On-line poradna

Je vhodná skoršia liečba alebo nie? 11. 1. 2016

Uživatel: PF, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý deň. Cca pred 8 týždňami mi som mal sexuálny kontakt (orálny styk) a použil som aj prezervatív, ale aj cez to všetko som sa nakazil. Súkromne - anonymne som si dal spraviť vyšetrenie na HIV a výsledok bol pozitívny. Viem, že to bolo v tedy, nakoľko som nemal žiadny iný kontakt počas 7 mesiacov a počas siedmych mesiacov som bol pravidelne sledovaný a testovaný s negatívnym výsledkom. Moja otázka je nasledovná: 1. Je vhodne začať liečbu okamžite, nakoľko som sa dočítal, že liečba čo začne najskôr je odporúčaná bez ohľadu na stav CD4 buniek a tiež, že priemere u jedného z 10 ľudí sa vírus potlačí natoľko, že po rokoch nemusí užívať antivirotiká a vírus HIV je v latentnej forme a nemnoží sa ďalej. 2. Nakoľko mi bolo HIV diagnostikované v úplnom začiatku, tak sa chcem opýtať, že aký by ste navrhovali postup. Viem, že s liečbou sa začína až keď je stav CD4 buniek pod 500 alebo 250 ... a spravidla je to po piatych rokoch, ale je možnosť v mojom prípade dostať vírus do latentného štádia alebo odporúčate zaužívaný postup? 3. Som sa dočítal, že včelí jed obsahujúci melatín dokáže narušiť vírus HIV a dopomôcť k jeho zničeniu....pýtam sa preto, že ak to správne chápem aj antivirotiká obsahujú vlastne jed pre telo a z tohto dôvodu by som chcel vedieť, že či je štúdia zameraná týmto smerom, a že či je možné uskutočniť výskum týmto smerom - pri najmenšom by to mohlo znížiť hladinu vírusu v tele, nakoľko to je jed tak zabíja všetko, pripadne, že či bola uskutočnená iná štúdia - napr. s mravčím jedom alebo tak.... 4. ĎAKUJEM ZA OCHOTU A POMOC....................

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 12. 1. 2016

Bez ohledu na způsob nákazy existuje doporučení Světové zdravotnické organizace, aby se léčba zahájila hned po zjištění HIV. Sníží se riziko případných komplikací, i když i u oddáleného začátku zůstává toto riziko velmi nízké. Léčba se musí užívat celoživotně, protože i při snížení hodnoty virové nálože na neměřitelnou hodnotu virus zůstává v rezervoárech a při přerušení léčby se docela rychle z nich pomnoží. Samozřejmě jsou lidé, kteří dají přednost nasazení léčby až po delší době (ale mělo by to vždy být dříve než hodnoty CD4+ klesnou pod hodnotu 350/ml). Je to vždy na volbě lékaře spolu s pacientem. Její nasazení nelze stanovit podle počtu roků, ale jen na základě laboratorních vyšetření. Léčba také snižuje infekčnost, takže se doporučuje těm, kteří mají HIV negativního stálého partnera či partnerku.

Protivirová léčba je účinná a efektivní, nyní má již velmi málo případných vedlejších účinků. Pokud byste jí dlouhodobě odmítal, tak byste se podobal diabetikovi, který se domnívá, že borůvkovým čajem může léčit svou cukrovku lépe než inzulinem (který by třeba také považoval za jed, mimochodem jedem může být od určitého množství i kuchyňská sůl). A dopadl byste podobně. Pokud budete chtít užívat nějaké výživové doplňky, ne všechny jsou vhodné a měl byste se vždy o nich poradit se svým HIV specialistou. Ale vždy to budou jen doplňky, nikoli léky.

Obrázek č. 206

Kdy a kde testujeme

Obrázek č. 236

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Podpořte nás!

 

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 190
Obrázek č. 195

Česká společnost AIDS pomoc, z. s. je s projektem „Vznik a rozvoj Národní asociace pacientských organizací (NAPO)“ příjemcem grantu z fondů EHP2014–2021 v rámci programu Zdraví. Cílem projektu je posílení role pacientů a pozice pacientských organizací ve zdravotnickém sektoru. NAPO je při realizaci projektu vůči ČSAP z pozici partnera. Více informací o aktivitách NAPO najdete na www.silapacientu.cz.

Obrázek č. 214
Obrázek č. 142
Obrázek č. 186
Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 154
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 132

podporuje činnost Domu světla

Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

podpora regionálních checkpointů

Obrázek č. 204
Obrázek č. 228
Obrázek č. 229
Obrázek č. 231
Obrázek č. 233
Obrázek č. 208
Obrázek č. 202
alza.cz

darovalo výpočetní techniku a elektroniku

Obrázek č. 126
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 212