On-line poradna

Vítejte v internetové poradně České společnosti AIDS pomoc.

Dotazy odpovídáme pouze v pracovní dny a každé téma má určenou dobu pro odpověď (24, resp. 48 nebo 72 hodin).

Dříve, než-li položíte svůj dotaz, projděte si prosím náš web www.hiv-prevence.cz. Najdete zde mnoho informací o způsobech přenosu, možných příznacích, ale i o testování a místech, kde se můžete nechat otestovat. V případě, že byste položili dotaz, na který je odpověď na uvedeném webu, je možné že jej vyhodnotíme jako duplicitní a vymažeme ho.
Děkujeme za pochopení.

Pokud jste v přehledu již položených dotazů nenašli to na co se chcete zeptat, položte vlastní dotaz.

Pokud máte zájem o otázky a odpovědi z nějaké specifické oblati, můžete výběrem tématu omezit zobrazené otázky. Bližší popisy a statistiky otázek naleznete v přehledu témat.

Všechna témata

Zobrazeny jsou všechny otázky, které byly v poradně položeny.

rizika PEP 19. 3. 2021

Uživatel: Kristian, Téma: Pre- a post-expoziční profylaxe (PrEP, PEP) proti HIV

Dobry den, predem bych Vam chtel podekovat za praci, kterou delate. Chtel bych vas poprosit o radu. Nyni asi 5 tydnu mam noveho pritele. Od zacatku naseho vztahu jsme spolu meli sex. Tedy nejdrive jen oralni sex bez kondomu z obou stran, on nikdy neejakuloval, jen ja. Pozdeji dvakrat analni sex, kdy ja jsem byl top. Po ctrnacti dnech mi rekl, ze byl na testech HIV a testy vysly pozitivne s vysokou virovou nalozi a zacal okamzite brat leky. Pote se mnou zasel do centra, abych se nechal otestovat take. Me testy na HIV byly negativni, ale je tam trimesicni okno, kdy zpetne pred cca dvema mesici jsem mel nechraneny analni sex s kamaradem, jehoz HIV status neznam. V centru mi navrhli PrEP s tim, ze na schuzka ohledne predepsani PrEP mela byt o 7 dni pozdeji. Mezitim jsem s pritelem mel analni sex [ja top], pri kterem nam praskl kondom {ktery jsme zacli po zjisteni pritelova HIV statusu pouzivat] a ja jsem to zaregistroval az po delsi dobe. Jelikoz byla sobota a HIV centrum bylo zavrene, sel jsem na ambulanci, kde po konzultaci mi preepsali na dva dny do pondeli PEP - Tivicay 50 mg a Truvada 200-300mg [leky byly podany po 20ti hodinach po vystaveni viru], v pondeli pak v HIV centru bylo predepsano na dalsich 28 dni Tivicay 50 mg a Descovy 200-25mg. Chtel bych k tomu vsemu pristoupit nyni zodpovedne, a proto bych se Vas chtel zeptat. Jsem v zahranici a nevim, zda lecba byla nasazena po vsech techto informacich spravne, protoze se mi nezda, kdyz mi navrhli, ze po techto 28 dnech bych pak presel na PrEP, ale na ceskych strankach se docitam, ze na PrEP muze clovek prejit az je 100% jisty, ze je HIV negativni, coz ja po tom vsem nesplnuji Me otazky zni: 1] byly leky na PEP predepsany spravne a muzu po techto 28 dnech |tedy 30 pilulcich] prejit hned na PrEP, pokud by nahodou testy ukaly, ze jsem HIV negativni, nebo budu muset pockat dalsi 3 mesice na nove testovani? 2] nemuze nyni dojit k resistenci leku, pokud jsem treba byl nakazen behem techto poslednich trech mesicu nechranenym stykem? 3] Je pravda, ze pokud budeme oba HIV pozitivni s nulovou virovou nalozi, budeme neinfekcni a za podminek ze nebudeme mit zadne jine sexualni partnery budeme moci mit sex bez kondomu? 4] Za jak dlouho by u me mohly byt provedeny prukazne testy na zjisteni statusu HIV, neovlivni je brani techto leku? Myslim jestli tyto leky na chvili nepotlaci virovou infenci a pote by mohl byt treba falesny HIV negativni vysledek? 4] Pokud bych po tom vsem byl HIV negativni a pritel dodrzoval pravidelne lecbu tak, ze by byl na nedekovatelne virove nalozi, je lepsi, pokud bych bral PrEP jako ochranu, nebo je to zbytecne? 5] Je nejaka interakce vyse uvedenych leku a obecne antiretrovirotik na CBD olej, minoxidil a finasteride? Moc Vam dekuji za zodpovezeni mych otazek, ktere doufam pomuzou i ostatnim. I pres to, co jsem vyse napsal, ac se to tedy nezda, vzdy jsem se pred tim choval zodpovedne. Mel jsem pred tim 6 let partnera a celych 6 let jsem mu byl verny, ale po nasem rozchodu, ktery navrhl on, jsem se z toho sesypal.

Ručník X orální sex 19. 3. 2021

Uživatel: matěj, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, chci se zeptat, když jsem někde četl, že syfilis je možné chytit i z cizího ručníku, tak proč se uvádí malé riziko při orálním sexu. Sliny tedy neobsahují infekci (je to jen v případě poranění penisu a ústní dutiny)? Ptám se, protože jsem před 4 měsíci byl na erotické masáži, která skončila orálním uspokojením a nyní se mi u konečníku objevila větší narůžovělá štiplavá a svědivá bulka.

Pichnutie ihlou 18. 3. 2021

Uživatel: Anonym, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den. Prosim Vas, je mozne sa nakazit virusom HIV pri behani, pichnuti sa ihlou ( na zemi) ihla sa zapichla do nohy, len ci je to vobec mozne? Dakujem

Mononukleoza 17. 3. 2021

Uživatel: Anonym, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den, mohlo by prodelani infekcni mononukleozy zpomalit tvorbu protilatek? Na testu jaem byl po 9. tydnech a negativni. Tak jestli ma tato nemoc vliv na protilatky ci ne.

výsledek testu 17. 3. 2021

Uživatel: stepan123, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den. Bylo mi řečeno, že výsledek domácího testu mám někam zaregistrovat. Bohužel jsem nenašel nikde přihlašovací stránku nebo odkaz... poradíte mi kde to najdu? děkuji.

Nakaza 17. 3. 2021

Uživatel: Honn, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Zdravim. Kdyz by me ma psrtnerka vcera teoreticky podvedla s nekym, kdo ma HIV a ja s nim mel sex nasledujici den, Muze me uz nakazit? A dalsi dotaz zni, mohu se nakazit pri tkzv prsteni? Kdyz nemam nijak poranene ruce?

spolehlivost testu po roce od rizika 17. 3. 2021

Uživatel: Lucy, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, zda člověk může považovat test za spolehlivý po necelém roce od rizika. Pokud má od narození určitý autoimunitni nález, ale nejsou potřeba léky a ani nic podobného. A pokud mi nyní zjistili imunitní onemocnění - Dhuringovu chorobu. Zda výsledek po roce mužů brát k těmto faktorům za spolehlivý? Dekuju

Isoprinosine a testy na HIV 17. 3. 2021

Uživatel: R., Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den. Beru přípravek isoprinosine na kondylomata. Může léčba tímto přípravkem nějak ovlivnit nebo zkreslit výsledky testů na HIV, syfilis, kapavku nebo chlamydie? Začínám nový vztah a rád bych do něj šel s čistým štítem. Popřípadě jak velký odstup je potřeba dodržet ?

Test 17. 3. 2021

Uživatel: Leni, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den. Nasla jsem zde v nekterych odpovedich, ze 45.den po nákaze (francouzská dostatečná spolehlivost je po 6 týdnech) již rozpoznáme více než 95% všech infekcí. 60. den po nákaze jich lze rozpoznat 98,8%, a 90. den 99,8% všech nákaz, bez ohledu na druh použitého testu).Vim, ze to nedoporucujete drive nez za 2 mesice, aby to byla uplna jistota, ale pokud se prece jen rozhodne nekdo jit na test jiz 45. den,, tak je test spolehlivy na tech 95 %? Je tedy docela mozne, ze by test uz mohl pripadnou infekci 45. den ve vetsine pripadu z tech 95 % zachytit? Dekuju

Testy HIV/Syfili 15. 3. 2021

Uživatel: anonym, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, po 70 dnech od rizikového chování (pasivní orální sex) jsem byl na testech u Vás v centru - jednalo se o laboratorní testy. Všechno vyšlo negativní (syfilis, HIV, žloutenka C). Po celou dobu žádné příznaky. Mám chodit ještě na konfirmační testy? Děkuji předem.

Možný příznak přenosu HIV 14. 3. 2021

Uživatel: Johnnycz18, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, Před 4 týdny jsem měl styk s mužem, anální sex proběhl s kondomem, jedině orální uspokojování bylo bez ochrany. K výronu semene do úst nedošlo a bylo oboustranné uspokojování. Tenhle týden (pondělí) jsem měl vysoké horečky 38.7 stupňů, další dva dny teplota odezněla, ale pak mě začalo bolet v krku (čtvrtek), ze kterého mě pak bolelo právé ucho při polykání (pátek). Bolest byla tak nesnesitelná, že jsem šel k ORL kde mi diagnostikovali ABSCES ( zákrok proběhl v pohodě a nyní se cítím dobře), jen mám dotaz zda může absces v ústech nějak souviset s přenosem viru HIV (během bolesti krku a ucha jsem si naměřil maximálně 37.2 stupňů a žádný jiný náznak HIV jsem nezaznamenal), na testy samozřejmě půjdu, ale jestli to může mít nějakou souvislost. Předem děkuji zaodpověď, Jan

doplňek stravy proti únavě 14. 3. 2021

Uživatel: Honza, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den.Mám 41 ,13 let užívám léky kivexu a isentress..Chodím mnoho let pravidelně cvičit 2týdně, chodil jsem už před nakžením a pokračuju dodnes, k tomu aji občas jezdím na kole.Poslední 3 roky mám docela náročnou práci..dělám na 13hod směny..2dny volno2 dny práci.Tyto sportovní aktivty provozuji v době volna..Už mě to začíná zmáhat,ale na druhou starnu,nekokážu proležet celý den..Chtěl bych se zeptat na možnost,doplnků na zvýšeni,udržení kondice..je my jasné,že asi nedovede říct,který je dobrý a který ne..spíš byc rád věděl,jestli si mám dát na něco pozor..když beru tyto léky?a ještě jeden dota,na lék Sildenafil..byl by pro mě bezpečný,když beru tyto léky,Děkuji za odpověd.

Vyrážka 11. 3. 2021

Uživatel: Adam, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, po 18 dnech od rizikového styku se mi na obličeji objevil červený pupínek na obličeji. Za nekolik hodín sám od seba zmizel. Zaujímá mě jestli se může takhle projevovat HIV vyrážka. Děkuji za odpověď.

Krev na kůži 11. 3. 2021

Uživatel: Bibi, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, když mi bylo 15 let, byla jsem na jedné párty v klubu a tam se mnou chtěl tančit jeden kluk. Tančili jsme a on mě chytl za ruku provlekl mi jednu ruku do té mé. Pak jsem si ale všimla, že ji má zakrvácenou. Řekl, že to má z cigaret, asi se popálil a nebo ho popálil oheň. Tak jsme tančili dál a zase mě chytl za ruku. Po nějaké době, jsem šla na záchod a všimla si, že mám na ruce jeho krev. Nebylo jí moc, ale přece jen mám špatný pocit. Na ruce jsem neměla žádnou ranku, nebo nějaké poškození kůže. Ruku jsem si omyla mýdlem. Nyní mi je 18 let a pořád mi to nějak leží v hlavě, jestli jsem nemohla něco chytit.

Očkování proti covidu - přes centra či praktické lékaře ? 11. 3. 2021

Uživatel: Jirka, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, v těchto dnech se v tisku (např. dnes na serveru irozhlas.cz) objevily informace, že se s chronicky nemocnými pacienty v rámci prioritní skupiny 1B (kam spadáme i my hiv+) při očkování v očkovacích centrech nadále nepočítá, a že se mají k očkování hlásit prostřednictví svých praktiků nebo přes svá centra specializované péče. Také z dřívějších informací na stránkách komunity hiv+ jsem vyrozuměl, že naše očkování pravděpodobně bude probíhat na AIDS centrech. Na telefonický dotaz na Bulovce ale tamní sestřička odpověděla, že se nic takového nepřipravuje (nebo tedy že o ničem takovém neslyšela) a že by to i bylo s ohledem na vytíženost pracoviště logisticky obtížné (což chápu, nicméně snad by mohlo být využito očkovací centrum pro seniory, které je přímo v téže budově). Prosím poraďte tedy, máme čekat na očkování v rámci chronických ambulancí (pokud se to chystá) anebo se raději hlásit přes praktiky (kteří nicméně nemají takový přehled o našem zdravotním stavu jako naši lékaři v centrech) ? Chápu, že se informace vydávaná ministerstvem zdravotnictví mění každým dnem, a že rizikových/chronických pacientů je hodně. Nicméně s novými mutacemi viru rostou obavy o zdraví a vidina očkování by jistě pomohla k lepší psychické kondici. (Já osobně covid prodělal v listopadu, spolu s následným oboustranným zápalem plic jsem byl celkem 6 týdnů v pracovní neschopnosti, ano, bojím se, abych se nenakazil znovu). Děkuji za odpověď a přeji krásný den.

Šicí jehla 11. 3. 2021

Uživatel: Dave, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, píchnul jsem se o šicí jehlu, na které ale nebyla žádná krev. Nebyla použita minimálně 3 měsíce. Je možné i přes to nakažení HIV ? Pokud by někdo z rodiny byl HIV+ a píchnul se o ni v minulosti ? Děkuji

Selhání kondomu 10. 3. 2021

Uživatel: Alois, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den Měl jsem aktivní anální styk bez ejakulace. Po skončení jsem zjistil drobný defekt kondomu. Pasivní partner absolvoval test na HIV zhruba měsíc předtím, negativní. Prosím, jak velké je riziko? Děkuji za odpověď.

Dotaz ohledně erekce k předešlému dotazu. 10. 3. 2021

Uživatel: Radek, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Jaký je potřeba rozestup užití mezi Genvoyu a Sildenafilem? Děkuji.

Testing 10. 3. 2021

Uživatel: Shine, Téma: Pre- a post-expoziční profylaxe (PrEP, PEP) proti HIV

Thank you very much for your reply doctor. I do not have to retake another HIV test for low risk sex. How about Hepatitis B and Hepatitis C test? Should I retake this? Also, I would like to ask from the blood test reports from last 3 months, I have slightly elevated liver enzymes values. In the first month after PEP medication, I have ALT = 1.83, AST= 0.87 Second month test, ALT =1.65, AST= 1.24 Third month, ALT= 1.56, AST= 0.91 Fourth month, ALT= 1.27, AST= 0.74 Please let me know whether this slight elevation is normal for PEP users? Or any serious problem? Thank you. Shine

Test 10. 3. 2021

Uživatel: Shine, Téma: Pre- a post-expoziční profylaxe (PrEP, PEP) proti HIV

Hi, I have written the request for the firsr time in a while. I didn’t receive any response. I don’t no why my messages are deleted.

Prskanec pasta+krev 10. 3. 2021

Uživatel: Luu, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den. Kdyz na mne osoba, ktera si akorat cistila zuby omylem nepatrne prskla na oblicej smes zubni pasty a pripadne krve, pokud by pri cisteni zubu v puse treba krvacela, a dostala by se mi tato smes pasty plus krve i trochu do oka, mohla jsem se nakazit? Dekuju

Caga sibirska a vliv na rychlotest 10. 3. 2021

Uživatel: Ivxx, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den, po roce od rizika (vaginalni sex, priznaky) jsem absolvovala v sanitce hiv rychlotest s negativnim vysledkem. Beru ale dlouhodobe medicialni houbu cagu sibirskou a cetla jsem nyni, ze je vysoce antivirova a ovlivnuje mnozstvi viru v tele. Precetla jsem, ze leceni pacienti, kteri maji nulovou virovou naloz mohou v rychlotestech vykazovat negativni vysledek. Potrebuji se tedy zeptat zda mi nemuze caga ovlivnit mnozstvi viru a protilatky tak, ze by rychlotest vysel falesne negativni? Dekuji.

HIV testing 9. 3. 2021

Uživatel: shine, Téma: Pre- a post-expoziční profylaxe (PrEP, PEP) proti HIV

Hi, I have unprotected oral sex with an unknown gay person. I have received oral sex and body to body massage. After 62 hrs of this explosive, I have been prescribed the PEP (3 drug combination). I have been tested negative for HIV1/2 ag-ab, Hepatitis B, Hepatitis C, Syphilis at baseline, 30 days, 60 days, and 96 days after this explosive. All HIV tests are 4th generation antigen-antibody tests from the laboratory. Are my tests are conclusive? Do I need to take restest? Please let me know this information. Thank you very much.

Porucha erekce. 9. 3. 2021

Uživatel: Radek, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, už delší dobu mám problém s erekcí. Mohl bych před pohlavním stykem použít Viagru? Jsem na léčbě, užívám Genvoyu. Zdravotní stav díky léčbě mám dobrý.

Krev 9. 3. 2021

Uživatel: Nausnice, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, mam dotaz pouzila jsem nausnici pouzitou. Na par hodin jsme ji ponorila do Alpy obycejne 60%alkoholu. A pak jsem se sni omylem poranila,teklo me hodne krve, muj dotaz zni : pripadne zloutenka C, hiv... Tím ponoreni v Alpe se znici? Mockrat dekuji... Pekny den

Nekolika tydenni prujem 8. 3. 2021

Uživatel: Adam, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Zdravim, prestoze jsem byl zhruba 10 tydnu od rizika (ja aktivni) na testech a byly negativni, zhruba 14 dni po riziku u me zacal prujem... muze se jednat o HIV? Trva jiz stridave asi 8 tydnu..

píchnutí o injekci 8. 3. 2021

Uživatel: Eva, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda existuje riziko prenosu HIV infekce při nechtěném píchnutí rukou o injekci, která byla podána pacientovi do břicha 12 hodin před tím než jsem se píchla. děkuji

Mobilní testování 8. 3. 2021

Uživatel: Erik, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den, v Brně je momentálně možné pouze mobilní testování, předpokládám bez znalosti data otevření klasického testování v Bohunicích. V Bohunicích se vedle HIV testuje také syfilis a hepatitidy B a C – testují se v Bohunicích všechny tyto nemoci zdarma i bez příznaků? A hlavně, jak je to pak při mobilním testování v Brně? Testuje se i zde vše bez příznaků a zdarma, či v čem se liší tato omezená forma? Moc děkuji za odpověď.

Strach 8. 3. 2021

Uživatel: Anonym, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda mohu dva rychlotesty Negativní považovat za spolehlivé? Nemusím už chodit na další? Jeden sebetest od Vás a další rychlotest proveden v Domě Světla. Kdybych byla ve fázi AIDS, ukáže mi test pozitivitu? Mužů už jít dal? Dostala jsem se do silné psychické úzkosti.. od rizika je to mnoho let. Nemůžou protilátky nějak zmizet? Žádné zdravotní komplikace nemám.. prosím je to už v pořádku? Předem moc děkuji za Vaši odpověď.

zovirax na opary 8. 3. 2021

Uživatel: Kuba, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den, po deseti týdnech od nechráněného pasivního orálního sexu jsem byl na testech. Vše negativní (syfilis, HIV). V 9. týdnu jsem cca 4 dny využíval Zovirax krém na opar. Je možné, že by užívání krému ovlivnilo výsledky? Děkuji

PreP nežádoucí účinky? 7. 3. 2021

Uživatel: Jan, Téma: Pre- a post-expoziční profylaxe (PrEP, PEP) proti HIV

Dobrý den, do 40 hodin po nechráněném sexu jsem nasadil Emtricitabine/Tenofovir disoproxil Mylan. Zbývá mi 12 tablet, ale poslední týden jsem musel změnit jídelníček, jím třeba jen 2x denně a mám chuť už jen na extrémně sladká nebo tučná jídla a mám řídčí stolici. Cítím se unaveně a spím déle. Z příbalového letáku jsem nepochopil jestli jsou toto běžné vedlejší příznaky, nebo příznaky HIV +. Ostatní příznaky nemám. Je možné, že to je jen sezónní úzkostí? Jak velká šance je při tomto způsobu profylaxe, že pokud byl partner HIV+ a já byl infikovaný, že se infekce nerozšíří? Děkuji

PrEP 7. 3. 2021

Uživatel: Martina, Téma: Pre- a post-expoziční profylaxe (PrEP, PEP) proti HIV

Dobry den, mam dotaz, jak moc ovlivnuje uzivani leku Emtricitabine/Tenofovir disoproxil Mylan zdravi a funkci jater/ledvin. Jsem zdrava 25leta zena, sportuji a mam dobrou zivotospravu. Mam pritele, ktery je HIV+, lecen, s nulovou virovou nalozi a skvelou imunitou. Vaginalni/analni sex mame sice jen s kondomem, protoze se tak citi lip, oralni sex bez kondomu. Posledni dobou ale nemame sex tak casto a ja nevim, jestli to stoji za to, ten lek denne uzivatt. Vim, ze je moznost ho brat "on demand," jenze sex se zase tak planovat neda. Dekuji za Vasi odpoved. M.

riziko nakazenia v nemocnici 6. 3. 2021

Uživatel: Ivan, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý deň, Bol som 7 dní hospitalizovaný v nemocnici s Covid vírusom a zápalom pľúc. Ako iste viete v nemocniciach je to teraz chaos, personál nestíha a väčšina personálu sú mladí ľudia po škole možno ešte študenti. Okrem toho cez tie zarosené tvárové štíty poriadne nevidia. Pichali mi každý deň injekcie do brucha aj zadku, mal som infúzie aj kyslík. Teraz sa bojím či v týchto podmienkach nemohlo dôjsť k omylu, napr. že by mi pichli injekciu s už použitou ihlou a pod... Sú na Slovensku, Česku alebo v Európe prípady kedy došlo k nákaze z dôvodu opakovaného použitia injekcie, prípadne nedostatočnej dezinfekcie nástrojov v nemocnici ? Čítal som že v Číne k tomu došlo v 90-tych rokoch. Myslíte že by som mal absolvovať o 3 mesiace testy na HIV ? Ďakujem za odpoveď

HIV neg. + SYFILIS poz. 5. 3. 2021

Uživatel: Kuba, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den, rád bych se zeptal k společnému tématu hiv+syfilis, neboť na venerologii doktorka (velmi mladá, po škole, dle mého názoru s minimem zkušeností) odpovídala spíše učebnicově než z praxe. Poprosím o reakci velmi zkušeného lékaře, např. Dr. Procházku. Děkuji. 1. dotaz: Po primárním afektu (poslední nechráněný sex MSM 27.12.2020; vyrážka na žaludu a následně vřed cca v polovině 02/2021) mi byla na venerologii FN odebrána krev z žily pro testy dne 2.3.21. Výsledek: hiv neg a syf poz. Dle mého názoru však výsledek na hiv není 100%. Doba mezi stykem a odběrem byly pouze 2 měsíce + 1 týden. Ví v laboratoři, koho testovali na hiv? (ve smyslu paralelních testů a vůbec i přítomnosti syfilis? Vzali v úvahu, že syf mohl něco ovlivnit? Pokud tedy vůbec může v tomto směru?). Dle mého názoru lze za 100% prohlásit hiv neg. pouze do konce 11/2020. Test byl duální (A+p24), avšak případný možný vliv primární syfilis na současně prováděný test hiv v jeden čas mi nebyl vysvětlen. Souhlasíte, popř. mne prosím doplňte nebo opravte. 2. dotaz: V literaturách není nikde pořádně podrobněji vysvětleno (možná hledám špatně), co se děje v těle po aplikacích penicilínu a co se děje v těle dále po skončení léčby. Já tomu rozumím takto: Po aplikaci penicilínu jsou narušeny vnější obaly bakterií, čímž se pro imunitu stávají detekovatelnými a začínají je likvidovat (vznikají z rozpadu i toxiny = horečka, bolesti, nevolnost první dny)? Nebo penicilín se na přímém zabíjení podílí také? Četl jsem, že hiv+ pacient nemusí být vyléčen a léčba se opakuje. Hádám tak, že penicilín nelikviduje sám za sebe všechno ohledně syfilis a spolupráce t-lymfocytů je nedílnou součástí procesu? Taktéž vnímám situaci tak, že v těle mohou doživotně zůstat bakterie v určitém množství? (ale deaktivované?). Popř. lze se zbavit z těla všech? Tím, že krev darovat následně nelze, předpokládám, že vždy "něco" v těle zůstane. Je to však "odpad" po léčbě, nebo jen oné minimální množství bakterií, které se chová ve smyslu, že jen "spí" a čekají v případě oslabené imunity na příležitost reaktivace? 3. dotaz: Občas naleznu na webech, že negativní test na hiv se má až za 6 měsíců zopakovat. V jakých případech? Popř. zdali to platí vždy? Souvisí to obecně s tím, že "něco" (např. syfilis nebo jiná nemoc) ovlivní začátek, konec a délku imunologického okna? 4. dotaz: Za pár dní mě čeká hospitalizace k syfilis. Četl jsem Vaší reakci na podobný dotaz k hospitalizaci, resp. k její délce. Jak bych však prosím mohl svou vyjednávací schopnosti a proaktivní komunikaci mladé paní doktorce vysvětlit, že ne každé rozhodnutí by mělo vycházet natvrdo z knihy, ale naopak třeba i na základě skutečného zdravotního stavu pacienta (revize po prvních dnech, po aplikaci prvních 3-4 injekcích), zohlednění faktu "nudy" na lůžku, pokud se cítím dobře atd. a dále pokračovat ambulantně? Hledám rozumné argumenty, aby nevznikl konflikt, ale výsledek. Při první schůzce jsem ji řekl, že vím, že několik lidi to mělo jen 3x 21 dnů ambulantně a nebyla moc nadšená, že to vím......ale asi mám pro začátek argumentačně možná nabito:-) Zkrátka 2 týdny na lůžku, pokud je mi fajn a vše funguje, je pro mne moc. Děkuji za reakce a zdravím!

Dotaz na výsledek hiv 4. 3. 2021

Uživatel: Filip, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den.mel bych dotaz ohledně spolehlivosti výsledků před 10 lety jsem měl rizikový pohlavní styk po dvou letech od rizika jsem si zašel na testy na hiv do nemocnice vysledek byl negativní ale od dětství trpím revmatoidni artritidou (autoimuni onemocneni) můžu po dvou letech od rizika brat vysledek za spolehlivý i přes toto onemocnění nebo je možnost že by se protilátky nevytvořili.dekuji za odpověď

Spolehlivost testů po 10 týdnech 4. 3. 2021

Uživatel: Adam, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, zhruba před 11 týdny nám při análním sexu (já aktivní) praskl kondom. Po 10 týdnech a 2 dnech jsem byl na krevních testech, a testy byly negativní. Mezitím jsem prodělal lehkou formu COVIDu. Vím, že píšete, že spolehlivost až po 3 měsících, ale také jsem si všiml, že se v jiných evropských zemích berou testy za spolehlivé po 6-8 týdnech. Proč je tomu tak? Testují lépe, jinak nebo kvalitněji? Pokud mi vyšel test po 10 týdnech negativní, má smysl se testovat znovu tzn. po 12 týdnech nebo 90 dnech? Díky.

Orální sex a masturbace 3. 3. 2021

Uživatel: Anonym, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, Cca 2 měsíce jsem měl anální sex v roli pasivního s kondome a na konci sexu se mi udělal trochu na ruku, kde jsem měl čerstvou ránu, kde se mi možná dostalo trochu spermatu, je zde možná nákaza? A nedávno jsem měl orální sex s klukem v obou pozicích bez ejakulace do úst a poté jsme měli vzájemnou masturbaci a třeli jsme si žalud o žalud, a poté jsem měl jeho sperma na žaludu, mohl jsem se tímto způsobem nakazit? A je pravda, že ve slinách jsou protilátky proti HIV? Takže je zde hodně malé riziko, že se při orálu nakazím? Předem děkuji za odpověď.

Antimykotika a test 3. 3. 2021

Uživatel: Anonym, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den, dnes jsem byl vyzván venerologickou ambulancí k testování hiv/lues. Testy mám domluvené na pondělí, nicméně před 14 dny jsem užil Diflucan (2x2 tbl. v jeden den k potlačení mykózy). Mohu jít v pondělí na testy, nebo mám termín posunout, aby nedošlo k ovlivnění výsledků testů? Děkuji a buďte zdrávi.

Nechráněný pohlavní styk 3. 3. 2021

Uživatel: Já, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, včera jsem měl anální sex,(já pasiv), osoba se kterou to bylo mi řekla že nic nemá, i tak jsem ale nervózní protože to bylo naše první setkání každopádně pohlavní styk byl i s ejakulaci do mě, poté jsme se oba okopali, vzhledem k tomu že mi nebylo ještě 18 tak se chci zeptat zda i tak se můžu za 3 měsíce přihlásit na testy, pokud ano a test by byl pozitivní tak budete muset kontaktovat zákonného zástupce(i kdyby nebyl pozitivní)? Případně jestli je možnost to konzultovat jedině se mnou, nechci aby moje rodina věděla že jsem měl pohlavní styk s můžem. Případně jaké mám riziko nákazy, druhá strana není z česka ale od někud jak je cca egypt, každopádně je to doktor(biotechnologie) tak si říkám že takový člověk bude asi bez pohlavních nemocí ale nikdy nevíte že.Děkuji za odpověď

Orální sex 2. 3. 2021

Uživatel: alex, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, před cca 3 měsíci jsem měl nechráněný orální sex (já příjemce). Po 7 týdnech jsem byl na testech a vše vyšlo negativní. Chci jít ještě teď na potvrzovací testy, abych si byl zcela jist. Jsem trošku v úzkosti ze všeho, protože nevím jestli brát negativní testy po 7 týdnech za spolehlivé. Děkuji za radu.

Aktuální počet dotazů v databázi: 12376

Obrázek č. 169
Podcast Život plus
Obrázek č. 180
obrazek PrEPPoint
Obrázek č. 138

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Certifikát za 350 Kč


Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Objednání besedy


Obrázek č. 145
Obrázek č. 142
Obrázek č. 51


Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 154
Obrázek č. 55


abbvie

Obrázek č. 132
Gilead


Obrázek č. 56

financuje vysílání webinářů a vývoj systému PIST

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

alza.cz

darovalo výpočetní techniku a elektroniku

Obrázek č. 126

nám přispěli novým stanem

Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.