On-line poradna

Vědomé přenašeni Syfilis 21. 3. 2016

Uživatel: 1980, Téma: Způsoby přenosu HIV a příznaky infekce HIV, rizikové chování

Dobrý den , chtěl jsem se zeptat zda jako veřejná osoba mužu podat trestní oznamení na konkretniho člověka který vědomě přenašel syfilis , na eskortním profilu má uvedeno ze BB vždy. ani svého přítele o tom neinformoval , a našteva clubu factory byla skoro na denním pořadku kde jak všichni víme se na bezpečnost moc nekouka. Konkretní osoba byla diagnostikována v zaří roku 2015 na Vinohradech ale nástup na lečbu do nemocnice nenastoupil . Lečbu nastoupil až letos v unoru 2016 . Což je samořejmě dohledatelny. Jestli se vedou nějaké statistiky o nárustu nebo poklesu nakaženych syfilisem , tak bych se klidně vsadím že za posledních 6 měsíců i vic byl rapidní nárust nakažených právě syfilisem. Omlovám se ale diky takovým lidem se budem zachvili bat dát někomu jen pusu. vždyt musí byt nějaký způsob jak to zastavit , ne? předem děkuju za odpověd na ne scela bezny dotaz . Přeji pěkny den L

JUDr. Jakub Tomšej Ph.D.

Odpověděl: JUDr. Jakub Tomšej Ph.D., 25. 3. 2016

Dobrý den,

trestní oznámení může podat kdokoli, takže v tomto případě i Vy.

Před podáním trestního stíhání nicméně doporučuji si dobře rozmyslet, jestli jste si jist a máte dostatečné důkazy pro to, co ve Vašem dotazu uvádíte. Nedoporučuji podávat trestní stíhání na základě informací zjištěných z doslechu od jiných lidí. Mezi lidmi koluje spousta nepřesných, zkreslených nebo přímo nepravdivých informací, a pokud Vy budete tím, kdo takové informace přednese orgánům činným v trestním řízení a nebudete schopen tyto informace doložit poté, co se zjistí jejich nepravdivost, riskujete stíhání pro křivou obhajobu (což je také trestný čin).

Osoba, která se nakazí pohlavně přenosnou nemocí, má povinnost se léčit, přičemž tato povinnost je v praxi přísně vynucována. Osobně bych se divil, kdyby ošetřující lékaři, resp. krajská hygienická stanice připustili, aby se daná osoba více než půl roku neléčila. Jednalo by se o pochybení, které je v současnosti zcela neobvyklé.

Nedodržení povinnosti se léčit samo o sobě trestný čin nepředstavuje. Trestným činem může být až situace, kdy dotyčný má nechráněný sexuální styk se zdravou osobou, nebo na někoho infekci dokonce přenese. Pokud orgánů činným v trestním řízení nepředložíte žádné informace v tomto směru (tj. že dotyčná osoba měla s konkrétní osobou v konkrétním případě nechráněný styk) a dotyčný se k tomu sám nepřizná, nebude policie moci postupovat jinak, než že věc odloží.

V tomto směru bych tak považoval za vhodnější, kdyby rozhodnutí o tom, zda dotyčný má být kriminalizován, zůstalo na těch, kterých se týká - tj. jeho přítele nebo jiných sexuálních kontaktů, kteří budou mít přesnější informace než Vy a budou schopni lépe posoudit, zda se nějaký trestný čin stal, a případně ho orgánům činným v trestním řízení dostatečně zdokumentovat.

Závěrem dovolte, abych se vyjádřil k Vašemu názoru, že "diky takovým lidem se budem zachvili bat dát někomu jen pusu. vždyt musí byt nějaký způsob jak to zastavit , ne?". Existuje jediný spolehlivý způsob, jak šíření pohlavně přenosných nemocí zastavit: totiž že všichni - zdraví i infikovaní - budou bez výjimky používat ochranu. Není žádný důvod bát se dát někomu pusu, protože se nejedná o sexuálně rizikovou praktiku; v současné situaci v gay komunitě v Praze je ale dán poměrně závažný důvod bát se mít s kýmkoli nechráněný sex, neboť HIV i pohlavně přenosné choroby se šíří velmi rychle. Největším nebezpečím přitom nejsou osoby, které byly diagnostikovány, ale především ti, kteří o svém onemocnění nevědí a kterých jsou bohužel desítky až stovky. Důrazně bych proto varoval před iluzí, že věc vyřešíme tím, že zatkneme jednoho zločince a nemusíme se už ničeho bát.

Obrázek č. 206

Kdy a kde testujeme

Obrázek č. 236

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Podpořte nás!

 

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 190
Obrázek č. 195

Česká společnost AIDS pomoc, z. s. je s projektem „Vznik a rozvoj Národní asociace pacientských organizací (NAPO)“ příjemcem grantu z fondů EHP2014–2021 v rámci programu Zdraví. Cílem projektu je posílení role pacientů a pozice pacientských organizací ve zdravotnickém sektoru. NAPO je při realizaci projektu vůči ČSAP z pozici partnera. Více informací o aktivitách NAPO najdete na www.silapacientu.cz.

Obrázek č. 214
Obrázek č. 142
Obrázek č. 186
Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 154
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 132

podporuje činnost Domu světla

Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

podpora regionálních checkpointů

Obrázek č. 204
Obrázek č. 228
Obrázek č. 229
Obrázek č. 231
Obrázek č. 233
Obrázek č. 208
Obrázek č. 202
alza.cz

darovalo výpočetní techniku a elektroniku

Obrázek č. 126
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 212