On-line poradna

Vítejte v internetové poradně České společnosti AIDS pomoc.

Dotazy odpovídáme pouze v pracovní dny a každé téma má určenou dobu pro odpověď (24, resp. 48 nebo 72 hodin).

Dříve, než-li položíte svůj dotaz, projděte si prosím náš web www.hiv-prevence.cz. Najdete zde mnoho informací o způsobech přenosu, možných příznacích, ale i o testování a místech, kde se můžete nechat otestovat. V případě, že byste položili dotaz, na který je odpověď na uvedeném webu, je možné že jej vyhodnotíme jako duplicitní a vymažeme ho.
Děkujeme za pochopení.

Pokud jste v přehledu již položených dotazů nenašli to na co se chcete zeptat, položte vlastní dotaz.

Pokud máte zájem o otázky a odpovědi z nějaké specifické oblati, můžete výběrem tématu omezit zobrazené otázky. Bližší popisy a statistiky otázek naleznete v přehledu témat.

Všechna témata

Zobrazeny jsou všechny otázky, které byly v poradně položeny.

spolehlivost testu a antibiotika 31. 5. 2015

Uživatel: jana, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den, byla jsem se otestovat po 13 týdnech od prvního a 8 týdnech od posledního rizikového chování. Neuvědomila jsem si,že jsem během doby od rizika k testu používala lokálně (vaginálně) Macmiror a Polygynax (z důvodu gynekologické infekce). Dočetla jsem se, že Macmiror by výsledek neměl ovlivnit, ale strašně se bojím. Výsledek testu provedeného na specializovaném procovišti v Praze byl po těch 8 týdnech negativní. Mohu se na něj opravdu spolehnout? Děkuji

Oko 31. 5. 2015

Uživatel: Honza, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobrý den mohl jsem se nakazit když mě kamarádka omylem píchla prstem do oka ?

Testovaní po 90 dnech a vliv atb na výsledek 31. 5. 2015

Uživatel: Michaela, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den, pročetla jsem velkou část odpovědí a někde se uvadí, že 90 dní po rizikovém styku se považuje negativní výsledek za platný i přes užívání atb v průběhu těch 3 měsíců a jinde, že je třeba přičíst k těm 90 dnům délku užívání atb a jít na test o to později. Byla jsem na testu po osmi týdnech a asi týden před tím jsem dobrala atb na angínu. Výsledek byl negativní. Teď se chystam jít na test 91. den od styku. Bude tedy výsledek platný nebo mam testování kvůli atb odložit? Děkuji vám za odpověď.

varlata 30. 5. 2015

Uživatel: strašpytel, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Ještě bych doplnil on je to takový blbec, a často dělá hovadiny no a on ještě dnes večer si dal do předkožky takovou svítící tyčinku, takže se mu dotkla žaludu nevím proč takové hovadiny dělá, ale tu tyčinku vyndal a asi za 20. minut od vyndaní z předkožky jí hodil na mě dotkla se velice mírně mé ruky opět a taky mírně obličeje já se jí pak musel dotknout a vyhodit je možné že kdyby tam něco bylo že by mě nakazil Omlouvás se za otravování, ale moc děkuji za pomoc :-)

varlata 30. 5. 2015

Uživatel: střašpytel, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobrý den. Asi hloupá otázka nad kterou moc myslím, ale je možný přenos že se mě spolužák na sporťáku dokl svými varlaty na mou ruku, na které byl strup od vymáčklého bolaku, ale byl zaschlý asi tři dny a ten dotek varlaty byl před necelými dvěmi hodinami. On je problém že asi minutu masturboval, ale bez ejakulace, takže asi zbytečná otázka

zánět spojivek a podtypy viru 30. 5. 2015

Uživatel: Michal, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobrý den, mám dvě otázky: 1) patří k akutním příznakům hiv i lehký zánět spojivek? Měl jsem červené hrdlo i s mandlemi které nebyly zvětšené, zduřelé krční uzliny, rýmu, zánět spojivek a teplotu 37,4 °C 2) No a ještě jestli naše testy odhalý všechny známé podtypy a subtypy hiv viru? třeba podtyp P? Děkuji za odpověd.

Obavy 30. 5. 2015

Uživatel: Daniel, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobrý den, mám strach že jsem byl nakažený HIV od jedné dívky s kterou jsem bohužel měl před čtyřmi dny nechráněný sex a vím že má pochybnou sexuální minulost. Bylo to před 4 dny a já vím, že za 3 měsíce musím na test což stoprocentně udělám, ale mám 2 otázky. Je šance na vyléčení HIV pokud ho zastihnu bezprostředně po těch 3 měsících a dále staly se nějaké průlomy v oblasti úplného vyléčení HIV?

děkuji 30. 5. 2015

Uživatel: tazatelka, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Děkuji moc za to, že jste můj dotaz vrátili zpět do těch, na jejichž odpověď se čeká primárně. Odpověď zde hledám dnes a denně. Ještě jednou díky moc za vše.

Prenos krvou 30. 5. 2015

Uživatel: Jan, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Zdravím, chcem sa opýtať, mohli by ste prosím charakterizovať väčšie množstvo krvi infikovanej osoby? Môžem sa nakaziť pri kontakte s infikovanou krvou ak mám rezné zranenie? Je nejaké približné možstvo krvi, ktorá by sa musela do rany dostať aby môhlo prísť k infikovaniu? alebo musí ísť naozaj o masívne krvácanie? Ďakujem

TESTY PO 90 DNECH 29. 5. 2015

Uživatel: Tazatelka, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den. Měla jsem v zahraničí nechráněný vaginální pohlavní styk včetně ejakulace do pochvy s přítelem, který tři týdny nato zjistil, že je hiv pozitivní. Po měsíci jsem měla horečku, vyrážky na těle, ústní potíže a zvětšené uzliny na krku a v podpaždí. Toto cca 2 týdny. Přesně po 90 dnech od posledního styku jsem byla na hiv testech cmia anti hiv 1, 2 + ag24 a testy vyšly negativní. Nyní jsem již bez potíží. Pozitivne jsem byla testována na chlamydie a negativně na ostatní sexuálně přenosné nemoci. Chtěla jsem se zeptat, nakolik mohu výsledkům testu důvěřovat a co pak způsobilo mé zdravotní komplikace. Děkuji.

moznost nakazy 29. 5. 2015

Uživatel: 12345, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobrý den. Je možné sa nakaziť takýmto sposobom? Clovek, ktorý je HIV+ iba krátku dobu, teda má vysokú VN a nevie o svojom stave, pripravuje jedlo, pričom sa poraní a na jedlo sa dostane malé množstvo krvi. Zdravý človek následne toto jedlo zje (napr. po 1 minute). Môže sa nakaziť takýmto spôsobom? Alebo by tam musela byť podmienka, že má aj on napr. ranu v ústnej dutine? Pýtam sa hlavne preto, lebo dotyčná osoba mala po pár týždňoch horúčku a žalúdočné problémy, trvajúce asi 7-10 dní. Ďakujem

Děkuju 28. 5. 2015

Uživatel: Michal, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Pane Sobek ,děkuji Vám za odpověď..pro mě jste borec jak se perete s osudem a jak pomáháte lidem jako jsem já.Díky moc Michal

dova trvani na test 28. 5. 2015

Uživatel: honza, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Sobry den chtel bych se zeptat jestli se u nekoho muze pri testech projevit hiv treba az za pul roku misto trech mesicu dekuji

Nakonec 28. 5. 2015

Uživatel: Martin, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Takže ani na testy chodit nemusím

Viz toaleta děkuji 28. 5. 2015

Uživatel: Martin, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Děkuji za váší odpověď. Takže tím mím popsaným způsobem nemusím mít z infekce strach

Vyrážka 28. 5. 2015

Uživatel: Michal, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Ještě jsem zapomněl dodat ...vyrážka po 12 týdnech od rizika! Na testu jsem byl po 11 týdnech s negativním výsledkem a pak se mi objevila ta vyrážka,která po několika hodinách zmizela ..tak se bojím

reakce 28. 5. 2015

Uživatel: Strach, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Děkuji za odpověď ,ale otevřenou krvácející ránu jsem měl,ale budu vám věřit,že jsem se takhle nakazit nemohl...díky

prosím o radu 28. 5. 2015

Uživatel: Strach, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobrý večer, v práci jsme stali v kruhu a kecali.Jeden chlap,řekl druhému,že má na uchu krev. On si tam sáhl a chtěl mě chytit za kšandy a střelit ,že už jdeme dělat,já mu tam dal ruce.Nandal jsem si rukavice a šli jsme dělat,ani tedy nevím jestli jsem měl někde jeho krev nebo ne.Pak mi to začalo docházet a po nějakých minutách jsem si na ruce nervama strhl starý strup,tekla mi krev.Pak jsem nandal rukavice a šel zas dělat a třeba v těch rukavicích mohla být ta jeho krev.Doteď si říkám ,ty vole proč si to udělal.Poté jsem za nim šel a ujistil mě ,že to byla stará krev někdy z rána ,když se řízl do prstu a pak si prý asi tedy sáhl na ucho.Tohle bylo někdy v 11h. Tak nevím jestli mu věřit a jestli by tam byla možnost se takhle nakazit.Bojím se spát s přitelkyní ,ikdyž už jsem s ní od té doby jednou spal a nevzal si kondom,teď mám vyčítky jestli jsem ji nemohl nakazit..Děkuji za odpověď

dotaz 28. 5. 2015

Uživatel: Michal, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobrý den,prosím vás ...může vyrážka ,která po několich hodinách zmizí,mít jinou příčinu než nákazu virem hiv ,když u ní není přítomna horečka ani zánět hltanu..děkuji

Praktický lékař 28. 5. 2015

Uživatel: Jiří, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobrý den mohl by mít praktický lékař při vyšetřování podezdření na Hiv ?

Viz toaleta 28. 5. 2015

Uživatel: Martin, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobrý den chtěl bych dodat k mému předešlému dotazu jestli bych se měl nechat testovat děkuji

latentní fáze 28. 5. 2015

Uživatel: Jana, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobrý den, četla jsem kdy se člověk nemusí obávat nákazy a chodit na testy.Jako jednu věc je tam uvedeno, že když jste si jistý, že minimálně, 15 let jste neměl rizikový pohlavní styk a nemáte žádné problémy.Souhlasíte s tímto názorem a nebo jak dlouhá doba by to měla podle Vás být? Děkuji za odpověd Jana

Oralni sex a strkani prstu do pochvy 28. 5. 2015

Uživatel: Mikhail, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobrý den, měl jsem sexualni zážitek se známou. Strkal a jezdil jsem prsty v jeji pochve, abych ji uspokojil. Ona mi zase prováděla oralni sex bez kondomu s vyvrcholenim. Po te felaci jsem měl zarudlý zalud. (i se stavajici partnerkou jsem měl nějaké problemy s kvasinkovou infekci) . Jake je riziko prenosu hiv pri techto praktikach. Eventuelne kdybych se dotkl svoji rukou meho penisu, ktera byla od poševního sekretu. K zavedeni penisu do pochvy nedoslo. Mam stalou partnerku a nechci ji ohrozit.

Viz toaleta 28. 5. 2015

Uživatel: Martin, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobrý den mam stejný problém jako pan Jan, také jsem masturboval v bazéně na toaletě a poté se utřeli o toaletní papír. Nemám ponětí jestli tam byla krev ,ale nejspíš asi ne Díky za odpověď

hiv 28. 5. 2015

Uživatel: josef, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobrý den. Je možné že 10. let od oralního sexu by jse něco projevilo..?? A ještě bych se chtěl zeptat můj kamarád měl nechráněný styk před 2. lety s dívkou je pravda že dívka má již dítě, a když jí řekl že má strach odpověděla mu že je to kre**n. No, ale to proč se chci zeptat já si často koušu pusu (jakože zevnitř) a občas mám i prasklý ret a teče mi z toho krev.... a jednou v šatně ke mě přišel já něco povídal a on vytáhl kapesník(posmrkany řekl mi že možná je od sperma, ale to si spíše dělal srandu) No a plácl mě s ním po rtech a mě zajímá, kdyby se vše sebehlo mě mírně tekla ze rtu krev na tom kapesníku by byla třeba jeho krev z nosu či nedej bože to sperma je nějaká možnost že by mě nakazil..?? ps: kapesník byl čerstvě posmrkaný nebo alespoň jsem cítil jak je ještě vlhký já si šel ihned umýt pusu mýdlem a tím kapesníkem se mě nedotll jako silou spíše jen mírně plácl ani ne na 1. sekundu. Snad sem vše napsal srozumitelně a budu nesmírně vděčný za odpověď díky

primoinfekce 27. 5. 2015

Uživatel: stryc, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobry den,pred peti tydny jsem mel sex s kondomem,asi pet vterin jsem zene provadel oral..a v pondeli me zacalo bolet v krku a mam zvetsene uzliny na krku.Teplotu nemam.Muze se jednat o primoinfekci?dekuji za odpoved

otazky 27. 5. 2015

Uživatel: jana, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

dobry podvecer. Chtela sem se zeptat, zda odpovidate na vsechny otazky, ktere byly polozene. treba na prvni strane jsou zodpovezeny skoro vsecky a na druhe plno odpovedi chybi, ale me by celkem zajimaly. Diky

přenos při masáži 27. 5. 2015

Uživatel: klucik, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobrý den,je možné se nakazit virem hiv při masáži? Sama masérka se nuspokojovala já jí taky ne,nepoužila sliny. jen její ruce a olej. Je možný přenos viru??. Mám se nechat otestovat??

možnost nákazy? 27. 5. 2015

Uživatel: Michal, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Ještě prosím vás k dotazu s tím odběrem...ani kdyby ta zatržená kůže byla až skoro do krve ,že sice krev neteče ,ale je to hlubší a třeba při kontaktu se solí to pálí,takže je vlastně dost porušená kůže..děkuji a je vážně super .že odpovídáte prakticky hned....díky moc

cesta nákazy 27. 5. 2015

Uživatel: anonym, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobrý den, je možné se nakazit v případě, kdy nevědomky venku sáhnete na kliku nebo předmět kontaminovaný krví a bezprostředně na to si sáhnete do nosu, kde je narušená sliznice s boláčky a stroupky, které drobně krvácí. Děkuji

Pardon 27. 5. 2015

Uživatel: Jan, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Ještě promiňte že vás obtěžuji svými zbytečnými dorazi. Ten můj problém: to bych se musel otřít toaletním papírem ihned po potřísnění krví jinak poté už vir hyne

Děkuji 27. 5. 2015

Uživatel: Jan, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Díky za odpověď já jen že mě to zajímalo už jsem hrozně paranoidní a bojím se že to chytnu kdekoliv. Mám třeba strach z toho co se ani třeba nestalo

Oprava 27. 5. 2015

Uživatel: Jan, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Nebo bych s tím spíše neměl dělat starost

Nakonec 27. 5. 2015

Uživatel: Jan, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Nakonec kdybych třeba masturboval a poté to otřel do toaletního papíru s krví tak se stejně nakazit nemohu

možnost nákazy? 27. 5. 2015

Uživatel: Michal, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobrý den,byl jsem na odběru krve a měli tak koš s tím vyklopným víkem ,jak to něj musíte ze zhora strčit,aby to propadlo dovnitř..když jsem šel vyhodit ten tampon,který vám dají po vpichu ať si to přidržíte. Tak na jednom z prstů ve kterých jsem vyhazoval ten tampon ,jsem měl zatrhlou kůži,koušu si ji ,když jsem nervozní.Myslím ,že jsem se nedotkl přímo tím prstem plochy koše,ale kdyby jo,je možné se takto nakazit? Že by někdo předemnou otevřel ten koš tou vatou s krví? Ptám se proto,že po cca 11 dnech jsem měl vyrážku na ruce ,která zmizela po pár hodinách v práci,ale nevím jak dlouho jsem ji měl než jsem ji všiml.Už asi 14 dní cítím chlad na prsou a kašlu a občas se potím,když se přikryji peřinou ,ale teplotu asi nemám,nemám teploměr,ale 38 stupnů bych asi poznal i bez teploměru...Díky za odpověď

dodatečná otázka 27. 5. 2015

Uživatel: anonym, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobrý den, děkuji za Váš čas. Před pár dny jsem se ptala na možnost přenosu při kontaktu s krví na klice. Níže svůj dotaz překopíruji. Jen mě bych se ráda zeptala na jednu otázku. Bezprostředně poté, co jsem nevědomky sáhla na kliku s krví (nevím jestli zaschlou, či čerstvou) jsem si mimoděk sáhla do nosu, kde mám odřeniny a boláčky, takže nosní sliznice je narušená. Je možná nákaza touto cestou? Původní dotaz: Dobrý den, ve školce jsem zavřela vrátka klikou, na které byla krev (nevím, jestli čerstvá či od rána). Protože jsem si toho prve nevšimla, normálně jsem ustrojila dítko a šli jsme ven. Při odchodu jsem si té krve na klice všimla. Je možné takto nakazit dítě či sebe, když jsem na tu krev sáhla a pak normálně sahala na dítě, které jsem strojila, sebe, klíčky od auta a další? Ke všemu mám na ruce záděry a prasklinky. Děkuji.

Duac gel antibiotikum 27. 5. 2015

Uživatel: Marketa, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den, může ovlivnit používání duac gelu (antibiotikum na akné, které se nanáší jen na oblicej) výsledky HIV? Testována jsem byla po 3 měsících rizika a výsledek byl negativní. Mezi rizikem a testováním jsem ale používala na akné duac gel.

ješte jednou 27. 5. 2015

Uživatel: lukáš, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

dobry den pokud se dostane sperma na kuži třeba při masturbaci jak moc by musela byt kuže poškozena aby došlo k nakaze hiv dekuji

Příznaky 27. 5. 2015

Uživatel: Rob, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobrý den mohl bych po 5-ti letech od nákazy nějaké příznaky ?

Reakce 27. 5. 2015

Uživatel: Jan, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dovolím si reagovat na vaší odpověď takže se nemusím bát kdybych si třeba o danou věc otřel třeba penis

Aktuální počet dotazů v databázi: 14430

Obrázek č. 206

Kdy a kde testujeme

Pozitivně 63

Obrázek č. 226

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Certifikát za 350 Kč


Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Podpořte nás!

 

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 190
Obrázek č. 195

Česká společnost AIDS pomoc, z. s. je s projektem „Vznik a rozvoj Národní asociace pacientských organizací (NAPO)“ příjemcem grantu z fondů EHP2014–2021 v rámci programu Zdraví. Cílem projektu je posílení role pacientů a pozice pacientských organizací ve zdravotnickém sektoru. NAPO je při realizaci projektu vůči ČSAP z pozici partnera. Více informací o aktivitách NAPO najdete na www.silapacientu.cz.

Obrázek č. 214
Obrázek č. 142
Obrázek č. 186
Obrázek č. 51


Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 154
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 55

a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 132

podporuje činnost Domu světla

Gilead


podpora regionálních checkpointů

Obrázek č. 204
Obrázek č. 228
Obrázek č. 229
Obrázek č. 231
Obrázek č. 233
Obrázek č. 208
Obrázek č. 202
alza.cz

darovalo výpočetní techniku a elektroniku

Obrázek č. 126
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 212