On-line poradna

5 dotazu 4. 1. 2017

Uživatel: Vydesenyadam, Téma: Testování na HIV, spolehlivost testů a místa kde se testovat

Dobry den, Mam na vas dotaz ktery na prvni pohled kopiruje vsechny ostatni ale mozna je drobne jiny: mel jsem kontakt ktery nepovazujete za rizikovy: vzajemnou masturbaci ovsem s rankou (asi otevrenou,aktivne nekrvacejici) na zadni casti genitalu resp. na skrotumu. Nevim jestli partnerka nemela odreniny na ruce nebo zda nemela ruce z predchazejiciho kontaktu/zachodu od sekretu. Bohuzel, v prubehu predchazejicich osmi tydnu od kontaktu jsem mel vsechny priznaky primoinfekce prestoze jsem sam sebe puvodne ujistil ze kontakt nebyl rizikovy (mam je sepsane protoze jsem si na tom vybudoval psychickou zavislost): od aft v prvnim tydnu, pres horecku, zimnici, zdurele uzliny a zvetsene priusni zlazy po zmatenost/nesoustredenost/neschopnost cist a chapat, po psoriazu, bolest zad, sije a svalu, nocni poceni. Priznaky se projevuji postupne (aft v prvnim tydnu, zimnice obcas, nocni poceni od 5. tydne) a poruznu se vraci.. Nastoupil jsem do vlaku silenych testovani ve 2., 4., 5., 7. a 8. tydnu (posledni test v 54 dnech). Vsechny negativni, vsechny v laboratorich testy 4. Gen (zu, szu). I pres veskere ujistovani skvelych doktorek/sestricek ohledne rizikovosti kontaktu (a naposledy i jiz relativni objektivite testu) mi nedaji priznaky spat a az tento tyden u vidim kvuli priznakum lekare mimo sester/doktorek v test centrech. Muj dotaz: 1. Je realne aby priznaky trvaly 7 tydnu?, 2. nedavalo by smysl ze pokud se prvni priznaky objevi v 1. tydnu (na jeho konci) pak by test v 8. jiz byl pozitivni?, 3. ma nepravdepodobna cesta infekce (kdy prenos je nejspis jen maleho mnoztsvi viru) vliv na prubeh primoinfekce? 4. nechtel jsem nabouravat zavedeny system ale nedava smysl v mem stavu PCR test? 5. ti je spise teoreticka otazka: neni vypis vyse uvedene kombinace priznaku a casu jiz pro HIV vylozene specificky (byl jsem zdravy a aktivne sportujici muz, nezazil jsem nic podobneho). Nemel bych spise vyhledat specializovaneho hiv lekare (kde?) Muze imunitu nabourat i neskutecna naloz psychickeho stresu kterym prochazim? Diky za odpovedi a za veskerou pomoc kterou zde poskytujete!

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 5. 1. 2017

Bez rizikového chování 3.-4. týdny nemůžete nikdy vyslovit podezření na akutní HIV infekci. Podobné potíže, které ji připomínají, máme všichni několik do roka.

1. Příznaky akutní HIV infekce vypadají jako chřipka a také tak dlouho trvají.

2. Příznaky akutní HIV infekce se nemohou objevit jeden týden od rizika (pokud byste nějaké měl). Po prodělané akutní HIV infekci byste měl HIV pozitivní test. Jediné, co je třeba vzít v úvahu u jiných osob (tedy s rizikovým chováním), je to, že klinické potíže, které vypadají jako akutní HIV infekce, jí ve skutečnosti nejsou. A přesto mohlo k nákaze dojít.

3. Pokud se někdo nakazí HIV jinou než prokázanou cestou (všimněte si logického nesmyslu, ale ten vyplývá z Vašeho dotazu), tak to neovlivní průběh akutní HIV infekce, pokud se objeví.

4. Proč, PCR test není diagnostický. Existují sice vzácně, ale přece jen občas osoby, u nichž i při nákaze HIV není dostatečné množení viru. Protilátky se jim ale vytvoří.

Otázkou je proč vůbec testovat lidi bez rizika. Malé děti, pokud není možné, že by se nakazily od své pozitivní matky nebo se staly obětí sexuálního zneužití (tedy takového, které by mohlo k přenosu HIV vést, což je vzácné), také na HIV netestujeme. Testovat je navíc opakovaně bez toho, že by jim byla doporučena odborná pomoc pro pravděpodobně úzkostnou poruchu, je samozřejmě poškození pacienta.

Nevím, co by s Vámi měl dělat HIV specialista. Samozřejmě stres může vést ke zhoršení imunity, ale HIV specialista není odborník na léčbu stresu. A bez úpravy své psychiky si imunitu nezlepšíte.

Obrázek č. 238
Obrázek č. 206

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Podpořte nás!

 

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 190
Obrázek č. 195

Česká společnost AIDS pomoc, z. s. je s projektem „Vznik a rozvoj Národní asociace pacientských organizací (NAPO)“ příjemcem grantu z fondů EHP2014–2021 v rámci programu Zdraví. Cílem projektu je posílení role pacientů a pozice pacientských organizací ve zdravotnickém sektoru. NAPO je při realizaci projektu vůči ČSAP z pozici partnera. Více informací o aktivitách NAPO najdete na www.silapacientu.cz.

Obrázek č. 214
Obrázek č. 142
Obrázek č. 186
Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 154
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 132

podporuje činnost Domu světla

Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

podpora regionálních checkpointů

Obrázek č. 204
Obrázek č. 228
Obrázek č. 229
Obrázek č. 231
Obrázek č. 233
Obrázek č. 208
Obrázek č. 202
alza.cz

darovalo výpočetní techniku a elektroniku

Obrázek č. 126
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 212