On-line poradna

Rizikové chování 29. 1. 2017

Uživatel: Honza, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobrý den, 22. prosince jsem měl rizikový styk (+ trochu alkoholu v sobě, ne moc) pravděpodobně s promiskuitní osobou, ženou, který ale tak dlouho netrval. Druhý den jsem měl na tříslech červené fleky (vypadalo to jak zvětšené uzliny) a dle dalších flíčků na kůži penisu jsem usoudil, že se jedná o kvasinkovou infekci (po 2 týdnech mazání Canestenem zmizela, takže asi ano). Následně se den na to u mě asi po dobu týdne, možná týdne a čtvrt, projevila chřipka, viróza, nevím přesně (ještě den před tím jsem nechodil v těch mrazech moc oblečenej + u nás řádila zrovna epidemie, tak nevím, jestli je to vlivem tý epidemie nebo jako příznak nakažení). Teploty 37-38 (vím, že jsem se přes 38.5 nedostal), v rámci na to jsem trpěl i na menší průjmy (ovšem jedl jsem cca 2 týdny víceméně jen ovoce - tak jestli to není z toho + jako projev té chřipky, virózy, nechutí k jídlu jsem ale netrpěl). Také se mi po onom rizikovém styku na korunce penisu objevily bílé flíčky (skoro jak menší pupínky), myslel jsem, že se jedná o kondylomata, ale kožní doktorka mi řekla, že se pouze jedná o mazové žlázy (bylo mi to divné, protože jsem si zcela jist, že se objevily po onom rizikovém styku - což mi pro mazové žlázy nepřijde běžné). Asi o 2-3 týdny později jsem si našel partnerku, se kterou již sexuálně žiji, avšak tentokrát bezpečně, s kondomem. I tak se mi ale u kořene penisu objevilo několik, tentokráte červených pupínku, ze kterých po zmáčknutí vytéká hnis (asi se jedná jen o "beďary", protože většina použitých kondomů byla latexových a rozhodně menší velikosti - mohly trochu i škrtit, tak jestli nejsou z toho). Od té doby nepozoruji žádné příznaky, kromě těchto pupínků a dosti nedávného bolení v krku (asi pár hodin dozadu - pouze pravá mandle, nebolí to moc - někdy to při polykání cítím, někdy ne -> jedná se o 5. týden od toho rizikového styku). Vím, že stoprocentní jistotu budu mít až s testy za 2-3 měsíce, jen bych se chtěl zeptat na váš názor: Jedná se v mém případě o známky primoinfekce, když některé z výše uvedených příznaků, přišly po relativně kratší době, než je ta inkubační? I vzhledem k ( "jinačím" a dost pravděpodobným) okolnostem, za kterých jsem tyto příznaky vykazoval, resp. za kterých přišly? Děkuji předem za odpověď, byl bych rád za objektivní a upřímný názor - nehodlám žít v případném klamu. :)

Július Szabó

Odpověděl: Július Szabó, 31. 1. 2017

Dobrý den, Honzo,

pokud očekáváte, že Vám v internetové poradně "vystavíme" diagnózu, bohužel Vás zklamu. Jak sám uvádíte a víte, HIV se podle příznaků nedá poznat, protože stejné příznaky, jako HIV, mají i jiné infekce a onemocnění. Všechny podrobnosti, včetně fotografií, najdete na našem webu www.hiv-prevence.cz v sekci příznaky. Pokud se kdekoliv na Vašem těle objevili vřídky, pupínky či cokoliv hnisavého, určitě si zajděte ke kožnímu lékaři (případně ke svému praktickému), kteří Vám pomohou. Většina dermatologů (dermatovenerologů), tedy kožařů, nemá problém udělat Vám také test na HIV a poskytnout Vám potřebné informace.

Obrázek č. 206

Kdy a kde testujeme

Obrázek č. 236

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Podpořte nás!

 

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 190
Obrázek č. 195

Česká společnost AIDS pomoc, z. s. je s projektem „Vznik a rozvoj Národní asociace pacientských organizací (NAPO)“ příjemcem grantu z fondů EHP2014–2021 v rámci programu Zdraví. Cílem projektu je posílení role pacientů a pozice pacientských organizací ve zdravotnickém sektoru. NAPO je při realizaci projektu vůči ČSAP z pozici partnera. Více informací o aktivitách NAPO najdete na www.silapacientu.cz.

Obrázek č. 214
Obrázek č. 142
Obrázek č. 186
Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 154
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 132

podporuje činnost Domu světla

Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

podpora regionálních checkpointů

Obrázek č. 204
Obrázek č. 228
Obrázek č. 229
Obrázek č. 231
Obrázek č. 233
Obrázek č. 208
Obrázek č. 202
alza.cz

darovalo výpočetní techniku a elektroniku

Obrázek č. 126
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 212