On-line poradna

Instinkt - rozhovor s doc. Machalou 12. 2. 2016

Uživatel: Jirka, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Vážený pane doktore, jaký je Váš názor na rozhovor s doc. Machalou zveřejněný v Instinktu (č.7). Zejména mne zajímá Váš názor na profylaxi. V zahraničí (zejména v USA a v západní Evropě) je to již regulérní prostředek v boji proti AIDS. Pan docent Machala v rozhovoru říká, že je proti a uvádí tři důvody - jednak finanční náklady, dále možnost, že by profylaxe mohla vést k rezistenci k viru a uvádí i svoji hypotézu, že by profylaxe vedla k "ještě nevázanějšímu chování". Povědomí o profylaxi je v ČR velmi nízké a vedoucí největšího AIDS je zásadně proti a svým postojem tuto cestu odmítá. Co si o tom myslíte? (A teď pomíjím finanční otázku.) Zároveň by mne zajímalo, které prostředky jsou pro profylaxi používány, a zda-li je vůbec možné se k nim v ČR dostat legální cestou (na předpis lékaře) a zaplatit si je z vlastních prostředků. Děkuji za odpověď.

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 15. 2. 2016

Článek jsem nečetl, ale názory infekcionistů znám.

Rezistence viru HIV se podle studií nezdá být příliš velkým rizikem, ale zatím je to relativně krátká doba zkoušení. V první větší studii PrEP nazvané iPrex (převážně latinská Amerika) byl rozvoj resistence u infikovaných osob pozorován dvakrát. V obou případech to ale bylo v placebo větvi (tedy těch, kteří skutečný lék neužívali). Ve svých obavách infekcionisté vycházejí z toho, že pro léčbu je třeba kombinací nejméně tří léků (což by bylo neúměrně dražší a také náročnější pro organismus) právě proto, aby se snížilo riziko resistence.

Je zajímavé, že z tohoto důvodu nebojují proti přerušování postexpoziční profylaxe, která je nasazena Středoevropanům třeba v Londýně. Když si přijdou pro její pokračování u nás po 1-2 týdnech, tak po sdělení ceny na další pokračování profylaxe mnohdy rezignují. Tam je riziko rozvoje rezistence podle mne skutečně podstatnější.

Bohužel resistencí přibývá i mezi HIV pozitivními a někteří nově infikovaní jsou již nakaženi resistentními kmeny viru.

Na druhou stranu profylaxe má sloužit ke snížení rizika nákazy. PrEP není jistě optimální způsob, jde spíše o harm reduction (podobně jako výměna jehel a stříkaček či methadonový program u toxikomanů). Poslední americká studie zjistila, že po roce užívání PrEP se z 600 gayů nakazili jen dva. Tedy desetkrát méně než je tomu u nás. Takže obava z resistence mi trochu připomíná někoho, kdo nechce hasit požár knihovny, protože by voda mohla poničit vzácné svazky.

Podobně jako při léčbě je důležité dodržovat režim pravidelného užívání i při profylaxi. Rozhodujícím faktorem je v tomto směru vzdělání a poněkud překvapivě a politicky nekorektně i rasa. Evropané a Asiaté režim dodržují poměrně dobře, hůře jsou na tom Hispánci a nejhůře Afroameričané.

Dalšími obavami jsou možné vedlejší účinky, Truvada může ohrozit funkci ledvin a přispět ke stárnutí organismu. Ale měli bychom si uvědomit, že hovoříme o lidech, z nichž velká část by se v budoucnu terapii těmito léky stejně nevyhnula. Určitě je nesmysl, aby PrEP užívali ti gayové, kteří jsou zcela monogamní ve vztahu s rovněž monogamním jedincem a soustavně užívají kondom. Je to pro ty, kteří těch partnerů mají více a s použitím kondomu mají problémy.

Tu obavu ze zhoršení sexuálního chování dobře znám. Je to úplně stejné i s hormonální antikoncepcí. Hlavní důvod, proč by se prý neměla umožnit, je ten samý. V žádné ze studií se trend ke zhoršení sexuálního chování nepotvrdil, naopak díky cílené intervenci byly počty sexuálních partnerů nižší a užívání kondomů častější. Ale mluvíme o lidech, kteří určitě nebyli vzorem pro příručky o pohlavní čistotě a jiných ctnostech, a kteří se svatořečení zřejmě nedočkají. Jenže jako nepřesvědčíte o tomtéž odpůrce hormonální antikoncepce, obávám se, že i u preexpoziční profylaxe je toto dialog lidí, kteří nechtějí poslouchat.

V USA je schválena pouze Truvada (obsahující dva léky, tenofovir od prof. Holého a emtricitabin), ten je prakticky již schválen i v Evropě (chybí jen administrativní detaily). ve výzkumu jsou další léky, v brzké době lze očekávat konec patentové ochrany Truvady, což by mělo přispět k tomu, že na trh vstoupí levnější generika).

Pokud si budete chtít léky uhradit, může je Vám teoreticky předepsat každý lékař, který si na to troufne. Počítejte raději se 2-3 návštěvami, je třeba předtím provést nezbytná vyšetření. Vyzvednout si je budete muset v lékárně nemocnice, kde je HIV centrum (v Praze tedy Bulovka). Cena jednoho balení je kolem 20 tisíc Kč. Osobně jsem jednou PrEP předepsal.

Další možností je studie provedená ve spolupráci s firmou Gilead, kterou se možná podaří připravit i u nás. Podobné studie v Evropě běží určitě v Británii, Francii a Nizozemí, už před rokem měla být na spadnutí ve Slovinsku.

Obrázek č. 206

Kdy a kde testujeme

Obrázek č. 236

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Podpořte nás!

 

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 190
Obrázek č. 195

Česká společnost AIDS pomoc, z. s. je s projektem „Vznik a rozvoj Národní asociace pacientských organizací (NAPO)“ příjemcem grantu z fondů EHP2014–2021 v rámci programu Zdraví. Cílem projektu je posílení role pacientů a pozice pacientských organizací ve zdravotnickém sektoru. NAPO je při realizaci projektu vůči ČSAP z pozici partnera. Více informací o aktivitách NAPO najdete na www.silapacientu.cz.

Obrázek č. 214
Obrázek č. 142
Obrázek č. 186
Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 154
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 132

podporuje činnost Domu světla

Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

podpora regionálních checkpointů

Obrázek č. 204
Obrázek č. 228
Obrázek č. 229
Obrázek č. 231
Obrázek č. 233
Obrázek č. 208
Obrázek č. 202
alza.cz

darovalo výpočetní techniku a elektroniku

Obrázek č. 126
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 212