On-line poradna

Vítejte v internetové poradně České společnosti AIDS pomoc.

Dotazy odpovídáme pouze v pracovní dny a každé téma má určenou dobu pro odpověď (24, resp. 48 nebo 72 hodin).

Dříve, než-li položíte svůj dotaz, projděte si prosím náš web www.hiv-prevence.cz. Najdete zde mnoho informací o způsobech přenosu, možných příznacích, ale i o testování a místech, kde se můžete nechat otestovat. V případě, že byste položili dotaz, na který je odpověď na uvedeném webu, je možné že jej vyhodnotíme jako duplicitní a vymažeme ho.
Děkujeme za pochopení.

Pokud jste v přehledu již položených dotazů nenašli to na co se chcete zeptat, položte vlastní dotaz.

Pokud máte zájem o otázky a odpovědi z nějaké specifické oblati, můžete výběrem tématu omezit zobrazené otázky. Bližší popisy a statistiky otázek naleznete v přehledu témat.

Všechna témata

Zobrazeny jsou všechny otázky, které byly v poradně položeny.

HIV Testy na domácí použití 5. 3. 2019

Uživatel: Kaira, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, chci se nechat otestovat, ale jelikož se stydím, chci použít domácí test z krve, po rizikovém chování jsou to už 4 měsíce, jsou tyto testy spolehlivé? A je lepší použít test z kapky/kapek krve, nebo použít test ze slin? Liší se něják jejich spolehlivost? Jak říkám od rizika jsou to 4 měsíce, takže pokud dodržím návod, bude test proveden mnou doma spolehlivý? Děkuji

Vysoký cholesterol. 5. 3. 2019

Uživatel: Michal, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den. Necelý rok se potýkám s vysokým cholesterolem. Od jara loňského roku mi byl nasazen lék Lipanthyl. Ten mi snížil hladinu tuku 5,1. Tento lék jsem bral do teď. Po včerejší kontrole byl výsledek 7,8. Paní doktorka na infekčním oddělení mi napsala jiný lék Rosucard. Dva roky užívám Genvoyu. Paní doktorka mi řekla, že to bude pravděpodobně vedlejší účinek Genvoy. Jinak ji snáším velmi dobře. Mám se v budoucnosti bát třeba infarku, nebo mrtvice? Popřípadě, co mám víc dělat na snížení cholesterolu? Podotýkám, že se stravuji celkem zdravě. Žádné smažené a tučné jídla nejím. Dost sportuji. Děkuji předem za odpověď.

příznaky 4. 3. 2019

Uživatel: Jakub, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, nedávno mi skončil 5 měsíční vztah se ženou ktera mela mononukleouzu ale přechodila jí, pote jsme hodněkrát měli nechráněný pohlavní styk, zhruba po dvou měsících vztahu jsem měl střevní chřipku ale po 3dnech byla pryč teplotu jsem měl chvíli a teď před 3 týdny jsem měl velký afty na jazyku ale po týdnu užívání neocide gel byly zase pryč a já se chci zeptat jestli ty příznaky HIV přetrvávají delší dobu nebo se vrcí a jestli je mezi tou chřipkou a aftama nějáké spojení ohledně HIV. Možná zbytečně panikařím, ale předem děkuji za odpověď.

Oplutie 4. 3. 2019

Uživatel: kvietok, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý ďeň , chcela by som sa opýtať či som sa mohla nakazit nasledovným sposobom.Dnes ma Hiv pozitívny človek oprskal slinami a cítila som ich až v ústach. Hodinu až dve predtým som si umyvala zuby a isla mi z dasien krv.Mohlo dojst ku nákaze? Dakujem pekne za odpoved .

Po jaké době může přejít k přenosu HIV. 4. 3. 2019

Uživatel: Stín, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobrý den. Nedávno jsem měl nechráněný styk ale byla to rychlovka, řešme tomu 7 zasunutí a hned pryč. Moje otázka zní žádali se za tak krátkou dobu stihne přenést HIV. Bylo to v řádu minuty možná ani to ne.

Oznamovací povinnost hiv+ 4. 3. 2019

Uživatel: Katarze, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Nedávno jsem četl radu dr. Procházky, že hiv+ musí oznámit tomu kterému lékaři svůj status, dle zákona. Praktická odpověď to moc není. Stačí si přečíst na internetu, jaké problémy hiv+ lidé mají s nalezením lékaře, když svůj status sdělí. Reálně k tomu moc důvod není. Každý lékař je poučen o tom, že s každým pacientem musí nakládat s takovými pomůckamu, jako kdyby byl pacient infekční. Nákaza pro doktora od hiv+ pacienta tedy nulová, obzvláště u člověka léčeného, který svůj status reálně může sdělit. Vzhledem k tomu, že o pozitivitě toho kterého člověka ví pouze hiv centrum, které musí mlčet, tak se reálně o pozitivitě nemůže ten který doktor dozvědět. Z toho plyne, že jedině sebevrah svůj status bude lékařům hlásit. Proč to sem píši? To proto, že citovat literu zákona je fajn, děkujeme. K běžné praxi to má ale daleko.

Přenos krví 4. 3. 2019

Uživatel: Eva, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den. Jsem nervozni ale dneska jsem se rizla do prstu. A i kdyz se mi rana podarila zastavit, aby dal nekrvacela, stejne mi vzdy behem dne ale praskla a zase krvacela. Potrebovala jsem si neco vytisknout a dla jsem do verejne knihovny na pocitac. Az po chvilce pracovani jsem si vsimla, ze je na klavesnici krev (nebyla ode me). A ja jsem nervozni kvuli tomu, ze jsem mela tu ranu na prstu otevrenou a pak kdyz mi praskla tak z ni tak trosicku tekla krev. Mohla jsem se takhla nakazit, kdyz by se ta krev z klavesnice dostala do te rany?

Testy 4. 3. 2019

Uživatel: Marek, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Omluvám se za hloupý dotaz ale poslední dobou mě velmi trápí. Nevím ani jak to pořádně napsat aby to dávalo smysl a vysvětlil to. Před týdnem v úterý jsem byl na testech hiv z důvodu že jsme před 4 měsícemi měl nechráněny styk s holkou. Zítra se dozvím výsledky ale spíš mě tedko trápí. Před 3 týdny jsem měl se starší ženou líbání a všechny věci okolo kromě sexu. Od soboty mě bolí v krku a mám zvýšenou teplotu. Chci se zeptat ukázali by to testy když mi začalo být takhle až po 4 dnech?

Vyrážka 4. 3. 2019

Uživatel: Krocan, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, před měsícem jsem měla rizikový pohlavní styk s mužem bez ochrany. Minulý týden mě jeden den bolelo v krku, pak to bylo zase ok. To ale přisuzuji tomu, že jsem se o víkendu nachladila. Také jsem byla v týdnu unavená, to ale asi souvisí s tím, že jsem si v sobotu dala kouli a měla jsem dojezd. Nyní má na hrudníku vyrážku, velikost cca 2mm, červené flíčky. Nesvědí, nejsou vystouplé. Může se jednat o léze? Příp. jak dlouho by měly trvat příznaky infekce? Zvětšené uzliny ani únavu nepozoruji.

Příznaky měsíc 4. 3. 2019

Uživatel: Jindřich, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, já jsem nedávno psal dotaz, jestli může trvat primoinfekce měsíc. Bylo mi napsáno, že horečky měsíc nejsou priznak primoinfekce. Já jsem ten dotaz myslel jinak. Měl jsem po rizikovym sexu se zenou (10 minut trval). Asi za 5 týdnu jsem měl týden zvýšenou teplotu a bolest hlavy. Poté za 14 dní jsem měl pupinek na břiše, vypadal jako stipanec. Pak zmizel a za dalších 14 dní se objevil stejný pupinek ale na noze. Může se takto projevovat primoinfekce? Že vyrazka se objevuje jednou za 14 dní a třeba jen dva pupinky? Díky

Přes nausnici 2 4. 3. 2019

Uživatel: Honza, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Měl jsem na mysli, když dojde k poranění ucha při nasazování náušnice například u obou jedinců, ta krev se potom „potká" s druhou krvi. To samé jako když se osoba s hiv rizne do prstu, a hned na to by se rizl někdo jiný. Je možnost přenosu? Přijde mi to podobné jako přes injekční stříkačky, taky se potká krev s druhou. Děkuji.

Přes nausnici 4. 3. 2019

Uživatel: Honza, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den. Chci se zeptat jestli je možné přenos HIV přes nausnici, i kdyby si třeba oba jedinci poranili nausnici ucho do krve. Děkuji. Nashledanou

Rychlotest 4. 3. 2019

Uživatel: Jonáš, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den, jsem psychicky na dne. Byl jsem na rychlotestu a vysel negativne. To je v poradku a predpokladal jsem to, sel jsem tam jen z duvodu, ze zacinam novy vztah. Jenze uz 14 dni mam panicky strach, ze jsem se nakazil na testovani. Nemuzu jist, spat mam deprese. Problem je v tom, ze sestra udelala podle meho nazoru az prilis nebezpecnych pochybeni. odebrala pipetou krev, pak si uvedomila, ze nerozbalila test. Pipetu odlozila do tacu ktery uz v ordinaci lezel na stole kdyz jsem prisel a nejsme si jisty, ze byl cisty. Pote pokracovla dal v odberech krve. Pote nevim, jestli detinfikovala polstarek prikladany na prst nevidel jsem to a myslim, ze ne. Navic pak v rukavicich dale pracovala s desinfekci kdyz cistila tac a stul a dokonce vracela nepouzite ciste veci zpet do skrinky a i na jednotlive sahala. Pokud to takto dela pokazde. Mohla me nakazit. Vim, ze pisete, ze se dodruje hygiena a bezpecnost na pracovisti, ale tohle mi tak neprijde. Jak velke je riziko, ze me nakazila HIV? Nevydrzim v techto depresich 3 mesice do dalsiho testu. Mam strach, ze jsem si zbytecne timto rizikem znicil zivot. Jedna se o vysole riziko? Kdyby na nektere z veci byla cerstva krev napr polstarku nebo nerozbaleně testu ktery uz rozbalovala v rukavicich. Do meho tela by se vir dostal pres bodnuti do prstu. Je vubec rychlotestovani bezpecne? Mockrat dekuji

Metro 4. 3. 2019

Uživatel: Zdenda, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den. Při jízdě v metru jsem seděl na sedačce a vedle mbe stála paní, která si zřejmě o svou tašku rozrizla prst....tekla jí krev, tak vyndala papírový kapesník a prst si omotala. Toto se dělo cca půl metru od mé hlavy. Dnes mne přepadla neodbytná myšlenka, zda jsem nějak nemohl být nakažen (přes oko, ústa)......krev jí sice tekla na prstu, ale nekapala ani nestrikaka..... Omlouvám se za asi paranoidní dotaz, ale prostě mne to děsí. Děkuji za Váš názor.

Spolehlivost pri zhorsene tvorbe protilatek 3. 3. 2019

Uživatel: Roman, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobry den, 17 let od rizika jsem byl 5x na testech hiv, z duvodu ruznych zdravotnich potizi. Nemuz se stat, ze vir hiv znici i protilatky? Bylo by po takove dobe mozne, ze by ani pcr test nedetekoval tento vir, pro jeho obrovske mnozstvi? Dekuji za odpoved

Pomoc krvácejícímu 3. 3. 2019

Uživatel: Domin, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Pomáhal jsem před časem staršímu spoluobčanovi s rozbitou krvácející hlavou k lavičce a pak jsem s ním počkal na lékařskou pomoc. Doma jsem si pak na ruce našel malou záděrku (takovou tu klasickou, jak se dělá vedle nehtu) a ačkoli si nejsem vědom, že bych přišel do přímého kontaktu s jeho krví, nemůžu to setřást z mysli. Mám strach, že nějaké nepostřehnutelné množství se mohlo nějakým způsobem dostat právě do té záděrky a zavléct tam infekci. Mohu se vás zeptat jaké je riziko infekce a zda mi doporučujete jít za tři měsíce na HIV test? Předem díky, Dominik

Tetovaní 3. 3. 2019

Uživatel: Zoe, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den, Vim ze je nesmysl nakazu poznat takto brzo, ale chci se radeji ujistit. Tetovani probehlo v patek a po dvou dnech, tedy v nedeli se mi udelali v tetovani opar. Nejedna se o pasovy ale udajne podle lekarky normalni herpes simplex. Dnes po tydnu je zahojeny ale zacina mi bezna ryma, tak mne to zbytecne desi. I kdyz jsem videla ze byli hygienicke postupy dodrzeny a pouzity jednorazove jehly, mam dotaz zda je mozne nejake riziko prenosu infekce, nebo je mozne ze takhle rychle se muze projevit primoinfekce? Vim asi zbytecne plasim, ale tato situace mne trochu vydesila. Dekuji za odpoved. PS: omlouvam se za diakritiku, pisi z telefonu :)

Otázka 2. 3. 2019

Uživatel: Andrea, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den, mam dotaz mohla jsem se nakazit, kdyz jsem byla v kosmetickem salonu a kosmeticka pouzivala stejny stetec na me i na pani. A ja mam strach proto, ze jsem si vsimla, ze pani mela pod okem ranku a z ni ji tekla krev. Ja bych to normalne neresila ale vzhledem k tomu, ze jsem si ten den mackala pupinke na obliceji a ta ranka byla docela otevrena. Je mozne, kdyby se ta krev dostala do te rany, tak muzu se nakazit??. Dekuji za odpoved

ošetření zubů 2. 3. 2019

Uživatel: Milada, Téma: Poradna pro rodinné příslušníky a osoby blízké HIV+

Dobrý den, v nejbližší době by se mi měl vrátit syn z pobytu v cizině. Byl nakažen virem HIV a je léčen. Při úrazu si ulomil dva přední zuby /1 nahoře/ a po příjezdu by si je chtěl nechat opravit. Musí stomatologovi sdělit, že je HIV pozitivní nebo může tuto skutečnost zamlčet? Mám strach, že v případě, že o své nemoci řekne, nebude ošetřen. Nebo existuje stomatologické pracoviště, kde tyto pacienty jsou ochotni ošetřit? Moc děkuji za odpověď.

Rychlotest Alere 2. 3. 2019


Dobry den, podstoupil jsem rychlotest v jednom z Vasich zarizeni. Jednalo se o rychlotest Alere HIV Combo. Vysledek negativni. Jenze ted mam strach, ze test nebyl udelany dobre. Po prichodu domu jsem koukal na stranky vyrobce. Vyrobce pise, ze se ma nabrat pipetou krev 1x a dat na test. Pote precist vysledek mezi 20-40minutami (tak zni originalni anglicky navod). Na strankach vyrobce je pak v ceskem prekladu najednou vysledek do 20ti minut. Nerozumim tomu proc je dvakrst jina hodnota. Muj test probehl tak, ze mi sestra pipetou vzdy nabrala trochu krve, dala na test a zase z meho prstu nabrala dalsi a znovu dala na test. Celkem 3x. A predevsim pak test vyhodnotila po cca 1-2 minutach hned pote, co se objevila carka s negativitou. Nevim co si mam myslet. Nebyl test spatne udelan kdyz v puvodnim navodu se pise o 20-40 minutach pro precteni vysledku? Mam strach, ze ted mam nespravny vysledek

Spolehnutí 2. 3. 2019

Uživatel: Bledule, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den,Již od ledna mám test za sebou.... výsledek negativni proveden po 81-84dnech v laboratoři nejsem si jistá přesně ( téměř 12 týdnu) bojím se,že ta doba nebyla dostacujici a navázat styk s partnerem.Stále přetrvává pocit nejistoty jestli to nemohly ovlivnit léky co beru(ne kortikoidy ani antibiotika),nebo nějaká z nemocí ( ne pohlavních). Nevím zda se znovu testovat? Riziko dle pročtení poradny velmi nízké... Co s tím? Díky bledule.

Spolehlivost testu 1. 3. 2019


Dobrý den,chtěl bych se zeptat na spolehlivost testu. Měl jsem riziko v podobě francouzkého líbání,ten den ráno jsem také byl u zubaře,takže jsem mohl mít v ústech hodně ranek. Po 2 týdnech se mi v ústech vytvořila vystouplá ohraničená vyrážka. Mám strach,že je to syfilis,nevydržel jsem tedy a šel na rychlotest již po asi 46 dnech v poradně mi bylo řečeno že se to tímto způsobem nepřenáší. U Vás na poradně zase pořád čtu že se to může přenést. A že je test nutný až po 3 měsících.Jsem psychicky hodně špatně a chci se zeptat zda mohu už jít na test teď 84 dni od rizika nebo musím ještě další týden čekat,resp. 2 než bude výsledek. Je tam tak velký rozdíl 84 nebo 90 dnů? Druhý dotaz: V životě jsem se choval často rizikově a byl jsem na testech i na podzim 2018 negativní,ale pak jsem se dozvěděl,že v době testu jsem měl chlamydie ,mohlo to ovlivnit test na HIV a syfilis? A je toto mé nové riziko i důvod k testu na hiv? Jak často se mohu nechat testovat a nebudu odmítnut,když tam půjdu zase?! Každý poradce říká něco jiného a co odpovídal pan poradce tady naposledy mě hodně zneklidnilo,že test je spolehliv jen na 98% a Ani jeden z testů však nikdy nebude 100 %. To už se nikdy v životě neuklidním? Moc se omlouvám za dlouhý a možná nesrozumitelný dotaz a děkuji když na něj odpovíte.

Délka života 1. 3. 2019

Uživatel: Tomáš, Téma: Ostatní dotazy, připomínky a podněty

Dobrý den. Pokud se člověk nakazí, dejme tomu ve 24 letech, zjistí to v prvním roce od nákazy, začne se léčit a bude k léčbě přistupovat zodpovědně, může se dožít dlouhého věku? Popřípadě jak probiha lecba? Je náročná, nebo je to např. jeden prášek denně? Moc děkuji

spolehlivost vysledku 1. 3. 2019

Uživatel: White, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobry den, na vase doporuceni jsem po nizkem riziku pro svuj klid sel na testy po 12 tydnech bez 1 dne (tedy po 83 dnech). Testovani problehlo na pracovisti v Ditrichove, udajne pouzivaji testy posledni generace, avsak nemam informaci ktera to ve skutecnosti je. Pri vyzvednuti vysledku, ktery byl negativni, jsem dodatecne uvedl fakt, ze na pocatku pro me nezvykle silne chripky s vyrazkou na prsou, ktera nastoupila v druhe polovine 8. tydne od rizika jsem uzival antibiotika Azithromycin po dobu 3 dnu (3 tablety 1000mg, 1x denne). Dostal jsem informaci, ze se zpravidla doporucuje, aby se v pripade uzivani antibiotik, slo na testy pozdeji minimalne o stejny pocet dnu, po ktere byla antibiotika uzivana, aby mohl byl test povazovan za spolehlivy. K tomu mi doslo, ze 12 tydnu neni to same co 3 mesice, a premyslim, ze teoreticky jsem tedy mohl jitl na testy predcasne o 1 tyden + 3 dny uzivani ATB a to jiz muze hrat roli. Premyslim timto zpusobem zejmena vzhledem k pretrvavajicimu kasli a nezvykle silnym priznakum, ktere se vyskytly bud pred nebo behem chripky (nechutenstvi, prujem, zminena vyrazka - tato kombinace me vlastne privadle k myslenkam na test). Nyni k mym otazkam - 1) Samozrejme me zajima, zda test mohu povazovat za spolehlivy, ci bych se mel nechat testovat jeste jednou. 2) Je spravna moje uvaha (kterou se tez snazim uklidnit), ze pokud by zminena chripka skutecne byla symptomem pozitivity, vzhledem k tomu, ze od jejiho nastupu do testu ubehly cele 4 tydny, meli by se v takovem pripade protilatky vytvorit a byt tedy detekovatelne. Zde se spis snazim pochopit dynamiku nemoci, zda to takto funguje a protilatky takto souvisi s primoinfekci. Omlouvam se za dlouhosahly dotaz - strach a uzkost jsou velike jelikoz na jejich "vybudovani" mame pri cekani na testy spousty casu. I po negativnim vysledku tak nejistota pretrvava. Preji dostatek trpelivosti nejen pri zodpovidani dotazu a pevne zdravi, vase poradna je velkou pomoci.

Testy 1. 3. 2019

Uživatel: Pepa, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den. Ale pokud bych měl příznaky primoinfekce tak si mohu na testy zajít dříve než jsou 3 měsíce a už by to krev měla ukázat nebo ne? Před 2 tydnami jsem měl francouzské líbání s holkou a od té doby mám zvýšenou teplotu a bolest hlavy

Domáci HIV test 1. 3. 2019

Uživatel: Zuzana, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den Chcela nech se zeptat jaka je pravdepodobnost prenosu HIV z domaciho krevniho testu pokud jsem kapku krve nedala do urceneho polička pipetou alebo dotkla jsem se jej prstem. Vzhledem k tomu že jsou tam prítomný HIV antigeny jsem hodne znepokojena a chci se ujistit zda neni potreba post-expozicni pofilaxe. Dekuju

Testovani 1. 3. 2019

Uživatel: Lucka, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobry den, predem bych Vam chtela podekovat za sluzbu, kterou nam delate. Chci se zeptat na otazku ohledne testovani. Odebrany vzorek krve se pote odesila do laboratore. Krev se nejak pro poslani zamrazuje? Nebo jak je mozna, ze prezije cestu do laboratore? Byla jsem kdysi na odberu a sestra ji ukladala do laboratorni lednice/mraznice. Nyni jsem byla na odberu jinde a zde nechala krev normalne venku pri pokojove teplote. Neni to nejake pochybeni? Nedojde k ovlivneni testu? Dekuji

Příznaky 1. 3. 2019

Uživatel: Fanda, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den. Chci se zeptat četl jsem že u 70% se příznaky projeví. Takže to znamená že i kdybych měl nechráněny styk se ženou která by mě nakazila a já bych sledoval pouze příznaky a nic z příznaků bych neměl tak je možno že bych to měl? Omlouvám vám se že to nedává moc smysl nevím jak jinak to napsat

Hiv na vzduchu 1. 3. 2019

Uživatel: Jana, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobry den, chtela bych poprosit nekoho o radu. Procitam poradnu a mozna odpoved znam presto se radeji zeptam. HIV mimo telo tedy hyne i v NEzaschle krvi po 8mi minutach, takze se z nej neda nakazit? Po tech 8mi minutsch tedy nehraje roli ani teplota, UV zareni, svetlo, mnozstvi nezaschle krve? Dekuji mela jsem takovou nehodu a dost me to trapi

Vibrátor 1. 3. 2019

Uživatel: Tom, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den. Existuje riziko přenosu viru při použití vibrátoru, který cca 6 hodin před tím použila nakažená žena? Existuje riziko přenosu i tak, že se vibrátor použije s kondomem, na který se ale sahalo stejnou rukou jako na vibrátor? Hrozí tímto způsobem přenos jiných pohlavních nemocí? Díky za Váš čas.

HIV krevní transfuzí 1. 3. 2019

Uživatel: Jirka, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

DObrý den, nemohu nikde najít odpověď na otázku, jak je možné se nakazit (dnes díky testování už snad ne) HIV při krevní transfuzi. Vir HIV by neměl mimo tělo přežít ne? Přežije vir díky zamražení krve? Děkuji za Vaši odpověď

Přenos HIV krví 1. 3. 2019

Uživatel: Radek, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, prosím Vás o odpověď, zda vir HIV přežije mimo tělo více než 8 minut v případě, že by se teploty pohybovaly okolo nuly nebo pod ní. Mám strach, že se do mé rány mohla tato krev dostat avšak, musela být starší než 10min. Předem děkuji jsme z toho psychicky vyčerpaný

Orální sex 28. 2. 2019

Uživatel: Pepa, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, před 2 týdny jsem měl s neznámou holkou francouzské líbání a orální sex. Jsem na tuto hodně opatrnej ale stalo se. Chci se zepat je třeba se obávat a zajít si na testy nebo by to mělo být v pořádku

Priznaky hiv 28. 2. 2019

Uživatel: Lukáš, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, trvá primoinfekce vždy 1-2 týdny. Nemůže to být třeba i měsíc?

Sex s infikovanou osobou 28. 2. 2019

Uživatel: Koti, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, už 2. den skoro nespím a tak mě napadlo zde se zeptat. Měl jsem před 3 dny sex bez ochrany s kamarádkou a proto by mě nikdy nic takového nenapadlo. Jenže po sexu mi napsala, že byla na vyšetření a zjistili ji pohlavní nemoc, brala na to antibiotika a za 10 dní má jít na kontrolu. Pokud ji dopadne kontrola kladně, je jistota, že jsem se nemohl já nijak "nakazit" i když před možná 1,5 měsíce se ji něco našlo? děkuji,,

Prenos 28. 2. 2019

Uživatel: Jelena, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Omlouvám se tady je to cele. Zdravím,Je možný přenos francouzským líbánim kdyby byly přítomny třeba malé ranky v obou ústech nebo krvácivé lehce dasne, masturbace bez vyvrcholení, frott, prostě vše bez soulože s osobou, která pouze teoreticky!!! by o své pozitivite nevěděla a byla neléčená. chodí se na test po takové situaci? Díky za odpověď JelenaDobrý den, takže pokud nebudou vytržené zuby nebo velká poranění v ústech na obou stranách všechny tyto praktiky vypsane vyse jsou bezpečné. Lehce krvácivé dásně po čištění zubů, paradontóza a nebo maličké ranky o kterých člověk neví nepředstavují riziko. Jestli jsem to dobře pochopila.diky jelena

Masturbace 28. 2. 2019

Uživatel: Karel, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den. Před týdnem jsem měl rizikove chovaní s promiskuitní ženou. Proběhla vzájemná masturbace bez vyvrcholení. Na prstu, který jsem jí nacpal do vaginy jsem měl hojící ránu v průměru přibližně pól centimetru. Rána nebyla úplně zahojená, ale nekrvácela. Jak velké je riziko, že jsem se mohl nakazit HIV? Masturbace byla krátká, přibližně 2 minuty.

HIV centrum 27. 2. 2019

Uživatel: Lolo, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, je možné se nakazit v HIV centru při kontrolním odběru? Pokud by například sestřička sáhla do rány po vpichu infikovaným prstem? Test vyšel negativní, ale teď mám strach, že jsem se mohl nakazit právě v HIV centru. Děkuji za odpověď.

Jak se léčí v Ugandě? 27. 2. 2019

Uživatel: kaktus, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, pan Dr. Procházka se ve svých reakcích několikrát zmínil o dostupnosti hiv léčby v různých koutech světa. Zajímalo by mě, jak je to s dostupností péče v Africe, konkrétně, nejlépe v Ugandě. Kolik tam například stojí roční léčba antivirotiky a kde jsou místa, kde se léčba provádí - je jich dost? Já jsem například četl, že v Ugandě je až 50% všech léků fakes bez jakéhokoliv efektu. Když uvážíme, že léčba hiv je dlouhodobá - doživotní. Léčba stylem rok scam tablets a rok účinný lék...to bude lépe snad ani léčbu neprovádět? Jak je to? Ptám se proto, že mám v Ugandě aktuálně hiv+ rodinu. Děkuji.

Prenos 27. 2. 2019

Uživatel: Jelena, Téma: Způsoby přenosu a příznaky, rizikové chování

Dobrý den, takže pokud nebudou vytržené zuby nebo velká poranění v ústech na obou stranách všechny tyto praktiky vypsane vyse jsou bezpečné. Lehce krvácivé dásně po čištění zubů, paradontóza a nebo maličké ranky o kterých člověk neví nepředstavují riziko. Jestli jsem to dobře pochopila.diky jelena

Aktuální počet dotazů v databázi: 9389

Obrázek č. 138

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Certifikát za 350 Kč


SANITKA

PRAHA - Anděl, pěší zóna u Alberta
úterý 30.04., 16:00 → 19:00 hod.
2 sanitky - větší kapacita testování

PRAHA - I. P. Pavlova
Tylovo náměstí, nedaleko tramvají
čtvrtek 09.05., 16:00 → 19:00 hod.

ČESKÁ TŘEBOVÁ, Staré náměstí
úterý 14.05., 10:00 → 12:00 hod.

LITOMYŠL, Smetanovo náměstí
úterý 14.05., 13:00 → 15:00 hod.

VYSOKÉ MÝTO, Náměstí P. Otakara II
úterý 14.05., 16:00 → 18:00 hod

PRAHA - Letná, běh FUN and RUN
sobota 18.05.,11:00 → 16:30 hod.
2 sanitky - větší kapacita testování

PRAHA - Anděl, pěší zóna u Alberta
úterý 28.05., 16:00 → 19:00 hod.
2 sanitky - větší kapacita testování

Jízdní řád sanitek naleznete zde.

Podpořte nás!

 

Objednání besedy


Obrázek č. 133
Obrázek č. 51


Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55


abbvie

Obrázek č. 132
Gilead


Obrázek č. 56

financuje vysílání webinářů a vývoj systému PIST

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

alza.cz

darovalo výpočetní techniku a elektroniku

Obrázek č. 126

nám přispěli novým stanem

Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.