definitivně? Nebo uz ani dnes na ten test nemusím? Dekuji za odpověď

HIV test 13. 8. 2018

Uživatel: Lukáš, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda je nejak zamezeno prenosu viru hiv ve vasich zarizenich pri pouziti rychlotestu. Byl jsem na rychlotestu a vse je jednorazove to chapu, ale treba dezinfekci sestra pouziva u kazdeho ze stejne tuby a v rukavicich na kterych uz muze byt krev. Nemohl jsem se tam nakazit?

HIV mimo tělo 13. 8. 2018

Uživatel: Lucka, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, dočetla jsem se zde, že vir přežije mimo tělo cca 8minut. Ráda bych se zeptala, jestli nejen přežívá, ale jestli je schopný celých 8 minut někoho také nakazit když se dostane do jeho otevřené rány. Nebo je nakažlivý jen několik vteřin? Děkuji

Sahnuti na papir s krvi 13. 8. 2018

Uživatel: Petr, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, stalo se mi, že mi v práci kolegyně podala papír a zřejmě se o něj řízla, protože na tom papíru byla malá krvavá smouha a já na ní sáhl, když jsem ten papír bral. Na prstech mám malé prasklinky od ekzemu. Straší mne teď myšlenka, zda jsem se takto nemohl případne nakazit. Moc díky za názor.

Rada 13. 8. 2018

Uživatel: Roman, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den chci se zeptat , měl jsem s cizím mužem pouze osahávání žádný orální sex nebyl jediné co bylo tak mi muž stáhl spodní prádlo a penis vložil mezi půlky a jakoby jsme souložili ale k průniku do mne nedošlo .Mohu toto brát jako nerizikové a pustit toto z hlavy ? Děkuji Roman

2mes 13. 8. 2018

Uživatel: Miki, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobry den,po 10 tydnech jsem byl na testech vysly negativne,muzu je brat jako konecne? Dekuji za odpoved (mezitim,zadne antibiotika nic a sexualni pust jsem mel).....byl to jen jeden ulet

Nechráněný orální sex a krátké líbání. 12. 8. 2018

Uživatel: Pepa, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den rád bych zde popsal svůj zdravotní průběh a zda je možné že by se dalo jednat o příznaky HIV. Necelé dva týdny od styku (viz. popisek) se mi na jazyku a na horním patře udělal jakoby žlutý povlak. V 3 týdnu jsem šel na krev a výtěr krku. Jediné co jsem měl byla zvýšená kyselina močová v krvi, ale ne vážně. 3 dny na to jsem začal mít kašel a rýmu to trvalo 7 dní a ted 3 dny už je to slabší ale najednou mi začal rudnout krk a na jazyku se mi rozjeli růžové puchýře měl jsem ho i pokrytý bílým povlakem ale ten jsem kartáčkem vyčistil ted už tam mám jen ty puchýře a krk v oblasti čípku, hltanu a horního patra je načervenalý. Mám strach žádné jiné příznaky nemám. Žádná horečka ani zvětšené mízní uzliny na krku, tříslech ani podpaždí. Jen ještě mám na rtech jakoby vysušenou kůži ale to je jen na malém kousíčku... Samozřejmě na testy půjdu pro jistotu. Sex byl chráněný jen orál co mi slečna dělala nebyl a samozřejmě líbání krátké, ale slečně žádná krev netekla alespoň jsem si toho nevšiml. Hrozný pocity ted mám. Zítra zvažuji jít znova k doktorce. Děkuji za odpověď.

Jiný přenos 12. 8. 2018

Uživatel: Honza, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den moc se omlouvám, ale prosím o pomoc. Očistil jsem si sliznici na penisu papírovými a zvlhceny ubrousek. Cca šlo o 8 sekund kdy šlo o čištění. Dostal jsem je od ženy, ale byla oblečená. Takže pokud by mě chtěla ohrozit jak zdaleka by musely být ty ubrousky od sekretu, aby mě mohla ohrozit. Byli bílé takže krev tam nebyla. Takže jen sekret, muselo by to být znát, že tam je, že. Bylo to venku takže si říkám přeci se nebude svlékat, otirat, aby chtěla někoho nakazit. Měla ty ubrousky v kabelce a bylo velké teplo. Mám jít raději na testy? Je možné někoho takhle ohrozit? Děkuji za vysvětleni. Trapim se tím asi dost zbytečně. Ještě jednou děkuji.

Prejakulát na obličeji 12. 8. 2018

Uživatel: Honza, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, nechal jsem se od jednoho muže plácat a třít po obličeji, 2 krát jsem mu olízl varlata, a jednou dal polibek na tělo penisu. Prejakulát jsem cítil na tváři. Měl bych se bát nějakého rizika ?

Prujmy 12. 8. 2018

Uživatel: Filip, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, mohou být cca 4 měsíce trvající prujmy a bílý povlak na jazyku příznaky HIV?

Spolehlivost 12. 8. 2018

Uživatel: Juraj, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Zdravím...chcel by som sa opýtať...absolvoval som testy na HIV 50 dní od styku (test bol negatívny)...no pred testom som cca 7 dní užíval zinant a tiež sa liečim na psoriázu takže používam masť locoid...otázka znie či je nutné vykonať ďalšie vyšetrenie keďže u lekára mi bolo povedané, že test je možné absolvovať už po 3 týždňoch....je to v poriadku ?

Jaké je v tomto případě riziko nákazy virem HIV? Mám strach. 12. 8. 2018

Uživatel: V., Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, přibližně před čtyřmi týdny jsem měla nechráněný sex s mužem, kterého jsem pořádně neznala. Jednalo se o sex bez použití kondomu, avšak bez partnerovy ejakulace, před vyvrcholením partner styk přerušil. Dále byl také orální sex bez ochrany. Jak vysoká je pravděpodobnost nákazy? Vzhledem k mému strachu jsem partnera poprosila, zda by se mohl nechat otestovat na virus HIV, jelikož já mohu, samozřejmě, na test až za několik měsíců. Partner však rázně odmítl s tím, jestli jsem se náhodou nezbláznila, že prý není žádná špína. Já jsem však nyní začala pociťovat příznaky podobné angíně, udělaly se mi vzadu na mandlích dvě malé hnisavé bulky či čepy, rodině se to zdá jako angína, avšak já mám strach. Také mám zvětšené uzliny, ale pouze na krku, které bolí, bolest střílí do ucha, teplotu nemám. Bývám trochu unavená a nemám moc chuť k jídlu. Jedná se o příznaky nákazy virem HiV? Je mi pouze 21, mám opravdu strach. Měla bych zajít na testy již teď, či nějakým způsobem partnera donutit, aby zašel na testy on? Děkuji moc za podrobné vysvětlení a radu.

Příznaky 11. 8. 2018

Uživatel: Pepa, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, chci se zeptat. Všude se píše že jsou dva typy počátečního průběhu nákazy. Buď žádné nebo několik příznaků najednou kdy je skoro vždy horečka a nateklé uzliny. Od 2.8. jsem měl suchý kašel a menší rýmu celkem týden to trvalo a právě ve čtvrtek mi zarudl krk v oblasti čípku, horní patro a hltan. Na jazyku mám bílý povlak s červenými puchýřky a udělali se mi na jazyku jakoby cesty/prasklinky. Krk mě už moc nebolí jíst mohu. Horečku jsem neměl. A žádné jiné problémy nemám. Může být tohle příznak ?

spolehlivost testu po letech na syfilis 11. 8. 2018

Uživatel: Blazena, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobry den pane doktore, byla jsem na testech po 13tich letech od mozneho rizika, vim mela jsem jit driv a testy byly negativni, dokonce jsem si je nechala udelat jeste jednou pred dvoma dni a take byly negativni a chci se vas zeptat pane doktore jestli jsou testy delane po 13tich letech stejne spolehlive jako kdyz se delaji driv a jestli by tam byly stale ty protilatky a nevymizely by a ten test by je zachytil, Mam z toho strach. Dekuji

Testování a příznaky 11. 8. 2018

Uživatel: Václav, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den, rád bych se zeptal zda se dělá test hiv i při odebírání na preventivní 17ti létě prohlídce.... Děkuji... Dále bych se chtěl zeptat jak dlouho trvá horečka jakožto příznak nákazy, a jestli horečka lze srazit práškem proti ní.... děkuji mockrát.

Aktuální počet dotazů v databázi: 8132

CSAP nove logo

Podpořte nás!

 

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

SANITKA

PRAHA - půlnoční testování
Vinohradská ulice
nedaleko klubu TERMAX
testy HIV, syfilis
pátek 17.8. → sobota
čas: 23:00 → 02:00 hod.


CHEB, KARLOVY VARY, SOKOLOV
testy HIV a syfilis
čtvrtek 6.9. sobota 8.9.
čas vždy: 14:00 → 18:00 hod.
konkrétní umístění sanitek zde


ÚSTÍ NAD LABEM
u budovy Hlavního nádraží
testy HIV a syfilis
úterý 11.9., čas: 16:00 → 19:00 hod.

Připravte se on-line.


... PRŮBĚŽNÝ PLÁN SANITEK


Objednání besedy


Obrázek č. 124
Obrázek č. 51


Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55


Gilead


Obrázek č. 56

financuje vysílání webinářů a vývoj systému PIST

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

alza.cz

darovalo výpočetní techniku a elektroniku

Obrázek č. 126

nám přispěli novým stanem