On-line poradna

Vítejte v internetové poradně České společnosti AIDS pomoc.

Dotazy odpovídáme pouze v pracovní dny a každé téma má určenou dobu pro odpověď (24, resp. 48 nebo 72 hodin).

Dříve, než-li položíte svůj dotaz, projděte si prosím náš web www.hiv-prevence.cz. Najdete zde mnoho informací o způsobech přenosu, možných příznacích, ale i o testování a místech, kde se můžete nechat otestovat. V případě, že byste položili dotaz, na který je odpověď na uvedeném webu, je možné že jej vyhodnotíme jako duplicitní a vymažeme ho.
Děkujeme za pochopení.

Pokud jste v přehledu již položených dotazů nenašli to na co se chcete zeptat, položte vlastní dotaz.

Pokud máte zájem o otázky a odpovědi z nějaké specifické oblati, můžete výběrem tématu omezit zobrazené otázky. Bližší popisy a statistiky otázek naleznete v přehledu témat.

Všechna témata

Zobrazeny jsou všechny otázky, které byly v poradně položeny.

Opětovným dotaz ohledně možné nákazy spojenou s projevy 17. 12. 2020

Uživatel: Host, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, mívám pohlavní styk jen se svou stálou partnerkou, která navíc byla těhotná a podle testu hiv negativní. Ale pár týdnů zpátky se mi na penisu objevili vridky, podle vzhledu jsem dzjistil že se jedná o geniální herpes. Vridky se mi hoji dodnes a navíc se mi přidala horečka 38C a bolest svalů celého těla hlavy. Může být partnerka nakažlivá herpesem, i kdyz neměla projevy. Nebo je možné, se mohu nakazit z tekutiny na klice od dveri na veřejném wc, když pak se si dávám ruce na přirození. Taky jsem přibližně stejnou dobu snědl croissant s pudinkem a chutnal divné, dá se nakazit hiv, kdyby tam někdo přidal krev či jinou tělni tekutinu. Možná vám to zní divně, ale já jsem nebyl nemocní několik let a teď ty kuchaře na penisu, které svědčí a pak teplota s bolestí celého těla a únava. Těmi dotazy mam na mysli, ze neznam puvod, kde bych se nakazil. Děkuji za odpověď.

Možnost nákazy HIV 17. 12. 2020

Uživatel: Host, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, mívám pohlavní styk jen se svou stálou partnerkou, která navíc byla těhotná a podle testu hiv negativní. Ale pár týdnů zpátky semi na penisu objevili vridky, podle vzhledu jsem dohledat, že se jedná o geniální herpes. Vridky se mi honí dodnes a navíc se mi přidala horečka 38C a bolest svalů celého těla hlavy. Může být nakažlivá, I kdyz neměla projevy. Nebo je možné, se mohu nakazit z tekutiny na klíče na veřejném wc, když pak se si dávám na přirození. Taky jsem přibližně stejnou dobu snědl croissant s pudinkem a chutnal divné, dá se nakazit hiv, kdyby tam někdo přidal krev či jinou řekni tekutinu. Možná vám to zní divně, ale já jsem nebyl nemocní několik let a teď ty kuchaře na penisu, které svědčí a pak teplota s bolestí celého těla a únava. Děkuji za odpověď.

Škrábnutí o drátek 17. 12. 2020

Uživatel: Alena, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Vážená poradno, přihodila se mi tato událost: v obchodě při dávání chleba do tašky, jsem se rýpla do krve do prstu o drátek, kterým je omotán igelitový pytlík, ve kterém je chleba zabalen. Trochu mi tekla krev. Napadlo mě, že se stejným způsobem mohla poranit i pokladní, která brala chleba do ruky. Dočetla jsem se, že virus HIV hyne na vzduchu po 8 minutách, ale v tomto případě jsem chleba ukládala hned po zaplacení. Pokud by tedy byla pokladní HIV pozitivní a také se rýpla o ten drátek (ve stejném místě, jako já potom) a také by se jako já rýpla do krve, hrozí zde riziko přenosu HIV a mohla jsem se nakazit ? Děkuji za Váš čas a za Vaší odpověď. Alena.

Léky na HIV v 213 17. 12. 2020

Uživatel: Simča, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Zdravím, hradí pojišťovna 213, RBP, léky na HIV? Nevím to nikde dohledat, Děkuji Pěkný den

Dotaz k léčbě 17. 12. 2020

Uživatel: Vít, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, chtěl bych se prosím zeptat jestli by se dalo nějak stručně a srozumitelně vysvětlit, pokud bych byl HIV pozitivní, jak potom probíhá léčba, a jak moc ta léčba člověka omezuje v životě. Objednal jsem si prozatím ten HIV test na doma a měl bych proto tuto otázku pokud by byl můj test pozitivní. Nedávno jsem přešel na veganství a byl to obrat mého života o 180 stupňů do správného směru a proto bych se rád teď nechal otestovat na hříchy ze starého života, jelikož teď co jsem přešel na veganství tak už mě konečně baví žít a nerad bych umřel. Rizikové případy jsem měl minimálně 2 , jeden asi před 9-10 lety co si pamatuji že byl anální sex s mužem kdy jsem byl pasivní a myslím že dotyčný neměl ochranu a jak moc byl promiskuitní také nevím, bylo to za finanční odměnu. Druhý případ byl cca 6 let zpátky a bylo to to samé. Také anální sex bez kondomu a za finanční odměnu. Od té doby jsem snad žádný anální sex neměl a když něco bylo s muži, tak většinou jen orální sex nebo rimming mne. Mezitím byl i sex s 2 ženami. Těch sexuálních partnerů nebylo moc, cca do 10 bych řekl. Příznaky nevím jestli mám nějaké. Občas mám nějaké noční pocení ale to je spíš tak jednou za dva měsíce a ještě bych řekl že to je spíš odezva na teplotu v pokoji nebo mém rozpoložení, než že bych se probudil úplně celej mokrej a propocenej. V roce 2016 jsem měl ještě mononukleózu. Mezi ty jiné příznaky bych zařadil asi jen to, že mám problém s chozením na velkou. Buď mám zácpu, nebo průjem a normální stolici prakticky nemívám. Ale to bych spojoval i se stresem z práce nebo i hlavně stravou a nedostatkem vlákniny. Že buď jsem nepřijímal prakticky žádnou, nebo pak obrovsky moc gramů. Proto mám strach a teď když konečně díky veganství mám pocit že žiju tak bych nerad umřel. Děkuji moc za jakoukoliv radu a pomoc

Prenos 17. 12. 2020

Uživatel: Petr, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den , moc mě mrzí že když je člověk psychycky spatne a napíše víckrát tak to raci vymažete. Jen mě zajímalo jestli když má člověk priznaky třeba uzliny a bili jazyk bez teplot a byl na testech po 58dnech negativní, přitom před 58 dny ještě 3krat též negativní vše žilní krev. Jestli by při symptomech teoretických bylo vidět. Skratka nebral sem leky jen dva dny před odběry neurol 0.25,a test krev ve spadii hiv1/2 p24 negativní. Po 58 dnech. Bili jazyk afty moc kourim nepíšu to je pravda.možná uzliny nepoznám to sam. Jen prosím o odpověď prosiiiim. Jen se chci uklidnit. Moc prosim. Mam jít ještě po 3 měsících nebo ty 2 sou ok. Jednou se píše to a pak ono. A co se mich deti týče ma dcera mě vždy da na uvítanou pusinku na rty vita mě tak sou ji tri a dost mě ponizilo ze ste naznacily ze bych byl schopny dělat sexuální veci na sve dceři. Doufám ze odpovíte moc mi na tom záleží. Aspoň na email. Prosiiím

hiv a test na covid 17. 12. 2020

Uživatel: Honza, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobry den. Nedavno jsem cetl na idnes, ze v Australii stahli vakcinu proto, ze testovani jedinci meli falesne pozitivni testy na HIV. To me zaujalo, rad bych sel na medicinu, ale to je jedno, zajimalo by me, jestli to muze byt i tak, ze HIV positivni mohou mit automaticky falesny pozitivni test na covid 19? Diky za odpoved. Honza

Přišel mi dopis z transfuzní stanice 16. 12. 2020

Uživatel: Eva, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den, omlouvám se za možná hloupý dotaz. Jen jsem se chtěla zeptat, byla jsem darovat krev. Asi po 2 měsících mi přišel dopis ze mě krvi byla nalezena "zánětlivá bílkovina" ale že testy v NRL vyšly negativní a mohlu se za půl roku dostavit k opětovnému darování. Je nějaká možnost, že bych byla pozitivní i přes negativní výsledek NRL? Rizikove jsem se nikdy nechovala, jen v rámci praxi na VŠ jsem nanipulovala s potenciálně pozitivními vzorky v laboratoři. (Tato praxe proběhla asi 2 a pul měsíce před darováním.) Můj poslední dotaz je, jestli mám jít na testy, nebo zda je to zbytečné. Moc Vám předem děkuji za odpověď.

Dotaz 15. 12. 2020

Uživatel: Monika, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, co s botami, když slapnete do krvavé skvrny, Nemůže se něco dostat na kůži nohy? Hrozí něco?

Lze se nakazit přes strup na prstě? 14. 12. 2020

Uživatel: Lukas, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, měl jsem chráněny styk na privatu. Při dráždění vagíny jsem použil prst na kterém byl strup asi šest dní starý, myslím že byl zaceleny a nevím jistě jestli přišel do kontaktu s poševním sekretem, slečna použila velké množství lubrikačního gelu. Na můj vkus až moc. Až po dalším koupání doma strup zmokval, proto mám trochu obavy, krev tam určitě žádná nebyla. Předem děkuji za odpověď Lukas M. PS: už jsem psal v sobotu ale můj dotaz tu není a nedostal jsem odpověď.

testy EIA a Western Bolt. 14. 12. 2020


Dobrý den, Rád bych se Vás zeptal z Vaší zkušenosti, jak dlouho trvá (průměrně kolik dní) ověření reaktivního výsledku z rychlotestu / EIA 4 po potvrzení nebo vyvrácení Western Boltem . Jedná se mi o konečný výsledek . Děkuji za odpověd.

Biotin 14. 12. 2020


Dobrý den, omlouvám se za své dotazy a děkuji za zodpovězení předešlých. Jsem velmi nejistý, chtěl bych se zeptat na následující věc - dočetl jsem se, že látka "Biotin", může ovlivnit výsledky testů na HIV, kdy tyto mohou vyjít falešně negativní, (jedná se o varování z USA, u nás uváděno např. na D-test, jedná se o možnost ovlivnění testů z krve). Letos jsem byl na testech v nemocnici (leden a duben), kdy jsem před testy bral multivitamin Centrum, asi týden tabletu denně, mělo by tam být asi 60 mikrogramů biotinu. Testy byly negativní, ale pro jistotu jsem šel ještě začátkem června, kdy jsem žádné doplňky s biotinem vědomě nebral, (vzal jsme pouze 2 x 1 polovinu Lexuaurinu 14 dní před testy a na uklidnění 6 dní před testy homeopatikum). Testy byly v pořádku, nyní k dotazu - už asi rok jsem v té době používal šampon Alpecin A3, v tomto by dle informace na láhvi biotin být neměl, nicméně šampón obsahuje jakýsi "patentovaný skin activator", kdy v popisu patentu EP 1396261B1 se biotin uvádí. Chci se zeptat, zda mytím hlavy šamponem s biotinem po několik měsíců, by se mohl tento biotin dostat do těla a případně ovlivnit ty testy, dále zda je Vám znám podobný případ. Velmi se omlouvám za podobné dotazy, ale jsem z toho již velmi vynervovaný. Děkuji.

Příznaky 14. 12. 2020

Uživatel: Šiška, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, prosím vás přesně 13.8.2020 jsem měl nechraneny pohlavní styk i orální. Orální trval cca 2minuty a pohlavní tak 5 minut. Příznaky žádné jen teď mám problémy s penisem, sem tam mě bolí(vibrovani a mírné bodání). Chci se zeptat zda jsem bez příznaků a partnerka taktéž tak jestli to může být že pokud by muž neměl příznaky ale byl by hiv pozitivní jestli partnerka by ty příznaky mohla mít? Kamarád který pochází z lékařské rodiny mi řekl že ženy jsou na tohle náchylnější. Jsem zoufalý, prosím o odpověď děkuji.

Akutní HIV infekce 13. 12. 2020

Uživatel: JS, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den...chci se zeptat, je možné, že by se akutní HIV infekce projevila po 2 týdnech po sex.styku a měla mírný průběh trvající až do konce 8.týdne, čili trvání 6 týdnů? Bez horečky či zvýšené teploty po celou dobu,nejvýše naměřeno 36.8, ale já na teploty nikdy netrpěl ani při nemocech. Bez únavy, naprosto normálně celou dobu funguju, bez poceni a bez vyrazky. Příznaky zarudlé patrové oblouky a 1 malý aft, bílý jazyk a střídavá mírná bolest a mírné zvetseni 1 uzlinky v trisle a mírná bolest a mírné zvětšení 1 uzlinky v podpaží, během toho pár dní trvající bolest v obou podkolennich jamkách. Děkuji za odpověď

PrEP - naplnění určitých bodů, k předepsání off-label terapie 12. 12. 2020

Uživatel: Michal, Téma: Pre- a post-expoziční profylaxe (PrEP, PEP) proti HIV

Zdravím, zajímalo by mě, jak moc berete v úvahu aktivní požadování PrEP u daného pacienta? Stačí aktivní žádost při negaci rizikového chování nebo musí dojít k naplnění alespoň některých bodů? Je promiskuita partnera validním důvodem k předepsání PrEP? Díky za odpověď

Prenos 12. 12. 2020

Uživatel: Petr, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Nezlobte se , jen mam strach byla to moje první blbost v životě . K té psychologii už totiž cele 2 měsíce téměř nejim jen kourim cca 40 dene z nervů mam bily jazyk proto asi váha dole ale porad vše přisuzuji priznakum a nemůžu se toho zbavit. I po 50ti dnech a 3 testech negativních včetně p24 sem na dne. Jen chci vědět jestli i po 50 ti dnech jak sem psal v předchozím dotazu by šlo diky p24 aspoň něco vidět . Promiňte sem zoufalý. Chci zajít i 60ty den ale 3 měsíce nezvládnu. Mam deti a teď mám strach ze se nakazili a tak. Je jím 3 a 6. Prosím moc prosím o nějaké plus . Dotaz už sem psal včera co se stalo. Děkuji a nezlobte se. V rozkoz bez rizika říkali ze bez obav

Spoľahlivosť testov, existujúce príznaky ale negatívne testy. 12. 12. 2020

Uživatel: Pi, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý deň, na 20 deň od rizikového chovania som bol na teste Alere 4.generacie, ktorý bol negatívny, ale písali len HIV 1/2, nie p24. Potom, po 16 týždňoch som si doma robil testy 2x OraQuick zo slín, 1x INSTI z krvi z prsta. Oraquick testy boli negatívne, INSTI neplatný, cely modrý. Po 19tich týždňoch som bol na laboratórnych testoch ECLIA 4.generacie, kde p24 aj HIV 1/2 boli negatívne, rovnako ako testy na Syfilis a zltacku B, C. Mojim problémom je ze sa u mňa prejavilo viacero príznakov primoinfekcie ako nočné potenie, nočná nespavosť, vriedky v ústach, (ktoré stále pretrvávajú), úbytok hmotnosti cca 7%, celková bledost v tvári a na prstoch, trpnutie končatín najmä ráno, prepadnute líca, a približne pred mesiacom som prestal zarastat a začali mi masívne vypadávat vlasy (asi nízky testosterón). Mozem výsledky z 19teho týždna povazovat za definitívne alebo sa ešte potrebujem pretestovat po 6 mesiacoch? Pripadne potrebujem aj test priamo na prítomnosť vírusu? Je, vzhľadom na pretrvávajúce príznaky možné že sa mi skratka protilátky tvoria pomalšie a ešte neboli v 19 týždňoch zachytitelne? A mám ešte dodatočnú otázku, ktorá tu už viackrát zaznela ale nie je tu na ňu odpoveď. Môže nastať situácia že skore testovanie (20ty deň) ukáže reaktivitu na p24 ale človek napriek tomu nemá HIV, t.j. protilátky alebo RNA, DNA sa neskor nepreukážu? Alebo je p24 natoľko špecifické že zaručuje že sa jedná o reakciu na HIV. Ďakujem za odpoved.

Byl jsem na testu už asi 4x, ale nevěřím tomu 11. 12. 2020

Uživatel: Petr, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den , mel sem před necelými 2 mesici chraneny sex v privátu a nechraneny orální sex bez ejakulace. Ejakulace proběhla do kondomu.Za dobu 7 tydnu sem byl 3krat na HIV, poslední HIV 51 dni po. Vše negativní. Teď sem zakončil na psychologii. Ikdyz sem mel všechno negativní. Prvni HIV 3 tyden,Test na syfilis 4 týden a ostatní nemoci plus HIV. Též 4 týden. Vse negativní 7 týden HIV negativní opět.7 týden syfilis též negativní. Už sem se z toho zhroutil. Nemam horečku, uzliny doktori nenahmataly... Bulka v prsu a cítím tlak v krku pod celisti.a hci jít i 60ty den . Uz sem zoufalý. Všichni včetně venorologie říkali ze ok ze muzu dal zit bez obav ale neverim jim. Prosím o nazor

Očkovací schéma 11. 12. 2020

Uživatel: Štěpán, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda mohu jít na test po 3 měsících od rizika, pokud mezitím proběhlo v té době 2x očkování. Děkuji.

Prep 11. 12. 2020

Uživatel: Deny, Téma: Pre- a post-expoziční profylaxe (PrEP, PEP) proti HIV

Dobrý deň, zvažujem predpísanie si PreP. Mám ešte pár dotazov na ktoré som nenašiel odpoved v tejto diskusii a ani vo vašich PDF prílohách. 1. Viete mi povedať na koľko % je spoľahlivý PreP keď ho budem brat na dennej báze a keď ho budem brat nárazovo? V niektorom komentári som sa dočítal že spoľahlivosť PreP-u je ako spoľahlivosť kondomu je to pravda? A moja 2 otázka znie ako ochrana sa berie aj ejakulát do analu? Alebo len sex s ejakulatom mimo análu? Je v tom nejaký rozdiel z hľadiska rizika nakazenia sa alebo miera ochrany je rovnaká v oboch prípadoch? Zaujíma ma to s toho dôvodu pretože som vetsinou pasív a viem že som ta viac ohrozená skupina. Ďakujem za odpoved

testovanie po očkovani na chrípku 10. 12. 2020

Uživatel: itathing, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý deň, chcel by som sa dať preventívne otestovať, avšak na začiatku novembra som bol očkovaný proti chrípke vakcínou Influvac Tetra, v informáciach o tejto vakcíne je napísané: "Po očkovaní proti chrípke sa pozorovali falošne pozitívne výsledky pri sérologických testoch využívajúcich metódu ELISA na detekciu protilátok proti HIV-1, hepatitíde C a hlavne HTLV1." mojou otázkou teda je aký typ testovania sa v Prahe dá spraviť tak aby výsledok nebol ovplyvnený týmto faktorom. Vďaka.

Těhotenství a HIV 10. 12. 2020

Uživatel: Přezdívka, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, chci se zeptat na rozdíl mezi zdravou těhotnou ženou a HIV pozitivní ženou která je dlouhodobě na léčbě, VN 0, CD4 při každém odběru okolo 1000, žádné zdravotní problémy. Zajímalo by mě zda když se HIV+ žena rozhodne otěhotnět případně když už otěhotní, jsou jí dány jiné léky a nebo pokračuje v léčbě jež už má, dále jestli má nařízená nějaká vyšetření navíc nebo se může sama rozhodnout co podstoupí a co nikoli jako u běžného těhotenství a také zda si může následně vybrat kde porodí a zda je možný v tomto případě nějaký alternativní porod, nikoli domácí ale např. do vody apod. Také by mě zajímalo co jí a dítě čeká po porodu, předpokládám, že dítě se musí testovat tak by mě zajímalo kdy a zda se mu podávají po narození léky. Předpokládám že kojení je v takovém případě nemyslitelné? Velmi děkuji za odpověď, moc si toho vážím.

Nákaza přes oči 10. 12. 2020

Uživatel: Lucie, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den , známa upadla na bradu a začala ji téct dost krev v puse. Já sem se ji potom chvíli divala do dutiny ústní, jestli má v pořádku zuby, jenže stále měla v puse celkem dost krve. Mohla by mne nakazit pokud by byla pozitivní a prskla mi omylem do oči? Musela bych zřejmě nějaké velké prsknuti cítit o čemž nevím. Kdyby ale prsknuti bylo menší a já ho nezaznamenala mohla jsem se nakazit? Nebo abych se mohla nakazit takto přes oči tak by na mě musela doslova vyplivnout opravdu větší množství o kterém bych rozhodne musela vědět?dekuji předem

Priznaky 9. 12. 2020

Uživatel: Mark, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý deň. Chcel by som sa opýtať. Cital som si na par weboch ze medzi skore priznaky hiv patrí aj svrbenie a stipanie, palenie pokozky, kedze mate bohate skúsenosti tak sa Vas chcem opýtať ci je tomu tak. Ďakujem za odpoveď

říznutí 9. 12. 2020

Uživatel: anonym, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Mám se bát přenosu pokud jsem se pořezal o nůž, jehož čepel těsně přede mnou držel muj spolubydlící, který se vrátil ze svého pokoje, kde masturboval a mohl mit na ruce stopy po celkem čerstvém sperma? ano, je to nechutné.... to že masturboval a hned potom šel za mnou do kuchyne, jsem se dozvěděl až potom, jinak bych ho nůž nenechal držet. děkuji

krvacející říznutí na benzince 9. 12. 2020

Uživatel: daniel, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, je možný přenos, když jsem sahal na madla atd. na záchodech na benzínce, kterých jsem si nemusel všimnout např usichajících/zaschlých tekutin (špatné světlo), kterými se hiv přenáší- asi necelou minutu po sahaní na tyto věci jsem si totiz dost rozříznul dlaň( o mou žiletku v batohu). Krvácející dlaň jsem si na těch záchodech pak umyl tekutým mýdlem a vodou, ale umýval jsem si jí rukou, kterou jsem předtím sahal na madlo u záchodu a toaletakem,utíral prkýnko, na kterém byla cizí moč, nějaký chlup a doufám, že ne jiné tekutiny z pohlavních orgánů nebo krev. Ten toaletak, kterým jsem prkýnko utíral, mi v jedné části trošičku prosáknul na kuži, ale skoro vubec. Mohl jsem si do té rány zanést něco z mé druhé ruky, kterou jsem sahal na kliku, zámek a utíral prkýnko, při mytí? Kdybych se ránou letmě dotknul čerstvě zaschlé krve/sperma(nedejbože usichající) na víku od koše při vyhazování papíru, je možný přenos? ihned jsem si koupil dezinfenci a vše si vydezinfikoval. V okolí benzínky se poflakovali i nějací skoro jakoby fetaci a já nevím, kdy a kdo byl přede mnou na záchodě. Stalo se mi to v pondělí a nedá mi to spát, zjistil jsem o možnosti PEP, mám si ho nechat nasadit? mám jít kvůli tomu na testy a přestat spát se svou ženou, která kojí naše dítě? jsem zničen stresem, děkuji vám

Prenos orální stykem 8. 12. 2020

Uživatel: Tono, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den,chtěl bych se zeptat když bude muž z mužem a udělají si oral,že se mu druhý nastřika semeno do pusy a i když se budou líbat nakazí se?když jeden z nich je negativní a druhý má nedetekovatelnou virozu?Děkuji

Zjistí se, když se z HIV+ stane HIV-? 8. 12. 2020

Uživatel: Apač, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, zajímalo by mě, čistě teoreticky... Jsem HIV pozitivní, beru léky, dlouhodobě mám VN 0, chodím 2x ročně na kontrolní odběry. Pokud by se stal zázrak a HIV z mého těla zcela zmizel, zjistí se to na odběru? Doufám, že je dotaz srozumitelný. Děkuji

Jak rychle umřu na AIDS, když se nebudu léčit 8. 12. 2020

Uživatel: Kristýna, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, mám teoretický dotaz - jak nejrychleji je možné zemřít na HIV/AIDS? Za předpokladu, že se dotyčný člověk vůbec neléčí a má tu nejhorší variantu všeho. Jaký je tedy ten nejčernější scénář - kolik času od nákazy ke smrti ten člověk má?

Stomatochirurg 7. 12. 2020

Uživatel: Casper, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den mam otazku ohladne mozneho prenosu nedavno mi bol vykonaný stomatochirurgicky zakrok, konkretne sa jednalo o extrakciu osmicky jedine co ma znepokojilo bolo ze pocas mojho vykonu druha sestra nedaleko odomna zacala umyvat pouzite instrumenty asi po predchadzajucich pacientoch otazka znie ci by ma mohla ohrozit v pripade ze by pri umyti vyprskli kvapky krvi z nastrojov do mojej rany otvorenej rany kedze este prebiehal vykon a ci je to v poriadku ze tak činila ?

Test 7. 12. 2020

Uživatel: Ondra, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den, vím, že na toto odpovídáte často, ale není mi to úplně jasné, spíše se chci ujistit. Minulý měsíc jsem byl hospitalizován (vlastně nic závažného), něco přes týden mi tam dávali prášky na trávení (asi helicid), od té doby beru Purinol kvůli kyselině močové. Nic jiného mi není. Je možné jít na test po 9 týdnech nebo kvůli těmto lékům nesplňuji podmínku 2 měsíců a musím ještě další měsíc počkat? Děkuji moc

Orální test 7. 12. 2020

Uživatel: Katla, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, v lékárně jsem zakoupila testovou sadu Oral Quick Test. Test jsem prováděla víc, jak 3 měsíce od rizika. Test jsem provedla výtěrem dutiny ústní, ale zajímalo by mě, jestli může být výsledek ovlivněn třeba tím, že jsi testovaný před tím vyčistí zuby? Může i tohle ovlivnit výsledek doma prováděného testu ze slin dutiny ústní, víc jak 3 měsíce od rizika? Děkuji za odpověď

Chraneny styk v klubu 6. 12. 2020

Uživatel: Petr, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den, pred zhruba 3 mesici jsem mel chraneny styk (oralni, vaginalni) se spolecnici v nocnim klubu. Typicke priznaky zadne pohlavne prenosne nemoci jsem nezaznamenal. Muj dotaz zni, zda i presto mam zajit na test na hiv a dalsi nemoci. Celkem me to psychicky trapi. Kondom porusen nebyl a byl pouzit lubrikant. Dekuji za odpoved.

Je příznak HIV horečka nad 38° C nebo teplota do 38° C? 6. 12. 2020

Uživatel: tazatel, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, všude se píše, že pokud se příznaky objeví, tak dominuje horečka (38°C a více). Našel jsem, ale nějaký rozhovor, ve kterém se uvádí následující: Horečka - nijak vysoká, spíš jen teplota, maximálně do 38 stupňů. Pokud se objeví, bývá doprovázena dalšími příznaky: únavou, vyčerpáním, bolestí v krku a oteklými mízními uzlinami. Jde o zánětlivou reakci imunitního systému. "V tuto chvíli virus vstupuje do krevního oběhu a začíná se rychle množit," vysvětluje doktor Carlos Malvestutto z oddělení infekčních nemocí a imunologie Lékařské fakulty newyorské univerzity, která patří k předním světovým pracovištím zabývajícím se léčbou a výzkumem AIDS. Jak to tedy je? Horečka nebo zvýšená teplota? Děkuji za odpověď.

Netvoří se mi protilátky - jak se testovat na HIV 6. 12. 2020

Uživatel: Tomas, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Prosím o zodpovězení pana doktora Procházku. Chtěl bych se zeptat zda jsou i jiné testy na HIV než testy které zkoumají protilátky. Jestli ano. Kde mě mohou tyto testy provést? Ptám se z důvodu své velice špatné imunity a strachu z toho že se mě protilátky netvoří. Předem děkuji za odpověď

Přenos HIV oparem 5. 12. 2020

Uživatel: Marek, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den, mel bych prosim dotaz. Pri oralnim sexu, pri uspokojovani zeny, kdyz ma muz opar, je vetsi riziko (jestli nejake je) prenosu hiv z muze na zenu nebo z zeny na muze. Dekuji za odpoved

vaginální styk - špatně nasazený kondom na penis, orální styk 5. 12. 2020

Uživatel: wander, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Před čtyřmi dny jsem měl s cizí ženou vaginální styk v poloze: ona seděla na mně. Ochranu ve formě kondomu jsem nasazenou měl ale ne úplně správně protože jsem kondom neměl natáhnutý úplně ke kořeni penisu protože mi to nějak nešlo (nevím jestli jsem ho neměl obráceně). Měl jsem ho natažený přibližně do poloviny délky penisu. Jaké je v tomto případě riziko přenosu hiv? Přenáší se vlastně vir přes tkáň žaludu nebo i přes zbytek části penisu? Penis jsem měl v ženě jen krátce, troufám si tvrdit že maximálně tak 1 minutu protože jsem ejakuloval. Dotyčná žena mi tvrdí že žádné nemoce nemá. Měl bych od ženy ještě zjistit jestli ten den byla ve stádiu mestruace nebo ovulace? Poté došlo i na orální uspokojování ale pouze ze strany ženy: ona uspokojovala mně bez ochrany. Může být i problém pokud jsem ženu uspokojoval prsty a poté si šel nasadit kondom bez toho aniž bych si ruce umyl? (netuším jestli sekret ženy již byl na mých rukou zaschlý ale předpokládám že ano). Předevčírem jsem objevil na svém rtu malý aft. Řekl bych že to je spíše aft než opar: červeně ohraničený útvar, uprosřed bílý obsah. To samé jsem objevil kousek od svého konečníku. Děkuji Vám za radu.

Prokázání nákazy HIV 4. 12. 2020

Uživatel: Tomas, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Prosím o zodpovězení pana doktora Procházku. Chtěl bych se zeptat jak by měl postupovat člověk který má zdravotní problémy které odpovídají nákaze virem HIV( rizikové chování bylo) a u kterého nákazu nezachytí opakované testy na HIV ani po několika letech. To znamená že se mu z nějakého důvodu netvoří protilátky v dostatečném množství aby byla testem zachycena jeho pozitivita. Podotýkám že jsem přesvědčen o nákaze. Jak bych měl prosím dál postupovat? Na koho se mohu obrátit?

Check point 4. 12. 2020


Dobrý den dne 25.11. jsem byl testován v check pointu Olomouc odběrem krve na HIV. Byl jsem testován anonymně. Mám kód a dívám se každý den jestli jsou tam výsledky a nic. Na stránkách se píše,že výsledky jsou k vyzvednutí pouze online co to znamená? Díky karel

MHD a ekzem 3. 12. 2020

Uživatel: Lenka, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je možný přenos HIV v MHD. Jsem těhotná a o to víc úzkostna. V zimě mám na rukou atopický ekzém, který praská až do krve. Nedávno jsem jela v autobuse a bezmyšlenkovitě se při vystupování chytla tyce. Když jsem jí pustila, všimla jsem si na ni cervenohnede skvrny. Na rukou jsem zrovna měla rozpraskane krvavé ranky. Už jsem vystupovala a cestou jsem nedávala pozor, zda se tyce někdo držel nebo ne. Je takovýto přenos možný? Nebo jsem jen zbytečně precitlivela? Děkuji za odpověď.

Aktuální počet dotazů v databázi: 12104

Obrázek č. 169
obrazek PrEPPoint
Obrázek č. 138

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Certifikát za 350 Kč


Podpořte nás!

 

Objednání besedy


Obrázek č. 173
Obrázek č. 145
Obrázek č. 142
Obrázek č. 51


Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 154
Obrázek č. 55


abbvie

Obrázek č. 132
Gilead


Obrázek č. 56

financuje vysílání webinářů a vývoj systému PIST

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

alza.cz

darovalo výpočetní techniku a elektroniku

Obrázek č. 126

nám přispěli novým stanem

Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.