On-line poradna

Vítejte v internetové poradně České společnosti AIDS pomoc.

Dotazy odpovídáme pouze v pracovní dny a každé téma má určenou dobu pro odpověď (24, resp. 48 nebo 72 hodin).

Dříve, než-li položíte svůj dotaz, projděte si prosím náš web www.hiv-prevence.cz. Najdete zde mnoho informací o způsobech přenosu, možných příznacích, ale i o testování a místech, kde se můžete nechat otestovat. V případě, že byste položili dotaz, na který je odpověď na uvedeném webu, je možné že jej vyhodnotíme jako duplicitní a vymažeme ho.
Děkujeme za pochopení.

Pokud jste v přehledu již položených dotazů nenašli to na co se chcete zeptat, položte vlastní dotaz.

Pokud máte zájem o otázky a odpovědi z nějaké specifické oblati, můžete výběrem tématu omezit zobrazené otázky. Bližší popisy a statistiky otázek naleznete v přehledu témat.

Všechna témata

Zobrazeny jsou všechny otázky, které byly v poradně položeny.

64 dní 15. 4. 2019

Uživatel: Marek, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den chci. Už týden mám zánět v krku tak jsem měl předepsaný kloktadlo do úst a tabletky. Dnes jsem byl u doktora na kontrole a předepsal mi antibiotika ale z důvodu že zítra chci jet na testy jsem si je nevzal a vezmu si je až zítra po testech. Když je to 64 dní a nebral jsem antibiotika můžu test brát spolehlivě?

Testování na HIV 15. 4. 2019

Uživatel: Michal19, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den. Chtěl jsem se zeptat jestli můžu jít na testy, když mi ještě nebylo 18. Stačí když mi už bylo 15? Předem děkuji za odpověď.

Prosím o názor 15. 4. 2019

Uživatel: Jozin, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, moc prosím o váš názor, myslíte, že může jít o primoinfekci, když mi 4 týdny od rizikového styku zduřili uzliny na krku a v podpaží? Jiné příznaky se neprojevili, ale hned po zduření uzlin jsem začal brát antibiotika. Je možné že jde o primoinfekci a jiné příznaky už tlumí antibiotika a proto se nic víc neprojeví ? Moc děkuji za odpověď.

Vliv pohlaví a věku na délku přežití HIV+ osob 15. 4. 2019

Uživatel: Deva, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, když se podívám do statistik na šanci přežití človkěka hiv+, většinou se básní jenom o CD4+ buňkách. Jak velká je ale role věku a pohlaví? Konkrétně já jsem měla před startem léčby 180 CD4+ buněk a bylo mně 25 let, když jsem léčbu začala. Moje první otázka je, kdo má větší statistickou šanci na delší přežití. Já nebo muž opět v počátku léčby, věkem 40 let ale 380 CD4+ buněk? Druhá moje otázka, nad kterou jsem ztrávila celý den marným hledáním je, zda jsou nějaké velké časové rozdíly propuknutí AIDS u osoby, řekněme z ČR a Ugandy(prostě Afiky). Myslím tím zda u Afričanům propuká AIDS rychleji nebo klesá počet buněk CD4+ rychleji. Zajímají mě tyto základní rozdíly u Africké populace. Děkuji za Vaši odpověď.

Test 15. 4. 2019

Uživatel: Josef, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, dnes jsem byl na HIV testech po 3 měsících jak zde uvádíte. Můj dotaz zní jestli nemuze testy ovlivnit to ze jsem si od kamarádů v sobotu ( 2 dny zpět) dal par potahu marihuany. Velice děkuji za odpověď.

Testování 15. 4. 2019

Uživatel: Mirek, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den, chci jít na testy ale mám různé představy, nemohu se třeba nakazit omylem na testech? Kdyby tam byla třeba nová pracovnice a udělala nějakou chybu. Nejsem jen paranoidní? Děkuji

testovani na HIV 14. 4. 2019

Uživatel: anonym, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den mohu se zeptat brala jsem v měsíci leden a únor prášky itoprid a pantoprazol o pantoprazolu jsem se dočetla že to jsou prokinetika a že léčí i infekci vyvolanou helicobacter pylori byla jsem se po 97 dnech 1.dubna otestovat na rychlotest vyšlo negativní je možné že by tyto léky mohli omezit tvorbu protilátek Hiv? Musím jít znova na testy nebo ne?

HIV prenos krvi pres vyrazku 14. 4. 2019

Uživatel: Ondra, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den, chtel bych se Vas prosim zeptat na nasledujici situaci. Trpim na ekzem (vyrazka). Bohuzel, jsem byl minuly tyden ma koncertu a nezmamy opily clovek na me upadl a jako omluvu mi podal ruku. Jenze pote jsem si vsiml, ze kolem palce mezi ukazovackem mel krvavou ranku nekolik centimetru dlouhou (zeejme nejake riznuti/skrabnuti)... kdyz jsem se pak podival na svou ruku, tak v miste kam by vyslo jeho poraneni po podani ruky jsem mel na sve ruce ekzem. Navic byla venku zima a ja mel suchou kuzi. Vyrazka mi ruzne obcas praskne nebo proste kuze neni uplne zdrava jestli me chapete. Mel jsem tam prasklinku s malou krvavou teckou cca 2mm velkou... je mozna nakaza pres mou malou ranku ekzemu? Pripadne kdyz kuze s vyrazkou neni uplne zdrava, muze se pres ni vir dostat do tela? Ten clovek byl opily takze o svem poraneni ani nemusel vedet a proto mi ruku podal. Mam si zajit na test? Mam z teto situace velky strach. Dekuji

Musím na hygienu? 14. 4. 2019

Uživatel: kelly, Téma: Právní poradna v oblasti HIV a AIDS

Dobrý den, jsem několik měsíců hiv+ a beru asi měsíc léky. Před týdnem jsem se byla registrovat u nového praktika. Ten mi při druhé návštěvě řekl, že se nemám děsit ale bude mě kontaktovat místní hygiena s tím, že tam prej nejsem registrovaná, musím být o něčem poučená a něco podepsat. Je tohle běžný postup, co se po mě bude nejspíše chtít? Není v tom nějaká "rošťárna", je to běžný postup, co mě čeká? Děkuji.

Dotaz 14. 4. 2019

Uživatel: Marek, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, před 5 týdny jsem měl styk s prostitutkou. Celý si ho nepamatuji, byl jsem moc opilý, vím že že začátku jsem kondom měl, ale pak už si nic nepamatuju. Po 4 týdnech mi zduřili uzliny na krku a v podpaží. Horečku nemám ani žádné jiné příznaky. Myslíte že jde o primoinfekci ? Děkuji.

Ochrana proti HIV 14. 4. 2019

Uživatel: You, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den vcera jsem mel nechraneny sex mozna s HIV pozitivnim. Je ti neurcite jelikoz sam se nevyjadril ale mam jiste obavy. Existuje moznost vzit si nejaky lek ktery by snizil riziko pripadneho prenosu? Neco jako Postinor pro tehotne ale v tomto pripade proti nakaze. Dekuji

Střídavá zvýšená teplota 13. 4. 2019

Uživatel: Martin, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, před třemi týdny jsem měl rizikový styk, poslední zhruba týden mám střídavě zvýšenou teplotu (např. ráno nemám teplotu vůbec, k večeru je to např. 37,6°C, ale nepřesahuje zpravidla 38°C (některé dny nemám teplotu vůbec), odpovídá to klasickým příznakům nebo to může být jen ze stresu a únavy? Děkuji za odpověď.

Antibiotika 13. 4. 2019

Uživatel: John 5, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobry den, jak muzou ovlivnit antb. Test po 143 dnech dyl jsem nevydrzel,dobral jsem je asi 3 tydny pred testem,vysel negativni po situaci s neznamou...jinak beru ruzny leky.... na tlak ,epileptika, antidepresiva leky na spani. Mam partnerku a dite chci mit jistotu.Zda muzeme zacit mit nechraneny styk.Diky moc John 5

Priznaky 13. 4. 2019

Uživatel: Lala, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den, vim, ze je tady otazek tohoto typu hodne, ale i presto bych se chtela zeptat, poradit, informovat. Pred rokem a pul jsem ukoncila "romanek", ktery trval necely rok. Schazeli jsme se, nechraneny styk... Nyni mam cerne myslenky, protoze na muže neslysim nic pekneho. Stridal a strida slecny co se da. Procitam clanky na internetu a uz z toho asi blaznim,nekde pisou to jinde zase ono.. proto se chci zeptat tady, i kdyz mam objednany domaci test, byla bych rada za odpoved . Priznaky jako.-Zvetseni uzlin, horecky, průjem, vyrazky, nic takoveho jsem nemela. Popripade jake priznaky by mohly byt nyni? Muze hiv probihat i bez techto priznaku? Zpětne si promitam, zda mel nějaké priznaky, co se píšou na internetu i muž, ale nenapada me. Mohly byt skryte a nevedet o tom? -rok mam tozit novy vztah, mel by to uz i muj novy partner? Měl by uz za tu dobu take nejake priznaky? Dekuji za odpoved, mozna, hloupeho dotazu.

Rychlotest po 6 letech 13. 4. 2019


Dobrý den, před 6 lety jsem měl nechránený analní sex s jiným můžem. U vás jsem si teď nechal udělat rychlotest s negativním výsledkem. Mohu tento výsledek považovat za dostatečně spolehlivý? Děkuji

Antigen 12. 4. 2019

Uživatel: Anonim, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den mohu se zeptat mám na výsledku napsáno Stan. AG +Ab anti HIV 1/2 ELisa negativní nechal jsem si to dělat v nemocnici v Mladé Boleslavi mám dotaz zkoumá to i antigen 24? Nebo jen protilátky děkuji je to po 113dnech od rizika

HIV nosni sliznici 12. 4. 2019

Uživatel: Marek, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den, chtel bych se Vas zeptat... byl jsem pracovne zamerovat jednu stavbu... jednalo se o opravdu nechutnou ubytovnu plnou problemovych lidi. Bohuzel kdyz jsem sel zamerovat damske WC, tak jedna zena zrovna vychazela (potencionalne fetacka podle vzhledu i chovani) a ja tam okamzite vesel abych provedl pracovni ukon. Zasimralo me v nose a ja si ho rukou promnul. Ted mam strach, pokud by zena napr mela menstruaci a neumyla si ruce nebo proste pokud by zanechala krev na klice dveri nebo vypinaci na svetlo... mohl bych se podrbanim nosu nakazit pres nosni sliznici? Cetl jsem, ze pres nosni sloznici je nakaza mozna. Krev by byla uplne cerstva protoze za kliku a i na vypinac jsem salah naprosto okamzite po zene. Doporucili byste mi test na HIV? Dekuji mam z toho hrozne vycitky. Doma mam zenu a male dite

Pasívny orálny styk 12. 4. 2019

Uživatel: Honza, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

dobrý den. před 50 dny jsem měl rizikové chování v podobě pasivního orálního sexu od prostitutky v Rakousku afrického původu. tvrdila mi, že je zdravotně v pořádku a že ma o tom potvrdzebu. Také jsem jí párkrát strčil prst do vaginy, na kterém jsem měl starou ránu, na které byla prasklá chrasta. aka je pravděpodobnost nákazy když mi oral prováděla hodinu a pól? po týdnu se mi udělal bílý povlak na jazyku (pouze na jazyku), který mi trvá až do dnes a také mě jazyk pobolívá po stranách a je dost z zničen. Dá se to považovat za příznak HIV? po 3 týdnech mě bolelo pár dni hrdlo, tam jsem užíval ATB. Jiné příznaky nebyly, pouze si stále kontroluji uzliny a už jsem si asi vsugeroval, ze jsou zvětšené. Testech jsem byl po 3 týdnech před užíváním ATB- p24 a protilátky (negativní). na testy určitě půjdu ještě, ale zajímá mě váš názor na mou situaci. za odpoved předem děkuji, cením si toho.

Reishi shiitake maitake 11. 4. 2019

Uživatel: LACKO, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, před měsícem jsem začal s léčbou... Výsledky mám prý dobre... Jelikož bydlím v zahraničí neovládám dokonale řeč tak prosím o radu tady... První dotaz zní : je možné určit Cca jak dlouho jsem hiv +? (CD4 740; VN 29000)... Dále bych rád věděl zda mohu užívat extrakt z houby reishi nebo shitake? Nebude to mít nějake negativní učinky? Antiretrovirotika beru Rezolsta + emtricitabine. DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ

finanční podpora 11. 4. 2019

Uživatel: anonim, Téma: Ostatní dotazy, připomínky a podněty

Dobrý den, chci věnovat finanční částku na prevenci či jinou potřebnou pomoc v oblasti Aids v České republice. Chci mít jistotu, že peníze poputují tam kam mají a ne do rukou chtivých, kteří často parazitují. Kam tedy můžu finanční částku zaslat popř. předat a kdo kontroluje pohyb dárcovských příspěvků, děkuji.

Výsledky testů hiv+ "na počkání"? 11. 4. 2019

Uživatel: pavel.marek, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den, některé laboratoře uvádějí, že výsledky testů na hiv, sdělí klientovi do několika hodin po odběru krve. Na Vašich stránkách jsem si ale přečetl následující text: "V ČR jsou všechny pozitivní vzorky zasílány ke konfirmaci (potvrzení pozititvity) do Národní referenční laboratoře kde se vzorek znovu vyšetří, MZ" Mám to chápat tak, že laboratoře, které slibují výsledek testu v řádu hodin, mohou svoje sliby reálně splnit pouze v případě negativního hiv- testu? Děkuji za odpověď.

Ora quick 11. 4. 2019

Uživatel: Marian, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobry den, delal jsem si test ze slin po 2 mesicich a poté po 3 mesicich od rizika testem oraQuick Mel jsem bolestive uzliny unavu a afty cca mesic po styku. Oba negativní je to spolehlivé? Dekuji za odpověď

Mačkanice 11. 4. 2019

Uživatel: Joo, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, mohla jsem se nakazit, když jsem dnes byla na místě, kde byli všichni skoro hned vedle sebe jen s pár cm osobního prostoru? Jde mi hlavně o to, že jsem na pár lidí šáhla (jen na oblečení). Na ruce jsem měla pár neporušených stroupků a puchýř (možná lehce krvácející), ale krytý náplastí. Děkuji moc za odpověď.

Spolehlivost testu 11. 4. 2019

Uživatel: Anonim, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den mohu se zeptat byl jsem se otestovat po 113dnech od rizika to riziko jsem měl 13 prosince týden na to jsem začal brát antibiotika ospen všude píšete že je to po 3 měsících v pořádku jak je možné že pan Jiří Čalkovský říká že je nutné ještě po 6 měsících já už se fakt v tom nevyznám

Co se děje s hiv+ vzorky? 11. 4. 2019

Uživatel: karel, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat na několik věcí. Když jde někdo na test hiv, samoplátce a v místní laboratoři, třeba v Dolní Lhotce a tam zjistí, že je vzorek pozitivní: a) kam se vzorek zašle ke "kontrole"? b) Jak dlouho jim potvrzení pozitivity asi trvá, na oné "kontrole"? c) Vzorek krve se zasílá "fyzicky poštou"? d) Zasílá se vzorek v případě pozitivity na potvrzení do jiné laboratoře i v případě, že byl pořízen tento vzorek anonymě? Děkuji.

Orální sex - terminologie 11. 4. 2019

Uživatel: Michal, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, pročítal jsem příspěvky a nejsem moudrý z termonologie. Muž mi prováděl orální sex (kouřil mi ho) jsem v roli pasivní? Jsem kouřen tak jsem pasivní? Chápu dobře, že pro pasivního (kouřeného) muže je riko nákazy HIV blízko nule? Díky

Léky 11. 4. 2019

Uživatel: Filip, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den,je člověk,který bere léky např. na vysoký tlak nebo na astma,cukrovku apod. a do toho bere léky na HIV.Je možné aby některé tyto léky tlumily účinek léků proti hiv?Děkuji

Hiv a rakovina 10. 4. 2019

Uživatel: petra.c, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, byla jsem čerstvě diagnostikována s hiv+ a asi měsíc beru antiretrovirotika. Přečetla jsem si mnoho o tom, že hiv+ člověk má mnohem větší šanci získat rozličné typy rakoviny (i stonásobky). Jako jsou: Kaposiho sarkom, Lymfom, Rakovina děložního hrdla, Anální rakovina, Orální rakovina, Rakovina varlat, Rakovina kůže, Rakovina plic... Konkrétně já, často cítím tlak na hrudi nebo mám bolesti v oblasti levého vaječníku. Když toto řeším s tím kterým odborníkem, například gynekologem, tak mi provede odborník sono, řekne "ok", nemáte žádný problém, nicméně moje problémy stále přetrvávají a nikdo se semnou dále nezabývá. Když jsem přišla do hiv centra, myslela jsem si, že semnou někdo provede taková komplexní vyšetření, například CT(jenom laik, tak hádám)... a řekne mně něco v tom smyslu, že k dnešnímu datumu nemám žádnou rakovinu, nic takového se ale nestalo. Odebrali mě 25 ampulí krve (asi pouze na infekce, koinfekce, které nemám) ale k čemu mně to bude platné, jestliže ve mě klíčí rakovina. Když to trochu nadnesu, je to téměř ztráta času lékaře, plané naděje mé vlastní především i ztráta financí za léky pro stát. Takže, to co bych se vlastně chtěla zeptat a vlastně to asi plyne z mého popisu náhledu na věc, JAK se mám dopracovat k takovým vyšetřením, kde budu vědět, že s hivem začínám bojojovat reálně bez rakoviny? Byla jsem neléčená několik let a bujet tak ve mě může cokoliv, díky oslabené imunitě... Absence této informace mě psychicky sráží na dno a vlastě mě demotivuje vůbec v pokračování v léčbě infekce hiv jako takové. Vnímám to tak, že jsem se ukvapila a s léčbou hiv jsem začala před tím, než jsem dostala opravdu všechny informace o svém zdravotním stavu. Pokud vím, že mnoho rakovin mohu získat v sto násobcích snadněji.., v porovnáním s hiv- populací, očekávala jsem větší akcent na vyšetření možných rakovin a nejen infekcí typu TBC, HBV... To se ale neděje. Snad jsem svůj dotaz napsala tak, že je možné pochopit smysl, tedy kam směřuji...Děkuji za Váš vzácný čas.

Možnost nákazy při masáži 10. 4. 2019

Uživatel: Martin, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, chtěl bych poradit, zda si myslíte, že bych měl jít na testy z následujícího důvodu. Absolvoval jsem erotickou masáž, kdy se masérka klouzala nahým tělem po nahém těle a povrchově jsme se dotýkali vzájemně intimní místy, jakmile jsem ležel na zádech a masérka na mě na břichu. Nevím, zda se tyto doteky dají považovat za kontakt sliznic a zda by mohlo dojít k přenosu, pokud by byla masérka nakažená. K průniku nedošlo a ani k jiným praktikám nedošlo, pouze k vyvrcholení rukou masérky. Krvavé zranění jsem nepozoroval. Nyní, asi po dvou měsících, mě trápí nachlazení s bolestí v krku, bolest kloubů, horečku ovšem nemám. Trochu se začínám bát. Prosím poraďte. Díky. Martin.

Oděrka na prstu a preejakulát 10. 4. 2019

Uživatel: Petr, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, při vzajemné masturbaci jsem měl na prstu oděrku starou asi jeden den. Je možný přenos HIV při kontaktu oděrky s preejakulátem? K jinému sexualnímu kontaktu nedošlo. Děkuji.

Váš názor 10. 4. 2019

Uživatel: Honza, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, chci se optat, jestli je riziko, když si žena sahá do pochvy a pak mi po chvíli, řekněme po půl minutě tou rukou navlékne kondom. Ještě jsem si vzpomněl, že než vzala prezervativ do ruky, svlékla si triko, čímž si prsty nechtěně utřela. Zdravím a děkuji

Sankce za neoznámení pozitivity lékaři 9. 4. 2019

Uživatel: treddy, Téma: Právní poradna v oblasti HIV a AIDS

Dobrý den, jaká konkrétně., reálně hrozí sankce nebo penežitý trest osobě hiv+, která svoji pozitivitu neoznámí lékaři? Děkuji.

Imuniglobulinie 9. 4. 2019

Uživatel: Radek, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobry den ma vliv snizeni imunoglobuline na test hiv infekci po 4mesicich ?? Muze to ovlivnit vysledek

Přenos, riziko 9. 4. 2019

Uživatel: Lenka, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, chtěla jsem poprosit o pomoc v objektivizaci rizika, které nejsem již schopna vyhodnotit. Byli jsme s novorozencem a 5 letým synem v parku. Na lavičce byly četnější červené skvrnky vypadající jako krev. Nevím jak staré, bohužel. Syn i manžel na lavičce poposedávali. Když jsem si těch skvrnek všimla tak syn si ruce vydezinfikoval a doma se převlékl, manžela jsem k opatřením nepřiměla, byť říkal, že skvrnky vypadají jako krev. Mám teď obavy, že tím, že si manžel hned nevydezinfikoval ruce a doma nepřevlékl, máme celou domácnost a věci kterých se dotýkal infikované. Přiznávám, že po porodu mi asi "přeskočilo" jsem blokovaná strachem. Je mi líto, že tímto obtěžuji, ale nevím si s touto situací rady. Jsme (já, syn, manžel)proti hbv očkování(já před těhotenstvím protektivní hladina), má moje novorozeně protilátky přenesené placentou? Máme rizika i dalších inf.(hl. HIV, HCV atd.)? Manžel má na rukou kolem nehtů chronický zánět a oděrky, zda se lavičky rukama dotýkal, nevím. Máte zkušenost s takovými cestami přenosu? Máme udělat nějaké opatření? nebo je toto riziko tak trochu scifi(+podobných může být ještě mnoho) a mohu hodit za hlavu. Za Váš čas a případnou odpověď předem velmi děkuji.

Protilátky 9. 4. 2019

Uživatel: Petas, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den, čtu tady, že někdo má X virové nálože a X cd4. Ale kolik má protilátek po 3 měsících od nákazy a pak třeba po 5 letech neléčené infekce? A když už je tedy léčba nasazena a virová nálož se dostane na nedetekovanou hodnotu, proč protilátky nedokážou zničit vir úplně? A kolik protilátek stačí aby to test správně vyhodnotil? Díky za odpověď.

Práce v kuchyni 9. 4. 2019

Uživatel: Miroslava, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, mám dotaz ohledně přenosu viru HIV při práci v kuchyni. Setkala jsem se se situací, kdy kuchař v kuchyni připravoval tatarskou omáčku a na závěr do ní strouhal na struhadle poslední ingredience a následně se tatarská omáčka důsledně promíchala. Pak se obratem tatarská omáčka servírovala na stůl a dávala se také do kelímků pro rozvoz obědů. Zajímaly by mě prosím dvě otázky: 1. Pokud by se kuchař během strouhání na struhadle říznul a do tatarské omáčky by se dostala malá část krve, bylo by možné se nakazit virem HIV po následné po konzumaci? 2. Když byla tatarská omáčka v kelímku připravená pro rozvoz, přežil by vir HIV uzavřeném kelímku s víčkem více jak 30 minut? Předem Vám děkuji za odpověď. Miroslava

Laboratoř, smí poskytovat informace? 9. 4. 2019

Uživatel: Dorr, Téma: Právní poradna v oblasti HIV a AIDS

Dobrý den, chtěla bych se poradit se svým problémem. Jsem hiv pozitivní cizinka. Před několika měsíci jsem se nechala testovat v místní, okresní laboratoři, na poliklinice, na malém městečku. S diagnózou jsem se smiřovala velmi obtížně, nicméně jsem to nakonec psychicky nějak překonala a začala se léčit. Před týdnem jsem se rozhodla registrovat také u místního praktika, který využívá služeb téže laboratoře. Sestřička mě registrovala, vzala si moč a poskytla jí této laboratoři k testování. Očekávala jsem také objednávku na vstupní vyšetření k praktickému lékaři s tím, že na této prohlídce řeknu doktorovi, že jsem hiv pozitivní. Jaké bylo ale dnes moje zděšení, když jsem měla telefonát z ordinace praktika s tím, že jim laboratoř, kde jsem si nechala soukromě provést test a také zaplatila tento test sdělili, že jsem hiv pozitivní???? Toto je v této zemi možné? Mám obavy, že krevní odběry provádí nějaká místní klepna a bude si na mě ukazovat celé městečko. Jsem z toho zoufalá, jako kdybych se znova dozvěděla svoji diagmózu poprvé. Co dělat? Odstěhovat se?

Testování po 10 týdnech 9. 4. 2019

Uživatel: tomáš, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den, nechal jsem se testovat na Bulovce 22. a 64. den (10 týden) od rizika. Oba testy byly negativní (4gen). řekli mi zde, že opakovat po 90 dnech již nemá význam. Přesto všude čtu, že nutné po 3 měsících. Jaké je prosím riziko, že se výsledek ještě změní? Děkuji velmi

Příznaky akutní infekce po 4. dnech 9. 4. 2019

Uživatel: tomáš, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, omlouvám se za pravděpodobně zde opakovaný dotaz. Je nějaká pravděpodobnost, že se primární infekce projeví po 4. dnech od rizika v podobě: bilý povlak na jazyku, afta, třepení nehtů, únava, pocení? Děkuji velmi za odpověď.

Jídlo 9. 4. 2019

Uživatel: Tom, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den. Během snídaně jsem si na pečivu všiml červených skvrn. Je možnost se nakazit touto nebo jinou pohlavní nemocí, pokud se na rohlíku jednalo o nezaschlou, třeba i čerstvou krev?

Aktuální počet dotazů v databázi: 9609

Obrázek č. 138

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Certifikát za 350 Kč


SANITKA

PROSTĚJOV - náměstí T. G. M.
úterý 18.06., 16:00 → 20:00 hod.

PŘEROV - nám. Přerovského povstání
čtvrtek 20.06., 16:00 → 20:00 hod.

PRAHA - Anděl, pěší zóna u Alberta
úterý 25.06., 16:00 → 19:00 hod.
2 sanitky - větší kapacita testování

PRAHA - ul. Vinohradská
sobota 29.06., 23:00 → 02:00 hod.
před clubem TERMAX

PRAHA - I.P.Pavlova
čtvrtek 04.07., 16:00 → 19:00 hod.

JINDŘICHŮV HRADEC - nám. Míru
středa 10.07., 16:00 → 19:00 hod.

ZNOJMO - Horní nám. u OD Baťa
čtvrtek 11.07., 16:00 → 19:00 hod.

BRNO - ul. Špitálka
pátek 12.07., 22:00 → 01:00 hod.
před clubem Freek

ZLÍN - nám. Míru
úterý 16.07., 16:00 → 19:00 hod.

KROMĚŘÍŽ - Velké náměstí
čtvrtek 18.07., 16:00 → 19:00 hod.

BRATISLAVA - Pride
sobota 20.07.,
čas a místo budou upřesněny

PRAHA - ul. Vinohradská
sobota 27.07., 23:00 → 02:00 hod.
před clubem TERMAX

PRAHA - Anděl, pěší zóna u Alberta
úterý 30.07., 16:00 → 19:00 hod.
2 sanitky - větší kapacita testování

Jízdní řád sanitek naleznete zde.

Podpořte nás!

 

Objednání besedy


Obrázek č. 133
Obrázek č. 51


Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55


abbvie

Obrázek č. 132
Gilead


Obrázek č. 56

financuje vysílání webinářů a vývoj systému PIST

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

alza.cz

darovalo výpočetní techniku a elektroniku

Obrázek č. 126

nám přispěli novým stanem

Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.