On-line poradna

Nejvhodnější léčba 26. 1. 2017

Uživatel: Matlafous, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den. Rád bych se zeptal, co je v současnosti pro mne nejvhodnější léčba. Je mi téměř padesát let, pozitivní jsem pravděpodobně cca od října 2016, začátkem listopadu 2016 proběhla výrazná primoinfekce s typickými příznaky, proto v listopadu 2016 laboratoř na virivou nálož, ta byla cca 4miliony, cd4+ cca 250, od prosince 2016 nasazen Stribild, medikaci subjektivně snáším naprosto bez problémů, cítím se dobře, laboratorně výsledky metabolismu medikace také dobré, nyní předpoklad přechodu na Genvoya od března 2017. Jak jsem se dočetl nevýhodou léčiv Stribild/Genvoya je obsah boosteru cobicistat, který má široké lékové interakce, což může být do budoucna limitujícím prvkem při léčbě řady problému, které s věkem mohou přijít. Z tohoto důvodu jsou i zdroje, které jako počáteční ARV terapii doporučují raději kombinaci prostředků Tivicay a Truvada ( s přechodem na formu "Truvada F/TAF" až bude léčivo schváleno, předpoklad je rok 2017). Pokud by tato varianta byla pro mne vhodnější, nebo srovnatelně vhodná, tak by mi užívání dvou tablet (ale jen s třemi komponenty) místo jedné tablety (ale se čtyřmi komponenty) přišlo jako přijatelná "oběť" . Vzhledem ke složení uvedených léčiv by se jednalo jen o částečnou změnu medikace. Pro úplnost situace uvádím, že "jednotabletový" prostředek Triumeq, pro mne asi není vhodný, léčím se na vysoký krevní tlak a i z rodinné anamnézy mám předpoklad k problémům oběhového systému. Rád bych se zeptal na Váš názor zde, jelikož s tímto dotazem nechci "provokovat" své lékaře, protože si jejich práce a korektního přístupu velmi vážím, jsem maximálně spokojeným pacientem a nerad bych, aby na mne zanevřeli :-) . Chápu, že jsem laik a takového "šťourání" do jejich práce by asi nikdo nenesl s nadšením. Také chápu, že jsem si s tímto dotazem asi vzpomněl pozdě a výměna jedné ze tří ARV účinných látek v situaci tří měsíců po nasazení terapie je asi zbytečnou komplikací a možná i rizikem. Přesto velmi děkuji za odpověď.

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 29. 3. 2017

Jak sám píšete v závěru, problém je změna léčby (pokud jinak dobře funguje a pacient ji dobře snáší) po krátké době.

"Truvada s tenofovirem alafenamidem (TAF)" je v ČR dostupná, jmenuje se Descovy a většina pacientů, kteří Truvadu užívají, na ni budou svým specialistou brzy převedeni.

Je pravda, že cobicistat má časté lékové interakce, ale obvykle s léky, které se nepoužívají moc často. Anebo lze obvykle volit takovou alternativu, kde riziko interakcí nehrozí.

Asi bych nedoporučoval měnit léčbu jen proto, že v budoucnu možná budete muset užívat léky, kde by k interakcím mohlo dojít. Řešil bych to až v případě, kdy se to stane (tedy pokud již léčbu máte nasazenou).

Jedním z rozhodujících faktorů při volbě terapeutického režimu je kromě přítomnosti či nepřítomnosti jiných onemocnění i hladina virové nálože a počet CD4+ buněk (které logicky při akutní HIV infekci jsou výrazně mimo normu). Na druhou stranu Truvada (Descovy) a Tivicay je kombinací, která by v takovém případě také měla být vhodná.

Jsou dva typy lékařů. Jedny vzdělaný a diskutující pacient spíše obtěžuje, protože oni se domnívají, že nejlépe vědí, co je pro něho nejlepší. A samozřejmě s takovým pacientem stráví více času. A druzí, kteří jsou rádi, protože vědí, že informovaný pacient je i lépe spolupracující pacient a má také aktivní přístup ke své léčbě. Také s pacientem mají lepší a rovnoprávnější vztah s respektem k autonomii pacienta. Osobně jsem přesvědčen, že stále přibývá lékařů z té druhé skupiny a myslím, že byste se neměl bát zeptat svého lékaře, proč zrovna Vám doporučuje tu či onu kombinaci. A jestli by třeba jiná kombinace nebyla pro Vás nebyla vhodnější. Toto Vám já nezodpovím, protože nejsem HIV specialista a hlavně jsem Vás nevyšetřoval, tedy nemám dost informací. Pokud byste z jednání svého lékaře měl pocit, že pan doktor patří do té první skupiny (zatím se zdá, že ne), tak bych zvážil, jestli není možné (někdy to geograficky opravdu nejde, protože v regionu je jeden HIV specialista) změnit lékaře.

Obrázek č. 206

Kdy a kde testujeme

Obrázek č. 236

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Podpořte nás!

 

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 190
Obrázek č. 195

Česká společnost AIDS pomoc, z. s. je s projektem „Vznik a rozvoj Národní asociace pacientských organizací (NAPO)“ příjemcem grantu z fondů EHP2014–2021 v rámci programu Zdraví. Cílem projektu je posílení role pacientů a pozice pacientských organizací ve zdravotnickém sektoru. NAPO je při realizaci projektu vůči ČSAP z pozici partnera. Více informací o aktivitách NAPO najdete na www.silapacientu.cz.

Obrázek č. 214
Obrázek č. 142
Obrázek č. 186
Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 154
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 132

podporuje činnost Domu světla

Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

podpora regionálních checkpointů

Obrázek č. 204
Obrázek č. 228
Obrázek č. 229
Obrázek č. 231
Obrázek č. 233
Obrázek č. 208
Obrázek č. 202
alza.cz

darovalo výpočetní techniku a elektroniku

Obrázek č. 126
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 212