On-line poradna

Vítejte v internetové poradně České společnosti AIDS pomoc.

Dotazy odpovídáme pouze v pracovní dny a každé téma má určenou dobu pro odpověď (24, resp. 48 nebo 72 hodin).

Dříve, než-li položíte svůj dotaz, projděte si prosím náš web www.hiv-prevence.cz. Najdete zde mnoho informací o způsobech přenosu, možných příznacích, ale i o testování a místech, kde se můžete nechat otestovat. V případě, že byste položili dotaz, na který je odpověď na uvedeném webu, je možné že jej vyhodnotíme jako duplicitní a vymažeme ho.
Děkujeme za pochopení.

Pokud jste v přehledu již položených dotazů nenašli to na co se chcete zeptat, položte vlastní dotaz.

Pokud máte zájem o otázky a odpovědi z nějaké specifické oblati, můžete výběrem tématu omezit zobrazené otázky. Bližší popisy a statistiky otázek naleznete v přehledu témat.

Všechna témata

Zobrazeny jsou všechny otázky, které byly v poradně položeny.

Kolik krve je nutne pro prenos? 27. 4. 2020

Uživatel: Jana, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, četla jsem, že přenos krví jako takovou (bez transfuze a užívání stejných stříkaček) je možný jen v extrémních případech jako je např nehoda, kde dojde k masivnímu krvácení nebo třeba pokud se doktor poraní při operaci nemocného. Vylučuje to tedy nákazu přes oděrky, puchýře, popraskanou kůži nebo třeba rozškrábaných pupínků (akné)? Jak je to pokud muž uspokojuje ženu rukou a má záděry a odřeniny? Předpokládám, že nějaké víc krvácivé rány bych si všimla a kontaktu se vyhnula. Předem děkuji za odpověď, dotaz jsem psala už včera, ale dnes už jsem ho nedohledala.

Serodiferentni par, ART nedetekovatelny, a negat partner na PreP 26. 4. 2020

Uživatel: Hector, Téma: Poradna pro rodinné příslušníky a osoby blízké HIV+

Chtel bych se zeptat, jak je na tom U=U teorie a praxe, je pravda, ze nedetekovatelny v krvi a v semenu je neprenosny? Je bezpecne mit nechraneni sex s partnerem bez kondomu? Je mi jasne, ze se kondom doporucuje jako 100% ochrana, dokud nepraskne, ale pokud s partnerem uzivame nase terapie, je bezpecne mit sex bez fyzicke ochrany? Pokud nema virovou naloz v davce schopne infikovat partnera a pokud je partner na PrePu, z 95 procent studii mi vychazi, ze to bezpecne je a zbytek jsou zkostnatele studije doporucujici stare protokoky, takze otazka zni, je to bezpecne nebo ne? Predpokladam, ze ja jako partner v aktivni pozici sem na 99,9x procent v bezpeci, a pasivne asi na 99,0 procent, ale otaxka zni, kdyz ART funguje pri spravnem uzivani u lidi na 100 procent (nemaji vyrovou naloz v semenu) pak je sex bezpecny i bez prepu, a PreP 1/denne je funkcni na 99 procent, krom specialnich exotickych kmenu. Budto to chapu spatne, nebo se lekari snazi uspesnost 99,99% brat za nejistotu, ale u kmenu bakterii, kde ATB funguji na daleko nizsich procentech povazuji za absolutni. Dekuju za odpoved.

Co se počítá jako otevřená rána? 25. 4. 2020

Uživatel: Dan, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý večer,chtěl bych se jen zeptat vím že při libani se nakazit nedá když v ústech není otevřena rána.. Tak sem chtěl jen vědět zda se za otevřenou ránu bere i zarustajci kořeny od zubu dekuji

je test po 3 měsících spolehlivý? 24. 4. 2020

Uživatel: Mato, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Zdravím Vás v poradni. Potreboval by som vedieť či vytváranie protilátok na HIV môže trvať dlhšie ako 3 mesiace ak áno tak za akých okolností by sa mohlo stať že test HIV nepreukáže pozitivitu pacienta po troch mesiacoch. Dik za odpoved

Oděrka 24. 4. 2020

Uživatel: Jana393, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den. Před pár dny jsem byla na veterině se svým králíčkem, kterému se vyšetření vůbec nelíbilo a trochu mě škrábl. Oděrka nekrvácela, všimla jsem si ale, že veterinářka má na ruce také škrábanec. Vypadal docela čerstvě ale také nekrvácel. Je možný takto přenos nákazy? Je, totiž možné, že když jsme se snažily králíka udržet, tak jsme se mohly rukama dotknout. Děkuji

Test po užití PEP 23. 4. 2020

Uživatel: H., Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den, v zahraničí mně byl po rizikovém chování s prostitutkou nasazen PEP. Bylo mně řečeno (mimo jiné), abych si nechal udělat test po 3 a 6 měsících. Opravdu je nutný test i po těch 6 měsících, když půjdu na test po 3 měsících. Kromě PEP jsem žádné jiné léky nebral a všude se píše, že po 3 měsících je to dostatečné. Děkuji za odpověď.

Nákaza 22. 4. 2020

Uživatel: Vašek, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, dnes se mi v práci stala tato situace a mám ted hrozny strach z nákazy. Kolega,který střídá ženy a v minulosti bral drogy mi podával háček do panelu, který ma z druhé strany malé hřebíčky a já jsem se o ně pichl,tekla mi krev. Byla by možná nákaza HIV nebo žloutenkami, kdyby se pichl do krve i on,když mi ho podával? Mám hrozny strach,protože mám manželku a malé děti. Měl bych jít na testy? Děkuji za odpověď. V.

Orální sex 21. 4. 2020

Uživatel: Jakubox, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, měl jsem orální sex na privátu bez ochrany, je možne nějaké riziko nákazy a převážně jaké??mockrát dekuji

Test HIV 21. 4. 2020

Uživatel: Endo, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, byl jsem na testu HIV.....a měl bych 1 otázku....po testu mi bylo řečeno abych ampuli s krvi odnesl na odběrové místo ( na krev ) ve vedlejší budově.....cca 10 minut chůze....může ovlivnit HIV test, když byla ta ampule cca 10 minut na slunečném počasí, než jsem tam došel ( nebo - li 10 minut na ampuli svítilo slunce )?? Nejsem v tomto profesionál, tak se radši ujišťuji. Děkuji a s pozdravem Enda

Má hlíva ústřičná a vitamín C vliv na test? 21. 4. 2020

Uživatel: Roman, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobry den doma som si robil Hiv test . Vsetko potrebne ci iz casovo atd som dodrzal.. Vysiel negativne..chcel by som sa Vas opytat ci v mojom pripade podporovania imunkty vitaminom C a hlivou ustricovou v tabletkach ma vplyv na vysledok testu velka Vdaka :)

Testovani 21. 4. 2020

Uživatel: Jan, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobry den, muzu se spolehnout na vysledek testu provedeneho v hiv poradne SZU a ZU se sidlem v Usti nad Labem, ktery bude proveden v jedne z pobocek v jinem meste? Pouzivaji stejne kvalitni a overene testy i v pripade, ze jde o anonymni vysetreni jako primo u vas? Muzu se pak na vysledky techto testu spolehnout? Na vasich strankach je napsano, ze jsou tato zarizeni docasne uzavrena, je mozne odhadnout, kdy budou zase v provozu? Moc dekuji.

Sauna 21. 4. 2020

Uživatel: Dotaz, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den, vim, ze se uvadi, ze prenos hiv v saune neni mozny pri beznem provozu. Ja do sauny pravidelne chodim a napadly me 2 pripady, ktere me strasi v hlave a chtel bych vas poprosit o nazor. Prvni pripad, kdyz sahnu na kliku u sauny, na kterou bezprostredne predemnou sahal nekdo jiny a je na ni velke mnozstvi potu, ktery se dostane na mou ruku a ja si pak sahnu treba do oka omylem? Je mozny prenos? A druhy pripad, kdyz pouziji v saune kartac, kterym je urcen na skrabani kuze nebo obliceje v saune, ktery teoreticky pouzil nekdo primo prede mnou a muze na nem byt jeho pot nebo teoreticky treba trochu krve z nejakyho mensiho skrabnuti? Je mozne se takto nakazit? Dekuji za odpoved a za Vasi praci i v teto slozitejsi dobe.

Přenos Hiv přes oděrky 21. 4. 2020

Uživatel: Bubla, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, pokud došlo k vzájemné masturbaci (bez ejakuace) a líbání s osobou (muž) , která měla drobné oděrky na rukách a já puchýř na ruce a záděry, jaké je riziko přenosu?

Uklidnění 20. 4. 2020

Uživatel: Naty, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, děkuji za odpověď, myslíte tedy, že když jsem byla po této události (pasivní orální styk pro mne) s přítelem na rychlotestu z krve, kvůli společnému začátku vztahu, abychom si byli jisti, že jsme oba. Od tohoto incidentu pasivního orálního styku jsme byli oba na testech a oba vyšli negativní. Já jsem byla již dříve na testu, takže jsem věděla, že jsem zdravá, ale šlo o společnou budoucnost. On měl prý předtím to testem zhruba 60-70 chráněný vaginální styk, ale poskytoval dané slečně nechráněný orální styk. Antibiotika žádné nebral ani jiné léky. Chtěla bych se tedy zeptat jako riziko to představuje pro mne, pokud měl zhruba 2 měsíce před testem chráněný vaginální styk, ale aktivní orální styk (on ženě), zda mám jít radši na test či nemusím, pro mne riziko od něj pro mne pasivní orální styk. Moc si vážím vaší práce a děkuji za odpověď.

přenáší se HIV orálním stykem? 20. 4. 2020

Uživatel: Naty, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, jaké riziko představuje pro ženu pasivní orální styk od muže, který trvá přibližně pět minut. Na internetu jsem se dočetla různých odpovědí. Někde píšou, že jde o riziko i poměrně vysoké, někde, že o střední a někde, že o žádné, jsem z toho zmatená a mám tedy strach. Zda mám jít na testy či ne? Děkuji

Test v Hradci Králové 20. 4. 2020

Uživatel: Mirek, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den, vzhledem k situaci se obracím s dotazem, zda je stále aktuální se jít nechat anonymně otestovat ve Fakultní nemocnici Hradec Králové, tedy zda místo a čas je aktuálně platný, děkuji Vám za info.

Vznik Aids 20. 4. 2020

Uživatel: Šimon, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den. Chci se vás dotázat na onemocnění Aids.. Test na HIV jsem absolvoval s negativním výsledkem. Navštívil jsem i dermatovenerologii kde mi paní doktorka prohlížela pennis. Dočetl jsem se že Aids může způsobit i něco jiného než je virus HIV. Co je na tom pravdy.? Kam se mohu obrátit na vyšetření o Aids.? Děkuji.

Více 20. 4. 2020

Uživatel: Pepa, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, když mi byl zjištěn výskyt chlamydie je možné, abych se nakazil více chorobami zároveň? (tím myslím styk při kterém jsem se nakazil chlamydií) děkuji.

Ručník 17. 4. 2020

Uživatel: Lenka, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, je mozny přenos, když jsem si lehce utrela ruce, které mám popraskane i malilinko do krve od neustálého mytí, do ručníků do kterého se par minut predtim utrela moje sestra cele tělo. Kdyby na onom urcniku byl třeba její vag. Sekret. Děkuji za odpověď

PŘÍZNAKY: uzliny 17. 4. 2020

Uživatel: mdmd, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, zhruba 2 týdny po rizikovém sexu (já análně aktivní s mužem bez kondomu) se mi na krku objevila větší uzlina. Bylo to spojené s bolestí v krku. Bolest v krku po 2 dnech přešla, avšak do dnešního dne (již měsíc) mám pořád uzlinu na krku. Také mě občas pobolívá v pravém třísly a pravém podpaží - tam si však nahmatám normální uzliny, nikoliv zvětšené. Je tedy možné, že tato místa jsou namožena ze cvičení. Horečku jsem neměl. Můj dotaz zní - pokud by zvětšené uzliny byly příznakem primoinfekce, za jak dlouho cca tyto uzliny zmizí? Je to otázka pár dní, nebo mohou přetrvávat i měsíc a víc? Na ORL jsem byl a na krvi také. Nic mi nenašli. Proto mám trochu obavy, že uzlina na krku (možná i v podpaží a třísly) může být HIV příznakem. Na druhou stranu uvádíte, že příznak primoinfekce musí vždy doprovázet horečka, kterou jsem, jak jsem již zmínil, neměl. Pochopitelně si na testy zajdu, jakmile uběhnou 3 měsíce od rizikového sexu. Děkuji za Vaši odpověď a přeji příjemný den!

Léčba transplantací kostní dřeně 17. 4. 2020

Uživatel: DD, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den. Ano, jsem bohužel HIV+ na základě lhaní mého ex-milence, který mě přesvědčoval, že je zdráv a já mu uvěřil a naletěl jsem. Od té doby se léčím, beru léky, už dvě testování mám nulovou virovou nálož. Pro mě to ale nic moc neznamená a není to pro mě žádná výhra, útěcha, spokojenost. Dále mě to psychicky deptá, žere a prostě nikdy v životě už nebudu šťastný, denně se tím užírám a strašně moc bych si přál, kdyby se jednou našel lék na HIV, což se asi co budu žít nestane, bohužel i proto, protože ti nejvyšší, kteří mají z léků na HIV byznys, to nedovolí a udělají vše pro to, aby se lék na HIV nenalezl (viz sestřelení letadla s odborníky na HIV apod.). Studuji VŠ se zaměřením na mikrobiologii, takže tématům ohledně genetiky, virů, atd. rozumím alespoň dostatečně, abych chápal, na jakém principu funguje HIV infekce a věci okolo. Nedávno, tuším v březnu, bylo oznámeno, že byl druhý pacient na světě vyléčen na základě transplatace kostní dřeně z HIV infekce a je to potvrzeno. Jak jistě vím(e), je to prozatím opravdu jediný možný způsob, jak lze vyléčit HIV+ osoby, ale bohužel to asi nebude pravda. Přitom je potvrzeno a dokázáno, že právě tito dva pacienti měli transplantovány buňky od dárce s mutací, díky které je imunní vůči HIV infekci. Chci se zeptat, jaká je šance, kdybych chtěl transplataci kostní dřeně podstoupit i přesto, že nemám rakovinu, ale trval bych na tom, aby se pro mě našel vhodný dárce pro mé tělo (krev, buňky, antigeny apod.) s tím, že dárce by měl zároveň mutaci, díky které by byl imunní rovněž, jako u dárce vyléčeného pacienta, proti HIV infekci? DAL BYCH ZA TO ÚPLNĚ VŠECHNO. CELÝ SVŮJ MAJETEK, který mám. Domov, zahradu, prostě všechno, prosím, pomozte mi. Opravdu dám za to vše co mám, hlavně, když mě někdo HIV infekce zbaví. PROSÍM! Děkuji

Jaké jsou příznaky 2. den po riziku? 16. 4. 2020

Uživatel: Pepino, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, předem se omlouvám, jestli už tady podobný dotaz byl položen.Je možné 2.den po nechráněném p. styku zčervenání předkožky a výtok s penisu, aby se jednalo o HIV? Děkuji

Ťuk pěst 16. 4. 2020

Uživatel: Pavel, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Hezky den, Měl bych dotaz. Nedávno jsem si dal večer ťuk pěst s přátelským bezdomcem který ale měl na rukou krev který jsem si nevšiml a o které mi následně řekli přátelé, na ruce se kterou jsem si podával ťuk pěst s bezdomovcem jsem měl čerstvou ale opravdu malikou ránu která krvácela. Po odchodu bezdomovce (zhruba 2-3 minuty po pozdravu) jsem si krev na své ruce která nevypadala, že by přišla s někým do kontaktu okamžitě utřel čerstvým kapesníkem a následně umyl sanitarním gelem který jsem měl poruce. Zatím nepocituji žádný příznaky, protože se to stalo 5 dní zpátky a opravdu se bojím že by jsem mohl být nakažený. Děkuji za jakoukoliv odpověď.

Možnosti přenosu při testovani 15. 4. 2020

Uživatel: Filo, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, přidám asi další hloupý dotaz, ale po klid duše. Byl jsem na testování, kdy jsem sahal na kliku u vstupních dveří (bylo to na konci dne, takže za den prošlo asi hodně testovaných) a po odběru me sestra vyzvala at si držím tampon na místě vpichu (prstu), je možné, když jsem nesahal přímo do rány, ale tampon jsem držel před přiložením z obou stran, přijít touto cestou k nějaké infekci? Predem děkuji a přeji hezky den.

Oral sliny 15. 4. 2020

Uživatel: Lukin, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den Byl jsem u prostitutky, souloz probehla s kondomem, ale potim sundala kondom a kourila bez, dokonce plivala na zalud sliny vyvrcholeni bylo na prsa, hrozi mi riziko ztoho koureni a ze slin? Dekuji

Anonymita u testu 14. 4. 2020

Uživatel: Ivana, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobry den, vrta mi hlavou jedna vec - kdyz se clovek necha anonymne otestovat a vyjde mu pozitivni vysledek, je odeslan do HIV centra, kde teprve sdeluje svoji identitu. Kdyby to byl nejaky nezodpovedny jedinec, ktery se treba nechce lecit, tak by vlastne mohl dale provozovat nechranene styky, protoze nikde by nebyl vedeny a tudiz jeho nezodpovedne chovani by neslo nejak potrestat. Jak se na tuto situaci divate, je mozna? Dekuji za Vas nazor.

PeP léky za 17 000Kc 14. 4. 2020

Uživatel: Katka, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den. Minulou noc jsem měla nechránený sex s člověkem, který do mě jednak ejakuloval a take mi po 3 hod poslal SMS, že je HIV pozitivní. Podle něho jsou to 2 roky a prý nějaké prášky bere, I když to mu moc nevěřím. Dnes odpoledne jsem byla u doktora, který mi řekl, že mám dvě možnosti. Buď počkat 3 měsíce a modlid se, že jsem se nenakazila a nebo si koupit prášky za 17 000. Predepsal mi Isentress a Emtricitabine-Tenofovir disoproxil Mylan. Na léky jsem si půjčila od známých a hned si je zakoupila, jelikoz se strašně bojím a s něčím takovým jsem se nikdy nesetkala. Neberu žádné drogy a už vůbec si je nepíchám. A hlavně, člověk, který ví, že je HIV + by se podle toho měl chovat. Já vím, že je to taky moje chyba. Chtela jsem se zeptat, jaká je šance na to, ze tu nemoc nedostanu a jestli nějaký způsobem můžu dostat alespoň čast od pojišťovny. Děkuji za Vaši odpověď.

Testy po 9 a pul tydnech 14. 4. 2020

Uživatel: Anonym, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobry den, je to 9 a pul tydne od rizika. Nejsem promiskuitni a vyzaduji orchranu, ale dotycny si behem styku kondom sundal a ja si toho nevsimla hned. Jakmile jsem to zjistila, akt jsem ukoncila bez ejakulace do me. Nemela jsem zadne priznaky primoinfekce, vim ze nejsou vzdy pritomne a nebrala tudiz ani antibiotika a neberu ani zadne jine leky, pouze vitamny C, D a zinek. Chci se zeptat, muzu jit pro klid duse na testy jiz ted?

Jaká je spolehlivost testů? 13. 4. 2020

Uživatel: Rado, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý deň. Poznáte z vašich bohatých skúsenosti nejaký prípad ze by test na HIV nebol spoľahlivý aj po 9mesiacoch od rizika a vyšiel by falošne negatívny?? Antibiotika a iné lieky co by to ovplivnily? Dakujem

tdf vs taf 9. 4. 2020

Uživatel: Lukáš, Téma: Pre-expoziční profylaxe (PrEP) proti HIV

Dobrý den, rád bych se zeptal ohledně užívání Prep. Jsem HIV neg. A Momentálně mám předepsanou kombinace tdf/emtricitabinum. Je v ČR možnost nechat si předepsat TAF? Případně jaký by byl cenový rozdíl? Děkuji za odpověď.

Kartáček 9. 4. 2020

Uživatel: Luboš, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, mám hrozný strach. Byl jsem na návštěvě u kamaráda, který je hodně promiskuitní. Ráno si kamarád vyčistil zuby a ja cca deset minut po něm. Jemu dost krvácí dásně a mně trochu také. Můj kartáček ležel na poličce přesně pod jeho kartáčkem v kelimku a tudíž z něj mohla kápnout voda na můj. Prosím vás, mohu se takhle nakazit HIV nebo žloutenkami? Mám přítelkyni, s kterou čekáme dítě a nechci jí ani dítě ohrozit. Děkuji za odpověď

Test 8. 4. 2020

Uživatel: Pepa, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobry den, chtěl bych si zajít na test, jelikož teď to jsou 4 měsíce od posledního nechraneneho pohlavního styku. Četl jsem Vaše stránky a tam píšete pouze akutní případy. Mohu se zeptat co si pod tím mám představit? Děkuji za odpoved

Pasivní orální sex 8. 4. 2020

Uživatel: Michal, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, 20.2.2020 jsem měl pasivní orální sex bez vyvrcholení. Celé to trvalo jen několik minut. Během tohoto styku nedošlo z mé strany ke krvácení. Osoba, která orální sex vykonávala aktivně pravděpodobně také nekrvácela, na penisu jsem neměl žádné známky krve. Potom jsem dostal hrozný strach, jestli jsem se nemohl nakazit HIV a tak jsem si raději 7 dní od styku zašel na Venerologii na testy na pohlavní choroby včetně vytěru z močové trubice a odběru krve. Výsledky byly za týden a vše bylo negativní. Paní doktorka mi po telefonu rekla, at si za měsíc přijdu na kontrolní odběr, tentokrát už jen na HIV, pro jistou. Prozatím jsem na kontrolním testu nebyl, vzhledem ke koronavirové situaci, ale moje psychika je v rozkladu.... bojím se, protože od 13.3. jsem měl zánět průdušek s náběhem na zápal plic a tři dny horečky nad 38. Aod té doby mě kašel pořad zlobí. Mohly by to být příznaky primoinfekce? Jsem i unavenější a občas mě pobolívá v levém tříslu. Ale muže to být i psychicky..... Děkuji za odpověď na riziko nakažení.

HIV nákaza krví 8. 4. 2020

Uživatel: Tomáš, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, chtěl bych Vás moc poprosit o odpověď na situaci, která se mi stala před několika dny. V práci na hale jsem šel vykonat velkou potřebu na WC. Byl jsem ten den nějaký roztržitý a nedůsledný. Bohužel. Po vykonané potřebě jsem si vzal z podavače toaletního papíru papír a utřel se. Když jsem se poté zvedl, všiml jsem si, že přesně v místě, kde si berete toaletní papír se nachází poměrně velké množství krve, které jsem si přes mohutnější konstrukci podavače papíru nevšiml. Krve bylo opravdu více, tak 1x2cm, Zřejmě se o podavač někdo zranil. V okolí podavače jsem pak ještě v menším množství našel potřísnění krví ještě dvakrát. Teď mám šílený strach, zda jsem si při utírání nezanesl krev do análního otvoru. Co jsem zde četl, tak přes sliznice v análním otvoru je nákaza nejpravděpodobnější. Teď jak o tom pořád přemýšlím, tak si říkám, že krev poraněného člověka mohla být například i na klice, nebo uvnitř podavače (někdy se totiž stane, že se toaletní papír utrhne již uvnitř a člověk se pro něj musí natáhnout rukou do podavače). A já jsem si prostě nevědomky zanesl krev do análního otvoru. Jak velké je prosím riziko nákazy. Jsem z toho na dně. Nemůžu jíst, spát... pořád na to musím myslet. Změn v mém chování si všímá i přítelkyně, protože jí odmítám sex. Problém je, že na WC jsem byl opravdu chvíli, tak max 2minuty. Vzhledem k tomu, že WC je na hale dost frekventované, nedokážu říct, zda nebyl na WC nikdo těsně přede mnou. Myslím si, že krev nebyla ještě úplně zcele zaschlá. Je šance, že by vir za 2 minuty zemřel nebo ztratil schopnost mě nakazit? Muselo by té krve zanesené do análního otvoru být velké množství? Dalo by se toto riziko vyčíslit? Mnohokrát děkuji za práci, kterou děláte.

PEP/primoinfekce/spolehlivost testu 8. 4. 2020

Uživatel: Adam, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den, před třemi týdny mi byl nasazen PEP z důvodu rizikového chování s HIV pozitivní ženou. Rád bych se zeptal, zda se při užívání PEP se také mohou projevit příznaky primoinfekce. Momentálně jsou to tři týdny, co mi byl PEP naordinován a žádné příznaky primoinfekce zatím nepociťuji. Takže se touto skutečností tak trochu utěšuji, i když vím, že je zde procento lidí, které žádné příznaky nemají. Dále bych se chtěl zeptat na účinnost PEP. Rizikové chování jsem měl 3x v odstupu 32h - 78h - 87h. Vím, že se všude publikuje, že PEP musí být nasazen do 72h, ale dá se řící, že i v odstupu 87h má stále nějakou účinnost(i kdyby to mělo být třeba jen 25%) ? Dále se chci zeptat, kdy nejdříve si mohu zajít na test. Je možné se nechat otestovat ihned po dobrání PEP? A poslední dotaz - ženě se ktetou jsem měl rizikové chování byl proveden tzv. rychlotest z kapky krve z prstu. Evidují se případy, kdy došlo k chybnému výsledku tohoto testu a následný test byl negativní? Jaká je prosím šance chybného výsledku. Děkuji.

na pana doktora - dvě sofistikovanější otázky 7. 4. 2020

Uživatel: Petr, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli se dá HIV přenést tak, kdyby kdekoli po těle ( např.stehno, zadnice) by byla nějaká odřenina, rozškrábnutí kůže či např. nějaký odchlýplý výrůstek na kůži a dostaly by se tam sliny, pot, krev nebo sperma nakaženého? (i na pár sekund nebo déle), pokud ano, jaké z těchto tekutin by se dalo takto nakazit a jak velká rána (ranka) by to musela být aby se tam přes tyto tělní tekutiny opravdu nákaza dostala? (je možné třeba jen lehce běžně rozškrábaná kůže když nás svědí, nebo takové ty běžné oděrky který má každý, lehké pupínky které svědí (skoro nikdo nemá asi úplně čistou kůži)  nebo by to muselo být něco většího a čerstvějšího a té tělní tekutiny více a po delší dobu? (př. by to musela být čerstvě otevřená rána)  Rád bych se ještě zeptal, zda hraje roli při orálním sexu pokud by muž který provádí orální sex partnerovi ( ten co provádí - by byl potencionální nakažený) a před aktem by pozřel whiskey v míchaném nápoji (s čerstvými borůvkami, ananasovým džusem, pomerančovým džusem) jestli by to spíše pomohlo přenést nakažení nebo potlačit?  Děkuji, pěkný den

Život s HIV 5. 4. 2020

Uživatel: Mirka, Téma: Poradna pro rodinné příslušníky a osoby blízké HIV+

Dobrý den, můj dotaz konkrétně spočívá v tom, že by me zajímalo kdybych se jako 20ti léta nakazila virem HIV a začala s brzkou léčbou jaká by byla Průměrná délka mého života ? 2. Kdybych chtěla mít děti, s mužem, který by byl také HIV+ale oba jsme začali s časnou léčbou, mohli by jsme? a popř. jak by takové těhotenství probíhalo?

složitější dotaz - pro pana doktora 5. 4. 2020

Uživatel: Petr, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, myslím si že HIV a všemu okolo toho rozumím a jako člověk který není doktor ale spíše laik o tom mám nadprůměrný přehled, proto je můj dotaz trochu složitější. Všude se píše trochu něco jiného, někde se píše že riziko je spíše hodně malé, někde se píše jako malé, na Vašich stránkách píšete prakticky "můžeme říct žádné" nebo něco v tom smyslu a někde to trochu přirovnávají s běžným sexem - jde mi jen o pasivní orální sex tzv. ten co se nechá kouřit a nemá kondom (kluk s klukem) jak to tedy chodí. 1. Pakliže ten co kouří toho druhého je HIV pozitivní a ten co se nechá uspokojovat nemá kondom, HIV se přenese pokud bude mít ten co kouří (HIV pozitivní) nějakou krvavou ránu v puse a ten druhý oděrku na penisu (vyditelná nebo mikroskopická?) , nebo stačí jen krvavá oděrka v puse od toho co kouří, nebo jen oděrka na penisu a může se to přenést jen takto, jinak nebo je to možné i ze slin že se dostanou přes močovou trubici (kde čuráme) zpátky do těla ...nebo opravdu jen kdyby ten co kouří měl nějakou výraznější krvavou ránu? Prosím o nějaké vysvětlení :) 2. Když se nad tímto opravdu zamyslíte, jaké je podle Vás reálné riziko, kdyby měl (ten co kouří HIV - pravděpodobně nakažený před 7 lety, pravděpodobně žádná jiná sexuální nemoc) kouřený by neměl kondom, celé kouření by trvalo chvíli opravdu třeba jen 1-2 min možná méně, žádná viditelná krvavá rána ani u jednoho, žádná viditelná rána na penisu, před kouřením by předcházela delší masturbace od kouřícího s gelem (takový ten průhledný pro děti na tělo, něco jak lubrikační průhledný po kterém to klouže a bylo by ho tam opravdu hodně po celou dobu,) Jaké je tam reálné riziko a nepomůže třeba ten (průhledný gel) k tomu aby se to do toho penisu přes (třeba neviditelnou oděrku) nebo přes močovou trubici dostalo lépe do těla? Děkuji za nějakou obsáhlejší odpověď a děkuji za Vaše zamyšlení nad dotazem.

Test a antibiotika 4. 4. 2020

Uživatel: Pavla, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den, byla jsem na testu hiv více než rok od rizika. V den testu jsem užívala antibiotika. Výsledek vyšel negativní. Prosím nemohlo jakkoli výsledek ovlivnit brani antibiotik i v den testu? Moc děkuji za odpověď.

Rychlotest a vysledek po 15 a 20 min. 3. 4. 2020

Uživatel: ja, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobry den, jaky je rozdil v prokazani vysledku pres rychlotest po 15 a po 20 minutach? Muze to 5 minut skreslit duveryhodny vysledek? Dekuji za odpoved.

Aktuální počet dotazů v databázi: 11552

Pomoc s léky pro pacienty

Pokud jste se ocitli v zahraničí v karanténě a/nebo se nemůžete dostat zpět do Česka a docházejí vám vaše antiretrovirové léky, kontaktuje prosím přes tento portál asociaci LIFE4ME.PLUS, která prostřednictvím národních pacientských organizací koordinuje po celém světe krizové dodávky HIV léčiv https://life4me.plus/en/.


If you find yourself in quarantine in the Czech Republic, cannot leave the country and are running out of antiretroviral therapy, or if you have problems receiving delivery of medication due to COVID-19, please contact ROBERT, robert.hejzak@aids-pomoc.cz, 00420 724 032 678. We will help you to find a solution.


Если Вы оказались в Чешской Республике в условиях карантина, и у Вас заканчивается запас антиретровирусной терапии, или если Вы столкнулись с проблемами в выдаче лекарств из-за COVID-19, пожалуйста, свяжитесь с ROBERT, robert.hejzak@aids-pomoc.cz, 00420 724 032 678. Мы поможем вам найти решение.

obrazek PrEPPoint
Obrázek č. 138

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Certifikát za 350 Kč


Podpořte nás!

 

Objednání besedy


Obrázek č. 160
Obrázek č. 145
Obrázek č. 142
Obrázek č. 51


Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 154
Obrázek č. 55


abbvie

Obrázek č. 132
Gilead


Obrázek č. 56

financuje vysílání webinářů a vývoj systému PIST

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

alza.cz

darovalo výpočetní techniku a elektroniku

Obrázek č. 126

nám přispěli novým stanem

Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.