On-line poradna

Vítejte v internetové poradně České společnosti AIDS pomoc.

Dotazy odpovídáme pouze v pracovní dny a každé téma má určenou dobu pro odpověď (24, resp. 48 nebo 72 hodin).

Dříve, než-li položíte svůj dotaz, projděte si prosím náš web www.hiv-prevence.cz. Najdete zde mnoho informací o způsobech přenosu, možných příznacích, ale i o testování a místech, kde se můžete nechat otestovat. V případě, že byste položili dotaz, na který je odpověď na uvedeném webu, je možné že jej vyhodnotíme jako duplicitní a vymažeme ho.
Děkujeme za pochopení.

Pokud jste v přehledu již položených dotazů nenašli to na co se chcete zeptat, položte vlastní dotaz.

Pokud máte zájem o otázky a odpovědi z nějaké specifické oblati, můžete výběrem tématu omezit zobrazené otázky. Bližší popisy a statistiky otázek naleznete v přehledu témat.

Všechna témata

Zobrazeny jsou všechny otázky, které byly v poradně položeny.

Testování 5. 10. 2021

Uživatel: Lucie, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Zdravím, chci se zeptat, byla jsem na rychlotestu v místě určeném pro testování v průbehu 12 týdne po styku (ještě nebyl 12 týden ukončen), je nutné testování opakovat?

Příznaky po krátké a dlouhé době 4. 10. 2021

Uživatel: Ery, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobrý den, na začátku července jsem měl nechráněný orální sex (nechal jsem se) s náznakem rimmingu, ejakuloval jsem do úst. Pamatuji si že týden dva poté jsem měl mírně nachlazení (plivání hlenu především) to trvalo 2-3 týdny ( tehdy jsem na to nepomyslel bál jsem se Covidu), jinak si nic neuvědomuji a spal jsem také v přírodě (počasí jako na horské dráze). Nyní (12 týdnů po akci) mám již pár dní žaludeční nevolnosti (bolest břicha, průjem, občas křeče), v noci se občas trošku potím (náznak zimnice), náznak bolesti hlavy, chvíli mě i bolela ramena. Je možné že je to AIDS ? Snad jsem přece jen trošku paranoidní. Děkuji.

Píchnutí použitou jehlou u zubaře 4. 10. 2021

Uživatel: Elliot, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobrý den, pracuji jako zubní sestra u zubaře. Chtěla jsem se zeptat,, když jsem uklízela použitou anestezii (v rukavicích), tak mi nějak ujely prsty jak jsem chtěla pomalu odšroubovat jehlu i s ochranným plastovým víčkem. Bohužel to víčko mi uklouzlo a tu jehlu jsem si rovnou píchla do prstu - prostředníček do kloubu. Rukavice jsem sundala a byla tam malá řezná ranka, maličko krve jsem viděla. Hned jsem to vydesinfikovala lihem, peroxidem a vymačkala krev. Pak se tam udělala malinká modřina.. Projela jsem si anamnézu pacienta a podle toho by měl být zdravý… Tedy otázka zní, zda může se takto přenést HIV?😞 Děkuji za odpověď mockrát.

Ústní test hiv 28. 9. 2021

Uživatel: Pavouk, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den.mam dotaz ohledně ústního testu který jsem již zakoupili.jaka je pravděpodobnost že test bude ukazovat správnou hodnotu pokud budu provádět měření po 6 týdnech od možné nákazy děkuji moc za odpověď.

Přenos HIV vytrhnout oční řasou 28. 9. 2021

Uživatel: Petra, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobrý deň, prosím som sestra v očnej ambulancii . Je riziko prenosu HIV ak sa pacientovi vytrhne riasa z oka,je tam možno minimálna kapka krvi , riasa ostane na mojej ruke a nechtiac sa dostane do môjho oka keď si ho pretriem rukou. Ďakujem 🙏

PrEP 28. 9. 2021

Uživatel: Seba, Téma: Pre- a post-expoziční profylaxe (PrEP, PEP) proti HIV

Dobrý den, včera jsem začal užívat v denním režimu Embtricitabin/Tenofovir MYLAN jako preexpoziční profylaxi. Cítím se unavenější, trochu mě bolí hlava. Lze očekávat, že to ustoupí? Samozřejmě jsem sledován infektologem a PrEP mám po velkém screeningu na recept. Ještě by mě zajímalo, jak je to s alkoholem v začátcích PrEPu. V informačním letáku se píše, že lze užívat i s alkoholem (dokonce i drogami!!!). Proč se ale doporučuje lidem žijícím s HIV, kteří berou podobnou kombinaci, abstinovat, žít a jíst zdravě (asi bychom měli všichni). Existuje nějaké doporučení ohledně stravy, pití, alkoholu, pokud beru PrEP? Jak je to třeba s třezalkou, kterou jsem si přes léto sušil a pil s medem?

nakaza přes sliny s krví 28. 9. 2021

Uživatel: ronald, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobrý den, je nějaké riziko,pokud člověk který seděl u stolu se mnou a on měl na jazyku krvavou zřejmě čerstvou prasklinu,,jde se nakazit pokud by takovou slinu vyprskl omylem na mě, nebo pokud by taková slina spadla na jídlo na stole. Nákaza HIV nebo něčím jiným,třeba žloutenkou? Děkuji

Sanitka druh testu 27. 9. 2021

Uživatel: D., Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Zdravim. Nedavno (15.09.2021) zde byl polozen dotaz na druh pouzivanych testu v sanitkach. Tazateli bylo odpovezeno, ze na rychlotesty jsou v sanitkach pouzivany testy ctvrte generace. V historii poradny jsem vsak nalezl odpovedi, ktere hovorily o rychlotestech (byly uvadeny konkretni nazvy), jenz spadaji do generace treti. Je tomu rok, co jsem se v sanitce testoval, avsak na druh testu jsem se nezeptal. Jak to tedy je? Doslo ke zmene druhu testu v mezidobi? Velmi dekuji za Vasi odpoved.

Rizikový styk a poškozený kondom 27. 9. 2021

Uživatel: peet, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, asi před 40 dny jsem byl na masáži, která skončila orálním a posléze i sexuálním stykem, bohužel došlo k poškození kondomu. Asi po třech týdnech mě začala pálit při močení trubice a týden jsem měl slabý výtok, který asi po týdnu ustal, nicméně při močení mám stále nepříjemný pocit, mám navštívit urologa či se nechat testovat na pohlavní choroby? Děkuji za odpověď.

Tedty a průběh 27. 9. 2021


Dobrý den, před 60 dny jsem měl vzájemný nechráněný orální sex s promiskuitní slečnou - po týdnu jsem měl výtok z močové teubice rěšený u urologa ATB na 12 dní. Výsledky stěrů po jednom dni po nasazení ATB na kapavku a chlamýdie byl negativní. Nicméně pociťuji bolesti v tříslech a výskyt vyrážky na paži, která si divně shojila. Chci se zeptat jak probíhá diganostikování k postoupení určitých testů v sanitce a na průběh návštěvy sanitky. Jde mi o syfilis a HIV. Má vůbec význam sanitku po 60 dnech navštívit? A také odkud jsou pracovníci sanitek-nerad bych ve svém městě potkal někoho známého. Jde o dnešní den v Třinci. Dotazník mám vyplněný.

Po jak dlouhé době po nechráněném styku podstoupit testy? (ne jenom na HIV) 25. 9. 2021

Uživatel: Jakub, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobrý den, v nedávné době jsem měl pasivní nechráněný orální sex. Uvědomuji si, že ačkoliv to celé trvalo jen pár okamžiků, je zde možné riziko nákazy pohlavních nemocí. Testy na HIV podstoupím doporučené 3 měsíce po incidetnu, zajímalo by mě ale jak je to s ostatními onemocněními abych testy zbytečně nepodstupoval s falešným výsledkem. Předem moc děkuji za odpověď a děkuji že spravujete tuto stránku :)

Jít znovu na test? 25. 9. 2021

Uživatel: Bbbbb, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den, Já jsem Vám již psal, ale můj příspěvek byl nečekaně smazán, i když nevím proč. Proto Vás tedy prosím o odpověď nikoliv smazání. V minulém příspěvku jsem se ptal jestli bych měl zajít na test, kvůli opařeným prstům a následně jsem si je umyl kartáčkem, který používal kolega. Koupil jsem si test OralQuick a vyšel mi pozitivní, druhý den jsem okamžitě zašel na krevní testy, ale ty mi vyšly negativně. Od rizika uběhlo v době krevního testování asi 53 dní. Dá se tenhle test brát jako spolehlivý? Asi týden zpátky se mi začaly dělat svědivé vyrážky na kůži, a už delší dobu pokašlávám hleny, jinak žádné horečky ani problémy s polykáním jsem neměl. Jen +- ten týden zpátky se mi udělalo špatně, jako kdyby mi vystřelila teplota nahoru, ale jenom tak na 40minut. U nás v domácnosti také byla nějaká viróza, je tedy možné, že díky ní mi to ukázalo pozitivitu u OralQuick a mám už týden vyrážky? Mohou se objevit příznaky primoinfekce až 7. týden? ( tím myslím například tu vyrážku) Byl bych moc rad, kdybych se dočkal odpovědí na mé otázky,Předem moc děkuji

Řetízek, masaz 24. 9. 2021

Uživatel: Libor, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobry den, navštívil jsem er. masaz a v jednu chvili, když se maserka třeba o me partie, zasekl se ji řetízek za můj zalud a pak dokončila masaz rukou. Na žaludu ani pod nim (ale samozrejme zcela pod okraj zaludu se nelze podívat) jsem nemel žádnou oderku. Bylo možné se takto nakazit? Diky

Možnosti testování v sanitce 22. 9. 2021

Uživatel: Sam, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den, před 57 dny jsem měl pod vlivem alkoholu nechráněný vzájemný orální styk s promiskuitní známou, která to občas dělá i za peníze. Po 5 dnech se mi projevil výtok z močové trubice, kdy mi urolog hned tento den napsal Azytromycin schéma 6 dní 500mg denně - 3 dny pauza -3 dny 500mg. …. Stěry z močové trubice po masáži prostaty na Chlamydie a Gonorhea vyčly na PCR testu negativně, moč kultivačně negativní. Nicméně známá tvrdí, že žádný zdravotní problém neměla a nemá. … Cítím nějaké pobolívání v podbřišku a v oblasti tříswl, která však nejsou nateklá. Mám pocit nějakého tlaku v konečníku. …. Vyplnil jsem Váš dotazník a přemýšlím o testování v sanitce. Je tam možné vyšetření i na Syfilis? Když jsem bral ATB bude průkazné? Požádat o něj, nebo se dělá automaticky? A co test na HIV? Díky moc za trpělivost a odpověď.

Príznaky 22. 9. 2021

Uživatel: Jozef ., Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobrý deň ,mal som nechránený styk so ženou ktorá mala tesne po menstruacii,a viem že som sa dostal do kontaktu aj s jej krvou trochu. Ked pozerám príznaky na HIV tak ich mam celkom dosť ,uzliny ,pár vredov na hrudníku nie veľa ,myslím že sa mi spravila aj leukoplakia v ústach ,a za dva týždne som schudol asi 4kg.tiež občas častejšie návštevy wc.A nechuť do jedla . A taký tlak na hrudník ,niekedy mam pocit ze mi to ide k srdcu viac a razí do ľavej ruky . A v ústach mavam sucho a mal som zväčšený capik.Na uzlinach som si všimol ze mam viac takých prekrvenych žiliek.(Inak mam veľké kŕčové žily na nohách) Je ale dobre povedať asi ze som bol na testoch po troch týždňoch cca na výter z ústnej dutiny ,a vyšlo mi tam v tedy iba Neisseria species masívne .Od začiatku mam neskutočný stres a veľmi to môže ovplyvňovať niektoré veci,a vybral som tri antibiotiká na to hrdlo ,a dlhodobo ešte pred tým stikom,ma svrbel krk a hrudník ,môže ísť aj o alergiu ale taktiež mam dlhodobo v kutikoch úst take malé biele bodky ktoré trosku štípu ked jem niečo dosť slané ,a často hodinu po sexe ked som si išiel ľahnúť som sa zobudil na dosť veľké žalúdočné problémy (neskutočne nafuknuty a musel som ísť na wc)Čo som niekedy nemával ale nejakú dobu je to pravidelne To ešte pred ryzikovim stykom. Dosť sa bojím ze mam HIV ,určite ešte pôjdem na testy ale mam sa obávať HIV ked mi bola v ústach nájdená nesseria species? Je to normálne pri HIV a opuchu uzlín?

Orální sex 22. 9. 2021

Uživatel: Anonym 03, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobrý den. Měl bych pár otázek ale před tím menší info s partnerkou máme první vztah oba takže nákaza od někoho je minimální, 1. Přítelkyně má výtoky při lízání nechutnají moc dobře avšak přítelkyně tvrdí že jsou neškodné, je to pravda ? (Chutná to jako zkažená cibule 2. Před asi týdnem mě začalo bolet v podbřišku a pichat. V trubici orální sex jsem měl o víkendu a od pondělí to začalo čekají mě testy na urologii je možné že to urolog zjistí z močijestli jsem nebo nejsem pozitivní ? Děkuji

Riziko nákazy 21. 9. 2021

Uživatel: Petr, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobrý den, existuje riziko nákazy pokud mi gay dělal rimming a pak mi strkal prsty do análu. Následně mě vyhonil. On se neudělal.

Krev 20. 9. 2021

Uživatel: Ann, Téma: Ostatní dotazy, připomínky a podněty

Dobry den, chci se optat. Zda je mozne nakazit se krvi HIV positivnim clovekem, pokud se mi dostane kapka pouze na povrch kůže, kterou pak následně okamžitě omyji?

Kriminalizace nechráněného pohlavního styku 20. 9. 2021

Uživatel: Mira, Téma: Právní poradna v oblasti HIV a AIDS

Dobrý den. Jsem hiv pozitivní muž dlouhodobě léčený, s tzv. nedetekovatelnou virovou náloží. Měl bych dotaz zda se dopouštím nějaké formy nedovoleného chování když mám nechráněný anální pohlavní styk s hiv negativní osobou kterou jsem o svém hiv statusu neinformoval? Můžu být za takovéto chování nějakou formou trestně stíhán? Je situace odlišná pokud se bude jednat pouze o nechráněný orální styk. Děkuji za odpověď.

Možnost přenosu dotykem ruky na žalud 20. 9. 2021

Uživatel: Jan, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobrý den. Rád bych se zeptal, zda může dojít k přenosu, pokud dojde k dotyku na žalud. Žádná krev, ranky viditelné. Jen případně mé sperma. Dotyk byl i na těle. Tam jsem měl malé, již ranky se strupem. Děkuji za odpověď.

Drobná ranka 20. 9. 2021

Uživatel: Sam, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobrý den, chtěl bych se vás zeptat pro svůj klid: předevčírem jsem si způsobil drobnou ranku/odřeninu na ruce (kloub na prstu), která se špatně hojí. Bohužel jsem neměl prst ovázaný a v baru jsem si podával ruku s pánem, který se mi vyzpovídal, že je hiv pozitivní. Dotaz je tedy, zda by mohlo být ohrožené mé zdraví. Děkuji za případnou odpověď!

Test 16. 9. 2021


Dobrý den, já ani vyloženě rizikový kontakt neměl, ale semlelo mě to dost psychicky. Po 83 dnech se měl test negativní a teď po 100 dnech taky negativní. Jen mě překvapilo, že u druhého testu uvádí hodnoty 0.06 . Reaktivní test by byl větší než jedna. Nevím co to číslo 0.06 znamená a zda je to normální. Moc děkuji.

Test 65 dni po riziku a deprese 16. 9. 2021

Uživatel: Johnny, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den pokud jsem testovány 65 dni od rizika u vás, a výsledek na hiv je negativ jak je prukazni tento výsledek? Jde tohle vyjádřit v procentuální rovině ? Mam velké uzliny a nevím jestli je možni ze jsem si navodil toto těžkou depresi kterou mam..Díky za odpoved

Příznaky HIV doopovezeni dotazu 15. 9. 2021

Uživatel: Tora, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobrý den pane Sattrane, prosím ještě o odpověď k mému předešlému dotazu, zda by případná kandidoza v 9/10t po samotném riziku mohla byt příznakem primoinfekce HIV. Děkuji předem za doopovezeni dotazu

Dotaz 15. 9. 2021

Uživatel: Honza, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobrý den, kamarádka mě masturbovala penis rukou. Byl jsem opilý, tak to celkem dlouho trvalo a mělo to zuřivý charakter. Je zde riziko? Děkuji za odpověď.

Testovani v sanitce 15. 9. 2021


Dobrý den. Velmi si vážím Vaší práce a trpělivosti při zodpovídání dotazů. Rád bych se informoval, zda při mobilním testování (sanitka) dochází k užití testů 4. generace, resp. zda má vyšší vypovídající hodnotu provedení mobilního testu v sanitce již po 2 měsících od rizikového chování. Děkuji

Oko 15. 9. 2021

Uživatel: Peter, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobry den mam malu otazku je mozny prenos cez oko?ked partner pri mazleni mi oblize ocne viecko respektive ked sa mi do oka dostanu jeho sliny?za odpoved velmi pekne dakujem:)

Krev 14. 9. 2021

Uživatel: Adam, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobrý den rozškrábl jsem si strup chvilku tekla krev po 15 min se mi tam dostala cizí krev mohl jsem se nakazit ?děkuji za odpověď

Příznaky Syfilis 13. 9. 2021

Uživatel: Josef24, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobrý den. Nevím jestli sem ten dotaz patří, ale i tak to zkusím a zeptám se. Není to tak dlouho co jsem zjistil, že mé bývalé známosti byl diagnostikován syfilis. Je to asi tak týden co se mi na rtu udělal takový nebolestivý vřed podobný aftu a nekrátko na to se mi zvětšili uzliny na krku. Chtěl bych se zeptat jestli a popřípadě kam se jít testovat. Předem děkuji za odpověď.

Masáž 13. 9. 2021

Uživatel: Alan, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobrý den byl jsem na masáží nohou měl jsem na nohou čerstvé puchýře je možné přenos HIV když slečna slečna mě masírovala kdyby měla trochu čerstvé krve na ruce používala ještě gel děkuji.

Možnost přenosu 13. 9. 2021

Uživatel: Natalie, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobrý den je možný přenos HIV infekce při potřísněním krve na oděv? Pod oděvem není žádná otevřená nebo hojící se rána. Děkuji a pěkný den. N

Reflux jako pocit zvracení jako příznak HIV 13. 9. 2021

Uživatel: DT, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobry den je možné, ze by se reflux kdy se vracejí žaludeční stavy nahoru příznakem hiv, pokud by zároveň došlo k některým priznakum (mimo horečky)? Mám již přes měsíc zarudly krk, po steru na ORL mám ster negativní. Ptám se z důvodu, ze nevím jak pohlížet na příznak “pocit zvracení”. Předem moc děkuji za Vaši odpověď, Vaši práce si moc cením a na laboratorní test se samozřejmě dostavim.

Příznaky HIV 12. 9. 2021

Uživatel: Tora, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobrý den, chci se zeptat pokud jsem 10t po riziku a od 9 týdne pozoruji ztvrdnuti a pravděpodobně i zvětšení uzlin ale pokaždé na jedné straně (krk,pravé trislo, pod podpazim), zda se tyto příznaky projevují jako příznaky HIV a také zda by v 9 týdnu po riziku mohl byt příznakem čirý výtok z močové trubice (pravděpodobně kandidoza). Cením si Vaši práce a děkuji za odpověď.

Oddálení primoinfekce v koinfekci syfilis 12. 9. 2021

Uživatel: Trbaa, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobrý den, je možné, ze by v případě koinfekce syfilis s HIV u stejného rizika zpusobovala oddálení také příznaků primoinfekcnich příznaků HIV? Předem dekuju za odpověď.

Léky 12. 9. 2021

Uživatel: Karle, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den chci se zeptat může ovlivnit lek asacol 800 ktery pravidelne užívám vysledek rychlotestu provedeny u vás po 2 měsíci od ryzika. Je to proti zánětům jsem se dočetl na formě atibiotik děkuji za odpověď.

"vakcína" na HIV 11. 9. 2021

Uživatel: Niki, Téma: Pre- a post-expoziční profylaxe (PrEP, PEP) proti HIV

Dobrý den, v čem spočívá vlastně to "kouzlo" HIV, že stále svět nenašel na tuto nemoc nějakou účinnou vakcínu, když už tu máme pre-ex a post-ex léky? Děkuji

Možný přenos při gyn.prohlídce 10. 9. 2021

Uživatel: Zuzka, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobrý den, mám dotaz,byla jsem na gynekologii na prevenci a doktorka udělala stěr, přitom je často porani sliznice a krvácí, štětičku odhodila do koše, následně koš,kde byli pomůcky od předchozích pacientek, posunula, pry zvenku, pravou rukou s rukavicí.Ihned potom mi tu stejnou ruku strčila do vaginy pro vysetreni pohmatem. Je mozne se nakazit HIV, pokud by v koší byla štětička od pacientky s HIV a sáhnutim na koš by se dostala na rukavici a nasledne hned do moji čerstvé krve po stěru.Prosim o odpoved, jsem z toho velmi nervozni.Děkuji

Nosní sliznice pondruhe 10. 9. 2021

Uživatel: Mia, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Prosím nezlobte se ale když není rizikové půjčování kapek do nosu tak proč snupatko do nosu je přenosné?Krev nikomu neřekla ..Zkoušeli jsme kofein a snupatko jsi půjčili..Krev nebyla..Příznaky taky ne..Ještě mám otázku číslo dvě,pouze ze zajímavostí..Píše se HIV do zdravotního průkazu když člověk s tou nemocí chce pracovat?

Nosní sliznice 10. 9. 2021

Uživatel: Mia, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobrý den..Můj dotaz zní jestli je možná nákaza použitím šňupatka a nosních kapek, kartáčkem na zuby půjčování více lidem ..Děkuji za odpoved

Léčba 9. 9. 2021

Uživatel: Anonym, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den.jsem na léčbě cca 6 let.zacinal jsem eviplerou,kterou jsem bral tři roky bez vedl.ucinku až na pomalé snižování egfr.pri hodnotě pod 1,5 kontrola na urolog.(krev,moc,sono,ct-ledvin),závěr na urolog. Ledviny v pořádku,egfr sníženo nefrotoxicitou užívaného léků. V té době se převáděla většina lidí z tdf na režim taf, právě pro lepší bezpečnostní profil(ledviny,cholesterol).takže v současné době beru třetím rokem tivicay a descovy .poslední kontrola egfr hodnota 0,97.a navíc vysoký cholesterol.pozn.ze,tyto dvě hodnoty jsou popsané jako ukazatele na toxicitu přípravku ve skupině (taf),kterou teď užívám.no a jde o to,že mě teď doktor napsal do lékařské zprávy,že předpoklad převedení na lék dovato,což mě při přečtení prib.letaku přijde jako z bláta do louže,protože nefrotoxicita a vysoké hladiny chol.,tam jsou také .může mi prosím někdo vysvětlit volbu toho léků dovato? a potom by mě zajímalo jestli po případném převodu na jiný lék se upravuje egfr nebo je to nevratné a bude se to pořád zhoršovat.(jinak krev v normě,moc v normě,jen prostě stoupá kreatinin 131,a ta filtrace zase klesá egfr 0,97)dekuji za odpověď.

Aktuální počet dotazů v databázi: 12745

Obrázek č. 169
Podcast Život plus
Obrázek č. 183
obrazek PrEPPoint
Obrázek č. 138

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Certifikát za 350 Kč


Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Objednání besedy


Podpořte nás!

 
Obrázek č. 142
Obrázek č. 51


Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 154
Obrázek č. 55


Obrázek č. 132

podporuje činnost Domu světla

Gilead


alza.cz

darovalo výpočetní techniku a elektroniku

Obrázek č. 126
Obrázek č. 186
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.