On-line poradna

Spolehlivost testu po 11 mesicich 10. 3. 2016

Uživatel: Ales, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobry den, obracim se na Vas prosbou o radu a odpoved. Vypestoval jsem si opakovanym testovanim uzkostnou neurozu, nebo obsedantne kompluzivni poruchu. Lecim se z toho. Problem je ze stale neverim svemu vysledku. Ten mam negativni 11 mesicu od rizika. Objektivne mam diagnostikovanou rozvynutou kandidozu ve strevech a ustech. Ty problemy zacaly asi 6 tydnu po riziku a trvaji doted. To je duvod ktery me nenecha jit dal. Byl jsem na poslednim testu v jednon z HIV center. Lekar mi zde rekl ze mam nejaky jiny imunodeficit a ze to s HIV pravdepodobne nesouvisi. Nicmene nedovedl rici jestli by to ovlivnilo tvorbu protilatek po takove dobe a podotkl ze proto jsou testy dualni i na antigen. Toto jeho tvrzeni me ale zarazi, nebot jsem zil v domeni ze antigen je detekovatelny v nejvyssi koncentraci do 3 tydne. Jak to prosim doopravdy je ? Mam se spokojit s tvrzenim ze HIV proste nemam? Druha vec se netyka HIV jako me neurozy a Vasi zkusenosti s odbery. V centru cekali prede mnou lide HIV+ na pravidelne odbery. Po nich jsem sel ja. Byl tam ale neuveritelny zmatek sestra se bavila s druhou kolegyni dotoho se ji na neco ptal jiny clovek a nez jsem se stihnul zeptat a podivat tak jsem mel jehlu v zile. Omlouvam se za hloupou otazku ale je nejak mozne aby ve zmatku a v monotonosti ukonu pouzila jednu jehlu dvakrat. Test jsem mel negativni ale po kratke radosti si vzdy najdu neco co me iracionalne rozhodi. Je to tak ze se jehla vybali ze setu se zkumavkou? Meli tam takove zkumavky propojene pruznou hadickou s jehlou. Dekuji za odpoved a Vas cas.

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 10. 3. 2016

Doporučuji především nechodit na další odběry, protože zhoršujete svou psychickou poruchu. Soustřeďte se na její léčbu. Prostě negativní výsledek po třech měsících je dostatečně spolehlivý. Samozřejmě antigen p 24 by již mohl po 11 měsících ustupovat, ale protilátky by byly přítomné.

Pokud se obáváte, že se Vašemu organismu vůbec netvoří protilátky, což je imunologická porucha, kdy se samozřejmě netvoří (nebo výrazně opožděně) ani protilátky proti HIV, tak byste o tom dávno věděl. Pokud byste tedy vůbec byl ještě mezi živými (zabila by Vás zřejmě dávno jiná, banální infekce).

Činnost sestry při odběru je tak zautomatizovaná, že si neumím představit, že by si nevšimla, že nevybalila novou jehlu z ochranné folie a použila starší (kterou má okamžitě odhodit do kontejneru především proto, aby se o ni sama nezranila). Kdyby to přece jen udělala, tak bych ji spíše podezíral z úmyslného jednání (asi před 10 lety byl v Čechách odsouzen ošetřovatel, který nemocné lidi vraždil tak, že jim píchal heparin) a zároveň když by někomu tedy chtěla psychopaticky ublížit, tak by asi zvolila účinnější a spolehlivější metodu. Odběrové metody jsou různé, jehlu k odběru ale vždy musíte vyjmout z obalu (zkumavku či odběrovou lahvičku pochopitelně ne). Dokonce pokud se nepodaří odběr a zkouší se to znovu, tak by sestra měla vzít novou jehlu.

Obrázek č. 206

Kdy a kde testujeme

Obrázek č. 236

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Podpořte nás!

 

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 190
Obrázek č. 195

Česká společnost AIDS pomoc, z. s. je s projektem „Vznik a rozvoj Národní asociace pacientských organizací (NAPO)“ příjemcem grantu z fondů EHP2014–2021 v rámci programu Zdraví. Cílem projektu je posílení role pacientů a pozice pacientských organizací ve zdravotnickém sektoru. NAPO je při realizaci projektu vůči ČSAP z pozici partnera. Více informací o aktivitách NAPO najdete na www.silapacientu.cz.

Obrázek č. 214
Obrázek č. 142
Obrázek č. 186
Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 154
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 132

podporuje činnost Domu světla

Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

podpora regionálních checkpointů

Obrázek č. 204
Obrázek č. 228
Obrázek č. 229
Obrázek č. 231
Obrázek č. 233
Obrázek č. 208
Obrázek č. 202
alza.cz

darovalo výpočetní techniku a elektroniku

Obrázek č. 126
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 212