On-line poradna

Vítejte v internetové poradně České společnosti AIDS pomoc.

Dotazy odpovídáme pouze v pracovní dny a každé téma má určenou dobu pro odpověď (24, resp. 48 nebo 72 hodin).

Dříve, než-li položíte svůj dotaz, projděte si prosím náš web www.hiv-prevence.cz. Najdete zde mnoho informací o způsobech přenosu, možných příznacích, ale i o testování a místech, kde se můžete nechat otestovat. V případě, že byste položili dotaz, na který je odpověď na uvedeném webu, je možné že jej vyhodnotíme jako duplicitní a vymažeme ho.
Děkujeme za pochopení.

Pokud jste v přehledu již položených dotazů nenašli to na co se chcete zeptat, položte vlastní dotaz.

Pokud máte zájem o otázky a odpovědi z nějaké specifické oblati, můžete výběrem tématu omezit zobrazené otázky. Bližší popisy a statistiky otázek naleznete v přehledu témat.

Všechna témata

Zobrazeny jsou všechny otázky, které byly v poradně položeny.

zaměstnávání HIV+ osob v ČR 20. 7. 2015

Uživatel: peter, Téma: Ostatní dotazy, připomínky a podněty

pýtal som sa ohľadne možnosti zamestnania u ľudí žijucimi s HIV ..... písal ste tam chirurg zubár v GB , pokiaĺ je to lekárska profesia všeobecne požadujú testy na HIV ako je to napríklad s prácou v ČR? pre takýchto ľudí?

Poševní sekret-event.nákaza 20. 7. 2015

Uživatel: Jiří, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den všem. Prosím,chci se zeptat,když proběhl vaginální styk s neznámou slečnou s kondomem a po souloži před jeho sundáním jsem viděl, že kondom již nebyl dorolovaný ke kořeni penisu a je tedy možné že na část penisu (nechráněnou kůži) dostal její poševní sekret,je zde možná nákaza takto přes kůži,kt.byla normální bez viditelného zranění? Trápím se velmi,zda kvuli tomuto chodit na testy a cekat tak nyni.Děkuji Vám a hezký den.

Nutná nákaza 20. 7. 2015

Uživatel: Michal, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den,chtěl jsem se zeptat, dojde-li k souloži s HIV pozitivní osobou bez ochrany, zda je jasné,že bude ten druhý automaticky nakažen,nebo je možné,že k nákaze nemusí dojít?Vím,že stačí jeden styk,ale přesto,jestli nemusí k přenosu dojít?Děkuji

test po 10tyzdnoch 20. 7. 2015

Uživatel: peter, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobry den, bol som na testovanie po 10 tyzdnoch od rizika. test bol negativny. Je to uz 100percentny vysledok? Nemozu sa este napr. do mesiaca vytvorit protilatky? a este jednu otazku by som mal: je mozne sa nakazit, ak druhy muz mal na bruchu svoj ejakulat a ja som po nom presiel so zaludom? (teda ak jeho ejakulat bol s kontaktom s mojim zaludom). Dakujem

test 20. 7. 2015

Uživatel: Lucka, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Děkuji za odpověď, ( z 16.7 s názvem test. ) Odpovedela jste my ze na test mohu jit, ale ze to mam rict v predtestovem poradenství. Půjdu do laboratore kde se na nic okolo neptaji a zadny odborník ( poradce pritomen neni) pouze odberova sestra Tudiz to nikomu sdělovat nebudu a na test dle konzultace s vami půjdu, Ok?? Mohu jeste jednou poprosit slečnu o odpověď? Děkuji :)

Aktivní anální sex 20. 7. 2015

Uživatel: Mirek, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, na diskotéce jsme pod vlivem alkoholu provedl akitvní anální styk s neznámým mužem, bez kondomu, jen v podstatě asi minutu. Mám mít obavy z nákazy? Na test si zajdu za 2 měsíce, ale do té doby není možné podat třeba nějaké léky - slyšel jsem o postexpoziční profylaxi? Popřípadě, kde se obrátit na rady. Nevydržím dva měsíce jen tak čekat. Moc děkuji

dotaz 19. 7. 2015

Uživatel: Evik, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, červen 2008 jsem se vyspala s klukem. Kdybych se nakazila, měla bych nějaké příznaky?? Žádné nemám, mám to hodit za hlavu?? Jak dlouho bych žila, kdybych se nakazila?? Nikde jsem nenašla žádné informace, o něco níže byl dotaz a odpověď od pana Sobka, že už by měla stadium aids, kdyby se neléčila. Jak to tedy je u neléčených osob z důvodu, že to neví, že jsou nakaženi.

Masturbace 19. 7. 2015

Uživatel: Mastur, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den mam otazku honil som chalana a semeno mi vystreklo na ruku mal som tam malu ranku ktora nekrvacala bola velka ako od spendlika ale nekrvacala je mozne sa takto nakazit ked mi tam strekol semeno? A aka by bolo pravdepodpbnost keby takato mala ranka krvacala

Anální styk 19. 7. 2015

Uživatel: Přemek, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den,včera jsem třikrát. bez kondomu vnikl penisem do cizího muže, pouze vsunuti a vysunutí bez ejakulace.Mohl bych se takto nakazit kdyby byl HIV pozitivní.Dekuji

Roky 19. 7. 2015

Uživatel: Jan, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Měl bych po 7-9 letech příznaky

lieky 18. 7. 2015

Uživatel: mmmm, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobry den, ak som tyzden uzival Paralen a Voltaren (tabletky), moze to byt prekazkou pri testovani? Dakujem

práce v zahraničí a požadavky na testy HIV 18. 7. 2015

Uživatel: peter, Téma: Ostatní dotazy, připomínky a podněty

prosím Vás , keď niekto ide pracovať z cudziny do ČR alebo napriklad do veľkej britanie alebo do USA potrebuje predložiť vysledok HIV testov ako je to v jednotlivych krajinach?

Píchnutí o jehlu 18. 7. 2015

Uživatel: Hana, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké je riziko přenosu HIV infekce při nechtěnném píchnutí o subkutánní jehlu? Jehla byla předtím použita u 80leté pacientky. Děkuji

Oko 18. 7. 2015

Uživatel: Jirka, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den dá se nakazit přes oko. Na rockovém festivalu vzal kamarád gumovou kytaru a hodil jí na mě a přitom na mě něco cáklo nevím co to bylo už byla tma po chvíli jsem si všiml muže který byl celý od krve,neviděl jsem ho že by kapal na tu danou kytaru. Mohl jsem se tedy nakazit Můžete mi prosím pomoc jsem docela vyděšený.

re: test po 13. týdnech dostačující? 17. 7. 2015


Děkuji panu doktorovi za odpověď na moji předchozí otázku. Přesto stále nevím co dál. Ohledně hepatitid jsem si včera po 103 dnech nechal udělat PCR testy (RNA, DNA). Pokud se některá z nich potvrdí, nebude můj HIV test po 94 dnech "100%"? Chápu, že to nemůže vědět nikdo. Tedy co pak dál? Čekat opravdu další cca 2,5 měsíců na HIV test, případně jít na PCR HIV (ačkoliv není pro diagnostikování doporučován) ? Dr. Handsfield na fóru Medhelp tvrdí, že v době dnešních testů by se jednalo o vzácný případ. A pokud jsou takové případy prokázány docházelo k nim dříve v 90.letech. Paní doktorka Moravcová z infekčního oddělení na Bulovce mi odpověděla, že test je spolehlivý (HIV protilátky jsou specifické). Tedy že test na 13 týdnech i při současné koinfekci ze stejné expozice neoddálí tvorbu protilátek. Děkuji za odpověď a radu zda se např. nechat testovat po 15 týdnech, 4 měsících atd. Přeji pěkný den.

Test HIV 17. 7. 2015

Uživatel: Marcela, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den v roce 2009 jsem měla nechránění styk.V roce 2013/2014 udělány 2x testy na HIV negativní.Mám se nyní obávat,že mám HIV nebo AIDS?Je možné projevu,až po tolika letech když testy byli negativní?Děkuji

test 16. 7. 2015

Uživatel: lucka, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den, rada bych se nechala testovat.Pohl.styk jsem mela 25.4 a na test bych potrebovala jit 24.7. V mezidobí jsem uzivala Atb a kortikoidy. ( pisete ze po 3 měsících, mohu o den drive)? Dekuji

Masturbace 16. 7. 2015

Uživatel: Pavel, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den mohl bych se nakazit kdybych masturboval na veřejných toaletách a poté bych si žalud opřel o záchodové prkínko

Říznutí 16. 7. 2015

Uživatel: Jiří, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Takže při obyčejném Říznutí riziko není tak veliké

Reakce 16. 7. 2015

Uživatel: Jiří, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Myslel jste poskytnutí první pomoci při vážnějších autonehodách ?

Priznaky Hiv 16. 7. 2015

Uživatel: Lukaš, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den, Pred 7 dnami som mal chraneny sex so zenou a nechraneny oral pri ktorom som bol ja aktivny a ustamy stimuloval prirodzenie zeny. Po 3 dnoch ma začalo boliet hrdlo a a o 2 dni nastupili aj mierne teploty a unava. Momentalne (7 den) mam bolesti hrdla a miernu teplotu. Žiadne afty ani zvacsene uzliny nepozorujem. Je mozne ze sa jedna o priznaky nakazi HIV po tak kratkej dobe? Za odpoved dakujem.

Sex s prostitutkou 16. 7. 2015

Uživatel: Michal, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den. Mám dotaz, měl jsem sex s neznámou dívkou (společnicí).Orální sex s kondomem a soulož poté též s tímto kondomem. Slečna použila od počátku sexu lubrikant. Kondom ale nebyl dotažený až ke kořeni penisu ..necelá třetina nechráněna a po vyjmutí penisu jsem bohužel nekontroloval zda nebyl někde kondom naprasklý třeba na špičce. Zda si to alespoň slečna ohlídala,nevím.Mám teď hrozný strach z HIV..je možná nákaza v takovém případě?Moc Vám děkuji za odpověď.Hezký den.

Opar 16. 7. 2015

Uživatel: Petra, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, velmi vášnivě a dlouho jsem se líbila s neznámým mužem, mám na rtu opar, prasklý strup a mírně tekla krev, pokud by byl ten muž HIV pozitivní mohla bych se případně takto nakazit? Děkuj za odpověď. Přeji hezký den.

hiv test 15. 7. 2015

Uživatel: martin, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

dobry den asi o tri dotazi nize odpovida pan doktor prochazka na dotaz ohledne spolehlivosti testu na hiv nekdo se tam pta na moznost neodhaleni hiv po 3,6 mesicich a mozna i 1 roce od rizika jelikoz jsem byl nebo jsem v podobne situaci pokud ten test teda nemusi tu infekci odhalit co ma dotycny nebo dotycna osoba delat ?? jelikoz mam porad zdravotni obtize ne zavazne zatim nejvice prujmi ruzne poskozeni pokozky atd. a vse se zacalo obevovat po nechranenem pohlavnim styku a stale to pretrvava tak co mam delat prosim poradte pan doktor tam dokonce napsal ze to nebylo odhaleno i dva roky pokud se nepletu prosim o radu co mam delat dekuji vam preji pekny den

test 15. 7. 2015

Uživatel: duuuusss, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dakujem za odpoved. Takze mozem negativny vysledok po 2,5mes. ratat za absolutne definitivny? Docital som sa niekde, ze protilatky sa mozu vytvorit aj neskor (napr. po 6 mesiacov) a pritom HIV test vykazoval negativitu. Dakujem

Reakce 15. 7. 2015

Uživatel: Jiří, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Chcete říct že abych se nakazil poraněním o plot musela by se hiv pozitivní osoba poranit také a krev by musela téci do čerstvé rány ?

Krátky styk bez vyvrcholení 15. 7. 2015

Uživatel: kamila, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, minulý týden došlo k mému sexuálnímu sblížení s mužem, kterého jsem znala velmi krátce a prakticky o jeho dosavadním životě nic nevím. Došlo k velmi krátkému nechráněnému styku, neboť jsem soulož prakticky hned v první minutě přerušila právě z obav z nechtěného těhotenství/viru HIV. K ejakulaci tedy vůbec nedošlo, prakticky jsme skončili hned na začátku. Chtěla bych se zeptat, jak vysoká je možnost nákazy virem HIV při styku bez vyvrcholení. Poranění sliznice jsem nezpozorovala. Děkuji za odpověď.

Spolahlivost testu po 10 tyzd. 15. 7. 2015

Uživatel: duuuusss, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobry den, prosim vas, je mozne sa spolahnut na negativny vysledok HIV testu po 10 tyzdnoch od rizikoveho spravania? Cital som, ze protilatky sa mozu v tele cloveka prejavit aj neskor, ako napr. 10 tyzdnov (a pritom test bol negativny).Dakujem

Pomoc 15. 7. 2015


Hezky den pan Procházka chtel bých se zeptat : mnel jsem riziko orálny styk ja v pasívny rolí,krvaceni ani poskedeni penisu jsem si nevsiml,no za ale mnesic ,dva jsem dostal zánet dutín a do ted mám zvacsene uzliny na krku pravej strane a pod uchem,pak jsem sel na operaci dutín to bylo pul roce od rizika,presne 186 dnu po riziku jsem byl na predoperacnym vyšetrením kde mi bylo take delám test ma hiv syfilis hepatitida,vSe negativny,mužu temto výsledkum po 186 čiže Vice jak pul roku po riziku 100%duverovat? Dekuji pjekne ,vážim si vasou práci.

Uzliny 15. 7. 2015

Uživatel: Věra, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den,píšete,že pokud je zduřelá uzlina pouze na krku o primoinfekci se nejedná.Musely by být tedy zduřelé i ostatní.Jsem bez teplot,4. týden bolest v krku,zduřelá uzlina a kašel.Děkuji

Prosba 15. 7. 2015

Uživatel: Lukas, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den. Prosim Vas o odpoved! Mozne riziko bylo v srpnu 2014... Mel jsem celkove nachlazeni bolest v krku, nic zvlastniho. V lednu byla chripkova epidemie a ja mel horecky cca tyden. A uz asi vice nez 14 dni, mesic ( ted ) mam vyrazku vypada to jako ( husina ) male pupinky v podpazi, na kolenou, v trislech.. Mazu ruzne masti a nic nezabira :(.. Strasne to svedi! Nekdy mi prijde, ze je to min... Asi bych se nachazel uz v "bezproznakovem obdobi" muze se jednat o hiv?? Nic jineho mi neni.. Dekuji L.

dotaz 15. 7. 2015

Uživatel: hanuli, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, 7 roku od možné neléčené nákazy??? Někde uvadí pomalu smrt a někde, že se to nemusí projevit. Někde jsem četla, že divka zemřela po 5 letech od nákazy, někde 2 roky. Je možné, že 7 let by se nic neprojevilo?? Po 7 letech už bych měla aids??

Primoinfekce 15. 7. 2015

Uživatel: Kryštof, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně projevů primoinfekce. V průběhu 3. týdne po rizikovém orálním styku se mi objevily v ústech afty na dásni a jazyku / po 3 dnech zmizely / a v průběhu 4. týdne mě bolí v krku bez teplot a únavy. Po 3 měsících si zajdu na test, jen bych rád Váš názor. Můžou být příznaky takto za sebou v každém týdnu "něco" ? Nemusí být teplota ? K ejakulaci nedošlo, možná byl v ústech preejakulát - vím, že v něm byl virus HIV doložen, ale je znám někdo z praxe, kdo se nakazil právě z preejakuátu? Děkuji a přeji hezký den.

test po 13 tydnech 15. 7. 2015

Uživatel: mmm, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den. Chtěl jsem jen reagovat na odpověď MUDr. Prochazky, tykající se dotazu Petra a validity výsledků hiv testu po 3 měsících. Osobně jsem zazil zcela různá sdělení lékařů, které jsem v poslední době navštívil kvůli přetrvávajícím zdravotním potížím. Praktický lékař a orl lékař mi řekli, že mé hiv testy po 3 měsících jsou spolehlivé, MUDr. Machala jako vedoucí AIDS Centra na Bulovce, se kterym jsem hovořil pouze telefonicky mi sdělil, že nejsou poradna, nicméně mne vyslechl a řekl, že falešně negativní výsledek po 3 měsících je nepravděpodobný, ale také řekl, ať zajdu na testy ještě za půl roku od mého testu po 3 měsících a odkázal mne, ať jdu věc konzultovat do Hiv centra v místě bydliště. Osobně jsem tedy byl za MUDr. Zjevíkovou, vedouci centra v Ostravě a ta mě vyšetřila a uvedla, že negativni test po 3 měsících je dobré znamení, ale ať jdu ještě pro jistotu na test za dalšího půl roku. No a prozatím nakonec jsem byl na hiv test po 6 měsících od rizika, na nástěnce krevního centra bylo uvedeno, že se má testovat po 1,3 a 6 měsících, primář tohoto centra mi řekl, že test po 6 měsících bude definitivní, test jsem absolvoval s negativním výsledkem, ale vedoucí laboratoře mi uvedla, at příjdu na test ještě raději po 1 roce od rizika, např. z důvodu napadení jiným kmenem viru. Vsichni lékaři znali vysokou míru mého rizika, 'příznaky', výsledky nejrůznějších krevních testů i přetrvávající potíže-mj. soor. Čili nejen v Buďejovicích se nebere rozhodnutí mezinárodních zdr. Organizací o jistotě testů dogmaticky. Čemu má pak člověk věřit?

Množství 14. 7. 2015

Uživatel: Iva, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Chtěla jsem se zeptat kolik je tzv. "Infekční dávka " krve

Poranění 14. 7. 2015

Uživatel: Jarmil, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den jednou jsem se poranil o plot, tak do 2 minut jsem danou ránu zalepil náplastí chci se zeptat jestli bych se nakazil. A nikdo jiný mi do mé rány nekapal svojí čerstvou krev. je to pár měsíců tak si už něco nepamatuju

Kouření 14. 7. 2015

Uživatel: Martin, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den chtěl jsem se zeptat jestli jsem se mohl nakazit když jsme s kamarády kouřili marihuanu

Dodatek 14. 7. 2015

Uživatel: Jarda, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

A jestli bych měl kvůli polibků nebo líbání jít na testy

Polibek 14. 7. 2015

Uživatel: Jarda, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den byl někdy zaznamenán přenos přes francouzské líbání nebo polibek ?

Bez teploty 14. 7. 2015

Uživatel: Mirek, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, mohla by být primoinfekce zcela bez teplot a k tomu 2 dny bolení v krku, žádné jiné příznaky ve 4.týdnu po orálním riziku? Děkuji

Aktuální počet dotazů v databázi: 11445

Pomoc s léky pro pacienty

Pokud jste se ocitli v zahraničí v karanténě a/nebo se nemůžete dostat zpět do Česka a docházejí vám vaše antiretrovirové léky, kontaktuje prosím přes tento portál asociaci LIFE4ME.PLUS, která prostřednictvím národních pacientských organizací koordinuje po celém světe krizové dodávky HIV léčiv https://life4me.plus/en/.


If you find yourself in quarantine in the Czech Republic, cannot leave the country and are running out of antiretroviral therapy, or if you have problems receiving delivery of medication due to COVID-19, please contact ROBERT, robert.hejzak@aids-pomoc.cz, 00420 724 032 678. We will help you to find a solution.


Если Вы оказались в Чешской Республике в условиях карантина, и у Вас заканчивается запас антиретровирусной терапии, или если Вы столкнулись с проблемами в выдаче лекарств из-за COVID-19, пожалуйста, свяжитесь с ROBERT, robert.hejzak@aids-pomoc.cz, 00420 724 032 678. Мы поможем вам найти решение.

obrazek PrEPPoint
Obrázek č. 138

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Certifikát za 350 Kč


Podpořte nás!

 

Objednání besedy


Obrázek č. 155
Obrázek č. 145
Obrázek č. 142
Obrázek č. 51


Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 154
Obrázek č. 55


abbvie

Obrázek č. 132
Gilead


Obrázek č. 56

financuje vysílání webinářů a vývoj systému PIST

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

alza.cz

darovalo výpočetní techniku a elektroniku

Obrázek č. 126

nám přispěli novým stanem

Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.